Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úraz dolních končetin, mnohočetné hematomy

Chirurgie Miroslav 4.8.2020

Dobrý den,
mám dotaz ohledně zdravotního stavu mojí maminky. ročník 58
30.7 upadla a krom jiného si přivodila úraz obou dolních končetin.Nejdříve se nikterak moc úraz na nohou neprojevil. Ale 2.8 jsme již navštívili opět pohotovost. Bolelo pod pravým kolenem vpředu.Taková bodavá,pichlavá bolest v klidu.Objevily se mnohočetně hematomy. Dnes 4.8 se noha ještě zhoršila bych řekl.Oteklá,tuhá a lehce bolí při chůzi.
Máme vyčkat a dle doporučení chladit a mazat liotonem?Nebo by bylo vhodné odborné vyšetření a případně kde nejvhodněji, u chirurga nebo u praktického lékaře?V příloze fotografie nohou a lékařská zpráva.
Maminka bere léky: stacyl(po lehké ICMP),detralex,léčí se s žilní nedostatečností,postflebitické změny v povodí VSM pod koleny

dnešní odběr D Dimer jako samoplátce 1.64,ale to asi moc nenapoví třeba o trombóze pokud to může být falešně pozitivní vůči hematomům?

děkuji moc za odpověď
a pokud by byl v Chomutově s Vámi spolupracující lékař kam můžete maminku objednat

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, podobné hematomy mohou vznikat i během několika dní po úrazu - tvoří se postupně a díky antiagregační léčbě (Stacyl - maminka ho užívá na "ředění" krve po mozkové mrtvici) mohou být hematomy větší než u osob, které léky na ovlivnění srážlivosti krve neužívají. Hematomy se dále mohou šířit dle gravitace (pokud maminka sedí, hematom z pod kolena jde dolů, ke kotníku). Tyto hematomy obvykle utlačují okolní struktury a proto vzniká bolest, tlak.
Pro jistotu doporučím kontrolu u praktického lékaře - aby stav zhodnotil a doporučil další postup (nález je potřeba vidět osobně, některé detaily není možné z fotografií postřehnout a též není možné palpační vyšetření).
Nadále samozřejmě postižená místa mažte Liotonem, přikládejte studené obklady. Počítejte s tím, že léčba a vstřebávání hematomů bude dlouhodobá (několik týdnů, i měsíců).
Zítra navštivte praktického lékaře, aby se na maminku podíval a zhodnotil její stav - zvláště pokud se Vám zdám že se vše horší.
Přeji, aby se potíže co nejdříve vyřešily a nepřidaly se žádné komplikace. S pozdravem BS.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Hasala Ph.D

Specializace: Chirurgie Pracoviště: Chirurgie Hasala, Přerov

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Souhlasím s doporučením a názorem kolegyně MUDr.Suchecké. Hematomy v podobných případech (léčba léky ovlivňující krevní srážlivost) skutečně mohou být rozsáhlé a vstřebávání trvá několik týdnů.Stav se může komplikovat zánětem - když hematom absceduje,nebo kolikvací s nutností punkcí.. Nicméně může probíhat i bezproblémové vstřebávání hematomů. Doporučuji chladné obklady, lokálně aplikovat například zmíněný Lioton a návštěvu u praktického lékaře, případně chirurga, kteří budou sledovat vstřebávání hematomů a mohou i řešit případné komplikace. Věřím ,že k takovým komplikacím nedojde a přeji brzké uzdravení. S pozdravem MUDr.Petr Hasala,Ph.D.

Související dotazy

Ischemická choroba dolních končetin
Dobrý den, jak dlouho trvá rekonvalescence po operaci...
Bolestivé šlachy dolních končetin
Mám problém začalo mě včera tahat na zadních částích...
Ischemická choroba dolních končetin
Dobrý den, jakou mast používat na defekty dolních koncetin...
Ischemická choroba dolních končetin
Dobrý den, mám dotaz, mám ischemickou chorobu dolních...
Půl roku mě trápí zřejmě "záněty" kloubů dolních končetin
Dobrý den. Je mi čerstvě 30 let a cca půl roku mě...
Otoky dolních končetin
Dobrý den, chci se zeptat,budu uprimný,kdyz piju alkohol,aneb...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úraz a očkování proti tetanu

Dobrý den, mám dotaz ohledně délky přeočkování proti tetanu. V sobotu ráno...

Úraz a stres

Dobrý den. Kdysi jsem utrpěla úraz hlavy. Zajímá mě, jaká je pravděpodobnost,...

Úraz a tromboza

Dobrý den, před cca 2 - 3 týdny (přesně si nepamatuji) jsem se uhodila do lýtka...

Úraz a trvalé následky

Dobrý den, před 6 lety jsem měla v práci úraz. Při výkonu své profese jsem...

Úraz čelisti

Dobrý den, před 2 měsíci jsem byl napaden. Dostal jsem několik ran do levé části...

Úraz dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Syn (9let) točil na kolotoči a pustil se....

Uraz do hlavy

Dobrý den, včera asi kolem pulknoci jsem zřejme byla namesicba (obcas byvam)...

Úraz dolní končetiny

Dobrý den, před časem mi spadla železná vrata na nohu, vnější stranz lýtka....

Úraz dolní končetiny

Dobrý den,prosím o radu: Synovci se stal úraz Levého nártu.Malíkovou hranu...

Úraz dolních končetin

Dobrý den, timto bych chtěla pozadat o revizi lecby. Pritel měl prac.uraz nejaky...

Úraz el.proudem

Dobrý den, bohužel se mi povedlo sáhnout si na kovovou část měřícího přístroje,...

Úraz elektrickým proudem

Dobrý den. Před 3 dny jsem dostal ránu elektrikou.Velikost ani druh napětí...

Úraz elektrickým proudem


Úraz elektrickým proudem

Dobrý den, měl bych na vás dotaz. Je mi 13 let a má sestra včera vložila hřebík...

Úraz elektrickým proudem

Dobrý den pane doktore. Včera mě uhodila zásuvka 220V asi po zásahu jsem měl...

Úraz elektrickým proudem

Dobrý den...syn (17m) je hrozne nenechavka a v patek strhl ze stromku světýlka,...

Úraz hlavy

Dobrý den přeji, můj 16 letý syn utrpěl při pádu na obrubník chodníku, který...

Úraz hlavy

Dobry den, Chtěla jsem se zeptat. Před 2 dny mi spadla na hlavu v praci ne...

Úraz hlavy

Dobrý den. Včera večer jsem se praštila do levého spánku. V bezvědomí jsem nebyla,...

Úraz hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jestli je normální,že rok po úhození do hlavy,mám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti kloubů ruky

Začátkem února mi začat tuhnou a pobolívat malíček, do týdne se přidal prsteníček,...

Černá skvrna pod nehtem na noze

Dobrý den, zhruba před měsícem se mi udělala černá skvrna pod nehtem na noze,...

Nauzea a zvracení

Dobrý den, už několik týdnů mě trápí častá nauzea, občas zvýšená teplota (do...

Silný tep v břiše

Dobrý den, ráda bych se zeptala, izdali je normální cítít v břiše pulz. Pokud...

Panenská blána


Možné pozření plastu

Dobrý den. Před nedávnem (cca měsíc) jsme si koupili novou plastovou rychlovarnou...

Kolonoskopie pod narkozou

Dobrý den, již téměř půl roku trpím chronickými průjmy. Asi před třemi týdny...

E.coli a Klebsiella v těhotenství

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Jsem ve 22.tt a kultivací z pochvy mi byla...

Bolest ruky po operaci karpálního tunelu

Dobrý den,je mi 41let,a jsem půl roku po klas.operaci Karpal.tunelu.Po operaci...

Nucení na močení po masturbaci

Dobrý den, je mi 17 a poslední dobou musím po každé masturbaci na záchod kde...

Zimnice


Bezvládné nohy

Dobrý den, před 3 lety mi byla diagnostikovaná RS,kromě toho jsem po operaci...

Krevní obraz v těhotenství

Dobry den dnes jsem si byla pro vysledky na gastroentologii kam chodim kazdy...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, manžel byl na jaterních testech. Má zvýšené následující hodnoty:...

Alkohol a Ibalgin


Krvácení po hysterektomii

Dobrý den. Jsem 27 dnů po odstranení dělohy a vaječníků - endometroidní karcinom....

Zatuhlé svaly

Dobrý den paní doktorko, Nevím jak to přesně popsat aby to bylo srozumitelné...

ATB a alkohol


Bolestivá bulka v podpaží


ANTIBIOTIKA A MARIHUANA


Reklama