Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Toxoalergický exantém

Kožní obtíže Miroslav 24.7.2019

Dobrý den,

v pátek odpoledne se u mne objevila silná alergická reakce - "kopřivka". Jsem alergický na penicilín a domnívám se, že AR nastala po požití sýru s jistým obsahem plísně. Normálně tyto sýry již řadu let jím a nikdy k žádné AR nedošlo. Bohužel se mi to rozlezlo po celém těle viz. foto. V neděli jsem začal užívat antihistaminikum - Chlorphenamine 4mg - 1tbl. po 4-6 hodinách. V pondělí jsem pro jistotu navštívil Emergency kde mě byly předepsány ještě steroidy - Prednisolone 5mg. Mám užívat 8 tablet ráno po snídani. Bohužel moc ke zklidnění nedochází a tvoří se sem tam nové na jiných místech. Nevím jak dlouho by měl výsev trvat. Jelikož žiji v Anglii, je to horší domluva s doktory. Potřeboval bych poradit co vše mohu jíst/ pít a jak k tomu přistupovat obecně. Jestli vůbec mohu do vany/sprchy atd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Miroslave, protože léčba nezabírá, pak je podle mého důvodem buď malá dávka nebo jiná příčina potíží než alergie. Možná byste potřeboval kortikoidy do infuze například. Každopádně doporučuji bez většího odkládání znovu navštívit kožního lékaře a vyloučit i jiné možnosti, než je alergická reakce, může jít také o infekci, toxoalergický exém a další. Doporučuji pouze sprchovat, nepoužívat mýdla ani jiné chemikálie na kůži, nebo jen přípravky s Lanolinem. Vynechejte prozatím tropické plody a juice, všechno s plísněmi, čokoládu, ořechy, vejce, soju, jahody, rajčata, jezte neutrální nealergizující potraviny jako brambory, rýži, pohanku, jáhly, maso, kořeňte zelenými bylinami, z ovoce jsou vhodná jablka, hrušky, blumy, borůvky, avokádo, ze zeleniny petržel, pastiňák, brokolice, zelené saláty a hrášek. Na pití je nejlepší voda. Pokdu jste v poslední době začal brát nové léky nebo doplňky, nebo začal jíst jiná jídla, používat jinou kosmetiku, pak to používat přestaňte. Kdyby šlo o léky, před vysazením se poraďte s předepisujícím lékařem. Nesluňte se a nechoďte do bazénů. Váš doatz posílám kožnímu lékaři, aby Vám poradil přesněji. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Dobešová

Specializace: Dermatovenerologie, Dětské kožní (dermatovenerologie), Korektivní dermatologie Pracoviště: Nemocnice Šternberk

Milý Miroslave, klinicky dle fotodokumentace by se mohlo jednat o toxoalergický exantém. Určitě bych doporučila intenzivnější léčbu kortikosteroidy, aby projev rychleji ustoupil. Příčinou mohou být potravinové doplňky, léky, někdy i skrytě probíhající infekce. Zatím držte nedráždivou dietu, sprchovat se můžete, vyloučit je potřeba mýdlo!

Související dotazy

Toxoalergický exantém
Dobrý den, 30.11. jsem podstoupila v celkové narkóze...
Exantém
Po celém těle se mi objevily červené svedici pupinky...na...
Exantém
Dobrý večer,už delší dobu mně trápí červené fleky na...
Exantém
Před cca týdnem se mi na těle objevily tyto červené...
Exantém
Dobrý den, ráno se mi udělaly fleky a mapy na stehnech...
Exantém
Dobrý den, před dobou se mi na zádech objevily pupínky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Toxicita vitamin A a D

Dobrý den, na začátku léta mě můj lékař začal léčit na nedostatek vitamínu...

Toxická dávka quetiapinu

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jestli při dávce 34 000 mg quetiapinu může...

Toxická psychóza

Jelikož jsem od svých 24 do 30 let byl závislý na pervitinu a od 30 let se léčím...

Toxické látky

Dobrý den, mám dotaz, bydleli jsme dva roky v pronájmu kde se zjistilo, že jako...

Toxické látky v těle

Dobrý den, dnes jsem zjistila ze si do své oblíbené granoly už přes měsíc přidávám...

Toxické výpary

Dobrý den, byl jsem nucen strávit cca minutu v nevětrané koupelně se silnou...

Toxický šok

Dobrý den paní doktorko, moje sestra nyní leží ve FN Hradec Králové s již potvrzeným...

Toxický účinek azathioprinu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na intoxikaci jater během posledních 14dní po...

Toxo v těhotenství

dobry den chtela bych se zeptat jsem ve 13tt a mam pozitivni toxopasma igG 233,50...

Toxoalerg. exantém

Dobrý den, opakovaně se mi dělají červené velké skvrny - mapy na rukou a...

Toxoalergický exantém

Dobrý den, 30.11. jsem podstoupila v celkové narkóze operaci kochleárního implantátu....

Toxoalergický exantém

Dobrý den, Včera se mi objevila vyrážka po celém těle i obličeji. Byla jsem...

Toxoalergický exanthem

Dobrý den. Dosp. synovi - částeč. chodící DMO - se při dobírání ATB doxybene...

Toxokara u dítěte

Dobry den. Včera jsem byl se synem bobovat v parku a vrátil se od hlavy k patě...

Toxokaróza

Dobrý den. Včera jsem byl se synem bobovat v parku a vrátil se od hlavy k patě...

Toxokaróza

Dobrý den, mám obavy z nákazy larvální toxokarózou. Četla jsem, že vajíčka larev...

Toxomplazmoza v těhotenství

Dobrý den, jsem v 17tt, na testy na toxoplazmozu jsem byla a byly negativní,...

Toxoplasma

Dobrý den pane doktore, před dvěma měsíci se mi udělala uzlina na krku.Pan doktor...

Toxoplasma a těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli mě ohrožuje toxoplasmoza? Jsem těhotná...

Toxoplasma v mase

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o odborný názor. Jsem v 9. týdnů těhotenství...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvýšená hladina leukocytů v krvi


Popis EKG

Dobrý den.Mohu poprosit o vysvětlení ekg? EKG:SR,SF 100/min,PQ 0,12,QRS 0,08,naznačené...

RTG C pateře,LS pateře a šikmá projekce na C pateř.

Mám bolesti zad. Mužete mi doporučit léčbu a co znamena RTG.osová úchylka l...

Cirhoza jater a sono nalez

Dobrý den prosím o vysvětlení těchto dvou zpráv. Mám strach zda tchán nemá...

Kondylomata

Dobrý den, mám kondylomata, nedávno jsem si je nechala odstranit chirurgicky....

Bolest ruky po očkování

Dobrý den, prosím o radu.... Byla jsem už 3x na očkování proti encefalitidě,...

Bolest břicha a plynatost


Kdy je ukončený měsíc

Dobrý den,dceři je 6 měsíců,bere se to jako ukončený 6 měsíc nebo 5? Předem...

Užívání omeprazolu

Dobrý den, je mi 54 let, před lety mi byl diagnostikován reflux jícnu po stížnostech...

Zalehlé ucho


Krvácení v časném těhotenství

Dobrý den, předem děkuji za odpověď, jsem v 1. Trimestru těhotenství, včera...

Snížená činnost štítné žlázy


Povlak na žaludu a svědění

Dobrý den uz po několikáté za posledních 4 roky se mi asi 6 objevil na záludovi...

Žlutý jazyk

dobry den chtela bych se zeptat mam zluty jazyk nevim co to znamena bojim se...

Chronický zánět štítné žlázy

Dobrý den, chci se zeptat. Mám podle UZ zjištěný chronický zánět štítné žlázy....

Nakažlivost střevních viróz

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak dlouho je člověk infekční po střevní chřipce....

Cervene az fialove fleky na nartu a zarudnuti nohy od kolene az k prstum s bilymy fleky.

Dobry den pisi ohledne dotazu na moji pravou nohu.respektive se lecim uz 2.5...

Hučení v uších

Dobrý den. vznikl mi problém,kdy v noci jdu spát a vše je v naprostém pořádku.Po...

Odkašlávání, dráždění v krku, škrábání, lechtáni v krku

Přeji Vám dobrý den. Prosím mám na Vás dotaz. Jedná se o kašel spíše o odkašlávání...

Svědění dolních končetin

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Uz asi 3.den mám na nohou(narty,mezi prsty,kotniky)...

Reklama