Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Třes hlavy a potíže s pamětí

Mozek a nervy Jiřina 14.11.2017

Dobrý den , prosím ještě jednou o radu pro mojí mamču, je jí 69 let a asi rok má třes hlavy a začala hodně zapomínat. Lékař jí poslal na megn. rezonanci(výsledky v příloze ) a neurolog jí dal lék Rivotril a tím veškerá léčba skončila . Strašně se bojím aby mamča netrpěla Alzheimerovou demenci a proto prosím o radu . Děkuji

MUDr. Barbora Bačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová

Pracoviště: Klinika pracovního a cestovního lékařství - FNKV Praha

Jiřino, třes by spíše mohl být známkou počínající Parkinsonovy choroby. Ta se diagnostikuje víceméně klinicky, neurolog by toto onemocnění měl poznat. Předpokládám také, že maminka bude na neurologii absolvovat pravidelné kontroly, bylo by to vhodné. Co se týká zapomínání, doporučila bych prozatím vyšetření u psychologa. Je možno zajistit i přes praktického lékaře. Z výsledků magnetické rezonance, je patrný úbytek hmoty v určitých oblastech mozku a dále ložiska, která souvisí s postižením drobných mozkových cév. Toto může mamince způsobovat potíže s pamětí. Doporučuji Vám zajít s výsledky k praktickému lékaři maminky a poradit se, co a jak dál. Možné je samozřejmě i vyšetření psychiatrem, pokud by byly obtíže závažnější. Alzheimerovu demenci vyloučit nelze, prozatím se ale jako původce jeví spíše vaskulární (cévní) příčina. Obraťte se na praktického lékaře, který doporučí další postup. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

prim. MUDr. Vladimír Šigut
Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov, Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den Jiřino.
Jistá forma horšení paměti se s věkem objevuje u každého. U degenerativních nemocí s demencí je tento vývoj potom ale mnohem větší a rychlejší. Zatím bych se tedy neznepokojoval.Je pravdou že na začátku nelze odlišit tyto dva stavy. Třes hlavy, který pozorujete ale k Alzheimerově nemoci přímo nepatří, úpřímně řečeno ani k Parkinsově nemoci. Tento třes někdy i s třesem hlasu a rukou při výkonu nějaké činnosti- nesení sklenice k napití příbor apod bývá spíše u tvz esenciálního třesu, který je velmi častý a neznamená žádnou jinou neurologickou degeneraci. Neurolog je schopen, pokud vadí nastavit i léky. Rivotril poněkud tlumí a časem je na něj částečně návyk, asi bych jej v tomto věku moc nepoužíval. Navíc n poruchy paměti nepomůže, spíše na doprovodné úzkosti. S pamětí lze dělat cvičení paměti, tu zaměstnávat, existují na to různé testy u psychologů i na webu, hlavně vštípivost a krátkodobou paměť a vybavování si pojmů, které si člověk předtím zapamatovat. Dále léky na zlepšení prokrvení mozku mohou částečně pomáhat ať Tanakan, Tebokan ev Caviton forte. Obojí 2xd,
Změny na MR ukazují drobné jizvičky pošpatném prokrvení- vcelku běžný nález. Je faktem že nárůst těchto jizev také může dělat tzv cévní demenci. Zde je potřeba nasadit léky typu Anopyrin Godasal, Stacyl pod lxd. Kontroly krevního tlaku krevních tuků. Pohybový pestrý režim. Vyloučení srdečních arytmií, zůžení přívodných cév k mozku. Tzv atrofie hipocampu může problém s pamětí signalizovat- je to hlavní část mozku pro krátkodobu paměť. Je ale důležité jak velká tato atrofie je a jak pokračuje. Psychologické testy lze jistě udělat, ale stačí i tzv MMSTE test, terý také najdete v různých zdrojích, nebo provede lékař a potom je dobré udělat např co ¼ roku kontrolu. V případě poklesu hodnot může potom lékař nasadit tzv kognitiva- léky které brzdí úbytek paměti.
Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Třes, výpadky paměti
Dobry den delsi dobu 1-2 mesice pozoruji ze mam jiste...
Třes rukou a hlavy
Dobrý den jsem skoro 2roky po CMP a asi před rokem...
Třes
Dobry den, mam takovy problem. Kdyz treba sedim tak...
Porucha paměti
Dobrý den mám takový problém...trpím opravdu častým...
Poruchy paměti
Dobrý den, zapomínání - to je můj dotaz. Je mi 32,...
Porucha paměti
Dobrý den, mám problém týkající se paměti. Jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Třes celého těla

Poslení 2 - 3 týdny trpím třesem celého těla. Uklidní se, když si lehnu. Ještě...

Třes celého těla

Dobrý den, mám dotaz na zdravotní stav mého kamaráda. Občas při rozrušení,...

Třes celého těla

Dobrý den, je mi 18 a mám tak už asi 2 roky problém s nečekaným třesem, mám...

Třes celého těla a náhlé upadnutí na zem

Dobrý den, již ve 20ti lety jsem měla problém, že jsem se někdy začala třepat,...

Třes dolních končetin při chůzi z kopce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím může být způsobený třes v nohou při...

Třes dolních končetin v určitých polohách

Dobrý den, trápí mě třes nohou při určitém druhu zátěže. V běžném životě problém...

Třes hlavou

Dobrý den,muj mannžel /50/ má karcinom prostaty,je po operaci i po 33 ozařování.Během...

Třes hlavy

Dobrý den, jsem necelý rok po operaci meningeomu (operace bez komplikací),ale...

Třes hlavy

Dobrý den, mám takový problém...začala se mi " třást" hlava. Nikdy jsem neměl...

Třes hlavy a drkotání zubů

Dobrý den, užívám 3 roky 1 x denně Letrox 50 a 2x denně Betaserc , Meniérova...

Třes končetin

Dobrý den, už v mladším věku jsem měla problémy se třesem rukou, hlavně když...

Třes končetin

Dobrý den, už delší dobu se mi klepou ruce i nohy, když jsem ve společnosti....

Třes končetin

Dobry den. mam neustaly tres h.k. Bratr zemrel na R.S. pred 22 lety. Vysetreni...

Třes končetin a hlavy

Po vyšetření EMG a MEP se mi objevil třes páteře zasahující do DK , ale hlavně...

Třes končetin.

Dobrý den, je mi 18 let, posledních pár měsíců se mi někdy nekontrolovatelně...

Třes levé ruky

Dobrý den mám takový problém třese se mi leva ruka a vadí mi to hodně už si...

Třes nohou

Dobrý den, je mi 20 let a už měsíc mám třes nohy. Je to pokaždé když se ohnu...

Třes nohou, otok kolene

Dobrý den, asi 3-4 týdny se mi třesou kolena když jdu ze schodů dolů. Tresou...

Třes od páteře

Dobry den.Je mi 25 let a stale problemy s tresem rukou,v urcite poloze i hlavy,patere...

Třes páteře, vysoký srdeční tep, palpitace

Dobry den, prosim o radu..uz jsem zoufala a nevim kam se obratit. Po navratu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hematomy v děloze při těhotenství

Dobry den, muzete mi prosim vysvetlit jaka jsou rizika pro plod . Mam dva hematomy...

Pigmentová skvrna

Dobry den. Dnes som spozoroval na ľavom palci na nohe niečo ako pigmentovu skvrnu,...

Křupání v kotnících

Dobrý den, rád bych se vás zeptal na závažnosti mého častého křupání v kotnících....

Pálení penisu, nutkání na močení

Dobrý den, je mě 29 let mám dotaz už delší dobu mám problém s častějším močením...

Hnisavé pupínky

Dobrý den, asi před 14ti dny jsem si spálila ramena. Na tom jednom se mi začly...

Zvětšené uzliny, játra, slezina

Dobrý den, mám problém se zvětšenými lymfatickými uzlinami, nejprve v podpaždí,...

Malé puchýřky, pupínky na prstech ruky


Trochanterická bursitida

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na Trachont. bursitidu.Mám za sebou dva obstřiky...

Nadměrné pocení u dítěte

Dobrý den, dcerka (14měsíců) se nadměrně potí. A to už od narození, vždy měla...

Zápach penisu

Můj penis mne zapáchá i přes dodržování hygieni po vysprchovani asi dvě hodiny...

Mezenteriální cysta

Dobrý den, byla jsem na vyšetření MR pánve, kam mě poslal neurolog pro několikaleté...

Hypoechogeni ložisko v prsu

chci iformace o tom co znamená výraz hypoechogenní ložisko retomamiliárně uložené...

Nález bakterií v U-SED

Vcera som sa pýtal na tie baktérie U-SED netrápi ma žiadna choroba ani nic len...

Co prosím znamená tedy ten bilat?

Dobrý den, dcera bude mít 3roky,jezdíme na ultrazvuky se štítnou žlazou (má...

Bolest podbřišku na pravé straně

Dobrý den, před rokem jsem vysadila antikoncepci, čtyři měsíce bylo vše v pořádku,...

Antibiotika a kulturistika

Dobrý den, paní doktorka mi předepsala užívat 3x děnně antb. Ospen 1500 a Entizol...

Bolest v podžebří po námaze

Dobrý den, jsem v 10týdnu těhotenství a včera odpoledne jsem nosila lavory s...

Bolest horního patra v ústech


Přechozená mononukleóza,následky

Už rok bojuji s nemocemi.V roce 2014 jsem ležela celý listopad a prosinec a...

Kožní obtíže

Dobrý den, potřebuji vážně poradit jsem těhulka v 25 týdnu a na pupíku mám granulom...

Reklama