Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Těhotenská cholestáza

Gynekologie Lida 14.1.2016

Dobrý den, pane doktore, při mém prvním těhotenství mi jaterní testy vylítly ve 32. tt na dvacetinásobek z normy (místo 0 bylo tuším 27) takže hospitalizace v porodnici, tam mě týden zkoušeli hodnoty srazit pomocí léků - ursosan a transmetyl a dietou a klidem na lžku, ale hodnoty se ani po týdnu braní těchto léků nesnížily, naopak se ještě zvýšili, takže těhotenství ukončili CS. Syn je hypotonický a protože v raném věku prodělal virovou encefalitidu, byla mu diagnostkována spastická DMO. Jaterní testy se mi po porodu automaticky a bez léků vrátily do normy.

Přemýšlím nad dalším těhotenstvím, velmi ráda bych měla ještě jedno, zdravé dítě, ale druhé postižené už bych fyzicky ani psychicky nezvládla... vím, že těhotenská cholestáza se znovu - a dříve! (tedy v mém případě dříve než ve 32. tt) objevuje na 70-90%. Jsem z toho smutná, další dítě jsem si moc přála...ale nechci riskovat, že si opět to, co jsem si prožívala s prvním dítětem, budu prožívat i s druhým.

Pokud to má souvislost, mám ještě kámen ve žlučníku a občas mě ze stresu bolí, plánuji že si jej nechám vyndat. Jestli to může mít s cholestázou také souvislost.
Dělali mi v porodnici i sono jater, bylo to v pořádku.
Chci se zeptat, opravdu není nějaká možnost, pokud se u prvního těhotenství vědělo, že jterní testy byly hodně špatné, to na začátku dalšího těhotenství podchytit medikací, operací, hormony nebo čímkoli jiným, aby se podobný scénář neopakoval nebo alespoň neopakoval tak brzy - a dříve, než poprvé, což byl 32.tt .... rodit ještě dříve už bych vnímala jako obrovské další riziko pro malého novorozence a se svými zkušenostmi mám opravdu strach... Mám nějakou šanci ještě donosit zdravé dítě? Děkuji...

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák

Specializace: Dětská gynekologie, Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: Gynekologická ambulance MUDr. Petr Lidák

Dobrý den, skutečně riziko opakování hepatopatie v graviditě je velké (jde v podstatě o to, že játra stíhají taktak detoxikovat organismus a když mají zvýšit kapacitu i o plod, jsou přetížené), snížit jej může jen striktně dodržovaná dieta již před těhotenstvím, vitaminy - Essentiale forte od začátku gravidity. Kámen ve žlučníku jistě může blokovat odchod žluči (cholestázu), ale problém bude spíše ve žlučovodech. Rozhodně řešením žlučových kamenů nic nezkazíte. Jinak stav Vašeho syna nemusí být v souvislosti s dobou těhotenství, spíše s příčinou a možná o něco pozdějším zásahem. Jste z Prahy, zkusil bych i kliniku celostní medicíny (dr.Strnadelová) nebo tradiční čínskou medicínu, třeba se vyhnete i odstranění žlučníku, již pár takových pacientek mám S pozdravem dr.Lidák.

Související dotazy

Těhotenská cholestáza
Dobrý den, před dvěma lety jsem musela předčasně porodit...
Těhotenská cholestáza - další dítě?
Dobrý den, před dvěma lety jsem musela předčasně porodit...
Těhotenská cholestáza
Do ty den, prave jsem zjistila, že jsem tehotna (cca...
Celiakie, cholestáza v graviditě
Dobrý den, mám dotaz - může souvise fakt, že se mi...
Těhotenská cukrovka
Dobrý den paní doktorko, minulý týden jsem podstoupila...
Těhotenská cukrovka?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující…...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Těhotenská cukrovka- je potřeba inzulín?

Dobrý den, jsem v 33 tt a byl mi diagnostikován gestační diabetes. Chodím do...

Těhotenska cukrovka, cerkláž

Dobrý den, chci se zeptat. Jsem ve 26 tt, všechno probíha normalně, jen jsem...

Těhotenská cukrovka, oGTT a měření glykémie z prstu

Dobrý den, jsem ve 28tt, před 2 týdny jsem podstoupila OGTT v nemocnici. Odběr...

Těhotenská cukrovka, stres a glykemie

Dobrý den, mám následující dotaz. Jsem těhotná a mám těhotenskou cukrovku, držím...

Těhotenská cukrovka?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující… Bude mi 30 let, jsem nyní...

Těhotenská dermatoza

Dobrý den. Jsem v 15tt a zhruba před týdnem se mi začala tvořit vyrážka na ruce....

Těhotenská dermatoza

Dobrý den.Byla mi ve druhém trimestru diagnostikována svědivá těhotenská dermatóza.Kozni...

Tehotenska hypertense

chtela bych se zeptat jestli me dceri hrozi nejake riziko u porodu normalniho...

Těhotenská cholestáza

Dobrý den, před dvěma lety jsem musela předčasně porodit kvůli vysokým jaterním...

Těhotenská cholestáza

Do ty den, prave jsem zjistila, že jsem tehotna (cca 5.-6.tyden). V prvním těhotenství...

Těhotenská cholestáza - další dítě?

Dobrý den, před dvěma lety jsem musela předčasně porodit kvůli vysokým jaterním...

Těhotenská nevolnost v noci

Dobrý den mám dotaz .. Mám těhotenské bolesti , ale vždy večer. Padne 18-19...

Těhotenská průkazka

dobrý den, chtěla bych se zeptat na zkratky v těhu průkazce. V 35tt jsem byla...

Tehotenska strava

Dobry den jsem v 10.tydnu tehotenstvi a chtela jsem se zeptat jak je to se syry...

Těhotenské EKG

Dobrý den, dnes jsem byla v rámci těhotenského vyšetření na EKG (jsem 23 týden...

Těhotenské odběry

Dobrý den, na příští týden jsem objednaná na těhotenské odběry. Prosím můžete...

Těhotenské příznaky

Dobrý vvčer,chtěla jsem se zeptat kdy se začnou projevovat první příznaky těhotenství?Je...

Těhotenské příznaky

Dobrý den, je mi 21 let a s přítelem jsme již 8 měsíc na Novém Zélandu. Před...

Těhotenske rady

Dobrý den já mam jen takový dotaz takový nevíznamný ale jen bych to chtěla vědět...

Těhotenské skvrny

Dobry den, jsem tehotna a na kuzi se mi objevil tento svetle hnedy flek. Zacinaji...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Necitlivost palce nohy


Otrava Hypnogenem


Tmavší moč

Dobrý den, prosím chci se zeptat. Už asi dva měsíce mám silné žlutou moč. Pijí...

Únik stolice

Dobrý den, rád bych se zeptal na jeden intimní problém. Často se mi stává že...

Žlutá stolice nevadí


Kořenový syndrom S1 vlevo

Dobrý den, je mi 24 let, zhruba v polovině srpna mě začali bolet bedra. Většinou...

Bolesti zad a nohou


Bilý povlak jazyka

Dobry den, od vcera mam na jazyku bily povlak a u korenu asi do 1/3 mam takove...

Astma

Dobrý den, na základě metacholinového zátěžového testu mi bylo zjištěno mírné...

Paraprotein v krvi

Dobry den. Dlouhodobe me boli zada v oblasti hrudniku,dle rtg chondroza chrupavky...

Bolest krku v oblasti ohryzku


Pupinky na koleni

Dobry den,rad bych se zeptal,ma na koleni pupinky sou male , sou ruzove barvy...

Zvětšené uzliny v tříslech

Dobrý den co signalizují zvětšené uzliny v tříslech ktere NEJSOU bolestivé ani...

Stín na jedné plíci

Dobrý večer paní doktorko,manžel byl u prkatického lékaře na preventivní prohlídce....

Duodenogastrický reflux

Dobrý den, Je to 3,5mesice kdy jsem byl poprve v nemocnici s nahodnou bolesti...

Bolesti zad

Dobrý den.prosím o přeloženi zprávy mr.Prostor L3/4 anulárni trhlina disku a...

ČERVENÝ OBLIČEJ

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli se dá dělat něco s červeným obličejem,není...

Zvýšená teplota při střevní chřipce

Dobrý deň Chcem sa opýtať či je normálne mať zvýšení teploty okolo 100 -120...

Zvětšené uzliny


Prášky na ředění krve a alkohol

Dobrý den už týden beru prášky Stacyl 100mg na ředění krve po úrazu nohy. Budu...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.