Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tinnitus, krční páteř, nespavost

Uši, nos, krk Jaroslav 17.9.2019

Pane doktore, prosím o radu. Asi před osmi lety mi začaly problémy s očima. Byly to světelné efekty v podobě kruhového vlnění a při tom znemožněno ostré vidění. To trvalo asi do půl hodiny, pak to ustalo a začala mě trochu bolet hlava, vždy nad pravým uchem. Podstoupil jsem různá vyš. včetně MR mozku, vše neg. Bylo to uzavřeno jako migren. stav s aurou. To se mi stávalo několikrát do roka, někdy jsem měl i dva roky pokoj.Bohužel v r.2017 se to začalo objevovat znovu mnohem častěji a přidal se k tomu v pravém oku flíček, který pulsoval v rytmu tepu a zamlžené vidění na pravém oku. Bohužel lékaři nezjistili, čím to je. Známá lékařka mi jednou řekla, že to může být od krční páteře. Požádal jsem tedy neurol. o odeslání na rehabilitaci. Tam jsem se naučil jeden cvik, po jehož praktikování jsem měl až do ledna 2019 od aury téměř pokoj(až na asi 3 případy za rok). Pulsující flek v oku téměř zmizel. Bohužel v lednu 2019 se mi objevil v pravém uchu děsný zvuk. Je to zvuk podobný někdy cvrčkům, někdy jako když brzdí vlak nebo třeba pískání a zvonění. Intenzita se během dní různě mění, párkrát zvuk i téměř ustal. Nejčastěji je to v pravém uchu, jindy v obou, a někdy v levém. Přidala se nespavost a jiné problémy. Jsem v PN asi 7 měsíců, kardiolog mě odeslal k psychiatrovi, ten po čtrnácti dnech řekl, že jestli spím denně 4 hod., tak ať si vystačím s bylinkami, neurolog naznal po ct mozku a sono krkavic, že tam "nic neni", a že od krku to většinou nebývá , ORL předepsal tradiční betaserc a obvodní lékař moje poznámky, že to může být od krční páteře, ignoruje, byť má lék. zprávy ohledně mých potíží z dřívějška a napsal mi statiny na vysoký cholesterol. Cholesterol se mi snížil, ale nepomohlo to. Trpím již třičtvrtě roku nespavostí, AD nechci brát, pomáhám si jak můžu a za tu dobu jsem vysledoval souvislosti tinnitu s krční páteří.Např. poloha hlavy při spánku, velké zhoršení při zpocení šíje(což je u mne časté), při napětí šíj. svalů, malé zlepšení při nahřátí el. dečkou, při spaní na zádech se potíže velmi zmírní, ale na zádech se mi dobře nespí. Spím asi 5-6 hod. denně, někdy 4hod., bohužel se třeba třikrát za noc probudím a trvá mi dlouho než usnu. Prosím, můžete mi poradit nějak? Přikládám lék. zprávu z rehab. a omlouvám se za dlouhý dotaz. Děkuji,

Doplňující dotaz: Ještě podotýkám, že počáteční problémy (aura, bolesti hlavy,pulsující místo v oku), jsem víceméně vyřešil až jednoduchým cvikem na reh., který je dostupný i na internetu. Bohužel se součas. problémem si nevím rady a u lékařů, které jsem navštívil, vidím, že mi nemohou pomoci. Bohužel to někdy hraničí s nezájmem. Děkuji za váš zájem pomáhat nemocným a přeji, ať se vám daří

Doplňující dotaz: Myslím, že z mého dotazu bylo jasné, že MR rezonance a RHB byly prováděny při minulých potížích s krční páteří (bolesti hlavy, aura, pulsující bod v oku a jsou vyřešeny) a tinnitus je nový problém, na nějž směřoval dotaz. Předchozí problémy a jejich řešení jsem uvedl pro orientaci nejspíš neurologa, aby vzal v úvahu, že krční páteř mám problematickou, a poradil, jak vyloučit nebo potvrdit zdroj problému v tomto místě.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Brožová

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Nemocnice Rudolfa a Stefanie, Benešov

Dobrý den, pokud tomu dobře rozumím, rehabilitace na migrenózní stavy víceméně pomohla, nově je problém s tinnitem. Na ORL Vás předpokládám poučili, že je to velmi obtížně řešitelný problém, záleží na individuálním stupni u každého pacienta, někdy je bohužel dnes dostupná terapie bez většího efektu, někomu pomohou infuze na ORL ambulanci či zmiňovaný betahistin. Pokud sám máte pocit, že intenzita potíží souvisí s nějakými polohami krční páteře, jistě tedy upřednostňujte ty, které potíže mírní; že toto praktický lékař ignoruje - přál byste si od něj doporučení opět k rehabilitaci ? Můžete případně rehabilitačního pracovníka vyhledat sám, nebo cvičit doma, zkopírujte si prosím do vyhledávače odkaz - https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/bolesti-hlavy-migreny-huceni-v-usich-tinnitus-svetelka-pred-ocima-scotomy - tento článek se věnuje obtížím, jako máte Vy vč. doporučených cvičení.
Na nespavost /pokud si nepřejete farmakol. pomoc/ platí známá doporučení a dodržování spánkové hygieny, odvary z meduňky, kozlíku, mučenky; avšak pokud budete správně rehabilitovat, je možné, že tento problém bude mít tendenci k úpravě.
Ať se Vám daří

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vykydalová

Specializace: Audiologie, Dětská ORL, Foniatrie, ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Soukromá ambulance ORL a foniatrie, Ostrava

Dobrý den, tinnitus je příznakem a klinickým projevem řady onemocnění, které mohou souviset s ušním onemocněním - nedoslýchavostí percepčního typu nebo otosclerosou, dále s onemocněními cévními v obl. krčnich cév, ušních cév, s krční páteří atd. Mechanismus vzniku tinnitu nedovedeme přesně určit , proto se také tinnitus špatně léčí, proto pokud Vám pomáhá RHB a cviky na krční páteř je nejpravděpodobnější souvislost tinnitu s potížemi s C páteří. Z našeho ORL hlediska je nejdůležitější vyloučit postižení sluchového nervu vyšetřením MR, což bylo provedeno. Pro poruchy spánku se můžete objednat ve spánkové ambulanci a nechat se vyšetřit za hospitalizace k vyloučení spánkové apnoe. A jak Vám bylo řečeno dodržovat životosprávu a denní cvičení a pohyb na čerstvém vzduchu je zárukou zdravé únavy a spánkového režimu. S přáním hezkého dne a pevného zdraví přeje dr Vykydalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková


Dobrý den, souvislost tinitu a páteře je možná, pokud se jedná o oboustranný, kolísavý tinitus. Pokud je tinitus jednostranný, bývá dominantně ORL etiologie - patologie ve vnitřním uchu, případně neurinom statoakustického nervu. Tuto patologii vyloučí MR mozku. Rehabilitaci krční páteře bych považovala za vhodnou. V léčbě tinitu může být efektivní betahistin, pokud není, pak je na zvážení aplikace infusí - většinou se provádí cestou ORL ambulance ( záleží na místních zvyklostech ).
Co se týká potíží se spánkem, je třeba analyzovat, zda spánek ruší tinitus, nebo nespavost, a dle toho pak stanovit možné řešení. Pokud je příčinou nespavost, nikoliv tinitus, je vhodné dbát na spánkovou hygienu a pokud potíže se spánkem trvají 3/4 roku, tak bych osobně volila krátkodobou medikamentosní terapii, aby se navodil správný spánkový režim. Může týt jak v režii praktického lékaře, tak neurologa či psychiatra. Pokud nechcete brát antidepresiva, lze zkusit efekt melatoninu. S pozdravem Magdaléna Hlavačková

Související dotazy

Krční páteř
Dobrý večer, méla bych dotaz. Už asi necelý týden mě...
Nespavost
na nespavost jsen používaia zolpiderm delší dobu, Nyní...
Spánek a krční páteř
Dobrý den, začnu s dotazem takto. Byl jsem si zaběhat...
Krční páteř
Dobrý den, mám asi problém s krční páteří. Před rokem...
Krční páteř - tinnitus, nedoslýchavost
Dobrý den, v posledních měsících mě trápí nedoslýchavost,...
Krční páteř?????
Dobrý den, mam 45letou maminku, která bere léky na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tinnitus a závratě

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení RTG krční páteře a zda s touto diagnózou...

Tinnitus auris

Dobrý den, měla jsem zánět bubínku, asi po dvou dnech kapání otipaxu mi začalo...

Tinnitus dá se to ?

Dobrý den, mám 14 roků a trochu mi píská v pravém uchu.Přes den se do dá, ale...

Tinnitus laser

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat u tinnitu, když jsem byl na léčbě laserem,...

Tinnitus po akustickém šoku

Dobrý den, po koncertě (akustickém šoku) se mi objevil tinnitus. Za 3 dny jsem...

Tinnitus Prosím o rychlou odpověď

Dobrý den. Začalo to tak že mě bolelo v krku tak, jakoby sucho v krku,pořád...

Tinnitus při stresu

Dobrý den, v rodině máme roztroušenou sklerózu. Mám za sebou několik let velkého...

Tinnitus v hlavě, mravenčení končetin, bolest na prsu a lopatce

Dobrý den, je mě 24 let a přibližně od poloviny ledna tohoto roku trpím tinnitusem...

Tinnitus v levém uchu

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Poslední asi 2 měsíce mě trápí jednostranný tinnitus...

Tinnitus v těhotenství

Dobrý den, už asi tři týdny mě trápí zvonění v uších. Před dvěma týdny jsem...

Tinnitus, náhle vzniklý

Před třemi lety mi ze dne na den zalehly uši a začalo mně v nich šumět a "hrát"....

Tinnitus, nález na magnetické rezonanci

Hezký dobrý den, trápí me tinnitus a na ORL me paní doktorka poslala na MR....

Tinnitus, porada ohledně výsledků MR

Dobrý den. Již 4 roky mě trápí chronický tinnitus. Před půlrokem mě začalo v...

Tinnitus, sluch a hudba

Dobrý den, již cca od 12 let mám lehký tinnitus. Možnou příčinou byly výrůstky...

Tinnitus, špatná rovnováha, brnění prstů

Dobrý den! Chtěla jsem se zeptat, zda je nutné řešit mé potíže, či nikoliv....

Tinnitus, tlak v hlavě

Dobrý den, posledních pár dnů mi mírně píská v uších, pociťuji tlak v hlavě,...

TINNITUS, TURBINOPLASTIKA

Vážený pane doktore, mám přesně 3 týdny po turbinoplastice. Dnes jsem vysmrkala...

Tinnitus, zánět zvukovodu

Dobrý den. Mám takoví problém. Opakovaně trpím na zánět zvukovodu. Dnes sem...

Tinnitus,bolest krční páteře a nespavost

Dobrý den,chtěl bych požádat o radu k mému již dlouholetému problému.Asi od...

Tinnitus?

Dobrý den, můj problém začal v prosinci, po nachlazení mi zalehlo levé ucho,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vysoký tlak a Detralex

Dobrý den, léčím se s vysokým tlakem, cca 3 roky, od posledního porodu. Předtím...

Rytmicke mimovolné pohyby po celem těle přibližně rychlosti tepu srdce

Poslední 3 týdny trpím celou řadou zvláštních příznaků. Chci zeptat na jeden,...

Zánět čelistního kloubu?


Bolesti různých částí těla, únava a zvětšení uzlin

Dobrý deň, mám 40 rokov a 11 rokov som po operácií štítnej žlazy, mám ju celú...

Výměna antibiotik

Dobrý den, jako 5.den jsem dnes brala antibiotika OSPEN ,mám anginu .Z důvodu...

Neustálá únava, slabost, bolest a točení hlavy, nechuť k jídlu

Dobrý den, už delší dobu mě trápí nepřetržitá únava (i po dlouhém spánku),...

Křivé prsteníčky na nohách

Dobrý den, mam od narození zatočené prstenicky na nohách pod ostatní prsty....

Anémie v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat ohledně nedostatku hemoglobinu v těhotenství. Na začátku...

Krvácení v šestinedělí

Dobry den. Jsem po cisarskem rezu 15.10.2016. V patem tydnu jsem cca 1 tyden...

Nevolnost po nedostatku spánku

Dobrý den, Už několik let mě trápí nevolnost po neprospané noci. Pokud spím...

Amputace

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na amputaci nohy. Tatínekje diabetik, bude...

Škrábání v krku

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu, je to již měsíc co mě začalo škrábat...

Mám výhřez ploténky v bederní části L4-L5, 4mm

Dobrý den. Je mi 17 a už delší dobu (asi rok a půl?) me bolí v bedrech.. Dlouho...

Opuchlá tvář

Dobrý den, já a můj přítel žijeme momentálně v Holandsku. A stala se nepříjemná...

Boule u kotníku

Dobry den.pred 3 lety jsem pri volejbale spatne doslapla.Na pohotovosti mi udelali...

Ucinnost nitrodelozniho teliska po zavedeni.

Dobry den rada bych se zeptala kdy zacne ucinkovat obycejne nitrodelozni telisko...

Svědivá vyrážka


Těhotenství v šestineděli´

Zdravím, 19.4 jsem užila potratové tablety myfegyne - 27.4 jsem dostala silnější...

Píchá až pálí oblast pod pravým okem a bolest se táhne až ke spánku


Bolest kolene bez úrazu

Dobrý den, asi před půl rokem mě z ničeho nic začalo bolet prave koleno při...

Reklama