Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Trávení

David 29.6.2018

Dobrý den, prosím Vás, mám takový problém. Cca 6 měsíců mě trápí průjmy, sem tam bolesti břicha, spíše ve střevech. Jelikož už je to celkem dlouhá doba, rozhodl jsem se to řešit. Jelikož beru dlouhodobě léky na snížení žaludečních šťáv v žaludku (Omeprazol 1-0-0) po prodělané gastritidě, tak jsem se rozhodl jít cestou svého gastroenterologa. Průjmy nejsou časté, cca 1-2 x do týdne (někdy je vodová, někdy kašovitá) poté odezní a zase se vrátí. Průjmy jsou bez příměsi hlenu či krve. Měl jsem podezření na alergii na lepek, laktózu či mléko, což dle krevních testů bylo negativní (odběry dělány na alergologii). Na první návštěvě gastroenterologa mi byly odebrány krevní testy (výsledek prozatím neznám) a jsem objednaný na USG střeva (10.7).
Chtěl bych se zeptat ještě třetí osoby a to Vás, 1. zda by mohlo být příčinou mých problému dlouhodobé užívání prášku proti snížení kyselosti? Neboť jsem se snažil prášek nebrat 2 dny a průjmy trochu odezněly. Dnešního dne jsme si prášek opět vzal (vrátili se problémy s návratem žaludečních šťáv) a opět se mi spustil cca po 8 hodinách po užití průjem. Barva stolice je žlutá. Průjem byl vodnatý a z kousky nestrávené potravy (kukuřice, rajčata, mrkev). 2. Je zcela normální, že trávicím traktem projde potrava zcela celá, nestrávená?
Už jsem z toho celkem unavený, problémy jsou dlouhodobé a chtěl bych znát i Vás názor. Mám se obávat v mým věku (30 let) třeba rakoviny či Crohnovy choroby?

Moc děkuji za odpovědi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Jako základ považuji užívat probiotika. Dodržujte správnou životosprávu, choďte na pravidelné prohlídky a rakoviny se nemusíte obávat, neboť existují výborné preventivní programy. Bohužel vás neznám a neznám ani vaše laboratorní výsledky, ani váš klinický stav, takže rada je jen obecná. Vždy se svými pacienty projdeme jídelníček, vynechají se jídla kořeněná a dráždivá, káva, nápoje s bublinami. Odeberou se krve a udělají výtěry ze stolice. Pokud se něco najde, léčí se, pokud ne, pak celá léčba spočívá na režimových opatřeních. Příčinou vašich potíží by neměl být lék na snížení kyselosti žaludku, ale pokud jste vypozoroval, že vám nedělá dobře, tak ho neberte a nahraďte něčím jiným, např. Maalox, Venter, S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Davide, takto dlouho trvající průjem je jistě třeba vyšetřit. Rozhodl jste se správně, nejlepší je to cestou gastroenterologa. Příčin průjmu může být více. Potravinové alergie či nesnášenlivosti nemusí být jenom na mléko a lepek, možná ještě bude třeba dovyšetřit další. Problém může být ve slinivce (zánět), se střevy (záněty jako Crohnova nemoc či ulcerózní kolitida a další nejsou ve Vašem věku neobvyklé), nezjištěná infekce, porušená funkce štítnice, může se také jednat o nežádoucí účinek léků, můžete mít dysmikrombii , tedy poruchu mikrobiální rovnováhy atd.. Nádorového onemocnění bych se neobávala.
Základem určení příčiny potíží budou laboratorní a další testy, které by měly zahrnovat vyšetření ukazatelů zánětu, funkce jater, slinivky, štítné žlázy, vyšetření cukru, tuků, vyšetření stolice na mikroby včetně klostridií a parazitů. Počkejte na výsledky testů, ultrazvuku a vyšetření u gastroenterologa. Svému lékaři také zmiňte vypozorované zhoršení po blokátorech protonové pumpy. Je možné, že pokud již nemáte obtíže a nálezy z poslední gastroskopie jsou dobré, je možné lék vysadit. O tom byste se ale měl poradit s tím, kdo Vám lék předepsal. Bez toho, aniž bych znala Váš gastroskopický nález a zdravotní stav, nemohu s klidným svědomím doporučit vysazení. Vše se bude řídit podle výsledků. Je pravděpodobné, že bude třeba, abyste podstoupil kolonskopii s odběrem vzorku tkáně.
Zatím doporučuji dietu s dostakem vlákniny (můžete zkusit Psylium), dostatkem tekutin, ne mastné, tučné, smažené, pikantní, vynechejte kávu, alkohol, sycené nápoje, nekysané mléčné výrobky. jezte probiotika s prebiotiky denně pod dobu několika týdnů až měsíců, v lékarné Vám doporučí.
Přeji brzké zlepšení Vašich obtíží. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Trávení
Dobrý den prosím vás o radu.asi před pul rokem jsem...
Trávení
Dobrý den pane doktore,v listopadu minulého roku mě...
Špatné trávení co s tím?
Dobrý den, trpím ranními nevolnostmi, např. když mám...
Trávení
Dobrý den nevím jak mam začít mam prujem ale i zacpu...
Traveni
Mam dva male chlapce,7 a 10 let.Vcera v noci zacali...
Trávení
Dobrý den, přes tři roky po doktorech řeším problém...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trávení

Dobrý den, je mi 32 let, beru Euthyrox (autoimunní chron. zánět štítné žlázy...

Trávení

Dobrý den. Mám problémy s pravou horní polovinou břicha a někdy i cca 3cm nad...

Trávení

Dobrý den, už asi 2 roky po porodu se mi často udělá po jídle nebo pití kávy...

Trávení

dobrý den, dotaz se týká mého manžela. Casto ho bolí žaludek, ale to je z nervů...

Traveni

Dobry den, chtel bych se zeptat jestli by se mohlo jednat o nejaky problem...

Trávení

Dobrý den, rád bych se zeptal, co dělat v případě, že se mi poměrně často...

Trávení

Po pobytu v kempu loňský rok v létě zřejmě díky kombinaci alkoholu a špatného...

Trávení

Dobrý den, mám zde jeden menší problémek. (Tedy jestli se to dá nazvat "problémek".)...

Trávení

Dobrý den. Před týdnem jsem posílal dotaz bylo na něj odpovězeno a měl jsem...

Traveni

Dobry den uz delsi dobu trpim na travici potize plynatost a rihani nestraveneho...

Trávení

Chtěl bych se zeptat byl jsem ve čtvrtek 16.2. do úterý 21.2. hospitalizován...

Trávení

Dobrý den mám dvouletou dceru,která má problém se stolicí.Nechce mi jíst ovoce...

Trávení

Dobrý den, již nějakou dobu mám problém se stolicí, tak jednou za tři čtyři...

Travení

dobry den skoro pokáždém jidle nebo piti věmě kručí jak o závod a celkově v...

Trávení

Dobrý den, Asi půl roku mám problémy s trávením. Bolí mě žaludek nahoře, někdy...

Trávení

Dobrý den, před třemi týdny jsem měla velké bolesti zad, teplotu, kdy jsem...

Trávení

Dobrý den nevím jak mam začít mam prujem ale i zacpu v jednom už 10 let chodím...

Trávení

Dobrý den, je mi 24 let a mám delší dobu takový problém. Trápí mě časté nadýmání,...

Trávení

Dobrý den , poslední dobou mě mírně píchá nad pupíkem ,mezi žebry .. Není to...

Traveni

Bobry den dekuji za odpovezeni vite jsem ve stalem vypeti doslova delam v Nemecku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cerveny zalud

Dobry den , Mohu se zeptat prosim Vas , na zaludu mam porad cerveny misto...

Rh inkompatibilita

Dobry den, mam dotaz ohledne krevni skupiny. Mam B- partner ma B+,narodil se...

Cerveny zalud

Dobry den, je mi 16 a mam na žaludu nějaké červené flicky, nesvedi to a nic...

Bolest varlete

Dobrý den, mám prosbu. Před cca. 3 týdny mě začla trápit bolest levého varlete....

Velmi nízký krevní tlak

Dobrý den, ráda bych se touto cestou zeptala na jednu věc. Před dvěma dny jsem...

Velmi nízká váha

Dobrý den. Jmenuju se Petr, je mi 20 let a léčím se na štítnou žlázu (chybí...

Cerveny vred na penisu

Dobrý den, mám nějaký vřed na penisu. Dříve to byla mazova žláza tak si myslím...

Rh faktor -

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Já jsem rh faktor- a můj manžel rh faktor+....

Bolest varlete


Bolest varlete

Dobrý den , již delší dobu pociťuji bolest varlat spojenou s bolesti zad , v...

Cerveny tecky se meni na flycky

dobry den chtela jsem se zeptat na zadech se mi udelaji mali tecky ktery se...

Singulair 4 Mini a Broncho-Vaxom pro infantibus

Dobrý den, z alergologie má syn (4 roky) předepsaný singulair 4 mini, obvodní...

Bolest varlete

Zdravim, možná je to předčasná starost , ale stejně se chci poradit. Asi 3 den...

Velmi nežádoucí účinky - pomoc

Dobrý den, potřeboval bych poradit v mém problému. Měl jsem problémy s močením...

Rh faktor negativní v těhotenství


Cerveny pupinek s bilou cepickou

Dobry den.chtela bych se zeptat co to muze byt za pupinek.vypada to jako stipanec...

Velmi nepravidelna menstruace

Dobry den, je mi 15 let a na tuto stránku jsem pokládala už hodne dotazů ohledně...

Negativní rh faktor dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou nevýhody negativního rh faktoru...

Bolest varlete

Dobrý den, prosím o radu. Používám asi 4 týdny přípravek NEOCAPIL proti padání...

Malý penis ??

Dobrý den potřeboval bych poradit? Jde o můj penis za cca. měsíc mě je 18 let...

Zavřít reklamu