Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Trombex a Fraxiparine

Léky Miroslav 23.2.2019

Dobrý den, mám dotaz. Před třemí lety se mi ucpala karotida a nešla zprůchodnit. Od té doby beru Trombex 75mg. Vše v pořádku. Před rokem a půl jsem měl operaci chlopně a bajpass. Bylo mi zdůrazněno, že v budoucnu když podstoupím jakýkoli operační zákrok, tak předem musím přerušit braní Trombexu a přejít na Fraxiparin. a teď ten dotaz. Za prvé, proč mám brát Fraxiparin na ředění krve, když už na ředění krve beru Trombex? Nebo má Fraxiparin také jiné vlastnosti o kterých nevím? Za druhé, vážím 103 kg tak jakou hodnotu v ml mám dostat?, protože jsem ho bral už 3x a pokaždé jinou hodnotu od 0,4ml-forte1.0ml. A kdy před operací (trhání zubu) mám začít brát fraxiparin a kdy po operaci mám přestat brát Fraciparin. Informace které dostávám od lékařů jsou totiž pokaždé jiné. Beru prášky také na tlak a cukrovku.
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, pane Miroslave,
chápu, že je pro Vás tato léková kapitola velmi matoucí. Jedná se o složitou problematiku, kdy léky na ředění krve používáme k eliminaci rizika tvorby sraženiny při různých lékařských zákrocích. K tomu nám slouží doporučené postupy, v nichž se řídíme zdravotním stavem pacienta, riziky vzniku trombózy a současně riziky krvácivých komplikací. V potaz bereme i výkon, který má pacient podstoupit ( malý zákrok? velký zákrok s rizikem větší ztráty krve? ).Proto Vám nelze jednoznačně říci, jakou hodnotu nízkomolekulárního heparinu ( Fraxiparine) Vám má kdo předepsat. Stejně tak je složitá i situace s léky na ředění, jichž je více a jejich dávkování se různí. Svojí roli hraje nejen síla léku, ale i váha pacienta a to, zda má být dávka profylaktická ( tedy chránit před rizikem) a nebo léčebná ( pokud už došlo k tvorbě trombózy). V závěru zbývá zdůraznit, že Trobex a Fraxiparin sice zabraňují tvorbě sraženin, ale každý úplně jiným způsobem. U Trombexu je nevýhodou, že blokuje aktivaci (agregaci) destiček nevratně a jeho vliv na srážení krve trvá několik dní. Proto jej ( pokud to lze) vysazujeme 7-10 dní před plánovaným výkonem. U velmi rizikových pacientů je nutné toto období tzv. překlenout např. právě Fraxiparinem ( jeho účinek je krátkodobý a zcela jiný a navíc existuje antidotum - prostředek, jenž účinky fraxiparinu ruší)
Nicméně pozor - o tom, zda je nutné lék vysadit či ne musí vždy rozhodnout ošetřující lékař, který Vás zná a lékař, který bude provádět výkon. Např. u malých zubních zákroků jsou léky vysazovány mnohdy zcela zbytečně.
Závěrem bych asi řekla, že problematika ředění krve je opravdu složitá a lékaři se vždy řídí podle konkrétní situace ( pacient, jeho rizika a plánovaný výkon). Přeji hezké odpoledne.

Související dotazy

Trombex v kombinaci s Lecitinem, Ocuteinem, Condrosulfem
Dobrý den. Po slabé mozk. příhodě mi byl předepsán...
Maca kořen
Dobry den, rada bych se zeptala zda je mozne uzivat...
Modřinky a vliv Trombexu a Aspirinu
dobrý den, dělají si modřinky po rukou a chci se zeptat...
Stav po mrtvici a cesta letadlem
Dobý den,mám tento dotaz.V roce 2014 a 2015 jsem prodělal...
Tetování při užívání Trombexu
Dobrý den rad bych se zeptal chtěl bych si nechat udělat...
Interakce léků a kožní obtížr
Prosím o posouzení vhodnosti užívání uvedených léků...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trojklanný nerv

V Břeclavské nemocnici neví co s tím a v Brně mají dovolenou. Co mám dělat....

Trojklanný nerv - antibiotika

Dobrý den, po vytržení osmičky jsem dostala zánět, po několika dnech mi doktorka...

Trojklanny nerv - mozna pricina

Dobry den, jiz dva roky se potykam s bolesti trojklanneho nervu. Po vylouceni...

Trojklanný nerv a RS ??

Dobrý den, již rok a půl se léčím s neuralgií trojklanného nervu. Zasaženy mám...

Trojklaný nerv

Prosím o sdělení, zda bolesti způsobené trojklaným nervem jsou pouze záchvatové,...

Trojklaný nerv

Při zavedení zubního inplantátu mi byl skřípnut trojklaný nerv dole vpravo pod zubem...

Trojklaný nerv

Dobrý den, už 5 let se potýkám s bolestí trojklaného nervu.V r. 2010 jsem prodělala...

Trojklaný nerv

Dobrý den,má kamarádka byla u doktora se zánetem spojivek který obsahoval i...

TROJKLANÝ NERV

Mám od r.1991 RS a poslední dva roky mám problém s trojklaným nervem (při pohybu...

Trombex

Dobrý den, chtěla bych se poradit zjistili mi leidenskou mutaci heterozygot....

Trombex a SKG

Po hospitalizaci na JIP s podezřením na infarkt, po EKG bylo zjištěno, že se...

Trombex hyperpigmentace DKK

Dobry den, velmi prosim o radu,tykajici se vymeny leku Trombex za Anopyrin....

Trombex v kombinaci s Lecitinem, Ocuteinem, Condrosulfem

Dobrý den. Po slabé mozk. příhodě mi byl předepsán preventivne Trombex po půl...

Trombex versus Omega 3

Dobrý den, prosím mám dotaz na vedlejší účinky rybího oleje. Oba moji rodiče...

Trombinový čas

Dobrý den, byla jsem na odběrech na kardiologii. Z výsledků nejsem moc moudrá....

Trombocity

Moja neterka má 3 rôčky trombocity má zvýšene 478 je chuda ma akoby modriny...

Trombocytóza

Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať na Vás názor. V decembri som bola na odberoch...

Trombocytóza

Dobrý den. Od roku 2014 má mírné stoupání trombocytů. Nikdo to neřešil od ledna...

Trombocytóza

Dobrý den přeji, prosím mám dotaz. Při odběru krve mi byly zjištěny zvýšené...

Trombocytóza při menstruaci

Dobrý večer, Chcela by som sa spýtať, či odber krvi na krvný obraz môže ovplyvniť...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina kotníku

Dobrý den, mám problém s kotníkem (v příloze zpráva od lékaře). Momentálně mám...

Antibiotika a alkohol

Dobrý den, paní doktorko od pondělí 8.9. beru DOXYHEXAL 200 mg 1 tabletu denně...

Knedlík v krku

Dobrý den.Jiz několik měsíců mne trápí tlak v oblasti hrtanu.Jako by knedlík...

Potrat

dobrý den chtěla jsem se zeptat je mi 15 let a už 2 týdny jsem nedostala menstruaci...

Nevolnost, motání hlavy,mžitky před očima

Dobrý den. Včera ráno kolem šesté hodiny jsem zvracela. Včerejšek jsem celý...

Pálení vagíny, výtok

Dobry den, mam jeden velký problem. Před více nez 2,5 mesici se mi stala...

Bulka v dolní čelisti

Dobrý den, jsem asi 2 měsíce po chirurgicke extrakci dolní osmičky. Nebyla...

Madmonq


Hnědý výtok

Dobrý den, začala jsem poprvé brát HA přesně podle toho jak mi popsal můj...

Kašel

Dobrý den, před dvěmi měsíci jsem byla nachlazená, obyčejná chřipka.Nedavno...

Genitální opar


Bolesti levého spánku, tik v oku

Dobry vecer mam dotaz boli me levi spanek mam pichani a tlak a take mam tik...

Vhodná nadmořská výška pro miminko

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká je vhodná nadmořská výška pro 15-ti měsíční...

Krevní destičky a hematokrit hodnoty

Prosim o konzultaci, byl jsem hospitalizovan pro bolesti pod kolenem v litku...

Pooperační dušnost

Dobrý den, měla být dotaz týkající se dušnosti po operaci. V květnu jsem měla...

Vymknutí ramene a bolest v oblasti klíční kosti


Časté říhání dítěte

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu ohledně častého říhání mého 3-letého...

Přetrvávající problémy po výronu kotníku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na léčbu či nějakou rehabilitaci po výronu...

Penicilin a sluníčko

Můžu s antibiotiky penicilin 500 mg. ven na sluníčko?

Pocit plnosti, bolest břicha, nafouklé bricho

Dobrý den, mám velký problém s břichem a nevím čím to muže být. Bojím se abych...

Reklama