Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Syndrom dráždivého tračníku

Trávení Michal 21.8.2019

Dobrý den,
mám diagnostikován IBS. Nějak se mě tenhle závěr nikdy nelíbil, protože to podle mě znamená : "nevíme, co ti je, ale diagnózu potřebujeme, tak tomu říkejme dráždivý tračník", a tak jsem bádal sám, jestli není problém třeba v jídle. Mimo jiné mě na alergologii našli hraniční alergii na mléko, kterou jsem ale já nikdy nepotvrdil, protože jsem příznaky nepozoroval. Moje bádání vede k tomuto závěru : kouření, kafe, vytrvalostní běh, psychický stres i ten pozitivní, kdy se na něco těším až moc vede k průjmu(ne vždycky). Co se týká jídla, tak příznaky zhoršují velké porce jídla, mastná jídla, těžko stravitelná jídla, ale pokud jsem vyprázdněný a přitom hladový, tak v tu chvíli problémy s jídlem nemám. Jídlo se tedy snažím nějak upravit, radil jsem se i s nějakým odborníkem na sport a stravu a momentálně dodržuji : řekl bych normální stravování(jedno jídlo co 2 hodiny) - dopoledne spíše ovoce, kysané mléko, ovesná kaše nebo mysli, v poledne je oběd volnější, ale vyhýbám se smaženému, přemaštěnému a překořeněnému(česká kuchyně je na tohle speciálně úchylná), odpoledne 2 svačiny - zelenina(okurka, rajské) + žitné pečivo + tvrdý sýr nebo šunka + máslo. Pak následuje odpolední trénink - běh nebo kolo nebo posilovna (ne každý den, ale cca 5 týdně). Večeře jsou v podstatě 2, první je nějaké lehké bílé maso + trochu přílohy + zelenina, druhá v podstatě jen zelenina. No s večeřema mívám problém, většinou si dávám víc přílohy než bych měl. Praktická doktorka mě kdysi doporučovala Imodium, že bych si to jako vzal před stresem, který mě způsobí ten průjem, a tím bych se mu vyhnul. Tehdy jsem ještě moc dobře nechápal a nevěděl, co je vlastně tou příčinou toho průjmu a nevěděl jsem, jak přesně to Imodium teda brát, takže mě to myslím moc nepomohlo - pravděpodobně jsem ho bral moc a měl jsem pak ještě větší problémy. Takže ta otázka zní, dávalo by dlouhodobě smysl, dát si před vytrvalostním během jednu tobolku Imodia? Tedy jednu tobolku cca 3x týdně hlavně před vytrvalostním během, tedy v pozdních odpoledních hodinách? Já se prostě jen bojím toho, jestli se do rána to střevo zmátoří z toho Imodia a budu moct jít normálně na stolici...

Doplňující dotaz: Dobrý den, děkuji za radu. Je to docela dlouhá doba, než zmizí účinky Imodia. Navíc, je tam efekt, který vlastně nijak zvlášť nepotřebuji - zahušťování stolice. Neexistuje podobný lék, který by jen zklidnil střevo na nějakou dobu a do hustoty stolice nijak nezasahoval? U mého dráždivého tračníku je zřejmě stolice v pořádku, ale CNS nutí střevo hýbat se nepřiměřeně rychle až dojde ke křeči, což posoudí tělo jako otravu a jde všechno ven, navíc dojde k naředění obsahu. Všechno tohle chování umím do určitě míry korigovat pomocí probiotik a Magne B6, ale to nejde bohužel donekonečna. Problém je prostě v tom, že tračník je drážděný CNS k pohybu nad únosnou mez...

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den Michale,

nepíšete jaká vyšetření jste již podstoupil, ale vzhledem k tomu, že máte dg. dráždivého tračníku, předpokládám, že všechno možné. Syndrom dráždivého tračníku je v podstatě diagnoza per exclusionem - tzn. diagnoza vzniklá vyloučením všech ostatních (většinou závažnějších) nemocí. Vzhledem k tomu, že se jedná v podstatě o funkční onemocnění (není žádná anatomická příčina - nádor, zánět atd.), je zde třeba postupovat hlavně symptomaticky a režimově (což už děláte)
K Vaší otázce: užívání Imodia před očekávaným průjmem, resp. stresem je jistě vhodnou variantou zvláště v případě vytrvalostního běhu. Biologický poločas Imodia je cca 9-14 hodin, tzn., že pokud jej užijete např. kolem 19 hod, může jeho efekt přetrvávat i v ranních hodinách. Vyzkoušejte tabletu napůlit. Pokud by to nešlo, existuje na trhu ještě preparát Lopacut, který obsahuje stejnou účinnou látku.
Ještě se Vám k této problematice vyjádří specialista, prosím vyčkejte na odpověď.
S pozdravem, J. Cícha

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Michale, souhlasím s paní doktorkou a doplním její odpověď: předně pokud máte zjištěnou alergii na mléko byť jen hraniční, pak velké množství Vámi popisovaných potíží může být dáno tím, že nedržíte dietu. Píšete, že jste příznaky nepozoroval, a tutíž to nepotvrzujete, ale laboratoř Vám nelže, navíc pohyb střev a průjmy, které uvádíte, jsou v dospělém věku právě vedoucím příznakem potravinových alergií. Ujistěte se, na co přesně máte alergii, to jste nám nenapsal, mléko má více složek. Pak to vynechejte a mělo by se Vám alespoň částečně ulevit. Nejde jen o to vynechat mléko, ale i kysané výrobky, máslo, výrobky obsahující tu složku mléka, na kterou máte alergii (většinou je to kasein). Je to i pečivo, sušenky, uzeniny, i některé margaríny. Teprve až budte alespoń měsíc poctivě držet dietu a dáte svému tělu čas odpočinout si a střevu čas se zahojit ze zánětu, pak můžete říci, zda dieta pomohla a jaká část potíží padá na vrub alergie na mléko. Jinak Imodium jednorázově není problém. Nepůsobí jako zahušťovač stolice, účinek je spíše v omezení střevní pohyblivosti, a zlepšení vstřebávání vody a v ní rozpuštěných látek. Na běh by Vám to mělo pomoci. Není to tak, že se Imodiem ucpete, jeho účinek postupně odezní. V postupu souhlasím s paní doktorkou. Jinak si myslím, že postupujete správně. Pokud Vám nebude stačit vyřadit mléko a držet dietu, a budete mít nadále potíže s dráždivým tračníkem, pak je vhodé doplnit psychoterapii jako KBT, relaxační techniky, někomu pomáhá autogenní tréning či hypnóza, a možná by se Vám hodil i lék na úpravu střevní peristaltiky a psychiky rovněž, třeba Duspatalin. Přeji Vám, aby Vám bylo dobře. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Jak se vyšetřuje syndrom dráždivého tračníku?
Dobrý den, jak se diagnostikuje při podezdření na syndrom...
Co je syndrom dráždivého tračníku?
Dobrý den, nedávno mi diagnistikoval můj praktický...
Syndrom dráždivého tračníku
Dobrý den, proč pacienti se syndromem dráždivého tračníku...
Syndrom dráždivého tračníku
Dobrý den, , prosím o radu. Psala jsem si dotaz již...
Syndrom dráždivého tračníku a dysmikrobie střev
Dobrý den, od listopadu roku 2010 mě trápí střevní...
Hypochondrie, syndrom dráždivého tračníku, riziko plicní embolie
Dobrý den, předem mého dotazu bych ráda upozornila,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Syndrom ADHD a poruchy osobnosti

Dobrý den . Chtěla bych se zeptat zda je nějaký způsob pomoci mému synovi. Můj...

Syndrom bílé bradavky a Diclofenak

Dobrý den, mela bych dotaz zda dlouhodobější uzivani cipku dicloreum 50 muže...

Syndrom bílého pláště

Dobrý den, maminka (62let) má jít na gynekologickou operaci - kyretáž dělohy...

Syndrom bílého pláště

Dobrý večer, obracím se na Vás ohledně rady jak postupovat v následujícím případě. Přítelkyně...

Syndrom bolestí pochvy

Dobrý den, mám ještě dotaz. Na internetu jsem to našla jako syndrom bolestí...

Syndrom caudy při výhřezu ploténky

Vážený pane doktore, byla my diagnostikován rozsáhlý výhřez ploténky L1/2...

Syndrom cervical et thoracolumbale recid

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co v překladu znamená tato diagnóza: syndrom...

Syndrom děravého střeva

Dobrý den, mám podezdření že trpím syndromem děravého střeva. Prošla jsem již...

Syndróm dráždivého čreva a sinus pilonidalis

Dobry den, chci se zeptat jestli tyhle dve onemocneni maji primou suvislost?...

Syndrom dráždivého tračníku

... údajně dráždivý tračník se stálou bolestí břich mezi pupkem a rozkrokem,...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, mám IBS, beru probiotika Biopron ib symbio s boulardii a myslím ,...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, , prosím o radu. Psala jsem si dotaz již v 9/2009, paní doktorka...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, proč pacienti se syndromem dráždivého tračníku mají po jídle nadýmání...

Syndrom dráždivého tračníku ?

Dobrý den, rád bych se zeptal na problémy, které poslední dobou mám s žaludkem...

Syndrom dráždivého tračníku a dysmikrobie střev

Dobrý den, od listopadu roku 2010 mě trápí střevní problémy. Začalo tím, že...

Syndrom dráždivého tračníku IBS

Dobrý den, mne i syna trápí IBS. Syn od narození má formu s průjmem. Já...

Syndrom Guyonova kanálu

Dobrý den, měla bych dotaz cca 14 dni mě brněl malíček a prsteníček levé ruky...

Syndrom help

Dobry vecer.Moja sestrenka v utorok porodila dievcatko.Termin mala az na silvestra.Mala...

Syndrom horní hrudní apertury

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám příznaky, kterým doktoři souhrnně říkají...

Syndrom horní hrudní apertury

Omlouvám se za to že pokládám dotaz znovu, ale zapomněl jsem dodat určité informace....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět patra


Elicea a alkohol

Dobrý den, mám na vás prosbu. Je mi 20 let a od června tohoto roku se léčím...

Strach z HIV

Dobrý den, před 14 dny, jsem měl orální sex s mužem kde jsem byl pod vlivem...

Žlutá stolice

Dobrý den, chci se zeptat. Už nějakou dobu mám žlutou stolici(aspon mi příjde...

Těhotenství?

Dobrý den mám problém ???? Nevím co s tím. V 10 měsíci jsem byla na mini interupci...

Azbest

mam dotaz je to asi tak 6 let co jsem demontoval vzduchotechniku která měla...

Pupínky na penisu po pohlavním styku

Dobrý večer po nechráněném stýku se mi objevily na penisu nějaké pupínky, poradíte...

Lék Elicea

Dobry den, mam problemy s neurogennou tetaniou a uzkostnou poruchou po porode....

Zhoršení vidění, roztroušená skleroza

Dobrý den, cca 1,5 měsíce jsem nově léčena kvůli vysokému tlaku - Valzap 160mg...

Bolest a otok patra


Bolest pravého varlete při chůzi

Dobrý den. Je mi 17 a mám takový problém. Vždy, když chodim, tak me v pravém...

Do kdy je snížená účinnost antikoncepce

Dobrý den, můj zubní lékař mi po zákroku předepsal Augmentin. Doktorka mi řekla,že...

Alkohol a zvýšené jaterní testy


Žlutá stolice

Dobrý den, mám asi měsíc takový problém. Bolí mi prakticky celé břicho, nejvíce...

Bouličky varlat

Dobrý den, už dlouho, co si pamatuji 2roky určitě mám u varlat takově dvě bouličky,...

Bolest

Dobrý den.Uz tri tydny me boli v oblasti trisel a podbriska.Spise leva strana...

Godasal 100 a chřipka

Dobrý den.Asi prodělávám chřipku nebo nějaké virové onemocnění,s mírně zvýšenou...

Azbest

Dobrý den paní doktorko. V panelovém domě nám vyměňovali staré odpadní potrubí,...

Bolest a hlavně otok měkkého patra

Dobrý den, už druhý den mě trápí bolest a hlavně otok měkkého patra při polykání...

Ganliomy na ruce u dělnice

Dobrý den chci se zepat mám opakovaně ganliomi na pravé ryce prni byli na prstech...

Reklama
Zavřít