Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Syndrom dráždivého tračníku

Tereza 15.8.2018

Dobrý den, mám IBS, beru probiotika Biopron ib symbio s boulardii a myslím , že docela pomáhají. Jen mě trápí ranní chození na záchod. Než odejdu do práce, tak jdu třeba 3 krát ale celý den pak je vše celkem v pohodě. Prosím jak se těch ranních výletů na záchod zbavit? Nebo aspoň zamezit? Děkuji moc za rady

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, pokud užíváte probiotika dlouhou dobu, dojde k přemnožení té "správné" střevní mikroflóry, je zadržováno ve střevech více vody, může být i rychlejší peristaltika. Proto můžete mít ranní několikeré vyprazdňování. Vzhledem ke sdělení, že máte IBS, bych viděla příčinu častého chození ráno na toaletu také jako důsledek tohoto onemocnění. Doporučovala bych Vám probiotika vysadit a užívat je jen při nějaké střevní viróze nebo v souvislosti s užíváním např. antibiotik. Můžete je zařazovat do léčby jen občas. IBS (syndrom dráždivého tračníku) spadá mezi psychosomatické onemocnění. Proto by byla vhodná spíše psychosomatická léčba.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, stran dlouhodobého užívaní probiotik se spíše domnívám, že pokud Vám pomáhají a máte postup schválený Vaším gastroenterologem, netřeba to měnit. Ranní návštyv toalety souvisejí s IBS. Pokud Vás to omezuje, poraďte se s Vaším gastroenterologem, zda neužívat nějaká léčiva na zpomalení břišních proccesů, nicméně si myslím, že pokud jdete jen ráno a pak přes den nemáte potíže, nejspíše to nebude zapotřebí.
Kromě probiotik k léčbě IBS patří také změna stravy ve smyslu zvýšení přísunu vlákniny (vhodná je spíše vláknina nerozpustná ze semínek, celozrnných výrobků apod.), vynechánání nekysaných mléčných výrobků a omezení škodlivin. Měla byste dost pít, jíst pravidelně, omezit stres. Vyhněte se alkoholu, kávě, bublinkovým nápojům. Ohledně stravy a režimových opatření najdete na internetu mnoho doporučení, hledejte spíše odborné články.
Doporučuji, abyste vyhledala psychoterapii, která pomáhá lidem trpícím IBS zvládat jejich příznaky, leckdy se jejich tíže právě psychoterapií zmírní. Pokud psychoterapeut či psycholog doporučí, je možné na některé formy IBS používat antidepresiva.
Přeji Vám, abyste našla způsob, jak zmírnit příznaky IBS. S pozdarvem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Jak se vyšetřuje syndrom dráždivého tračníku?
Dobrý den, jak se diagnostikuje při podezdření na syndrom...
Syndrom dráždivého tračníku
Dobrý den, proč pacienti se syndromem dráždivého tračníku...
Syndrom dráždivého tračníku
Dobrý den, , prosím o radu. Psala jsem si dotaz již...
Syndrom dráždivého tračníku a dysmikrobie střev
Dobrý den, od listopadu roku 2010 mě trápí střevní...
Syndrom dráždivého tračníku IBS
Dobrý den, mne i syna trápí IBS. Syn od narození...
Hypochondrie, syndrom dráždivého tračníku, riziko plicní embolie
Dobrý den, předem mého dotazu bych ráda upozornila,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Syndrom ADHD a poruchy osobnosti

Dobrý den . Chtěla bych se zeptat zda je nějaký způsob pomoci mému synovi. Můj...

Syndrom bílé bradavky a Diclofenak

Dobrý den, mela bych dotaz zda dlouhodobější uzivani cipku dicloreum 50 muže...

Syndrom bílého pláště

Dobrý den, maminka (62let) má jít na gynekologickou operaci - kyretáž dělohy...

Syndrom bílého pláště

Dobrý večer, obracím se na Vás ohledně rady jak postupovat v následujícím případě. Přítelkyně...

Syndrom bolestí pochvy

Dobrý den, mám ještě dotaz. Na internetu jsem to našla jako syndrom bolestí...

Syndrom caudy při výhřezu ploténky

Vážený pane doktore, byla my diagnostikován rozsáhlý výhřez ploténky L1/2...

Syndrom cervical et thoracolumbale recid

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co v překladu znamená tato diagnóza: syndrom...

Syndrom děravého střeva

Dobrý den, mám podezdření že trpím syndromem děravého střeva. Prošla jsem již...

Syndróm dráždivého čreva a sinus pilonidalis

Dobry den, chci se zeptat jestli tyhle dve onemocneni maji primou suvislost?...

Syndrom dráždivého tračníku

... údajně dráždivý tračník se stálou bolestí břich mezi pupkem a rozkrokem,...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, , prosím o radu. Psala jsem si dotaz již v 9/2009, paní doktorka...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, proč pacienti se syndromem dráždivého tračníku mají po jídle nadýmání...

Syndrom dráždivého tračníku ?

Dobrý den, rád bych se zeptal na problémy, které poslední dobou mám s žaludkem...

Syndrom dráždivého tračníku a dysmikrobie střev

Dobrý den, od listopadu roku 2010 mě trápí střevní problémy. Začalo tím, že...

Syndrom dráždivého tračníku IBS

Dobrý den, mne i syna trápí IBS. Syn od narození má formu s průjmem. Já...

Syndrom Guyonova kanálu

Dobrý den, měla bych dotaz cca 14 dni mě brněl malíček a prsteníček levé ruky...

Syndrom help

Dobry vecer.Moja sestrenka v utorok porodila dievcatko.Termin mala az na silvestra.Mala...

Syndrom horní hrudní apertury

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám příznaky, kterým doktoři souhrnně říkají...

Syndrom horní hrudní apertury

Omlouvám se za to že pokládám dotaz znovu, ale zapomněl jsem dodat určité informace....

Syndrom horní hrudní apertury

Dobrý den, v 15ti jsem měla v noci několik "epileptických" záchvatů a přes...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nitroděložní tělísko a venušiny kuličky

Dobrý den, mám možná rok zavedené nitroděložní tělísko (Gynefix) a zajímalo...

Klíště a horečky

Dobrý den, dcera 2,5let měla před týdnem klíště a od dnešní noci je v horečkách...

Neuroborelioza

Dobrý den. Je mi 48 let, podnikatelka. Aktivní, pracovně vytížená, občasný pacient...

Pregnyl

Dobry den, od puberty trpim na fybroadenomy v prsu. Z duvodu komplikaci pri...

Opar po operaci

Dobrý den, měsíc beru wobenzym 3 tablety 3x denně, nyní mi lékař předepsal Duomox...

Žlutý výtok v pubertě

Dobrý den brzy mi bude 13 a asi před 2 měsíci se mi v kalhotkách začal objevovat...

Krev ve stolici


Agresivita ve spánku

Dobrý den, můj přítel se kterým žiji přes 4 roky má problémy se spánkem, konkrétně...

Zlomenina obratle

dobrý den, měl sem autonehodu a zlomil sem si při tom první dva krční obratle,...

Bolest kolene po TEP


Singulair - junior

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, můj syn je silný alergik na roztoče a ke všem...

Zvýšené FSH a LH

Dobrý den, moje maminka je 9 let (operace ve věku 53 let) po operaci kvůli...

Loupání a přeskakování v koleni

Loupani a preskakovani v koleni Dobry den, Je mi 46 let, pravidelne cvicim...

Syndrom chronické únavy

Dobrý den, v krvi mi našli že mám syndrom chron.únavy.Chtěla bych vědet jestli...

Bolesti v oblasti krční a bederní páteře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor týkající se mých obtíží: výsledek...

Mravenčení špiček prstů

Již druhý týden mě mravenčí špičky prstů u malíčku a prsteníčku levé ruky. Mam...

Vysazení Letroxu


Paroxysmus, zachvaty

Dobrý den, je mi 21 let a již od dospívajícího věku (cca 16 let) trpím na...

Opar na očním víčku

Dobrý den, před několika dny jsem se probudila s nateklým pravým víčkem. Otok...

HPV infekce

Dobry den, V unoru jsem po rocni prohlidce mela spatnou cytologii, v dubnu...

Zavřít reklamu