Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Trombosa a riziko krátkého letu na dovolenou

Hematologie Kateřina 14.6.2021

Dobrý den, jsem již podruhé po hluboké žilní trombóze. ( údajně se jedná o malou, projevila se pouze bolesti, nebyl ani otok ). První jsem měla po operaci křečových žil r.2017 druhou nyní a přesně před rokem jsem měla povrchovou. Přikládám aktuální zprávu. Obvodní lékařka mi řekla, že na chirurgii je léčba nedostatečná a předepslala mi injekce Clexane 6000 60mg/ 0,6ml 2x denně. Mám 115kg, 167cm 35.let. Dnes mám již třetí balení injekcí, noha nebolí už od 4 dne ředění a chodím již do práce ( sedavé zaměstnání, každou hodinku se projdu, snažím se dávat nohu nahoru ). Na kontrolu na angiologii jdu 16.6, a 19.6 se chystám letecky do Řecka cca 2.30h dlouhý let. Obvodní mi cestu zakazuje, že ji jedna pacientka takto po tromboze zemřela na plicní embolii v zahraničí. Manžel je vystrašený a na dovolenou se semnou boji. Genetické vyšetření mám negativní. Chci se zeptat, pokud mi na cévním potvrdí, že je sraženina pryč, je opravdu stále riziko embolie i přes ředění krve? Netuším, zda v letadle vadí jen to, že není pohyb ale zda vadí i tlak, nemohu se nikde dočíst. Budu užívat pravděpodobně Xarelto, dále punčochu a Detralex. Prosím zajímá mne názor cévního specialisty, proto prosím o předání na specialistu. Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, paní Kateřino! Děkujeme za Váš dotaz. Dle popisu Vašeho průběhu onemocnění a přiložených lékařských zpráv je bohužel patrná žilní nedostatečnost, která v kombinaci s vyšší váhou může být pro vznik trombosy riziková. I přesto si však nemyslím, že by krátká cesta letadlem za plného ředění a s použitím kompresních punčoch byla výrazněji riziková. V letadle spíše vadí omezený pohyb a dlouhé sezení, tomu se však dá předejít procvičováním dolních končetin během letu. Váš dotaz bude odeslán specialistovi, který se Vám vyjádří stran možného rizika a případného řešení Vašich potíží. Prosím, vyčkejte i jeho doporučení. Přeji hezký den a přeji, ať se vše vyřeší!

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

krátkého letu na antikoagulaci (léčba ředěním krve) bych se nebála, mějte punčochu, dostatečně pijte a hýbejte dolními končetinami. Pokud budete ještě brát Clexane v této dávce (clexane 0,6ml s.c. 2xdenně), tak ho nevysazujte, neměňte za xarelto. Pokud již Clexane brát nebudete, pak si xarelto můžete vzít. V letadle vadí především omezený pohyb než snížený kyslík/tlak v kabině letadla. Arbitrárně nám vadí dlouhý let nad 6 hodin. Ale sama doporučuji preventivní zajištění individuálně dle mnoha dalších faktorů.

Chápu dobře, že čerstvá hluboká tromboza lýtka byla nově diagnostikována 2.6.? Pak byste měla mít plné ředění (Clexane v dávce minimálně 1,0ml 2xdenně nebo Clexane forte 1,0ml 1xdenně - nebo warfarin, xarelto, pradaxa, eliquis...) na 3 měsíce (neprovokovaná nízká hluboká tromboza). Tj. až do konce prázdnin.
Za mě je i ten Clexane 0,6 2xdenně při váze 115kg nedostatečný - přesto pomohl. Clexane/fraxiparin 0,4 1xdenně při váze nad 100kg je zcela neúčinný.

Ta povrchová tromboza před rokem se částečně nerozpustila a další rozpouštění bych nečekala. Pokud vám v létě otékají nohy, doporučuji bandáž (punčochu), svalová pumpa (hýbat končetinami), studené koupele nohou, nohy nahoru (kdykoliv to jde), ev. Detralex 2-0-0. Vhodná redukce váhy. Nekouřit. Dostatek zdravého pohybu (aerobní pohyb minimálně 45min denně nebo obden, plavání, běh/rychlá chůze, kolo).

Přeji pěknou dovolenou a pořádnou ředící léčbu :-)
S podzravem
MUDr. Veronika Kaššovicová

Související dotazy

Riziko trombozy během letu
Dobrý den, chci se zeptat, za týden odlétáme na...
Zranění kotníku a let na dovolenou
Dobrý den, před devíti dny jsem si při terénním běhu...
Marihuana (thc) a rizika při jeho konzumaci
Dobrý den, chci se zeptat , jak zhoršuje reálně dýchací...
Dieta u syndromu krátkého střeva
Dobry den.Jiz dva roky jsem po resekci tenkeho streva.Syndrom...
Embolie a Trombosa po ASK
Dobrý den, rád bych se prosím zeptal byl jsem na ASK...
Riziko embolie
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, red lety jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trombosa

Dobrý den, před dvěma lety jsem v těhotenství (10tt) prodělala hlubokou žilní...

Trombosa

Dobrý den, chtěl bych touto cestou poprosit o radu. Je mi 28 let, trombofilik...

Trombosa

Dobrý den,měla bych na vás dotaz-před třemi týdny jsem byla propuštěna z nemocnice,kde...

Trombosa

Dobrý den, před dvěma lety jsem prodělala trombózu subclavie a axilární žíly....

Trombosa

Dobry den, jsem ve 27 tydnu tehotenstvi a pred 2 dny me v noci chytla krec...

Trombosa

Dobrý den,jsem po hluboké žilní trombóze po sádrové fixaci a HA.Půl roku jsem...

Trombosa

Dobrý den, prodělal jsem před dvěma lety hlubokou žilní trombózu. Půl roku...

Trombosa

Dobry den moje dcera34 ma trombozu v prave noze predepsan walfarin a injekce...

Trombosa

Dobrý den. Byla mi zjištěna trombóze v levé noze v lýtku. Jsem v 35tt těhotenství....

Trombosa a embolie po ASK


Trombosa DK

Dobrý den, můj 91 lety tatínek má trombózu dolních končetin, nohy má do fialova...

Trombosa po úrazu


Trombosis VF a VTP 1. dx (I80.9)

Dobrý den, 11.2. jsem utrpěla zlomeninu holenní kosti, dostala jsem sádru,...

Trombosovaný hemorhoid

Dobrý den, v pátek jsem byla u lékaře a řekl mi, že mám trombosovaný hemorhoid...

Trombosovany hemorhoid a antikoncepce

Dobrý den, udělal se mi trombosovaný hemorhoid, který mi na chirurgii rozřízli...

Trombosovany hemorhoid a antikoncepce

Dobrý den, již jsem zde pokládala dotaz ohledně trombosovaného hemorhoidu a...

Trombosovaný hemoroid

Dobrý den, je možné trombosovaný hemorhoid vylečit sám bez lekařského zásahu?...

Trombosovaný hemoroid

Dobrý den, před 3 dny jsem si našla bolestivou bulku v konečníku (asi 5mm průměr)....

Tromboticky hemoroid

Dobry den, Asi pred 14 dni se mi vyskytl tromboticky hemoroid asi ve velikosti...

Trombotisovaný hemorhoid

Dobrý den, včera jsem byla na malém chirurgickém zákroku kvůli sraženinám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zápach potu

Dobrý den. Mám prosím dotaz. Jen jestli je to normální, nebo se s tím dá něco...

Emoční oploštělost

Mám problémy s emocemi Nevím jak to popsat prostě moje emoce jsou minimální...

Žlutý jazyk

dobry den chtela bych se zeptat mam zluty jazyk nevim co to znamena bojim se...

Problém s hlubokým nádechem

Dobrý den, prosím o radu k této potíži: Několik dnů se nemohu hluboce nadechnout(popadnout...

Časté utírání po stolici

Dobrý den, delší dobu, cca půl roku co jsem si vsimnul, mě trápí nemily problém....

Sperma

Dobrý den kdyby někdo pravidelně polykal vlastní semeno mohl by si tím přinést...

Bolesti a nateklá dáseň kolem osmičky


Střevní chřipka?


Zápach potu

Dobrý den, poslední dobou mě doprovází opravdu silný zápach. Problém je, že...

Pohmoždění varlat

Dobrý den, hned na úvod prosím o co možná nejrychlejší odpověď... již delší...

Bolesti zubů

Dobrý den Mam problem boli me zub na leve strane a ja nevim ktery jak by me...

BRNĚNÍ CELÉHO TĚLA

Dobrý den,už několik dní mě trápí brnění celého těla při usínání.Pokaždé to...

Zúžená předkožka

Krásný den ,mám dotaz je mi 55 let můj penys v klidu je 3 cm a v erekci 11 cm...

Alkohol a bolest žaludku

Dobry den, je mi 15 let, v utery jsme s kamarádkou pily becherovku a kolu, vypila...

Zápach dechu nebo potu

Dobrý den,prosím jestli můžete poradit.Již cca měsíc je v místnosti kde spí...

Hnisavé boule na hlavě

Dobrý den.Prosím o radu.Loni ke konci léta se mi udělaly ve vlasech a na krku...

Těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat. V září 2015 jsem měla první porod - akutní císař....

Nespavost a diazepam

Dobrý den, prosim Vas o Váš názor, 5 let navštěvuji u nas psychiatra ohledně...

Červené pupínky

Dobrý den pane Doktore/rko. Chtěl bych se zeptat už skoro 3 týden mě dráždí...

Pálení jazyka

Dobrý den,koncem února jsem dobrala ATB,po dvou týdnech mě začalo pálit horní...

Reklama