Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Třes a brnění končetin

Mozek a nervy Petra 19.6.2021

Dobrý den,
přesně v období někdy před rokem jsem začala pociťovat bolest mezi lopatkami. Cvičila jsem a myslela jsem si, že je to z toho. Navštívila jsem několikrát fyzioterapii, zkusila jich více, abych věděla, zda mi někdo z nich pomůže. Dostala spoustu cviků na doma, ale nepomohlo mi to.
V září se přidal třes. Třese se mi především pravá ruka, ale mimo to i celé tělo. Není to třes v klidu, je to třes té části těla, jejíž svaly se zapojují. Když předkláním hlavu, třese se mi krk, když zvedám nohu, třese se mi stehenní sval. Když natahuju ruku po něčem, třese se ta ruka. Bolest mezi lopatkami je stále horší. Nejdou mi už ani rozpažit ruce. Bolí mě celé ramena, paže, až konečky prstů, které už se mi nedaří ani napnout, protože to přes bolest prostě nejde. Okamžitě mi prsty brní. Celkově pohyby začaly být takové nekoordinované. Třesou se mi svaly v obličeji, když se usměju, když žvýkám, bolí mě obličej.
Mám mžitky před očima, bubnuje mi v uších nebo jak to popsat. Prostě slyším nepravidelné tepání v uchu.
V prosinci jsem otěhotněla. Byla jsem u dvou neurologů, jejichž zprávy posílám v příloze. Nikdo se mnou teď nechce nic dělat kvůli těhotenství. Ale mně přijdou potíže čím dál horší. Nevím, jak velkou roli může hrát rostoucí děloha, ale začínám se opravdu bát. Prsty jsem ještě před třemi měsíci mohla natáhnout, svaly v obličeji mě trápí poslední měsíc…. Můžete mi prosím říct, jaké nemoci se dají vyloučit obyčejným neurologickým vyšetřením, když se natahují ruce, sahá se na nos se zavřenýma očima? Zda je něco, co se tímhle obyčejným vyšetřením dá vyloučit? Ale opravdu konkrétně.
Protože na internetu si toho člověk bohužel spoustu najde a já už se strachu z roztroušené sklerózy, nějakého nádoru na míše apod. Kdyby mi bylo pořád stejně. Ale já vnímám, že se to zhoršuje. A na další neurologii jdu až 8.9., až budu po porodu. A vidina čekání další 3 měsíce je pro mě hrozná.
Přikládám lékařské zprávy. První neurologie, kde doporučeno EMG a EP, byla v únoru. EMG i EP mi odmítli udělat kvůli těhotenství. Druhá neurologie z května. Oční pár týdnů zpět.
Děkuji moc za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, paní Petro! Děkujeme za Váš dotaz. Chápu, že Vás Vaše potíže musí velmi stresovat a je dobře, že jste již byla vyšetřena specialisty v oboru neurologie. Bohužel je pravda, že základní neurologické vyšetření (předpažování rukou, dotyk na nos apod.) je velmi orientační a většinou je ke stanovení definitivní diagnózy potřeba provést další vyšetření, například zmiňované EMG, nebo zobrazovací vyšetření (CT, magnetická rezonance apod.). Základní neurologické vyšetření lékaře pouze navádí při pozitivních příznacích ke stanovení příčiny, ale samo přesnou příčinu odhalit neumí. Ve Vašem případě je situace komplikována těhotenstvím, ke kterému musí lékaři přihlížet, aby nedošlo k nepříznivému ovlivnění vyvíjejícího se dítěte, proto některá vyšetření nechtějí provést. V úvahu možná připadá vyšetření pomocí magnetické rezonance (mozek a oblast oční páteře), ale i to bude pravděpodobně s omezením v případě těhotenství. Jak již bylo zmíněno kolegy v přiložených zprávách doporučuji dostatek spánku, dbejte na zdravou a vyváženou stravu, vhodné je doplňování hořčíku, vitamínů, především skupiny B. Pokud Vám alespoň trochu pomáhá cvičení, zkuste svaly protahovat, pomoci třeba může i těhotenská jóga. Váš dotaz ještě odešlu našemu specilalistovi v oboru neurologie, prosím, vyčkejte i jeho odpovědi. Přeji Vám, ať se Vaše potíže brzy vyřeší!

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Bartoňová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologická klinika 1.LF UK a VFN

Dobrý den Petro,

rozumím, že Vaše obtíže jsou nepříjemné. Z pohledu neurologa - obecně diagnostika neurologických onemocnění je skládačka neurologického vyšetření a dalších zobrazovacích a pomocných vyšetřeních. Zásadní jsou obtíže pacienta a neurologické vyšetření. Samotné neurologické vyšetření je schopné testovat celou nervovou soustavu a díky němu jsme schopni se zaměřit na tu část, která může být postižena (vyšetření je na to citlivé) a navrhnout další postup (další vyšetření), většinou z něj neřekneme, která konkrétní nemoc to je. Ve Vašem případě je neurologické vyšetření zcela v pořádku, tedy je málo pravděpodobné nějaké závažné onemocnění typu roztroušené sklerozy či nádoru mozku. Tyto onemocnění mají v klinickém neurologickém nálezu znaky postižení centrální nervové soustavy a v tu chvíli by hned bylo doplněno potřebné zobrazovací vyšetření (v těhotenství je možná magnetická rezonance). U Vás jsou vhodná další vyšetření - určitě krevní odběry (asi již nějaké byly provedeny), navrhované EMG, pokud vím, se v těhotenství může provést, na plod by nemělo mít žádný vliv, ale je vhodné se s pracovištěm domluvit. Další vyšetření podle výsledků a Vašeho stavu. Obecně třes při námaze může být jen k celkové únavě a těhotenství samotné je velice pro tělo vyčerpávající, tedy může přispívat k tomu, že se stále cítíte hůře. Dále strach a stres k Vašemu stavu rozhodně nepřispěje. Zkuste více odpočívat, naučit se relaxovat a zkuste pravidelný pohyb (procházka, těhotenská joga...). Přeji brzkou úlevu od obtíží.

Hezký den

MUDr. Markéta Bartoňová

Související dotazy

Brnění horních končetin
Dobrý den, chtela bych poprosit o radu. Už delší dobu...
Bolesti hlavy, brnění končetin
Dobrý den . Trápí mě dlouhodobě menší potíže . Sestra...
Brnění končetin
Dobrý den, již cca 3 měsíce mám bolesti hlavy,brnění...
Brnění končetin
dobrý den, asi před měsícem jsem si nechala dělat malinké...
Třes
Dobry den, mam takovy problem. Kdyz treba sedim tak...
Brnění končetin
Dobrý den, chci se zeptat na svůj problém. Je to už...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Třes

Dobrý den je mi 24let a dlouhou dobu mam problém s ti ze se mi klepou ruce nemuzu...

Třes

Dobrý den,všiml jsem si nyní, když vypláznu jazyk, nechám ho chvilku venku a...

Třes

Dobrý den, už nějaký čas když jdu ze schodů tak nohy se mně třesou a chůze je...

Třes

Začla to tím, když jsem dostala menstruaci a bolest v podbřišku byla tak silná,...

Třes

Neurologie/psychiatrie Dobrý den, v dětství (cca 11 let) mi byl diagnostikován...

Třes

Dobry den potreboval by poradit trapi me uz tyden tiky nebo cukani svalu pres...

Třes

Dobrý den, již od základní školy se mi třesou ruce, ale vždy mi řekli, že...

Třes

pěkně zdravím mám dotaz už několik měsíců mám třes levé ruky,při některých pohybech...

Třes rukou

Maminka, 75 let,trpí 2 roky zhoršujícím se třesem rukou a často se na vycházce...

Třes a bolest rukou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mě můžete aspoň lehce nasměřovat nebo...

Třes a celková slabost

Dobry den mám dotaz potím se, třes a slabost v celém těle beru Letrox na štítnou...

Třes a hlad při usínání

Dobrý den, v poslední době se mi stává, že nemohu usnout a probdím téměř celou...

Třes a jiné celkové obtíže

Hezký den, posledně mě trápí mimo jiné i vyšší intenzita třesu rukou. Vždy...

Třes a možný vývoj Parkinsonovy choroby

Dobrý den,mám diagnostikovaný esenciální třes 7Hrz ve 32 letech,nyní mi je 52...

Třes a MRi mozku

Dobrý deň, prosím o odpoveď na môj dotaz: Cca 2 roky mám pocit ako by točenia...

Třes a porucha paměti.

Dobrý den. Moje maminka má 69 let a již přes dva roky pozoruji třas rukou i...

Třes a slabost DK

Dobrý den, mám půl roku po porodu, po šestinedělí se mi v noci něco stalo v...

Třes a sucho v ústech po Keppře

Dobry den, pred tremy tydny mi byl nasazen lek keppra z duvodu epileptickeho...

Třes a zrychlené dýchání u dítěte- neurotická porucha?

Máme téměř dvouletého syna u kterého jsem poprvé zhruba v šesti měsících zaznamenala...

Třes a zvýšená kreatinkináza

Dobrý den. Dcera má již 2 roky jemný třes v rukou, zejména při jemné motorice....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Úzkost

Dobrý den, včera jsem si všiml na ruce modřiny (viz první foto - světlejší...

Leky

Dobry Den. Rad bych se zeptal když přestanu brat leky typu Prozac a neberu...

Imunita

Dobrý den, tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem...

Úzkost

Dobrý den, Je mi 17let ... rok jsem brala sertralin na agorafobii (nejdřiv 100mg,...

Penis

Budu mít normální sex, když dám předkožku do pulky žaludu a někdy trochu dál...

Imunita

prosim pani doktorko nevite co by mohla dceři ktera ma 2 roky zabrat na imunitku...

Penis

Dobrý den, mám takovou otázku, mám 17 let a můj penis v klidném stavu má 10...

Rýma


Léky

Dobrý den. Už asi půl roku mám bíložlutý výtok někdy silnější někdy slabší....

Léky

Dobry den,mam dlouhodobe-asi30let Uzivala jsem 10Zolpidenu denne,lekarka mne...

Imunita

Dobrý den asi před měsícem mi byl zjištěn zlatý stafylikok po 14 dnech léčení...

Kašel

Dobrý den pane doktore, Již týden se léčím s velice silným kašlem, kdy vše...

Leky

dobry den chtela jsme se zepatat egzistuje nějaky lek na sklidneni chute na...

Vysoké HCG a následná AMC

Dobrý den, před pár dny jsem sem dávala dotaz ohledně špatného triple testu...

Antikoncepce po tromboze

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s antikoncepcí po té co jsem prodělala...

Léky

Dobry den chtel bych se zeptat lekar mi navysil lek brintellix z 5mg na 10mg...

Penis

Dobrý den v únoru my bylo 14 let můj penis ma bez erkce 4-6 a v erkci zhruba...

Specifikum

Dobrý den, chtěla bych se zeptat a předem omluvit za mojí slohovku, jestli...

Uzdička

Dobrý den, je mi 46 let a již několik let mám dojem že mám čím dál tužší uzdičku...

Růst

Dobrý den , je mi 15 let , a chtěl bych se zeptat , jestli se dá zrušit růst...

Reklama