Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Trombóza

ivana . 28.4.2014

Ještě mám jeden dotaz. Mohu navštívit saunu a vířivku? Křečáky nemám, noha bolí málo a občas brní, neotéká. Co se mi tam může stát? Moc mi ta sauna chybí. Nebo tam být kratší dobu? Co lynfomasáže? Jsou vhodné? Moc děkuji

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, paní Ivano. První část Vašeho dotazu byla asi směřována na kolegy, ale protože to navazuje, odpovím tak nějak dohromady. 1.) Délka "ředění" krve po proběhlé trombose by v případě zjištění trombofilní mutace měla být 6-12 měsíců, je tedy otázka, proč Vám Váš ošetřující lékař za okolností, kdy dlouhý úsek trombotizované žíly dle Vašeho popisu nebyl zprůchodněn (tedy stav těžko považovat za "vyléčený"), nedoporučil pokračovat v léčbě (nebo jiný postup k odstranění trombu - ve vhodných případech to lze řešit například i mechanickým "vyčištěním" trombu hadičkou zavedenou přímo do žíly...). Máte-li trvající bolesti nohy a jiné potíže, je samozřejmě na místě to řešit a s nedostatečně zprůchodněnou žilou tyto potíže velmi pravděpodobně souvisí. Považuji tedy za vhodné se znovu obrátit na Vašeho ošetřujícího lékaře a promluvit si s ním o všech možnostech (a také o tom, proč si myslí, že ve Vašem případě nebyla dosavadní léčba dostatečně účinná, roli mohou hrát i některé další faktory...) - k adekvátnímu posouzení je nutné znát řadu detailů, které z Vašeho dotazu nejsou zjevné... 2.) Trombofilní mutace, kterou uvádíte, zvyšuje sama o sobě riziko trombózy jen celkem mírně, k tomu, aby se sklon k vyšší srážlivost projevil, je obvykle potřeba ještě něco "navíc" - ve Vašem případě poranění a znehybnění nohy (+případné kouření, některé léky atd.). V budoucnu tedy bude nutné vyhnout se těm přídatným rizikům u kterých to jde (opět - případné kouření, hormonální léčby estrogeny aj...) a v případě rizikových situací (sádra, dlouhý let letadlem apod.) myslet na nutnost prevence podáním léků. Tím se riziko opakování trombosy významně sníží. 3.) Detralex je lék vhodný, ale v otázce jeho dlouhodobého používání je na místě se řídit i podle toho, zda Vám ulevuje od potíží - samotnou průchodnost žíly tento lék neřeší... 4.) Podobně to platí o kompresivních punčochách - ne vždy je nutné je dlouhodobě používat, některým následkům trombosy stejně pravděpodobně neumí punčochy zabránit. 5.) Lymfodrenážní masáže Vám příliš nepřinesou - hodí se pro otoky lymfatického původu, což není Váš problém... 6.) Vířivka - proč ne 7.) Sauna - to bych zatím vynechal, přece jen při saunění dochází ke změnám zavodnění a relativně významným změnám v krev. oběhu. Každpádně je nutné vše nejasné konsultovat s tím lékařem, který zná veškeré informace o Vašem zdravotním stavu, zde uvedené vyjádření berte jako orientační... Přeji brzké uzdravení!

Související dotazy

Trombóza
Dobry den Byla mi pred tydnem diagnostikovana tromboza...
Trombóza?
Dobrý den, cca 10 dní mně bolí lýtko pravé nohy. Do...
Trombóza
Dobrý den, měla jsem bolesti lýtka, na interně mi byla...
Trombóza
Dobrý den, jsem dnes propuštěn z nemocnice do domácího...
Hluboká žilní trombóza
Začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku...
Bolesti pod kolenem, artroskopie, trombóza
Dobrý den.Jsem dva mesice po artroskopie kolene.Odstranena...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trombosis VF a VTP 1. dx (I80.9)

Dobrý den, 11.2. jsem utrpěla zlomeninu holenní kosti, dostala jsem sádru,...

Trombosovaný hemorhoid

Dobrý den, v pátek jsem byla u lékaře a řekl mi, že mám trombosovaný hemorhoid...

Trombosovany hemorhoid a antikoncepce

Dobrý den, již jsem zde pokládala dotaz ohledně trombosovaného hemorhoidu a...

Trombosovany hemorhoid a antikoncepce

Dobrý den, udělal se mi trombosovaný hemorhoid, který mi na chirurgii rozřízli...

Trombosovaný hemoroid

Dobrý den, před 3 dny jsem si našla bolestivou bulku v konečníku (asi 5mm průměr)....

Trombosovaný hemoroid

Dobrý den, je možné trombosovaný hemorhoid vylečit sám bez lekařského zásahu?...

Tromboticky hemoroid

Dobry den, Asi pred 14 dni se mi vyskytl tromboticky hemoroid asi ve velikosti...

Trombotisovaný hemorhoid

Dobrý den, včera jsem byla na malém chirurgickém zákroku kvůli sraženinám...

Trombotisovaný hemoroid

Dobrý den, přítelkyně má na konečníku již pár let tohle? Je to genitální bradavice,...

Trombotizovaný hemoroid

Dobrý den chtěla bych se zeptat trošku se i stydim u konečníku jsem si nahmatla...

Trombóza


Tromboza


Tromboza


Trombóza

Dobrý den přeji, prosím moc o radu. V srpnu jsem prodělala trombozu l.lytka...

Tromboza


Tromboza

Dobry den, mam dotaz tykajici se trombozy. Pred cca l rokem jsem mela uraz...

Tromboza

Dobrý den pane Doktore,před nedávnem jsem změnila zaměstnání a nyní denně cca...

Trombóza


Trombóza

Dobrý den, je mi 38 let, po artroskopii kolene, kde nic nenašli, mi 20 dnech...

Tromboza

Dobrý den mám dotazy 1. po úrazu jsem dostala hlubokou žilní trombózu jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Infekce v krku


Cervene fleky na tele

dobry den. obracim se na vas s zadosti o pomoc. pred nedavnem se mi na tele...

Emla krém nebo mesocain ?


Patní ostruha


Pokud na glaukom nezabírají léky, přichází na řadu laser


Těhotenství po umělém oplodnění je vždy sledováno jako rizikové


Bolest kolene po TEP


Dlouhodobá horečka u dětí


Modřiny


Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce


MUDr. Ivana Zbořilová

Ordinace lékaře specialisty - radiodiagnostika

Antibiotika a menstruace


EMG vyšetření


Bolest při sexu


Hodnoty na co mohou ukazovat


Zúžený páteřní kanál


Miniinterupce, sterilizace


MUDr. Jiří Váňa

Ordinace praktického lékaře pro dospělé

Zvýšené AMA M2


Čištění zubních kanálku


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×