Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únava, mdloby

Jiný problém Tereza 14.9.2018

Už dlouhodobě řeším nadměrnou únavu, ale za poslední 3 měsíce se únava výrazně zhoršila, při krevním rozboru resp. několika rozborech se ukázal pouze nízký B12. Dříve na kritickych hodnotách, po vitamínech nízký, ale ne kriticky. Se zhoršením únavy přišly i pocity motání, špatné vnímání prostoru a závratě. .. U návštěvy neurologa shledal vše v pořádku, pouze po vyšetření RTG se ukázala možnost epilepsie, ta byla ale už dříve vyvrácena. Prokázala se pouze zvýšená citlovost na světlo (kmitave), které by případně mohlo vyvolat epilep. záchvat. Náhodné omdlévání připsal jako možnost při nadměrné únavě nebo po požití alkoholu. Nicméně následoval "úpal" nediagnostikovaný, doma léčený, s horečkami, průjmem, zvracením a následným omdlenim. Neurolog nás dále poslal na oční jestli tam nespočívá problém s vnímáním prostoru atd. Ale oči vyšly v pořádku. Přešel měsíc a střevní potíže se vrátily. Horečky, průjem, pocit na zvracení. Zatím bez omdlévání. Omlouvám se za dlouhou zprávu, ale nevíme si rady. Prosím o názor co by mohlo být příčinou závratí a špatného vnímání prostoru, zatím nás posílají od doktora k doktoru. Děkuji předem

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, dle RTG nelze prokázat možnost epilepsie. Nešlo o EEG vyšetření? Dle Vašich informací by bylo třeba zjistit příčinu deficitu vitamínu B12 a zajistit jeho doplnění injekčně. Dále bych potřebovala znát Váš denní režim, stravovací návyky, stav psychiky, krevní tlak atd., neboť vše souvisí se vším. Někdy jsou pocity závratí a náhodné omdlévání i psychického původu. Doporučuji také doplnit vyšetření zažívacího traktu na gastroenterologii. K zjištění příčiny Vašich obtíží by bylo potřebné komplexní vyšetření. Z poskytnutých informací nelze, bohužel, určit přesně o jaký problém se jedná.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Terezo, Vaše potíže jsou neeurčité, nedá se z nich přesně říci, co by mohlo vést k vašim potížím. Rozhodně bude třeba celkové důkladné vyšetření. Ve Vašem věku doporučuji, abyste se obrátila na nějakou velkou pediatrickou kliniku či nemocnici s možností zobrazovacích vyšetření a zkušeným personálem (například pražsdký Motol či jiné velké zařízení). Podle mého názoru byste měla mít důkladné laboratorní testy na krevní obraz, ukazatele zánetu, funkce vnitřích orgánů včetně štítné žlázy, vyšetření na alergie, celkovou imunitu, celiakii a další. Je třeba dovyšetřit, proč máte nízký vitamin B 12, na vině například mohou být některé poruchy zažívacího traktu. Pokud máte také změny v krevním obraze, je třeba navštívit hematologa. Je-li hladina B 12 i přes užívání vitamínů nízká, bylo by vhodné B12 dávat injekčně.
Bude nutné, abyste se objednala k odborníkovi na gastroenterologii. Bude třeba vyšetřit, jeslti nemáte potíže se žaludkem (jedna z možných příčin nízkých hladin B12 je například porucha tvorby žaludečních kyselin), jestli nemáte poruchu vstřebávání živin, která by mohla vést k většímu množství Vámi popisovaných příznaků. Může jít například o celiakii, alergie na některé druhy potravy apod.. Existují na to speciální testy. Je možné, že gastroneterolog doporučí ultrazvuk břicha a vyšetření tlustého střeva, zda nemáte zánět sliznice, který by mohl vést k poruše vstřebávání, trávicím potížím atd..
Při poruše vnímání prostoru a závratích je kromě neurologa (který Vám udělá ultrazvuk krčních tepen, EEG, možná i magnetickou rezonanci hlavy atd.), navštívit specialistu na ORL, kde se vyšetří, zda potíž není v oblasti ucha.
V neposlední řadě je třeba zaměřit se na to, co a v jakém množství jíte, zda to odpovídá výživovým doporučením, Vaší výšce a věku atd.. Měla byste dost pít, odpočívat a spát dostaatečně dlouhou dobu, ne však přes den.
Vše proberte se svým ošetřujícím lékařem a nehte se poslat na odborná vyšetření, všude s sebou noste výsledky všech dosavadních prodělaných testů.
Přeji Vám, aby se brzy zjistilo, co Vaše potíže způsobuje a podle toho se určila léčba a další postup. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Mdloby
Dobrý den, už asi 2 roky trpím mdlobami, většinou asi...
Mdloby
Dobrý den, poslední dobou se cítím neustále unavená,...
Mdloba ??
Dobrý den, už asi před třemi měsíci se mi poprvé stalo,...
Mdloba
Dobrý den. Mám dotaz. Včera v polednich hodinách na...
Mdloby
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se jen zeptat,...
Mdloby
Dobrý den, cca od puberty jsem citlivější na změnu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava, kojím plně v 8 měsících dítěte

dobrý den,mám pomalu 8.měs.chlapečka,stále jen kojím,chtěla jsem se optat zda...

Únava, krev ve sputu

Dobrý den, již asi 10 dní občasně přes den cítím v puse krev a když odplivnu...

Únava, křeče, tlak na hrudi, tuhnutí těla

Dobrý den, prosím o radu... moje zdravotní potíže celoročně, postupně od mládí,...

Unava, křeče, změny nálad, nespavost

Dobrý den pročítám si tady diskuze , též bych měla dotaz.....léčim se na neurologii...

Únava, malátnost

Dobrý den, prosím o radu, manžel už několik měsíců trpí na nespavost, brzy večer...

Únava, malátnost, bolest svalů

Dobrý den, už delší dobu běhám po doktorech s anémií, únavou, průjmy střídajícími...

Únava, malátnost, bolesti kloubů

Dobrý den, poslední dobou jsem se necítila moc dobře. Neustálá únava, pocity...

Únava, malátnost, ospalost

Dobrý den, mám takový menší problém. Jsem pořád moc unavená, malátná a ospalá....

Únava, malatnost, toceni hlavy

Dobry den, prosím o radu , již týden marodim,začalo to rymou kašlem teplotami...stále...

Únava, mdlo, bolesti hlavy

Dobrý den, poslední dobou (zhruba 2 měsíce) trpím neustálou únavou, přes den...

Únava, mdloby, nauzea

Dobrý den, je mi šestnáct let, po cely týden pociťuji únavu, časté zivani, mdloby,...

Únava, migrény

Dobrý den, můj dotaz se týká únavy, kterou trpím možná už půl roku, nejprve...

Únava, motalní hlavy, migréna

Dobry den, pani doktorko, je mi 15 let a protoze toho mame tedka hodne ve skole,...

Unáva, motání a necitlivost končetin

Dobrý den. Byl bych moc rád za radu. Je mi 31 let. Jsem sportobvně aktivní..posiluju...

Únava, motání hlavy

Dobrý den,již třetím rokem se mi opakuje stav kdy se mi motá hlava jsem unavený...

Únava, motanice, chuť na sladké

Dobry den , chtel bych se zeptat, jsem dost pracovne vytizeny ,je mi 26 let,...

Únava, mravenčení

dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova unava, mravenčení, jakoby...

Únava, náladovost

Dobrý den, již delší dobu (několik let) mě trápí: nekvalitní spánek, bolesti...

Únava, nález vláken na toaletním papíře, svědění zevního genitálnu

Dobrý den, zhruba od letošního března mě trápí záněty močových cest (jeden v...

Únava, návaly horka, bušení srdce

Dobrý den trápí mě stálá únava, mívám návaly horka i v noci mě to budí,pak vnitřní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Potíže se zuby, zánět pod plombou


Včelí píchnutí

Dobrý den, asi před 4 týdny jsem spadla na lešenářskou trubku a narazila si...

Druhá menstruace za sebou

Dobrý den, stala se mi neprijemnost. 20.3. jsem začala menstruovat. Menstruaci...

Bolest v oblasti kyčlí


Vedlejší účinky antibiotik

Dobrý den, užívám od minulého čtvrtka antibiotika Klacid 500. Lečím se se zánětem...

Boule pod kolenem.

Dobrý den je mi 12 rád bych se vás zeptal. Už asi 3-4 měsíce mam pod kolenem...

Dyshidrotický ekzém, pupínky na ruce

Dobrý den, již přes 7 měsíců mě trápí svědění pokožky. Nejprve mi bylo praktickým...

Inkontinence po gynekologické operaci

Jsem tyden po operaci odstranění dělohy a vejcovodu A uniká mě trochu samovolně...

Biolog

Dobrý večer, paní doktorko, pane doktore, využívám této příležitosti, jak a...

Puchýřky v krku

Zdravím, už nějakou dobu se mi v krku na zadních a bočních stěnách tvoří puchýřky....

Polyneuropatie, bolesti páteře

Výsledek EMG: mírné snížení kmenové RV n tibalias vpravo,hraniční hodnota SRV...

Jak snížit vysoké ASLO? Ostatní testy jsou v pořádku.

Dobrý den, chci se zeptat jak je závažné mít ASLO kolem 700. Měl jsem streptokoka,...

Spasmed 15 a antikoncepce

Dobrý den paní doktorko, zajímalo by mě, zda lék Spasmed 15 snižuje, nebo jinak...

Bolest

Dobrý den, rád bych se poradil o svém zdravotním stavu. Řeším výpadky zraku,...

Dilatace stenóz trávící trubice

dobry den mam chronovu chorobu operovanou v roce 2003 a ted mam ji na rozšiřeni...

Bolest zápěstí

Zdravím, v poslední době mě trápí bolest v rukách. Myslím, že se to začalo objevovat...

Zubní sklovina - jak jí posílit?


Bolest na vnitřní straně kolene - poranění menisku

Dobrý den, asi po měsíční bolesti v pravém koleni jsem navštívil ortopeda. Nejsem...

Pseudocysta kolene

Dobrý den mám cystu pod kolenem, již mi byla třikrát provedena punkce poprvé...

Panenská blána


Reklama
Zavřít