Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Těhotenství

Gynekologie Lucie 8.8.2018

Dobrý den, letos na jaře jsem prodělala zamlklý potrat (normální děložní těhotenství). Po dalších vyšetřeních se velmi aktuálně rozhodujeme o IVF. Pro, abychom to zkusili hraje hlavně věk (39 let) a zhoršená morfologie muže (3%). Jinak jsem otěhotněla poprvé spontánně po cca 8 měsících snahy a zamlklo to 6tt. Bohužel jsem před lety chytla od tehdejšího partnera kapavku. Ta byla vyléčena. Dočetla jsem se, že prodělaná nemoc zvyšuje riziko mimoděložního těhotenství, když přičtu zvýšené riziko samotného IVF, mám z toho velký strach. Příští rok na jaře mi bude 40, takže vím, že zbytečně otálet také není na místě. Vůbec nevíme s partnerem,co dál. Chtěli jsme zkoušet ještě přirozeně, ale centrum as.reprodukce nás nabádá k IVF, s ohledem na věk a spermiogram. Vůbec to nedokážeme zhodnotit. Mě straší zejména ta možnost mimoděložního těhotenství. Lze k tomu něco poradit? Třeba o kolik zvýšené je riziko oproti přirozenému těhotenství? Když první embryo se uhnízdilo v děloze, pořád doufám, že i to druhé by mělo... ale.... Vyloženě nějaké vyšetření, průchodnost vejcovodů atd mi nikdy nedělali. Je to velké riziko, kombinace prodělané nemoci a IVF? V CAR to v kartě mám, ale o riziku jsem se dočetla až teď. Žádost o IVF už jsem podepsala a zvažuji, že to vezmu zpět.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Hned na počátku odpovědi vám sděluji, že veškeré rozhodnutí mít či nemít děťátko je na vašem uvážení. Klinika, kde byste podstoupila oplodnění vás jistě se všemi a pro a proti seznámila. Žádný lékař na světě vám nedá stoprocentní jistotu, že těhotenství u vás proběhne zcela bez komplikací. Všichni lékaři dělají vše proto, aby tomu tak bylo, aby se těhotenství donosilo, aby se miminko předčasně nenarodilo a aby v průběhu těhotenství byla matka i plod v pořádku a nebyla zde žádná nepředvídatelná vrozená vada. Ovšem ať medicína děla cokoliv, vždy zde zůstává určité riziko nejistoty a příroda může vše zařídit jinak, než je přání všech okolo. Pokud jste prvorodička a děti ještě nemáte, tak je u vás i větší riziko komplikací u porodu a s velkou pravděpodobností byste rodila Císařským řezem. Do 28 let je riziko vrozených vad malé, poté stoupá. Od věku 36 let je již vyšší a dále se zvyšuje. Vám bude 40 let, muž má téměř nefunkční spermie (pouhá 3%), to že spontánně otěhotníte je téměř nepravděpodobné. Centrum pro reprodukci má pravdu, jednak máte nejvyšší čas a jednak IVF je pro vás na 99% jedinou šancí mít miminko. Ve vašem případě je riziko těhotenství dáno vaším věkem a to riziko spočívá hlavně že buď potratíte, nebo předčasně porodíte. Nelze nějak procentuálně vyjádřit o kolik proti přirozenému těhotenství, neboť u vás je riziko předčasného porodu i v případě, že byste otěhotněla přirozeně. Bohužel věk nezastavíme. Tak jak jsem již psala, všichni budou pracovat tak, aby vše proběhlo bez komplikací, aby jste miminko donosila a zdravé porodila. Zda se rozhodnete mít děťátko nebo žít bez něj je zcela jen a jen na vás. Přeji hodně štěstí. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Dobrý den, statistika je ošemetná, riziko je jen riziko, což jste si sama ověřila svým spontánním otěhotněním v děloze, čímž se prokázala i průchodnost vejcovodů.. Názor IVF centra je pochopitelné, jde přeci jen o peníze na prvním místě. I IVF má svá rizika, hyperstimulační syndrom, lehce zvýšený výskyt ca vaječníku v pozdějším věku,... Prostě krajíc má vždy 2 strany. Jde o to, co chcete Vy. Jestli 39 či 40, je jedno. Co zkusit otěhotnět , a když se to do roka nepovede (nedojde k otěhotnění nebo bude komplikace v podobě opakování potratu nebo, i když šance je malá, k mimoděložnímu těhotenství) potom mít klidné svědomí, že jste pro to udělala vše, a s tím podstoupíte i to riziko "druhé strany"? je to na vás. Držím pěsti a s pozdravem PL

Související dotazy

Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Těhotenství
Dobry den. V březnu 2016 se mi po 3. císařském řezu...
Nové těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před 14 dny v ranném...
Těhotenství?
Dobrý den, antikoncepci jsem brala asi tak rok a půl...
Těhotenství?
Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám vynechání menstruace...
Těhotenství?
Dobry den, chtela bych se zeptat. Beru HA Bonadea a...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Těhotenství

dobrý den,mám dotaz ohledně vhodného oblečení v těhotenství.Byla jsem na tréninku...

Těhotenství

Chtěla bych se zeptat , už delši dobu mám pocit že jsem těhotná, ale přitom...

Těhotenství

Dobrý den, tak všechny ty příznaky co jsem měla bylo těhotenství...menses jsem...

Tehotenstvi

Dobry den prosim vas chtela bisem se zeprat ci muzem otehotnet 5 den po menstruaci...

Těhotenství

Dobrý den . Chtěla bych se zeptat zda-li je možné abych byla těhotná . Beru...

Tehotenstvi

Dobrý den, rada bych se poradila ohledne problemu s udrzenim tehotenstvi. Je...

Těhotenství

dobrý den chtěla jsem se zeptat slyšela jsem když muž i žena mají stejnou krevní...

Těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy zhruba mohlo být početí, vím, že zpětně...

Těhotenství

Dobrý den, podle těhotenských testů jsem těhotná. Ve středu u lékařky nebylo...

Těhotenství

Dobrý den chtěla jsem se vás zeptat jestli je možné, že jsem těhotná. S přítelem...

Těhotenství

dobry den mam takovy problem a chtela bych poradit co dal,v mesici cerven jsem...

Těhotenství

dobrý den, chtěla jsem se zeptat brala jsem antikoncepci a vysadila jsem ji...

Těhotenství

Dobrý den paní doktorko , Chtěla bych se zeptat co znamena kdyz je BPD stanoveno...

Těhotenství

Dobrý den,před 4 měsíci jsem začala brát poprvé antikoncepci. Brala jsem ji...

Těhotenství

Dobry den, mam podezreni, ze jsem tehotna. Abych to uvedla na pravou miru, pritel...

Těhotenství

Dobrý den, Skoro dva roky spíme s přítelem bez ochrany. Stále nemohu otěhotnět....

Těhotenství

Dobrý den, mám menší problém měla jsem pozitivní test a den na to jsem dostala...

Těhotenství

dobrý den chtěla jsem se zeptat zda mužu byt těhotná když jsem měla měsicky...

Těhotenství

Dobrý den , Pane doktore moje přítelkyně která užívá antikoncepci Sidretta...

Těhotenství

Dobrý den v úterý jsem byla 6+2 byl vidět jen zloutkovy vacek paní doktorka...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prosím o vysvětlení zprávy od lékaře

Dobrý den mám po zpoždění menzes cca 4 dny test mám negativní,ale nastal mi...

Tlak v lýtkách

Dobrý den, Už před nějákým časem cca půl roku zpátky jsem měla tlak, sem tam...

Stenoza jícnu

Dobrý den. Poprosím o informaci. Manžel/50 let/ má stanovenou diagnozu...

Nárok na lázeňskou péči

Dobrý den, Bechtěrevovou chorobou trpím 6 let (tuhle nemoc mi diagnostikovali...

Bolest jazyka


Zamlžené vidění na jedno oko

Dobrý den, stalo se mi, že jsem několik sekund viděla na pravé oko zamlženě,...

Pálení nártů a modřiny

Dobrý den, ještě mi ani nebylo 18 let a skoro vždy, když sedím delší dobu např....

Zvětšené uzliny


Bolestivá bulka zezadu na krku

Dobry den,před 5 ti dny sem si našla zezadu na krku bolestivou bulku a druhy...

Zánět po vytržení zubu


Očkování proti COVID-19 u pacienta na léčbě Herpesinem

Dobrý den, můžu se nechat očkovat proti covid-19, když beru dlouhodobě Herpesin?

Uzlina, útvar na krku

Dobrý den, Už delší dobu (rok) si hmatám pod bradou přímo na hrtanu bůlku....

Pálení při močení


Bolesti zad a nohy

Dobrý den, ráda bych se s vámi poradila, již cca měsíc mě bolí levá noha zezadu,...

Zvětšené uzliny na pravé straně krku

Dobrý den, už asi skoro měsíc mám zvětšené uzliny na pravé straně krku pod čelistí...

Vodnaté puchýřky rukou i nohou

Dobry den,střídavě na nohou i rukou se mi tvoří drobné puchýřky,které zaschnou,...

Skvrna na předkožce a žaludu

Dobrý den, již delší dobu se nemohu zbavit červené skvrny/fleku na předkožce...

Otoky kotníků a nártů

Otoky kotníků a nártů Dobrý den.Měla bych dotaz.Poslední dobou mi otékají kotníky...

Bulka za uchem

dobry den,asi tak pred pul rokem sesi za uchem vyhmatla malou boulicku za uchem...

Zarudlý penis

Prosím Vás, už čtvrtý den mám zarudlou kůžičku na penisu a samotný žalud, můj...

Reklama