Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Třezalka tečkovaná

Vnitřní lékařství Zuzana 16.4.2018

Dobrý den,

začala jsem pít čaj s třezalky tečkované (1,5 g - 2x denně ráno a večer). Okamžitě jsem pocítila úlevu od úzkostí, strachů, mírné deprese a stresu, zlepšilo se mi i usínání a spánek v tom smyslu, že trvá hezkých 8 hodin i déle (předtím problémy s usínáním a krátký spánek). Po pár dnech užívání jsem nicméně začala mít živé sny. Čím to může být a neznamená to nějaký špatný spánkový cyklus? Na nějakých zahraničních stránkách jsem se dočetla, ze třezalka může být kontraproduktivní v tom smyslu, že údajně nějak stimuluje produkci melatoninu či serotoninu, což po vysazení byliny údajně způsobí, že tělo, které bylo zvyklé na "umělou" dávku serotoninu a melatoninu, již nebude schopno si je nadále produkovat samo, což údajně po vysazení může prohloubit počáteční problémy. Je to pravda? Ta produkce serotoninu/melatoninu se pak nějak nesrovná? Změní se obecně po užívání třezalky nějak chemie v mozku, co po vysazení z dlouhodobého hlediska může působit negativně?

Moc děkuji za odpověď, třezalka mi docela pomáhá, tak doufám, že je mimo standardní negativní účinky (tlumení účinnosti jiných léčiv/fotosenzitivita) celkem bezpečná a nerada bych ji vysadila.

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Hezký den paní Zuzano, díky za zajímavý dotaz, pokusím se na něj co nejlépe odpovědět. Třezalka tečkovaná je velmi šikovná bylina, která má mnoho účinků na lidský organismus. My se spolu budeme věnovat těm, které Vás zajímají, a tedy jejím účinkům antidepresivním, proti strachu a úzkosti a při nespavosti. Přesně jak píšete, stimuluju vlastní tvorbu serotoninu - neurotransmiteru, díky kterému máme zjednodušeně řečeno dobrou náladu a melatoninu, díky kterému usínáme a spíme. Některým lidem se přirozeně tvoří těchto neurotransmiterů a málo a oni tedy pocitují stavy úzkosti, deprese, nemohou spát. Třezalka tak supluje účinky antidepresiv, léků na spaní, léků proti úzkosti, je na ní fajn, že je "přírodní" a máte pocit, že nejíte žádnou chemii, ovšem tato výhoda se mění na velikou nevýhodu a to, že nikdy nevíte, kolik si jí přesně dáte, protože tu koncentraci přesně nemůžete odhadnout, můžete se tedy snadno předávkovat, navíc se udává, že Třezalka se nemá užívat dlouhodobě, dále reaguje s velkým množstvím léčiv, např. antibiotik.
Proto dobrá zpráva je ta, že Vám Třezalka pomohla, ovšem podle toho, co jsem psala výše bych Vám doporučila navštívit praktika, který by Vám místo ní předepsal prášek na lepší spánek, zmírnění úzkostí, o kterém přesně víme, co obsahuje, budeme přesně vědět, kolik Vám ho můžeme dát, jestli jeho dávku zvýšit atd. Konkretně bych Vám nabídla lék Trittico ( samozřejmě nevím, jestli už nějaké léky užíváte, ale pokud ne, byla by to dobrá volba místo Třezalky). Princip léků i Třezalky je stejný, stimuluje endogenní tvorbu transmiterů, pokud je přestanete jíst, tvorba se přirozeně zase zmenší a pocity a neduhy se velmi pravděpodobně vrátí. S pozdravem, K. Jiříčková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, je dobře, že se Vám podařilo zbavit se svých obtíží užívání bylinek. Je pochopitelné, že se chcete vyhnout lékům a zárověń se zbavit problémů. To, že Vám třezalka takto pomohla znamená kromě jiného to, že Vaš deprese a stres nejsou velmi vážné a porucha spánku se dá ovlivnit jinak, než léky. To je moc dobrá zpráva, protože pravděpodobně budete schopna najít za třezalku náhradu mezi jinými metodami.
Třezalka, stejně jako jiné byliny, má dobré léčbné účinky, ale i svoje nežádoucí účinky a není dobré ji brát dlouhodobě. Doporučuje se kůra trvající měsíc až šest týdnů, potom udělat nejméně stejně dlouhou přestávku, kvůli možnému vzniku alergií, přecitlivělosti na světlo a dalším nežádoucím účinkům. To, co jste si o třezalce zjistila, je zřejmě pravdivé. Upravuje náladu a spánkový rytmus, zda má vliv na živé sny, nemohu říci. Má i protizánětlivé účinky, dobrý účinek na trávení, gyneokolické obtíže, oběh a další neduhy. Podává se vnitřně i zevně. Můžete si ji dát jako čaj (dávka, kterou píšete, je spíše vyšší), nebo si koupit extrakt či tablety. I u tablet platí, že je třeba udělat přestávku. Nesmí se brát u cukrovy, nízkého tlaku, některých alergiích. Nemá se sní chodit na slunce, protože by se Vám mohla objevit vyrážky či fleky. Takže na léto není úplně vhodná. Je pravdepodobné, že pokud třezalku vysadíte, obtíže se Vám vrátí. Nedomnívám se, že se Vám poškodí chemie v mozku tím, že byste třezalku užívala, ale i když je to "jen" bylina, jde o léčivo a je třeba na ni takto pohlížet. V neposlední řadě je třeba, abyste o třezalce věděla, že se nesmí užívat s celou řadou léků. Takže pokud Vám někdo bude předepisovat nějaký lék, upozorněte jej na to, že třezalku užíváte.
Pokud byste chtěla řešit své deprese, úzkosti, strachy i spánek bez léků i nadále, doporučuji Vám vyhledat pomoc psychoterapeuta, také Vám může pomoci homeopatie či akupunktura, které ani jedna nemají nežádoucí účinky, pokud je provádí zkušený terapeut.
Kdyby alternativní metody nezabraly, mohla byste samozřejmě vyzkoušet nějaké antidepresivum jako například paní doktorkou zmiňované Trittico. Třezalku nesmíte užívat dohromady s antidepresivy.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

HA a třezalka tečkovaná
Dobrý den, v příbalovém letáku HA je uvedeno, že třezalka...
Mirzaten 45mg a třezalka tečkovaná
Dobrý den,mám DM1 na inzulinu..trpím často nevolností...
Antikoncepce a třezalka tečkovaná
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jak dlouho ovlivní...
Amitriptylin a třezalka tečkovaná
Dobry den od tehotenstva mavam bolesti hlavy ktore...
Nulsora a třezalka tečkovaná
Dobry den, v nedeli jsem uzila tabletku Nulsora. V...
Třezalka tečkovaná a léky
Dobrý den,trpím chronickou úzkostí.Beru léky kventiax...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Třezalka

Dobrý den, na lehké úzkosti mi doktor doporučil dělat si třezalkový čaj 2krát...

Třezalka

Dobrý den, na lehké úzkosti mi doktor doporučil dělat si třezalkový čaj 2krát...

Třezalka

Dobrý den, mám dotaz na třezalku tečkovanou, mechanismus jejího účinku - může...

Třezalka

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli mohu užívat třezalku a Asentru 50? Třezalku...

Třezalka

Dobrý den paní doktorko, už nějakou dobu miám úzkostné stavy,sama jsem celekm...

Třezalka

Dobrý den,chci se,prosím,zeptat za jak dlouhou dobu po vysazení antidepresiv...

Třezalka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné užívat třezalkový čaj a zároven...

Třezalka + alkohol

Byla mi doporučena třezalka na lehké úzkosti a nespavost od doktora. Chci se...

Třezalka a antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vliv třezalky na hormonální nitroděložní...

Třezalka na úzkost a depresi


Třezalka tečkovaná a léky

Dobrý den,trpím chronickou úzkostí.Beru léky kventiax 25mg.Slyšela jsem,že je...

Třezalka v kombinaci s doplnky stravy

Dobrý den, ráda bych se zeptala na kombinaci doplňků stravy. Již delší dobu...

Třezalka vs. olanzapin

Dobrý den, cca rok užívám kvůli depresi léky Anafranil a Zyprexa. Nyní jsem...

Třezalka x HA

Dobrý den, koupila jsem si čaj jehož součástí je i nať třezalky, beru ale HA...

Třezalková mast

Dobrý den. Mám červené žilky pod nosem a slyšela jsem, že výbornou prevencí...

Třezalkový čaj a cipralex

Dobrý den, beru antidepresiva cipralex, na které nesmím užívat třezalku tečkovanou....

Třezalkový olej, doplňky stravy a antikoncepce

Dobrý den. Měla bych dotaz, zda účinnost antikoncepce může narušit aplikace...

Tři císařské řezy a možnost dalšího těhotenství

Dobry den mam tri deti ve veku 20,15 a 7 let, vsechny byli cisarskym rezem....

Tři čtvrtě roku mám obtížnější polykání.

Dobrý den, zhruba už tři čtvrtě roku mám obtížnější polykání. Nepůsobí to bolest...

Tří denní antibiotika pro děti

Dobrý den,mé děti 4 a 7 let mají streptokoka v krku,ale vypadají zdrávy,v krku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení pochvy

Dobrý den, mela bych takovy dotaz, jednou za cas se mi stane se me po sexu páli...

Svědění zevního genitálu

Dobrý den, ráda bych se zeptala už několikátý den mě doprovází nepříjemné svědění...

Močové cesty a Biseptol

Dobrý den, Chtěla bych Vás poprosit o pomoc. Před cca. 8 lety jsem trpěla na...

Zarostlý nehet u palce na noze

Dobrý den. Začal bych tím, že mám zarostlý nehet už asi 5 měsíců. 3x jsem...

Nafouklé břicho, bolesti zad a hrudníku

Dobrý den, manžel (38) má opakující se trávicí problémy, neustálé nafouklé břicho,...

Bolest ucha


Azalia - zpoždění menstruace

Dobrý den, dříve jsem užívala ant. Cerazette, po které jsem silně krvácela po...

Bolest je zezadu kolene


Pálení v pochvě

Dobrý den, mám takový problém, často se nevídame s partenerem, takže máme třeba...

Infekčnost anginy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho po zahájení léčby antibiotiky...

Antibiotika a gyrablock

Dobrý den, asi před 5 dny jsem dostala zánět močového měchýře. Užívám antibiotika...

Divertikl jicnu

Dobry den, mam dotaz ohledne divertiklu jicnu v oblasti nad aortou.Velikost...

Cipralex

Dobrý den,chci se zeptat na užívání cypralexu-užívám ho 1 rok a byliny kotvičník.Je...

Ruptura šlachy m. biceps brachii

Dobrý den. Před 3 týdny jsem upadl na běžkách. Při pádu na nataženou levou...

Valdoxan a Trittico

Dobrý den, beru antidepresiva Valdoxan 125mg denně, dále beru Lamotrigin 250mg...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, minuly měsíc při prvním dnu méně jsem začala...

Boule pod levým žebrem

Dobrý den pane doktore! Už delší dobu jsem měla na levé straně pod žebrem malou...

Točení hlavy, bolest levé ruky

Dobrý den, včera se mi začala točit hlava hned ráno jakmile jsem se při spánku...

Nateklá lýtka

Dobrý den, je mi teprve 19 let, ale už delší dobu mě trápý oteklá lýtka. Ráno...

Bolestivá uzlina v podpaží


Reklama