Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únava, bolesti v krku - nechráněný pohlavní styk

Infekce Jana 28.5.2017

Dobrý den. Před měsícem se mi dostavila běžná chřipka (rýma, kašel), poté se to přesunulo na angínu, velká bolest v krku, zduřelé mandle s čepy a doktorka mi nasadila Atb. Po půl týdnu jsem je vysadila - vím, že se mají dobírat, ale bylo mi z nich nevolno a měla jsem nechutenství, a cítila jsem, že už je mi dobře. Bohužel se mi to vrátilo zpátky hned týden na to, zašla jsem znovu k doktorce, udělala mi výtěr z krku a odběr krve. Výsledky krve jsou prý v pořádku a z výtěru mi našli EB virus. Za měsíc mám jít znovu na testy, aby se zjistilo, jestli je vir aktivní nebo jsem infekci prodělala už před lety. Jenže já mám neustále (už 3-4 týdny v kuse) mandle zduřelé a vykašlávám hodně hlen, cítím opravdu velkou únavu i když nemám žádnou fyzickou zátěž, chce se mi pořád spát, bolí mě celé tělo, jsem malátná, horečky jsem za tu dobu neměla, možná jen zvýšená teplota.
Chtěla bych se zeptat, jestli to nemohou být příznaky HIV kvůli občasnému rizikovému pohlavnímu styku, který jsem začala mít před 3 měsíci nepravidelně. Nutno podotknout, že bolesti hlavy, únavu a občasné prekolapsové stavy jsem měla už i před tímto stykem - může to být dané nepravidelným spánkem a jeho nedostatkem a také malým přísunem tekutin?

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, pokud se jedná o EBV virózu - čili syndrom infekční mononukleozy - tak určitě stačí diagnoza sérologická tzn. z krve - pozitivita tzv. akutních protilátek a posléze jejich sérokonverze, chronické protilátky (po on. prodělaném dříve - může býti i asymptomatické, tzn., že o tom vůbec nemusíte vědět) přetrvávají dlouhodobě. I základní vyšetření krevního obrazu a biochemie mnohdy napoví. Ve výtěru z krku se EB virus rozhodně běžně nevyšetřuje - jako praktický lékař se s tímto setkávám poprvé, provádí se spíše k vyloučení či potvrzení streptokokové anginy. Je běžné ,že klinický stav u pacienta s mononukleozou, se upravuje pozvolna - v řádu několika týdnů, ne jako při běžné viroze či nachlazení do týdne. Pokud máte běžně nechráněný pohlavní styk tak je jistě vyš. na HIV na místě. Činíte-li takto již delší dobu, 3měsíce, pak je vhodné vyšetření ihned. Možné je provést jistě i u Vašeho praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Tomandl.

Související dotazy

Nechráněný pohlavní styk
Dobrý den, včera jsem s přitelem měla nechráněný pohlavní...
Nechráněný pohlavní styk
Zdravím, chtěla bych se zeptat. S přítelem jsem měla...
Nechráněný styk
Dobrý den, měl jsem nechráněný pohlavní styk na party...
Nechráněný pohlavní styk
Dobry den. V pondeli jsem dostala menstruaci. V itery...
Nechráněný pohlavní styk
Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Chtěla bych se...
Nechráněný pohlavní styk
S přítelem jsme měli před 2 dnama nechráněný sex během...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava, bolesti a brnění

Dobrý den,již 1,5 roku mám velké zdravotní obtíže. začalo to nesoustředěním,zapomínáním...

Únava, bolesti hlavy

Dobrý den, mám dlouhodobý problém, který trvá již 8 rokem mého života. Každý...

Únava, bolesti hlavy

Dobrý den, už asi 14 dní se cítím hrozně unavená do toho mě částo bolí hlava...

Unava, bolesti hlavy, nocni desy

Dobry den, me telo se rozhodlo stavkovat,prosim, poradte, co delat. Trapi me...

Únava, bolesti hlavy, závratě

Dobrý den,jsem od prosince sledovaná na hematologii z důvodu náhlé ztráty sluchu,když...

Únava, bolesti hlavy, žaludek

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - Mám problém s častou únovou a silnými bolestmi...

Únava, bolesti kloubů, lipomy

Dobrý den, Již jednou jsem se zde radila ale nemela jsem žádné krevní testy...

Únava, bolesti svalů

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí bolesti po celém těle (bolest cév, svalů)...

Únava, bolesti svalů lýtek

Dobrý den. Před týdnem jsem asi prodělal chřipku (bolest v krku, rýma, později...

Únava, bolesti u lopatky, nechutenství

Pěkný večer, mám již 3 měsíc potíže které začali bolestí žaludku a na základě...

Únava, bolesti zad

Dobrý den , již tři týdny trpím velkou bolesti lopatek ramen a loktů . Jsem...

Únava, bolesti zad a hlavy, častá nemocnost

Dobrý den, je mi 24 let a poslední dobou se celkově cítím nějak v nepořádku....

Únava, bolesti zad, návaly horka a zimy, silný kuřák

dobry den je mi 42 let v posledním roce pocituji neustalou unavu nechut cokoly...

Únava, boleti kolen

Dobrý den pane doktore, v krevním obraze mám mírně snížený B_Stř. obj.erytr....

Únava, časté močení

Pěkný den :) Ve zkratce popíši svůj problém : Již cca 5 rokem, řeším sem...

Únava, časté záněty močových cest a chřipka

Dobrý den, je mi 16 let a jsem pořád unavená a pak mám časté záněty močového...

Únava, Helikobakter, snížená imunita

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, a zároveň zasílám v příloze poslední...

Únava, hlen v krku, povlak jazyka

Dobrý den, rád bych se zeptal. Asi před dvemi měsíci mi doktor sdělil že trpím...

Únava, horkost

Dobry den,prosim o radu .Ziji v usa a je tu probem zajit k lekari ,protoze...

Únava, hubnutí z nejasné příčiny

Hezký den, již několik měsíců mě trápí únava, nechutenství (zpočátku pouze mírné),...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Uzel štítné žlázy

Dobrý den, dnes jsem byla na Sono štítné žlázy a výsledek je: Oba laloku nor....

Antikoncepce a její užívání

Dobrý den, mám takový problém beru už od svých 15ti let antikoncepci Lindynette...

Infekce

Ktera infekce spusobuje lymf. uzliny a muze napadat CNS?Dekuji a preji hezky...

Nitroděložní tělísko

Dobrý den, dnes mi bylo zavedeno nitroděložní tělísko na 3 roky, myslím, že...

Bílé pupínky na žaludu

Dobrý den, je mi 14 let a už asi půl roku cca mám kolem žaludu takové bile...

Bolesti zad, motání hlavy


Vřídek na bradavce

Dobrý den, na bradavce v horním, vnitřním kvadrantu se mi objevil vřídek, vypadá...

Zablokovaná záda

Včera večer jsem přišel domu stim ze mám bloknute žádá bolí me to u prostřed...

Melanom

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně manžela.V roce 2012 mu byl zjištěn maligní...

Zahlenění + zalehlé ucho

Dobrý den, tříletá dcera se začala budit se zahnisanýma očima, dostala atb mast...

Vyrážka na penisu

Dobrý den, mám problém s penisem. Na varlatech mám bulky, na dotek nebolí a...

Vliv sváření na zdraví


Zvýšená hladina TSH

Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Měla jsem dvakrát dělanou laboratoř,...

Přeskakování boční vazu mezi kolenem a stehnem

dobrý den zhruba před půl rokem jsem byl na delší tůře a od té doby mi občas...

Špatné uložení varlete

Je možné aby vyskocené varle obmotalo nebo dostalo za nákou kost či jinou čast...

Trombóza

Ještě mám jeden dotaz. Mohu navštívit saunu a vířivku? Křečáky nemám, noha bolí...

Otok chodidla

Dobrý den,udělal se mi otok na chodidle ze spodní strany mezi patou a poštářkem...

Zánět dutin a zalehlé ucho

Dobrý den, před 14 dny ve Vietnamu jsem (pravděpodobně z klimatizace) dostal...

Bolest ramene a klicni kosti

Dobry den,obracim se na VaS s prosbou o radu.Uz asi 2 roky me poboliva prave...

IVF- kdy si udělat těhotenský test?

Dobrý den, dne 24.11. jsem byla na IVF. Dne 7.12. jsem si udělala tehotensky...

Reklama
Zavřít