Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Totální thyreoidektomie

Endokrinologie Eva . 21.8.2013 redakce uLékaře

Dobrý den, dlouhou dobu beru léky na štítnou žlázu Letrox 50/ 75mg. CCca 4 roky jsem měla jeden uzlík na levém laloku v průměru cca 7,6mm. nyní jsem byla po roce na kontrolním sonu a původní uzlík se zvětšil a na pravém laloku se objevily další dva uzly pravý lalok: velikost laloku 23x17x51mm hypoechogenní uzel o průměru 7,6 mm levý lalok: velikost laloku 18x15x53mm, ventrálně hypoechogenní uzel o průměru 12x8x12 mma, kaudálně hypoechogenní uzlík o velikosti 10x6 mm Isthmus 4mm Struktura parenchymu je nepravidelná, nehomogenní, snížené echogenity, hrubě zrnitá. Vaskularizace přiměřená. Uzliny bilat. submandibulárně zvětšeny o velikosti 13mm jinak uzliny nezvětšeny. Z: normální velikost štítné žlázy, polynodosní přestavba nejvetší uzlík vlevo, obraz odpovídá chronické thyreoiditis. doporučuji totální thyreidektomii lab:anti TPO 32 IU/ml anti TG 152 IU/ml T3 celkovy 0.96 T4 celkovy 80.3 TSH 2.175 T3 volny 4.2 T4 volny 12 nebyla mi provedena biopsie, jen sono a rovnou mě lékařka odesílá na kompletní odstranění ŠŽ. mám pocit, jestli je to opravdu tak nutné a není možné uzlíky zatím jen sledovat. mám pocit, že ŠŽ je důležitým orgánem těla, který by tam měl zůstat. dále by mě zajímalo, jestli k tomuto zhoršení mohlo dojít obrovským stresem a nebo vysokými hladinami ASLO 909.2 IU/ml? je mi 32 let a obávám se i toho,že v případě odstranění ŠŽ by mohly nastat problémy s otěhotněním a donošením mimča. mockrát Vám děkuji za poradu, hezký den Eva

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, především musím říci, že mě opravdu mrzí, že je Vám doporučován operační zákrok, aniž by Vám bylo dostatečně vysvětleno proč je potřebný. Hlavním důvodem zvažování operace je riziko vzniku nádoru - karcinomy štítné žlázy jsou sice vzácné, ale jsou často velmi agresivní a špatně léčitelné, takže ke každé podezřelé změně štítné žlázy se přistupuje spíše podle principu "předběžné opatrnosti", dá-li se to tak říci. Vámi popsaný sonografický i laboratorní nález odpovídá chronickému zánětu štítné žlázy na autoimunitním podkladě, tedy v našich oblastech nejobvyklejší příčině poruchy štítné žlázy. Vznik uzlíků ve žláze je v takovém případě častý (jsou nicméně časté i u jinak zcela zdravých osob...) a pokud nejsou uzlíky nějak podezřelé (samotnou velikostí, rychlostí zvětšování nebo ultrazvukovým vzhledem...), většinou v takovém případě opravdu stačí jejich sledování - spolu s farmakologickou léčbou thyroxinem. Ve Vašem případě je zřejmě hlavním důvodem doporučení operace velikost největšího uzlu a hlavně rychlost jeho zvětšení (jestli to dobře z Vaší otázky chápu, měl 7,6 mm po 4 roky a pak se za rok zvětšil na 12 mm...). Biopsie by sice podala přínosnou informaci, ale výsledek někdy nemusí být zcela přesně hodnotitelný a pokud jsou změny uzlíku silně podezřelé i bez biopsie, je proto možné někdy doporučit operaci i bez ní. Ohledně stresu - samozřejmě stres může mít na aktivitu onemocnění štítné žlázy vliv, stejně jako jakákoliv proběhlá infekce (udáváte výsledek ASLO, předpokládám tedy, že vám to bylo testováno např. kvůli proběhlé angíně, vyšší hladina sama o sobě ale nic neznamená a nezpůsobuje...). Ohledně těhotenství - funkci štítné žlázy lze dostatečně nahradit pomocí léků, takže stav po jejím odstranění při užívání adekvátní dávky léku není pro průběh gravidity problémem. Doporučuji tedy celou situaci znovu probrat s ošetřující lékařkou a nechat si vše nejasné vysvětlit i od ní, v rozhodování o dalším postupu hrají roli i další věci, které v dotazu neuvádíte - údaje z vaší i rodinné anamnézy aj. Přeji, ať vše dopadne dobře!

Související dotazy

Totální endoprotéza
Prosím o zodpovězení dotazu. Kolik stojí operace totální...
Totální gastroektomie
Chtěla bych se zeptat, mé blizké osobě, byla provedena...
Totální endoprotéza kolena
Jak dlouho po operaci kolena - totální endoprotéza...
Totalni endoproteza,kulhani
Dobrý den, prosim o radu, pred totalni endoprotezou...
Totální endoprotéza kolene
Dobrý den. Začátkem prosince mám jít na totální endoprotézu...
Totalní endoprotéza kolene
Dobrý den. Před rokem jsem byl na operaci levého kolene...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Totální endoprotéza kolena

Jak dlouho po operaci kolena - totální endoprotéza musím používat elastickou...

Totální endoprotéza kolene

Dobrý den.Prosím o informaci.4.11.2010 jsem podstoupila operaci kolena a potom...

Totalní endoprotéza kolene

Dobrý den. Před rokem jsem byl na operaci levého kolene a diagnoza zněla artroza...

Totální endoprotéza kolene

Jsem po operaci dva měsíce a jeden týden.Zatím zatěžuji ze dvou třetin a mám...

Totální endoprotéza kolene

Dobrý den, chci se zeptat za mou maminku (74let). Při operaci totální náhrady...

Totální endoprotéza kolene

Dobrý den. Začátkem prosince mám jít na totální endoprotézu kolenního kloubu.mám...

Totální endoprotéza kyčle

Dobrý den,ráda bych se zeptala zda při TEP vadí, že mám zřejmě ucpaný karpální...

Totalni endoproteza,kulhani

Dobrý den, prosim o radu, pred totalni endoprotezou jsem kulhala, operace probehla...

Totální gastroektomie

Chtěla bych se zeptat, mé blizké osobě, byla provedena totální gastrektomie,...

Totalni impontence

Dá se léčit při mém věku 70 let,doporučil bx jste některé léky.Mám cukrovku,vysoký...

Totalni vycerpani a ledviny

Dobry den, dolehl na me dlouhodoby pracovny stres. Zniceho nic jsem se nahle...

Totální zubní protéza vs. korunky

Dobrý den, mamka má už pouze dolní zuby viz přiložený obrázek. Zubařka jí řekla,...

Touha nebýt

Již téměř patnáct let docházím na psychyatrii. Léčba zmírňuje mé problémy asi...

Touha po dítěti

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co mám dělat, nebo alespoň trošku poradit,...

Touha trpět

Dobrý den, dlouhodobě mě trápí problém, že toužím před určitými lidmi trpět....

Toulavá kočka

Dobrý den,chci se zeptat,uz třetí den k nám chodí na balkon toulavá kočka.Netuším...

TOURETTŮV SYNDROM

Vážená paní doktorko,obracím se na Vás s prosbou o radu.Můj sedmiletý syn začal...

Tourettův syndrom

Dobrý den,mám dotaz ohledně syna.Od 4 let trpí tiky.nejdříve začínal pouze odkaslavanim,později...

Tourettův syndrom, ADHD, autistycké rysy, léčba

Dobrý den, mám 9 letého syna, kterému před čtyřmy roky diagnostikovali Tourettův...

Toxicita azbestu

Dobrý den, přestože jsem mladší ročník, tak jsem extrémně riziková skupina...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Spolknutí předmětu

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na otázku se kterou se bojím jít k lékaři....

Kyselina močová


Léčba mononukleózy

Dobrý den , chcela by som sa spýtat , vcera som bola u lekárky stym ze mam tlaky...

Extrasystoly

Dobrý den, asi 4 roky mě trápí extrasystoly je to asi pul roku co jsem byla...

Nadměrné pocení celého těla

Dobrý den, nevím vůbec zda píšu správně, nevím kam se mám obrátit ani pod co...

Zánět varlat u 6ti letého dítěte

Dobrý den, náš syn leží v nemocniicii se zánětem varlat. Z čeho může takovou...

MUDr. Alena Hudečková

Odborná lékařka pro choroby ORL

Lipómy

Dobrý deň,pred 2 dňami mi vyberali na chirurgii VLA na pr.ramena, incízia kože,...

Konstituční neurastenie

Tato diagnoza mi byla určena ve 40 letech po fyzickém i psychyckém vyčerpání....

Lék Mexalen

Ahoj, moje kamarádka shání tento lék Mexalen 500 mg, ale bohužel, v lékárnách...

MUDr. Irena Nývltová

Ordinace lékaře specialisty - oční

MUDr. Libuše Václavcová

Praktický lékař pro děti a dorost

"rozdvojená osobnost"


Odběry krve

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat na co vše má pacient nárok...

Pálení a svědění zevních pohlavních orgánů


Užití Algifenu v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je-li možné po trhání zubu užít algifen 600mg...

Lupaní v zápěstí

dobrý den chtěl bych se zeptat už nějakou dobu trpím lupkání v zápesti (jen...

Vliv masturbace na hladinu hormonů


Neurologie

Dobrý den, od léta mám problémy s močením (z urologického hlediska je všechno...

Neurologické potíže po užívání Medrolu


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×