Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Trombofilie a gravidita

Vnitřní lékařství Jana 6.3.2017

Dobrý den,
mám dotaz ohledně Leidenské mutace. Tuto poruchu máme v rodině. Před několika lety jsem byla na vyšetření jehož závěrem je diagnoza: Trombofilní stav s homozygotní formou mutace C 677T v genu pro MTHFR, Heterozygotní formy mutací v genu pro f. V.Leiden, PaI-1 a GPIa.
Doktor, který mi vyšetření prováděl a několik let se o mě staral mi vždy připomínal, že hned jak zjistím, že jsem těhotná, musím se dostavit a po celou dobu těhotenství včetně šestinedělí si mám aplikovat LMWH, aby nedošlo k potratu. (Matka měla několikrát problém s potratem a v podstatě tento problém měly všechny ženy ze strany matky). Nyní jsem se přestěhovala a jelikož jsem těhotná, šla jsem na hematologii. Pan doktor však tvrdí, že mi žádné riziko nehrozí a že si nic aplikovat nemusím. V souvislosti s možným potratem řekl, že v 1. trimestru potratí až 15% žen a je to jen výběr přírody se kterým nic neudělám...Jsem z toho zmatená. Jak se mohou 2 odborníci tak diametrálně lišit ve svých názorech? Mám strach, nechci o miminko přijít. Můžete mi prosím poradit, co si o tom myslíte? Moc děkuji

MUDr. Aleš Ducháček
Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, paní Jano. Byla jste myslím po provedení testů zbytečně vylekána. Hlavní informací vyplývající z genetických testů je to, že jste nositelem Leidenské mutace (ostatní "nálezy" jsou, dovolím si říci, spíše vedlejší a mohou souviset spíše s aterosklerosou než trombosou - i v tomto ohledu je ale podstatnější rozbor Vaší rodinné anamnézy). Názory odborníků se mohou lišit, i proto, že jakákoliv léčba v graviditě je vždy podložena méně "důkazy" než léčba netěhotných (nelze dost dobře cíleně testovat léky na gravidních...). V tomto ohledu je ale příslušným specialistou hematolog, nikoliv genetik. Proto doporučuji respektovat názor hematologa, příčin potratů může být mnoho a nemyslím si, že by jej použití LMWH podstatně ovlivnilo (heparin se podává hlavně jako prevence trombosy a u osob s Leidenskou mutací, které trombotické projevy neměly a nemají nějaká jiná významná přidružená rizika, se během gravidity automaticky nepodává, je třeba jej ale zvážit kolem porodu a v šestinedělí). Přeji Vám, ať vše dobře dopadne!

Související dotazy

Trombofilie
dobrý den, je mi 36let, po porodu mi byla zjištěná...
Trombofilie
Dobrý den, je mi 19 a nedávno mi na gynekologii delali...
Trombofilie a Azalia
Dobrý den, byla u mě objevena trombofilie- mutace PT...
Trombofilie
Dobrý den, po porodu jsem prodělala plicní embolii...
Trombofilie v těhotenství
Dobrý den. V březnu 2009 jsem prodělala masivní plicní...
Trombofilie a horm.antikoncepce
Dobrý den,nedávno mi byla zjištěna Trombofilie na podkladě...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trombofilie

Dobrý den, po porodu jsem prodělala plicní embolii a následně mi byla zjištěna...

Trombofilie

dobrý den, je mi 36let, po porodu mi byla zjištěná trombofilie, neberu žádné...

Trombofilie

Dobrý den, nechala jsem se na genetice jako samoplátce vyšetřit na trombofilní...

Trombofilie

Dobrý den. Jsem pacient s děďičnou trombofilií, moje diagnóza (Protrombin 20210A...

Trombofilie

Dobrý den, Trpím od 18 let na Trombofílii a z najednou mi otekla levá noha...

Trombofilie a aneurysma

Dobrý den, byla mi zjištěna leidenská mutace. Podle toho, že to znamená větší...

Trombofilie a antikoncepce

Prosím o odborný názor na možnost hormonální či jiné antikoncepce (tělísko)...

Trombofilie a Azalia

Dobrý den, byla u mě objevena trombofilie- mutace PT 20210A heterozygot a byly...

Trombofilie a děti

Manželovi (29 let) byla nedávno zjištěna dědičná trombofilie, Leidenská mutace,...

Trombofilie a dlouhý let

Dobrý den, prodělala jsem v 17ti letech hlubokožilní trombózu LHK a plicní...

Trombofilie a horm.antikoncepce

Dobrý den,nedávno mi byla zjištěna Trombofilie na podkladě heterozygot f.V Leiden,dvojitý...

Trombofilie a koronavirus

Dobrý den, je mi 44 let a před několika lety mi byly zjištěny trombofilní mutace....

Trombofílie a kouření

Je mi 19 let a kouřím elektronickou cigaretu.mám troblofílii je tu stejné riziko...

Trombofilie a nedomykavost chlopně

Dobrý den,před 5lety mi byla zjištěna v těhotenství trombofilie .Leiden mutace...

Trombofilie a očkování

Dobry den chci se zeptat mam jít na očkování na covid mam vysokou srážlivost...

Trombofilie a očkování proti Covid - 19

Dobrý den, prosím o názor - je z hlediska možných komplikací, jde mi hlavně...

Trombofilie a oddálení menstruace

Dobrý den, chystám letecky na dovolenou a trpím trombofilii a shodou okolností...

Trombofilie a oddálení menstruace

Dobrý den ráda bych se zeptala jak dlouho po tom co jsem si vzala 2 tablety...

Trombofilie a rakovina a tamoxifen

Dobrý den, jsem pro prodělané chemoterapii pro rakovinu prsu. Mám ER/PR pozitivní,...

Trombofilie a tehotenstvi

Dobrý den ,je mi 25 mám trombofilickou mutaci ,před 2 roky jsem prodělala trombozu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vlnění před očima


Hlen s krví

Dobrý den dnes ráno jsem vykašlala hodně velký hlen s krví. Včera mi tekla krev...

Neustálý pocit potřeby močení

Dobrý den, mám velice nepříjemný problém, už 4. den mě doprovází neustálý...

Bolest lýtka - i v klidu

Popisuju problém maminky. Z přední strany pravého lýtka (jakoby holenní kost)...

Naxyl v těhotenství

Dobrý den, už tri dny beru cipky Naxyl. Chci se zeptat zda je mohou tehotny...

“Beďar” v podpaží

Dobrý den udělal se mi v levém pod paždí jakoby bedar a strašně to bolí na dotyk...

Citalec 20mg a alkohol

Dobrý den, užívám od února tohoto roku AD Citalec, nejprve jsem brala 10mg...

Hlen s krví

Dobrý den, ráno jsem vstala a měla v krku hlen po vyplivnutí jsem zjistila že...

Křeče a bolesti v podbřišku

Dobrý den, již asi měsíc mám křeče a bolest v podbřišku. Křeče a bolest připomínají...

Sex po operaci výhřezu plotýnky

Dobrý den,21.1.2011 jsem prodělala operaci výhřezu plotýnky v segmentu L4/5....

Jak poznám hlen s krví

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak poznám hlen s krví? Po tužší stolici mívám...

Stekajici hnisavy hlen v krku.lepkavy hlen v nosu a lupkani v nosu.plus zalehani usi.

dobry den.nekdy z konce podzimu jsem zacal pocitovat takove suche zahleneni,neco...

Stažení předkožky

Dobrý den, je mi 16 let, a nejde mi stáhnout předkožka při erekci. V klidovém...

Naxyl provokuje migrénu s aurou

Dobrý den, začala jsem 16. týden těhotenství. Můj gynekolog mi předepsal tablety...

Bulka na chodidle

Dobrý den, zespodu na chodidle mám malou pravděpodobně tukovou buňku. Setrvává...

Dřevěné nohy, pocit necitu nohou.

Dobrý den, dnes se mi přihodila taková věc. Dávala jsem něco do auta, předklonila...

Citalec a potíže při jeho užívání

Dobry den,rada bych se touto cestou poradila se svymi tezkostmi, ktere zacali...

Citlivá bulka v podpaží

Dobrý den, cca před dvěma týdny se mi v levém podpaží vytvořila bulka trošku...

Bolest nad obočím

Dobry den uz jednou jste mi poradili proto potrebuji jeste radu z bolesti co...

Stavy zmatenosti

Dobry den, jmenuji se Michal a je mi 24 let. Stalo se mi uz po druhe za posledni...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.