Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tíha hlavy, pocity na omdlení a mravenčení

Psychika Lukáš 31.5.2017

Dobrý den,
již delší dobu (od roku konce roku 2013) mě jednou za čas (ve stupňujících se intervalech, aktuálně každé cca 3 měsíce) mě přepadávají zvláštní stavy. Je mi 27 let a od mala mám problémy se zády, takže první kroky k prevenci problémů vedly na rehabilitaci, následně na neurologii, kde jsem podstoupil vyšetření na EEG a magnetické resonanci. Vše v pořádku. Na delší dobu jsem vyšetření odsunul, jelikož potíže, byť přetrvávaly, nebyly natolik omezující. V listopadu loňského roku jsem však celý víkend musel proležet, byl jsem absolutně bez energie, malátný a především jsem začal pociťovat jakousi tíhu v hlavě. Po cca dvou dnech, prakticky jen proležených, jsem se ze všeho opět dostal.

Poslední týden je ale zatím to nejhorší, čím jsem si doposud prošel. V pondělí jsem se opět odhodlal zajít k praktickému lékaři. Ten mě poslal na celkové vyšetření, a přestože mi schází ještě krevní výsledky (v minulosti provedeny již dvakrát; štítná žláza v pořádku, ostatní testy, až na zvýšený cholesterol, taktéž v pořádku), doporučil mi praktický lékař návštěvu odborníka na psychiku a pro jistotu předepsal Neurol 0,5. Včera jsem podstoupil ještě další vyšetření, které s problémy, troufám si tvrdit, nikterak nesouvisí, nicméně jsem je považoval, s ohledem na velmi osobní charakter (urologické problémy), jako možný faktor přispívající k aktuálnímu celkovému napětí. Výsledky dopadly dobře, říkal jsem si tedy, že se snad trochu zklidním.

Dnes jsem si již třetí den vzal půl tabletky Neurolu, jelikož mne tyto stavy neskonale znemožňují vykonávat práci a i mimo ni alespoň nějak fungovat. Tělo mi chvílemi mravenčí, chvílemi cítím chlad, občas mám slabou závrať a jsem zase extrémně zesláblý, přestože posledních několik dní spím minimálně sedm hodin (standardně spávám 5 - 6 hodin, jelikož se snažím po večer dohnat to, co kvůli práci nestíhám; se spánkem problémy nemám, naopak je to pro mě bohulibá činnost), a hlavně opět pociťuji tu již zmíněnou tíhu v hlavě. Mám neustálou obavu, že se těchto potíží nezbavím, a to již okamžitě po probuzení ještě za zavřených očí, nedokážu se soustředit na nic jiného, než na to, jak mizerně mi již několik dní je, koncentrace je skoro nulová, přestaly mě těšit věci, které mi ještě před týdnem dělaly radost a tvořily dobrou náladu (dobré jídlo, společný čas s partnerkou a přátely, úspěchy v práci, krásné počasí,...). Krom toho jsem zatím každý den od počátku problémů dostal jednou či dvakrát jakousi ránu, kdy jsem se cítil, jako bych měl každou chvílí omdlít, polilo mě horko a pot, a měl jsem co dělat, abych to ustál bez upozornění okolí. Každý den ulehám do postele absolutně vyčerpaný a s obavou, že další den bude stejný, ne-li horší.

Partnerka je neskonalá optimistka a celou dobu mi říká, abych se radoval z toho všeho, z čeho jsem se vždy radoval, tvrdí mi, že si to všechno způsobuji sám, což vím, ale nedokážu to změnit, veškeré myšlenky jsou naprosto mimo moji kontrolu. Jsme spolu již 4 roky, náš vztah si již lecčím prošel, ale něco mi říká, že stavy, které přetrvávají, by mohly mít neblahý vliv na nás oba, jelikož jsem pro tuto chvíli naprosto nepoužitelný. Přátelům, které mám prakticky od mala či puberty, se zatím vyhýbám, protože každý den se těším na moment, kdy skončím v práci a dorazím domů; veškeré společenské aktivity mi ubírají už tak mizivé množství energie.

Jak jsem zmiňoval výše, třetí den jsem si vzal půl tabletky Neurolu, který mi, co jsem zatím vypozoroval, zklidní trochu jak fyzické příznaky (například mravenčení), tak lehce i ty psychické, kdy nepociťuji takovou tíhu. Radost je však stále cizím pojmem. Vlastně do běžného stavu jsou to stále mílové kroky.

Na internetu jsem našel v okolí bydliště několik psychiatrů, k jednomu jsem již objednán, ale volné termíny jsou tak pozdě, že se bojím, že nečinně čekat nevydržím. Cítím se na dně a zmateně, jelikož vedu běžný život bez nějakých zásadních komplikací, které by mi mohly psychické potíže způsobit.

Z pročítání internetu se mi jeví dvě varianty jako možné. Roztroušená skleróza, nebo panická porucha. Roztroušená skleróza ale snad byla vyvrácena magnetickou resonancí (žádný nález), která byla provedena cca před rokem.

Budu rád za každou radu, jak postupovat a co případně očekávat.

Děkuji za Váš čas.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Milý Lukáši, po přečtení Vašeho dotazu se mi obtíže jeví, jako projevy úzkostné poruchy, které mohou mít i somatické projevy, jako je mravenčení a pocity na omdlení, kdy jste z těchto stavů ve stresu. Psychiatrické vyšetření je opravdu vhodné, optimální by byla psychoterapie a vhodně zvolená medikace. Zatím Vám doporučuji čaj z třezalky, měl by příznivě ovlivnit Váš stav spolu s užíváním Neurolu. Roztroušené sklerózy bych se neobávala, navíc jste již byl neurologicky vyšetřen i s provedením MR a obtíže jsou vleklé. S přáním brzké úlevy od problémů.

Odpovídá lékař:

Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Psychologie Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická poradna Lipník nad Bečvou

Dobrý den, Lukáši, pro stanovení nejefektivnějšího postupu bych se Vás musela vyptat na další informace ohledně toho, co všechno předcházelo rozvoji Vašich problémů, jaký je Váš životní styl atd., dále bychom (možná pro psychologa netradičně) zkontrolovali také pH Vašeho organismu, a podle toho by vypadala případná terapie a doporučení. Tyto údaje však nemám k dispozici. Zatím se dá pouze obecně doporučit následující: postupně zkoušejte v rámci možností zařazovat co nejvíce pohybové aktivity na vzduchu - začněte rychlou chůzí a zvyšujte náročnost. Pohyb venku min. 30 minut, lépe 2-3 hodiny denně. U toho trénujte tzv. "ještěrčí dech". Každý večer užívejte vitamin B. Začněte s pravidelnými meditacemi. Zaměřte se na zdravou stravu s vyloučením všech návykových látek. V případě nepříjemných myšlenek a nepříjemných stavů zkoušejte pozornost přenést na své dýchání - provádějte opakovaně pomalý, co nejdelší nádech a velmi dlouhý výdech. Chcete-li vyzkoušet alternativní léčebný postup, informujte se u nejbližšího homeopata na homeopatii, anebo u autopatického poradce na sebeléčbu pomocí autopatie. Ta v podobných případech přináší dobré výsledky. Další možností je prověřit zátěž Vašeho těla parazitálními mikroorganismy běžnými postupy nezjistitelnými a případně je odstranit, zde máte možnost podstoupit vyšetření přístrojem Oberon a pak další navazující kroky. Osobně doplňuji terapii u potíží Vašeho charakteru několika sezeními s hypnózou (konkrétní náplň však opět vychází z osobní anamnézy a podrobnějšího rozhovoru). Informace k jednotlivým námětům najdete na internetu. Přeji Vám brzkou úlevu.

Související dotazy

Tíha hlavy, pocity na omdlení a mravenčení
Dobrý den, v návaznosti na dotaz www.ulekare.cz/poradna-lekare/poradna-link-239823...
Pocity na omdlení
Dobry den us nevim Coto je cejtil sem vnitrne pocit...
Pocity na omdlení
Dobrý den, je mi 24 let a mám nízký tlak, ale nemám...
Pocit na omdlení
Dobrý den, je mi 38 let mám 61kg,stalo se mi že se...
Pocity na omdlení
Dobrý den. Je mi 24 let a už asi 3tí den se mi několikrát...
Bolest a motání hlavy, pocit na omdlení, nevolnost
Dobrý den, již několik dní (celkem již 5) mě bolí hlava,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tibetská houba a těhotenství

Dobrý den, dostala jsem od známých tibetskou houbu na zlepšení zažívání. Slyšela...

Tibetská houba v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné v těhotenství pít tibetskou houbu....

Tibial plateu fracture

Dobry den, koncem unora jsem si pri seskoku z rampy roztristil vrchni plosinu...

Tibiální meniskus

Prosím Vás, co je to fragmentace zadního rohu tibiálního menisku?

Tietzův syndrom

Dobrý den,po návštěvě chirurga mi byl zjištěn Tietzův syndrom, předepsán 3x...

Tietzův syndrom

Už 8 měsíců mě bolí na konci levé klíční kosti pod krkem. Udělala se mi tam...

Tietzův syndrom

Dobrý den, byl mi diagnostikován Tietzův syndrom. Nezmizel sám od sebe, mám...

Tietzův syndrom

Pane doktore, bolí mě už asi měsíc okolí žaludku a špatně se mi dýchá.Byla jsem...

Tietzův syndrom

Dobrý den, pane doktore. Trpím již přes rok velikou bolestí v oblasti hrudníku,...

Tíha hlavy, pocity na omdlení a mravenčení

Dobrý den, v návaznosti na dotaz www.ulekare.cz/poradna-lekare/poradna-link-239823...

Tíha na hrudi

Dobrý den, mám poměrně specifický dotaz. Před více než měsícem jsem byl na oslavě,...

Tíha na hrudi vlivem deprese

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jaké jsou příznaky deprese? Mám podezdření...

Tíha na levém prsu

Dobrý den, něco mě tíží na levém prsu..Kýchám a mám strašnou rýmu nevím zda...

Tíhový váček na patě

Dobrý den, rád bych vás požádal o váš názor na můj problém. Asi 20.5.2014 jsem...

Tiché ulevování

Dobrý den, omlouvám se, mám takový choulostivý dotaz, trpím plynatostí a chtěla...

Tichý reflux

Dobrý den vážená paní doktorko, ráda bych se poradila ohledně možného refluxu...

Tik

Dobrý den, je to asi tři měsíce, co se mi začalo stahovat oční víčko a citil...

Tik

Dobrý den. Poslední týden mám tik v oku minimálně 30 za den trvající většinou...

Tik

Dobrý den, pane doktore, už několikátý den mě trápí tik ve víčku. Tikalo mi...

Tik ??

Dobrý den, již asi třetí týden se potýkám s nepříjemným cukáním spodního...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pásový opar

Dobrý den. Mám čtyřměsíční dceru. Neštovice ještě neprodělala. Je vhodná návštěva...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, prosím o radu. Ovlivňuje antibiotikum Dalacin C antikoncepci Lindynnete?...

Gonartróza

Lékař mi diagnostikoval primární oboustrannou gonartrózu a aplikoval injekce...

Zlatý stafylokok v pochvě

Dobrý den pane doktore, Mám na Vás prosbu.Je možné, aby holčička,po vyšetření...

Bolesti kloubů ruky

Dobrý den chci se zeptat bolí mě klouby na pravé ruce nejvíce klouby ukazováčku...

Průjem

Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně vodovy průjem zkousel sem.dietu...

Jsem těhotná?

Dobrý den, stala se mi nemilá věc. Beru prášky pravidelně už od 17 let. Lindinette...

Závislost na lexaurinu

Dobrý den. Šest měsíců po porodu jsem začala mít problémy s aritmií a pocitem...

Problémy s nádechem

Dobrý den. Mám problémy s dýcháním a nutí mě to k zíváním, bolesti zad a...

Lechtání v krku

Dobrý den, mám dotaz. Již týden jsem nemocný ( měl jsem horečku silný až dávivý...

Hyperplazie antra dutin

dobry den,mohla bych pozadat o vysvetleni tohoto nalezu na mr mozku.co znamena...

Vyšetření štítné žlázy

Dobrý den, kde mi prosím vyšetří štítnou žlázu a potřebuji k tomu doporučení...

Jak rychle mají antibiotika působit?


Kvasinky a antikoncepce

Dobrý den, už asi rok mám pořád nějaké problémy, neustálá únava, malátnost,...

Pálení a svědění zevních pohlavních orgánů


Renální kolika

Dobrý den, 8.1.2014 jsem prodělala ranální koliku, konkrement vyšel, byly nasazeny...

Alkohol - játra, skvrny na kůži

Dobrý den, jsem žena je mi 48 let a rada piju víno. Uz asi pul roku mám průjem....

Obtíže po extrakci zubu

Dobry den, pred mesiacom mi bola chirurgicky odstranena osmicka vlavo dole,...

Bolesti kloubů, sucho v ústech, potíže se zrakem

Dobrý den,moje problémy jsou obsáhlejšího rázu ale už nevím co mám dělat.Jen...

Vyplnění zubního kanálku

Dobrý den, Stomatoložka se mi již na druhý pokus, neúspěšně, snažila dostat...

Reklama
Zavřít