Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ťukání kolene po TEP

Ortopedie Petr 16.3.2021

Dobrý den. Jsem 10 týdnů po TEP kolene metodou visionaire. Připlatil jsem si ještě 10 000 Kč za silnější vložku, která, údajně, déle vydrží. Ihned po operaci jsem měl pocit, že něco není v pořádku. Koleno je volné, při každém pohybu dochází k vrzání, lupání a evidentně je tam velká vůle, která tam býti nemá. Při posezu a pohybu nohy do strany je to, dokonce, slyšet, jak v koleni "ťuká". Připadá mi, že se to nelepší, naopak zhoršuje. Operatér mi po 6 týdnech od operace udělal rentgen a říká, že je všechno v naprostém pořádku, jen musím posílit svaly kolem kolene, které se tím zpevní. Už tomu nevěřím, je to čím dál horší. Máte s tím, prosím, nějaké zkušenosti?
Děkuji za odpověď.
Petr

1. doplňující dotaz 17.3.2021
že noha mne nebolí, tady problém není. Pouze je v koleni velká vůle. Operace se evidenntě povedla v nasazení kloubních náhrad, tělo to přijalo, zánět nemám taky zádný, pouze malý otok, čemuž nepřikládám velký význam. Abych Vám lépe nastínil, co mě trápí - koleno funguje asi tak, jako když nasadíte devítku matičku na osmičku šroubek. Prostě a jednoduše se mi to v koleně viklá a obávám se, že to dlouho nevydrží, neboť když je někde velká vůle, tak se to vždycky za nějakou dobu vyviklá a rozpadne. Můj subjektivní pocit je takový, že mi koleno připravili na silnou vložku a dali mi tam tenkou. Proto to koleno doslova "plave".

2. doplňující dotaz ze dne 19.3.2021
Nedozvěděl jsem se od pana doktora ani jestli už se s takovou komplikací někdy setkal, ani co by mohlo býti příčinou, ani jak by se to dalo řešit. Taky nevím, na koho se mám obrátit, pokud mi můj operatér bude neustále tvrdit, že je vše v pořádku. Obávám se, že mi budou muset nohu reoperovat. :( Nebo je možný nějaký jiný postup?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Petře.
Děkujeme za Váš dotaz. Z Vašeho dotazu není zřejmé, zda máte nějaké problémy s kolenem, např. nestabilitu kolene nebo slabost, popř. bolesti, poruchy hybnosti. Nebo je problém jen ve zvukových fenoménech. Pokud je na RTG postavení vyhovující a není funkční omezení kolene, tak zde zásadní problém nebude. Nicméně nejsem specialista. Váš dotaz předávám k odbornému posouzení. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Příplatek za silnější vložku přesně nechápu, spíše se jedná o kvalitnější polyetylen ve vložce. Výška vložky se volí během operace , tak aby koleno bylo volně pohyblivé a zároveň stabilní. Navíc ještě záleží zda je při operaci zachován zadní zkřížený vaz a zda je nutno uvolnovat postranní vazy. Lupání a vrzání může být způsobeno i uložením a tvarem čéšky, která se nevyměnuje. Obečně je tedy možná nestabilita z různých příčin. Tyto detaily zná Váš operatér a budete se muset informovat u něj při kontrole ve 3 měsích. RTG informuje o tom, zda implantáty jsou správně uloženy ale příčinu nestability nemusí vysvětlit. Rozhodně je třeba dále cvičit, protože posílením svalů se stabilita koelen může zlepšit.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Monika Frydrychová

Specializace: Ortopedie, Traumatologie Pracoviště: Ortopedická klinika Nemocnice Na Bulovce Praha

Dobrý den, pane Petře. Je mi líto,že Vámi očekávaný výsledek operace se zatím nedostavil. Dle mého není vše ztraceno. Určitá volnost v koleni po implantaci TEP bývá způsobena ochablostí svalů, často již předoperačně. Bývá výraznější u těch pacientů, kde je nutné tzv. balancování měkkých struktur při implantaci. Tím jsou některé vazy uvolněny, aby byl možný vyrovnaný pohyb kolena a jeho boční stabilita v ohybu i natažení. O to větší nároky na stehenní svaly jsou požadovány. Metodou Visionaire je implantace výrazně individualizována pro každého pacienta, tudíž riziko technické chyby je minimální. Stran Vámi udávané vůle a cvakání je možné, že se uvolnil některý fixační steh, který drží čéšku v dobrém postavení vůči stehenní komponentě. Zkuste proto ještě vydržet, co nejvíce se věnovat posílení stehenních svalů. Stav by se mohl a měl postupně zlepšovat, obyčejně to trvá cca 6 měsíců po operaci. Pokud se tak nestane, Váš operatér zcela jistě sám navrhne další postup. Držím palce, ať se vše obrátí správným směrem. MF

Související dotazy

Bolest kolene po TEP
Jsem 6 týdnů po TEP pravého kolene/navigovaná operace/,zánět...
TEP kolene
Vážení na "U lékaře". Nemohu sehnat žádné povšechné...
Vyšší tep
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na svůj tep. Je mi...
Vnímání tepu
Dobrý den, na začátek uvedu, že nejsem velmi štíhlá....
Omezená hybnost po TEP kyčle a kolene
dobrý den, jsem rok po tep kyčle a od ledna po tep...
Bolest kolene
Dobry den mam kvam dotaz je mi 36 a jsem 20 let po...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tuhý útvar pod čelistí

Dobrý den,co prosím znamená tato lékařská zpráva a v ní ten tuhý útvar????Krev...

Tuhý vřed v oblasti kostrče

Dobrý den, už asi dva roky mě trápí tuhý vřed v blízkosti kostrče. Nejde vymáčknout....

Tuk

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda při fistingu, když se používá nějaký tuk...

Tuk a nafouklé břicho u štíhlé postavy

Dobrý den, je mi 22 let, mám 160cm a 45kg..Jsem velice drobná a štíhlá, ale...

Tuk místo kostní dřeně

Dobrý den, prosím můžete mně vysvětlit co znamená a jaké následky má :Tuková...

Tuk na břiše

Dobrý den, mám takový dotaz. Jsem docela dost chudý, menšího vzrůstu (jen 170...

Tuk na bříšku

Je mi 42 let. Vážím 50 kg,jsem vysoká 165 cm. Mám 2 dospělé syny.Moje postava...

Tuk v krvi

Dobrý den, ráda bych se zeptala, před pár dny jsem měla úraz kolene, třikrát...

Tuk v moči

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je-li to normální. Už asi dva roky pozoruji,...

Tuk v plazmě

Dobrý den, při darování krevní plazmy mi řekli,že mám moc tuku v plazmě a odběr...

Tuková boule

Dobrý den, chtěla bych se zeptak ke komu jako k prvnímu mám jít s bulkou na...

Tuková boule

Dobrý den, v oblasti zápěstí se mi udělala zdřejmě tuková boule, boule je měkká....

Tuková boule na hlavě

Zdravím, potřeboval bych poradit jestli si mám nechat odstranit tukovou bouli...

Tuková boule na kotníku

Dobrý den, už delší dobu mám u kotníku bouli, za poslední rok se viditelně zvětšila....

Tuková boule na prostředníčku

Dobrý den. Už pár let mám na prostředníčku pravé ruky tukovou bouli. Je to...

Tuková boule na zádech

Mám na zádech tukovou bouli. Nad levou lopatkou. O velikosti plošné asi 7 x...

Tuková boule na zádech

Dobrý den, mám ještě jeden dotaz, na zádech, v pravé polovině v oblasti podprsenky...

Tuková boulička na přirození

Mám dotaz.Mám na přirození kuličku podkožního tuku už několik let ale neroste.Jak...

Tuková bulka

Mám asi tukovou bulku u kyčle, která je v blízkosti nervových cest a způsobuje...

Tuková bulka

Dobrý den . Od roku 2010 mám problém - tlak na prsou přes veškeré vyšetření...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antikoncepce a 7 denní pauza

Dobrý Den mám dotaz ohledně antikoncepce dočetla jsem se , že je těžké poznat...

Bolest v oblasti spánku

Dobrý den, mám takový problém a to, že mě bolí výhradně na pravé straně v oblasti...

Bolest pod kotníkem na vnější straně

Dobrý den, koncem září mě strašně začala bolet oblast pod kotníkem vnější...

Antikoncepce a 7 denní pauza

Dobrý Den četla jsem ,že některé ženy dostaly menstruaci během 7 denní pauzy...

Prohlubeň na stehně

Dobrý den, pane doktore, je mi třicet let, jsem poměrně štíhlá. Někdy v létě...

BOlest na levé straně hrudníku


Bolesti břicha


Hypervitaminóza K

Dobrý den, mám 9měsíčního syna, od dovršeného 6.měsíce dostává příkrmy (do té...

Listerioza

Dobrý den, manželka je ve 12 tt a včera jsme na návštěvě nevědomky jedli sýr...

Kameny ve žlučníku- možnosti léčby

Dobrý den, synovi (19let) na sono diagnostikovali vicečetné konkrementy 5-10mm...

Dieta při brániční kýle

Dobrý den, léčím se na vysoký krevní tlak,mám velkou brániční kýlu.Užívám léky...

Nitroděložní tělísko a pravděpodobnost těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zdali je možné otěhotnět i prez nitroděložní...

Bolest v podkolenní jamce


Nadměrná sexuální vzrušivost

Dobrý den, mám takový speciální problém. Jakmile jsem s přítelkyní v jakémkoliv...

Bolest pod žebry


Modré barvivo E133

Dobrý den, všiml jsem si že už 2 dny mám namodralou stolici respektive modrou...

Mravenčení pravé nohy a poloviny těla od prsou dolu.

Dobrý den. Muj problem popsat bude asi trochu dramatyčtější. Byl jsem rybarit...

Zvýšené hodnoty v krvi - Urea, kreatin, kyselina močová a CKD-EPI


Sex při zánětu močového měchýře


ALS obsese

Dobrý den, děkuji moc za odpověď na včerejší dotaz, ještě bych si dovolil...

Reklama