Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Syndrom karpálního tunelu

Ortopedie Milena 11.11.2017

Dobrý den je mi 44 roků a prosím o radu, tento týden mi byl diagnostikován po vyšetření EMG syndrom karpálního tunelu na obou rukách, zatím v počátečním stadiu lehké postižení s radou zápěstí šetřit, což bohužel u mě nejde, mám fyzicky namáhavou práci, proto se chci prosím zeptat za jak dlouho se obvykle postižení rozvine do stádia kdy se musí operovat a jak poznám a jaké budu mít příznaky kdy je potřeba znovu navštívit lékaře a toto začít řešit operativně. Pozná se to podle příznaků bude brnění, bolest a pálení horší, přidají se další obtíže, nebo jen na dalším EMG. Lékař mi na toto bohužel neodpověděl. Chci měnit zaměstnání tak proto bych chtěla přesnější informace pokud to půjde zodpovědět. Děkuji Milena

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, za jak dlouho se příznaky zhorší bohužel nelze přesně říci. Záleží to především na práci, kterou budete vykonávat (pokud budete ruce nadále hodně namáhat, postižení se bude rychleji vyvíjet, během několika let).
Pokud se syndrom karpálního tunelu zhorší, poznáte to tak, že příznaky se budou zhoršovat- častější bude brnění prstů, bolesti budou v noci větší, mohou být oteklé prsty a z rukou mohou vypadávat předměty. Pak je potřeba provést nové EMG vyšetření, na kterém se zjistí, jakého stupně postižení je (jsou 3 stupně postižení: lehké, středně těžké, těžké). Podle vyšetření EMG a příznaků se bude rozhodovat o případné operaci (operuje se při středně těžkém a těžkém nálezu na EMG).
Jedinou možností, jak oddálit operaci, je změnit zaměstnání a ruce tolik nenamáhat.
Váš dotaz bude ještě dále zpracováván, čekejte tedy ještě jednu odpověď. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Léčba syndromu karpálního tunelu je zpočátku vždy konservativní a to proto, že potíže a bolesti závisejí na dalších okolnostech, především účasti změn v oblasti krční pateře, kde se objevují ve vašem věku první degenerativní změny, které mohou mít vliv právě na bolesti v rukou.
Někdy se stane, že potíž po vhodné medikační a rehabilitační léčbě zcela odezní.
Proto bych se poradil se svým neurologem a ortopedem na další konservativní terapii, aplikoval léčbu na rehabilitaci
Pohybová a fyzikální léčba.
Pokud se stav zlepšovat nebude a potíže se případně budou zhoršovat potom se zamyslet na provedení v podstatě jednoduché operace.

Související dotazy

Sy karpálního tunelu
Dobrý den .Chci se zeptat na nejbližší nemocnici která...
Endoskopická operace karpálního tunelu
dobry den chci se zeptat na nejbliší kliniku kde se...
Obtíže po operaci karpálního tunelu
Jsem 2 mesice po operaci karpalniho tunelu na prave...
Můžu z masturbace dostat syndrom karpálního tunelu?
dobry den, muzu z masturbace dostat syndrom karpalniho...
Zašitý obvaz při operaci karpalniho tunelu
Zašitý obvaz při operaci karpalniho tunelu. Jak se...
Otok ruky po operaci karpálního tunelu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem po operaci karpálního...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Syndrom karpálního tunelu

Dobrý večer. Pracuji jako uklízečka. V roce 2015 mě začala bolet pravá ruka...

Syndrom karpálního tunelu

Dobrý den, prosím Vás můžete mi poradit? Přibližně 2 roky , což je celkem...

Syndrom karpálního tunelu

Dobrý den,může se po operaci karpálu na ruce,že by se to opakovalo. Dekuji

Syndrom karpálního tunelu

Dobrý den, před cca půl rokem, mě v noci začalo budit brnění v prstech na...

Syndrom karpálního tunelu

Dobrý den, prosím Vás můžete mi podle zjištěných výsledků v EMG laboratoři sdělit...

Syndrom karpálního tunelu

Dobrý den. Pracuji třetí týden v nové práci jako montážní dělnice. Asi týden...

Syndrom karpálního tunelu

Dobry den, Chtela bych se poradit jak lecit syndrom karpalnich tunelu? Na neurologii...

Syndrom karpálního tunelu

Pracuji dvacet let u firmy která vyrábí automobily,nejdříve jako svařovaci dělník...

Syndrom karpálního tunelu

Dobrý den, již delší dobu mě trápí bolesti v zápěstí a to jak pravé ruky,...

Syndrom karpálního tunelu

Matce byl potvrzen poskozeny karpalni tunel .Protoze je hure mobilni, pohybuje...

Syndrom karpálního tunelu endoskopicky

Dobrý den,byl mi diagnostikován sy. karpálního tunelu.Rozhoduji se pro endoskopickou...

Syndrom karpálního tunelu v těhotenství

Vážení, nyní jsem druhý měsíc těhotná a už 3 měsíce trpím na příznaky syndromu...

Syndrom karpálního tunelu v těhotenství a po porodu

Dobrý den, jsem v 8.měsíci těhotenství a pár týdnů jsem měla nepatrné problémy,...

Syndrom karpálního tunelu, výhřez ploténky krční páteře

Dobrý den před rokem mi zjistili syndrom karpálního tunelu na obě HK. Na magnetické...

Syndrom karpalnich tunelu

dobry den mam na vas prosbu chtel bych se zeptat kde jse vyrizuje nemoc z povolani...

Syndrom karpálnícho tunelu

Dobrý den před 5 lety mi zjistili zhoršené hodnoty Emg karpalnich tunelů....

Syndrom kaudy

Dobrý den,jsem 2měsíce po operaci vyhřezlé ploténky v bércové oblasti(syndrom...

Syndrom kaudy equinis

Dobrý den, je mi 20 let a jsem přes rok na invalidním vozíku po úraze páteře...

Syndrom Klippel Trenaunay - jak postupovat

Dobrý den, má 7 leta dcera trpí syndromem Klippel Trenaunay. Pravou dolní končetinu...

Syndrom klippelův-trénaunayův a antikoncepce

Dobrý den,mám vrozený syndrom klippelův-trénaunayův vínové skvrny na levé noze...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ascus, HPV

Děkuji za odpověď pane doktore. Jen doplňuji k mému dotazu...,,rizikovějšími...

Ureaplasma urealyticum

Dobrý den, mému příteli byla zjištěna ureaplasma urealyticum. Prý se přenáší...

Píchání u srdce po katetrizační ablaci

Dobry den, prosim o radu, pred mesicem jsem podstoupila katetrizacni ablaci(sinove...

Zlomená žebra - blbnutí jako důsledek léků

Dobrý den, následující dotaz se týká mého otce, který si úrazem způsobil zlomeninu...

Operace ramene

Dobrý den.Je mi 50 let. Jsem pět let po operaci ramene - prasklá rotátorová...

Těhotenství ?

Dobrý den.. mám problém .. 6.7 se měla dostavit menstruace..ale nepřišla,s přítelem...

Píchání ve stehenním svalu

Dobrý den, jsem 20-letý fotbalista a během jarní části sezóny mě trápila bolest...

Srdeční rytmus

Dobrý den mám výsledky z holtera potřeboval bych vědět jestli je něco špatně. Základní...

Zvýšení jaterních testů

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, zda může něco znamenat zvýšení ALT 4.03,...

Bolavý jazyk

Dobrý den. Už asi čtvrtý den mě bolí jazyk a vůbec nevím co s tím dělat. Zkouším...

Natržený sval

Dobrý den, o víkendu jsem si při podklouznutí při sprintu natrh stehení sval....

Fibrilace síní

Můj otec trpí problémy se srdcem, jako jsou:(( fibrilace síní, srdeční selhání,...

Bandáž, nebo tubulizace žaludku, břišní kýla, žlučník plný kamenů - co řešit dřív?

Dobrý den, uvažuji o bandáži, nebo tubulizaci žaludku, mám BMI nad 40, zároveň...

Infekce mycoplasma pneumonie

Dobrý deň, mám 40 rokov a asi pre 2-3 rokmi som začala bývať unavená, vyčerpaná...

Bolest třísla


Toxoplasmosa

Dobrý den, ráda bych se zeptala - četla jsem, že bakterie toxoplasmosy se zničí...

Vynechání menstruace

Dobrý den, 2. měsíc jsem nedostala menstruaci. 2x jsem si dělala těhoteský test...

Bolest v oblasti stydké kosti

Dobrý den, trápí mě bolest v oblasti stydké kosti na pravé straně, řekla bych,...

Vyrážka

Dobrý den, na rukou se mi objevila vyrážka červené pupínky, které svědí ......

Stav po operaci vyhřezlé ploténky

Dobry den mam prez dva tydny po operaci vyhrezle plotynky a uleva v prave noze...