Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Test na okultní krvácení

Trávení Veronika 10.12.2020

Dobry den, prosim Vas delala jsem si test na okultni krvaceni, nejsem si jista vysledkem, prikladam fotografii, v T zone je neuplna slaba ze spod zacinajici carka a v C zone je lehka z hora do poloviny zasahujici slaba carka, nevim zda se jedna o spravne vyhodnoceny test a je tedy pozitivni tim ze se v obou zonach zbarveni byť velmi Lehce objevuje. Zaroven jsem asi pred 5 dny mela vyssi davky vitaminu C, lecim se v pripade viroz a nachlazeni megaskorbickou lecbou kterou ale vzhledem k tomu ze neni potreba treba pouziji max 3x do roka... a zpetne jsem cetla ze to muze ovlivnit vysledek.Uzivam denne pouze kyselinu listovou a obcas biopron.Zadne jine leky neuzivam. Mam koupit novy test a zkusit testovani s odstupem času znovu? V poslednich mesicich se mi zmenila stolice, je ridsi nez obvykle, na bristolske stupnici by odpovidala typu c 5, v tomto pripade vzdy plave. Kdyz je typu c 4 ihned se potapi. Obcas se mi stane ze mne bere rano na zvraceni, hlavne pri cisteni zubu zubu a take mne obcas picha lehce v pravem podbrisku, z toho duvodu jsem se pro test rozhodla. Nikdy predtim jsem s tim nemela problem. Dekuji za odpoved

Doplňující dotaz dne 11.12.2020: Jedná se o test na lidský hemoglobin fob test. V červnu jsem potratila v pokročilejším stadiu těhotenství, od té doby se tyto problémy objevili takže stres určitě proběhl a je proto možnou příčinou, chci se jen ještě zeptat zda v případě, že by šlo o dráždivý tračník tak zda mezi příznaky tohoto onemocnění patří právě třeba lehké okultní krvácení? Ve stolici jsem nikdy krev neviděla, na hemeroidy netrpím, test jsem si udělala preventivně právě kvůli změně stolice a zažívání. Omlouvám se a vím že nejjednodušší a nejspolehlivější je navštívit praktika, ale za posledního půl roku jsem si doktorů a nemocnice užila až až a proto se tam nyní nehrnu byť mne to asi nemine. Je nějaká možnost tento stav ovlivnit doma stravou, nebo nějakými probiotiky ? Nyní se psychicky již cítím dobře ale problémy se zažíváním přetrvávají.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Pokud chcete mít 100% jistotu, tak zajděte za praktickým lékařem a kupte si od něj zkumavku na test na okultní krvácení. Sestřička vám vysvětlí postup, je to jednoduché. Přiloženou tyčinkou napícháte do stolice a dáte do zkumavky. Zkumavku druhý den přinesete, lékař jí dá do přístroje a za pár minut je vyhodnocení. Jedině takovýto test je spolehlivý, Další test v lékárně nekupujte. Test u praktického lékaře stojí do 200 Kč. Toto přístrojové vyšetření nemůže test s čárkami zakoupený v lékárně nahradit, váš test je testem orientačním, nikoliv diagnostickým. Aby lékaři měli 100% jistotu s tímto vyšetřením, investovali do přístroje desítky tisíc korun a volně prodejné testy nemohou spolehlivost dohnat. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Jaroslava Kovářová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jaroslava Kovářová

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště:

Milá Veroniko,
z testu na fotografii nelze usoudit, jestli je pozitivní nebo nikoli. Nevím, jestli je to test imunochemický, založený na zjišťování lidského hemoglobinu nebo je to test zjišťující přítomnost železa, který neodliší krev lidskou a třeba krev přítomnou v mase z potravy. Obvykle ten druhý typ testů (na železo) býval ovlivnitelný vitaminem C. Tento typ testů je opravdu jen velmi hrubě orientační.
Zajděte za praktickým lékařem a domluvte se s ním na dalším postupu.
Vaše obtíže připomínají něco, čemu říkáme dráždivý tračník. To je problém psychosomatický. I u dráždivého tračníku však je dobré provést cestou praktického lékaře nějaká základní vyšetření a pak posunout pacienta ke gastroenterologovi. Cílem je vyloučit nějaký jiný, organický problém.
Obvykle cestou praktického lékaře se dělává základní laboratoř - vyšetření krve a někdy i stolice na kultivaci, někdy sono břicha.
Na gastroenterologovi jsou pak o něco specielnější vyšetření - fekální kalprotektin ze stolice, který orientačně vyloučí zánět, protilátky na céliakii, ve hře jsou i gastroskopie a kolonoskopie - o vyšetřovacím programu je ale potřeba diskutovat, domluvit se na něm.
Přeji Vám hodně zdraví.
dr.J.Kovářová

MUDr. Jaroslava Kovářová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jaroslava Kovářová

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště:

Milá Veroniko,
u testů na lidský hemoglobin je to tak, že existuje test kvantitativní, který ukáže číslo, přesné množství hemoglobinu ve stolici. A tady máme hodnotu, která je braná jako pozitivita (75 ng/ml) - všechno nižší považujeme za negativní, protože samozřejmě určité množství hemoglobinu ve stolici může být i fyziologicky.
Ty kvalitativní testy (to, co jste dělala Vy), které ukazují jen čárku při pozitivitě, by měly být nastavené také na screening, čili na hodnotu 75ng/ml. Ale těch testů je mnoho druhů a je to značně nepřehledné, některé jsou přehnaně citlivé, tedy špatně nastavené na hladinu příliš nízkou.
Vzhledem k tomu, že jste v červnu měla potrat, pak je asi hlavně potřeba se zamyslet,proč. Jestli byl spontánní a neví se proč, pak by bylo dobré zapátrat, jestli tam nemůže být souvislost s Vašimi zažívacími potížemi.
Napadá mě třeba céliakie. Vzpomeňte si, jestli jste měla odběry na protilátky na céliakii (antigliadinové, proti endomysiu, proti tkáňové transglutamináze). Může to vyšetřit z krve i praktický lékař, ale lépe asi gastroenterolog. Jedno komplexní gastroenterologické vyšetření by výhledově asi bylo potřeba. Jestli jde o dráždivý tračník, to si dovolíme říct až poté, co máme v pořádku potřebná vyšetření. Není vždy nutné hned dělat kolonoskopii, třeba jen alespoň fekálni kalprotektin ze stolice a kvantitativní test na okultní krvácení, protilátky na céliakii, pak ještě ASCA,ANCA protilátky - a pak se domluvit na dalším podle výsledků.
Přeji Vám hodně zdraví.
Jarka Kovářová

Související dotazy

Pozitivní test na okultní krvácení
Absolvoval jsem řadu vyšetření břicha kvůli bolestem...
POCT test na okultní krvácení
Dobrý den, moc děkuji za zodpovězení mého dotazu...
Pozitivní test na okultní krvácení do stolice
dělala jsem test na okult,krvácení do stolice a byl...
Pozitivní test na okultní krvácení
Okultní test druhý rok pozitivní. Polypy prý nebolí...
Lehce pozitivní test na okultní krvácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existují i...
Anální fisura a pozitivní test na okultní krvácení
Dobrý den, Chtěl by se zeptat zdali prasklinka konečníku(když...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Test na koronavirus

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, zda-li se dá zpětně zajistit, jestli jsem neprodělal...

Test na koronavirus

Dobrý den,mám na Vás otázku. Na Slovensku ke konci roku jsem prodělal koronavirus....

Test na koronavirus

Dobrý den, obracím se s dotazem ohledně coronaviru: dočítám se v novinách,...

Test na koronavirus

Chci se zeptat mam jit na test na koronavirus ale bojim se hrozne toho steru...

Test na koronavirus, nošení roušky

Dobrý den, omlouvám se za asi hloupou otázku, ale dnes jsem byla na testech...

Test na marihuanu v laboratori

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli při testu na marihualnu v moči lze použít...

Test na mykoplazmata

Dobry den, chci si nechat udelat v soukrome laboratoři test na detekci mykoplazma...

Test na nikotin


Test na OGTT

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je povinný test na OGTT v těhotenství....

Test na OK

Dobrý den, již cca 3 měsíce mě trápí lehké bolesti břicha na levé straně. K...

Test na pohlavně přenosné nemoci

Dobrý den, na internetu jsem našla testy na pohlavně přenosné choroby i dokonce...

Test na pohlavně přenosné nemoci

Dobrý den, měl jsem nechráněný pohlavní styk s ženou, která vede dost divoký...

Test na pohlavní choroby

Dobrý den. Před měsícem jsem byl na operaci srdce. Opravovali mi mitralni...

Test na pohlavni choroby

Dobry den,mela jsem rizikovy sex v zahranici s velmi promiskuitnim partnerem,...

Test na pohlavní nemoce

Dobrý den, chtěl bych si udělat testy na pohlavní nemoce, HIV,kapavku atd. ale...

Test na pohlavní nemoci

Dobrý den, měl bych na Vas prosbu ohledne testu na HIV a syfilis. Mel jsem rizikovy...

Test na pohlavní nemoci

chtěla jsem se zeptat jak probíhají testy na kapavku a syfilis? (odběr krve...

Test na potraviny

Dorý den, je můj alergolog povinen udělat test na potraviny, když mám často...

Test na pritomnost hpv viru

Dobry den, mam genital.bradavice, chtel bych se nechat ockovat silgardem, ale...

Test na protilátky po antibiotikách


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mívam menstruaci jednou za 21dní,zapácha mi moč

Dobrý den, Pane Sládeček. Má menstruace byla vždy jednou za 29dní,ale už to...

Udělal se mi na vagine pupinek

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Udělal se mi na vagine pupinek( vedle čurací...

Chronický hlad

Dobrý den poslední dobou mám problemý že citím neustalý hlad mám strašné někdy...

Průjem po alkoholu


Tmavě hnědá až černá stolice

Dobry den.Jsem těhotná a vzhledem k nižší hladině Hb beru 5. den železo.Může...

Pupínek na klitorisu

Dobrý den. Ráda bych se na Vás obrátila s dotazem.Prave jsem objevila pupinek...

Hnědé fleky na nohou

Dobrý den Již delší dobu mě trápí hnědé fleky na nohou. Problém jsem řešil...

Svědivé pupínky rukou a nohou

Dobrý den, asi před měsícem se mi začaly dělat velmi svědivé pupínky na rukou...

Zánět dásní a e-cigareta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda elektronická cigareta může zhoršit zánět...

Mravenčení palce u nohy


Natekla polovina jazyka

Dobrý den, rád bych se zeptal zda je to normální či ne. Mám daleko větší levou...

Možnost otěhotnění 2 dny před menstruací

Dobrý den. S partnerem jsem měla pohlavní styk 2 dny před očekávanou menstruací...

Sex


Otok a zarudnutí kolem kotníku


Nitroděložní tělísko a výtoky

Dobrý den, před dvěma roky mi byl z dělohy odstraněn polyp, poté zavedeno...

Polyvalentní obtíže

Dobry den jiz jsem pridavala jeden dotaz ale chtela bych se jeste zeptat pred...

Krvaceni z konecniku

Dobry den. Asi pred mesicem jsem krvacela z konecniku a to tim zpusebem, ze...

Škubání a bolesti svalu, škubání šlach a nasledný samovolný pohyb prstu, ruky, či svalu (viditelné pohyby)

Škubání a bolesti svalu, škubání šlach a nasledný samovolný pohyb prstu, ruky,...

Hnědý výtok s kousky tmavého hlenu

Dobrý den,už rok mám hnědý výtok s kousky tmavého hlenu,vždy tak 7-10 dnů po...

Píštěl nad zubem

Dobrý den, několk měsíců mě trápí tento problém. Přibližně v červnu 2017 mě...

Reklama