Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Trombóza

Praktické lékařství ivana 28.4.2014

Ještě mám jeden dotaz. Mohu navštívit saunu a vířivku? Křečáky nemám, noha bolí málo a občas brní, neotéká. Co se mi tam může stát? Moc mi ta sauna chybí. Nebo tam být kratší dobu?
Co lynfomasáže? Jsou vhodné? Moc děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, paní Ivano. První část Vašeho dotazu byla asi směřována na kolegy, ale protože to navazuje, odpovím tak nějak dohromady.

1.) Délka "ředění" krve po proběhlé trombose by v případě zjištění trombofilní mutace měla být 6-12 měsíců, je tedy otázka, proč Vám Váš ošetřující lékař za okolností, kdy dlouhý úsek trombotizované žíly dle Vašeho popisu nebyl zprůchodněn (tedy stav těžko považovat za "vyléčený"), nedoporučil pokračovat v léčbě (nebo jiný postup k odstranění trombu - ve vhodných případech to lze řešit například i mechanickým "vyčištěním" trombu hadičkou zavedenou přímo do žíly...). Máte-li trvající bolesti nohy a jiné potíže, je samozřejmě na místě to řešit a s nedostatečně zprůchodněnou žilou tyto potíže velmi pravděpodobně souvisí. Považuji tedy za vhodné se znovu obrátit na Vašeho ošetřujícího lékaře a promluvit si s ním o všech možnostech (a také o tom, proč si myslí, že ve Vašem případě nebyla dosavadní léčba dostatečně účinná, roli mohou hrát i některé další faktory...) - k adekvátnímu posouzení je nutné znát řadu detailů, které z Vašeho dotazu nejsou zjevné...
2.) Trombofilní mutace, kterou uvádíte, zvyšuje sama o sobě riziko trombózy jen celkem mírně, k tomu, aby se sklon k vyšší srážlivost projevil, je obvykle potřeba ještě něco "navíc" - ve Vašem případě poranění a znehybnění nohy (+případné kouření, některé léky atd.). V budoucnu tedy bude nutné vyhnout se těm přídatným rizikům u kterých to jde (opět - případné kouření, hormonální léčby estrogeny aj...) a v případě rizikových situací (sádra, dlouhý let letadlem apod.) myslet na nutnost prevence podáním léků. Tím se riziko opakování trombosy významně sníží.
3.) Detralex je lék vhodný, ale v otázce jeho dlouhodobého používání je na místě se řídit i podle toho, zda Vám ulevuje od potíží - samotnou průchodnost žíly tento lék neřeší...
4.) Podobně to platí o kompresivních punčochách - ne vždy je nutné je dlouhodobě používat, některým následkům trombosy stejně pravděpodobně neumí punčochy zabránit.
5.) Lymfodrenážní masáže Vám příliš nepřinesou - hodí se pro otoky lymfatického původu, což není Váš problém...
6.) Vířivka - proč ne
7.) Sauna - to bych zatím vynechal, přece jen při saunění dochází ke změnám zavodnění a relativně významným změnám v krev. oběhu.

Každpádně je nutné vše nejasné konsultovat s tím lékařem, který zná veškeré informace o Vašem zdravotním stavu, zde uvedené vyjádření berte jako orientační... Přeji brzké uzdravení!

Související dotazy

Trombóza
Dobry den Byla mi pred tydnem diagnostikovana tromboza...
Trombóza
Dobrý den, měla jsem bolesti lýtka, na interně mi byla...
Trombóza?
Dobrý den, cca 10 dní mně bolí lýtko pravé nohy. Do...
Hluboká žilní trombóza
Začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku...
Trombóza
Dobrý den, jsem dnes propuštěn z nemocnice do domácího...
Bolesti pod kolenem, artroskopie, trombóza
Dobrý den.Jsem dva mesice po artroskopie kolene.Odstranena...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tromboza

Dobry den, Nedavno mi byla zjistena trombofilni mutace FII-G20210A Prothrombin...

Trombóza

Dobrý den, v prosinci mi po ultrazvuku našli trombózu v pravé noze někde u kotníku,...

Tromboza

Dobrý den v roce 2004 jsem prodělala hlub.žilní tr.-heteroz.leydenská mutace...

Tromboza

Dobrý den,mám trombozu a beru warfarin orion 5mg,musela jsem vysadit HA,ktera...

Trombóza

Dobrý den, hradí zdravotní pojišťovna dimer test, Děkuji. Jiřina

Tromboza

Dobrý večer pane doktore, mám k Vám prosbu - dotaz. Vzhledem k tomu, že jsem...

Tromboza

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat známá umřela na embolii tak mám teď obavy.už...

Trombóza

Dobrý den, v říjnu 2013 po zlomenině kotníku mi byla zjištěna trombóza v noze....

Tromboza

Dobrý den,jsem 7 den po operaci břicha a píchám si injekce do břicha proti srážení...

Tromboza


Trombóza

Dobrý den pane doktore, mojí mamince letos v dubnu zjistili trombózu hlavy,...

Tromboza

Dobrý den,prodělala jsem v 9/2010 trombozu mozkových splavů a do ted užívám...

Tromboza

Dobrý den, mám trombozu v LDK + po drobné oboustranné plicní embolii. Uživala...

Trombóza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda, když se cca 4 týdny léčím s povrchovou...

Tromboza

Dobrý den, mám trombozu LDK + prodělanou oboustrannou drobnou plicní embolii....

Trombóza

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat. Tak před 4 roky jsem prodělala trombózu,...

Tromboza

Dobrý den, před cca 10 dny jsem si zlomila kotník. Vím, že abych předešla případné...

Trombóza

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu ohledně trombózy. V prosinci 2014...

Trombóza

Ráda bych jěště věděla, jestli je potřeba se nadále ředit, nebo to už není potřeba....

Trombóza

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu. Mám trombózu v pravém lýtku. Beru...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v bicepsu na leve ruce

Dobry den, je to tak mesic az dva zpet co me zacalo bolet v levem bicepsu. Nevybavuji...

Magnetická rezonance-krční+hrudní páteř

Dobrý den, byla jsem tento týden na magnetické rezonanci-viz. přiložené snímky....

HPV

Dobrý den, co jsou HPV viry (obecně), a jaké formy přenosu jsou doposud známy....

Celková slabost, zimnice u zánětů močových cest

Dobry den prosim pomocte mi od soboty ma bolest pri moceni a pod brisku dnes...

Kašovitá a kouskovitá stolice

Dobrý den, již zhruba přes měsíc a půl mám kašovitou a kouskovitou stolici...

Bolest v L podžebří

Dobrý den, před 3 mi týdny jsem měl udělán krevní odběr sedimentace, hořčík,...

Polyneuropatie,zvýšené nervosvalové napětí

Dobrý den,zoufale prosím s určením diagnozy,moje neoroložka si už neví rady.Abych...

Tik v oku

dobrý večer chtěla bych se zeptat na tikání v oku mela sem nejspíš skříplý nerv...

Bolest v krku

Dobry den, cca tri mesice se mi vlecou problemy, co nastaly po viroze, mela...

Hlen v kuku


Zánět pohrudnice

: Dobrý den, ležím už druhou noc s bolestí v oblasti hrudníku, jakoby pálení...

Bílé pupínky a výrůstek ženského genitálu


Obřízka


Těhotenství po dvou císařských řezech

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zdali je možné bezproblémové těhotenství i...

Tmavé fleky kůže


Potíže s vyprazdňováním a jiné potíže

: Dobrý den, ráda bych se s Vámi prosím poradila. Již 5 měsíců je mi prakticky...

Bolesti a nateklá dáseň kolem osmičky


Nežádoucí účinky marihuany

: Dobry den chci se zeptat. Zhruba pred pul rokem jsem si dal marihuanu a od...

Ateroskleroza

: Dobry den, zasilam foto mych vysledku krve a sona. Rada bych vedela, zda je...

Pneumotorax, rekonvalescence

Dobrý den, Jsem muž, 24 let, 187 cm, 67 kg, fyzicky dobře trénovaný, nekuřák....

Reklama
Zavřít