Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Užívání Omeprazolu

Léky JOSEF 4.3.2019

Dobrý den
chtěl bych se optat jak hodně nebezpečné je dlouhodobé užívaní omeprazolu.
dlouhá léta mě trápilo pálení žáhy tak jsem se objednal k lékaři a podstoupil jsem vyšetření na gastroskopii po vyšetření jsem dostal od lékaře omeprazol s tím že ho budu užívat dlouhodobě
nedávno mě vystrašil kamarád že dlouhodobé užívání omeprazolu zapříčiňuje náhlá úmrtí řídnutí kostí atd.
rád bych se optal nějakého specialisty jestli je omeprazol opravdu tak nebezpečný užívám ho už asi
2 roky
také bych se chtěl optat jestli jsou na trhu i jiné leky bezpečnější než omeprazol
moc děkují za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý večer,
kamarád má pravdu - užívání těchto léků se doporučuje pokud možno co nejkratší dobu.
Zmíněné nežádoucí účinky jsou výraznější u starších pacientů, tedy ve věku přibližně nad 65 let.
Samozřejmě existují i jiné skupiny léků, které lze k léčbě pálení žáhy použít. Neméně důležitý je i režim, který je potřeba dodržovat.
Vzhledem k Vašemu přání předám ještě Váš dotaz k doplnění specialistovi, prosím tedy o strpení s odpovědí.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Vámi popisované nežádoucí účinky naštěstí nejsou časté, nicméně dlouhodobé užívání jejich pravděpodobnost zvyšuje. Samozřejmě je pravidelné užívání léků pohodlnější než dodržování režimových opatření, ale je nutné si uvědomit, že prakticky každý lék má nějaké nežádoucí účinky. V případě omeprazolu a podobných léků představuje problém to, že po jejich pravidelném užívání dojde k potlačení přirozeně kyselého prostředí žaludku, změní se vstřebávání živin, zvýší riziko infekce /jsou pak častější zápaly plic, střevní infekce a podobně/. Alternativou může být neužívat omeprazol každý den, resp. užívat ho jen při obtížích s několikadenními pauzami, dále lze jako pravděpodobně bezpečnější variantu zvolit léky /některé i volně prodejné/ jako Famosan, Ranisan a podobně. Anebo zcela bezpečná antacida /Maalox, Rennie /.

Související dotazy

Užívání omeprazolu
Dobrý den, je mi 54 let, před lety mi byl diagnostikován...
Hubnutí při užívání léků
Dobry den, chci se zeptat jestli je mozne zhubnout...
Trhání zubu při užívání Bonvivy
Prosím o odpověď na následující dotaz. Jednou ročně...
Krvácení při užívání antikoncepce.
Dobrý den, už několik let užívám antikoncepci Jangee...
Krvácení mimo menstruaci při užívání antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální,...
Kolapsy při užívání antikoncepce a krvácení mimo pauzu
Dobrý den, Už třetím rokem užívám antikoncepci Foxinette...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Užívání Nitroflurantoin - ratiopharm a mléčné výrobky

Dobrý den paní doktorko, dle rozboru moči mi lékař napsal antibiotika Nitroflurantion,...

Užívání Nitrofurantoin-ratiopherm 100mg a Aescin-Teva


Užívání Nootropilu

Dobrý den.Mám dceru,která chodí do 6 třídy,rok měla odklad.ve škole špatně navazuje...

Užívání Norethisteronu

Dobrý den, je mi 16 let. V období menses mám naplánovaný lipofilling levého...

Užívání norethisteronu

Dobrý den, chci si odsunout menstruaci pomocí norethisteronu, beru pravidelně...

Užívání Norethisteronu

Pět dní užívám Norethisteron 2 x denně. Mám užívat 15 dní. Šestý den se mi...

Užívání Normixu a alkohol

Dobrý den, lékař mi zjistil zánět v tlustém střevě a dostala jsem předepsaná...

Užívání nové antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat, co se stane, pokud mám dostat menstruaci a začnu...

Užívání nově nasazeného antidepresiva

Dobrý den. Od praktické lékařky jsem dostala AD Citalec 20 na úzkostné stavy....

Užívání omeprazolu

Dobrý den, je mi 54 let, před lety mi byl diagnostikován reflux jícnu po stížnostech...

Užívání orgametrilu

Dobrý den, potřebuji poradit.. brala jsem v červenci (zhruba od 14.7. do...

Užívání ostropestřce

Dobrý den, babička po požití rozemletého ostropestřece 3x denně jednu lžičku...

Užívání oxandrolonu

Zdravím, chystám se do diety zařadit látku zvanou Oxandrolone (Anavar) -...

Užívání oxazepamu

Dobrý den, dovolte, abych se na Vás obrátila se svým dotazem, se svojí starostí. Jedná...

Užívání Paralenu a Nurofenu


Užívání Penbene

Dobrý den, už od 9.sprna mě v kuse bolí v krku i po vytržení mandlí, tedka jsem...

Užívání Penicilinu.

Dobrý den, včera jsem byla u své lékařky s bolestí v krku, v krku mě bolí asi...

Užívaní pervitinu

Dobry den brala sem nejakou dobu nitrozilne pervitin kazdy den Nespala jsem...

Užívání pervitinu


Užívání pervitinu


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Narušená psychika - točení hlavy, brnění končetin, svalová slabost


Bolest hlavy za okem

Dobrý den, dlouhodobe s ruznymi přestávkami trpím bolesti hlavy. Bolest se vyskytuje...

Bolest zad

Dobrý den, mám letité bolesti v dolní polovině zad v oblasti kříže. Projevuje...

Noční zvracení

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na názor ohledně mého problému. Již...

Citlivý klitoris


Jeanine a Yadine

Dobrý den, diagnostikovali my PCOS, a jako první volbu léčby doporučili HA....

Svědění kůže na krku a nateklý krk

dobrý den poprosila bych vás o pomoc mám už asi celý týden šílená svědění kůže...

Přechod z Jeanine na Foxinette Neo

Dobrý den paní doktorko, včera jsem dobrala poslední tabletku ATK Jeanine a...

Kolem pupiku

Dobrý den mam takový netradicni dotaz chtěl bych se zeptat jak má nebo nemá...

Bakteriální pocit u kořene jazyka

Dobrý den. Již delší dobu trpím opravdu nechutným bakteriálním pocitem u...

Vnější hemoroidy, mast FAKTU

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Udělal se mi zřejmě hemeroid vnejší u konečníku....

Průjem a covid-19

Dobrý den, ve středu jsem měla negativní antigenní test na koronavirus, od čtvrtečního...

Infekční onemocnění

Dobrý den od soboty mam jisté potíže pokusím se je zde vypsat.. Uz ráno co jsem...

Cysta na varleti

Zdravím, chtěl bych se zeptat, mám malinkou cystu na levém vartleti, nikdy mě...

Suché zarudlé fleky na kůži

Dobrý den, z ničeho nic se mi na kůži různě po těle začaly dělat zarudlé fleky...

Obstřik

Dobrý den,byla mi diagnostikována risartroza a včera jsem byla na obstřiku kloubu...

Bolest zad, hýždí, třísel, stehen

Dobrý den, prosím Vás o radu. Asi dva týdny mě bolí bedra, třísla, hýžďové...

Červené fleky kůže

Dobrý den, asi před 2.tydny se mi udělali na zádech, břiše a hrudi tyto červené...

Přechod z jedné antikoncepce na druhou

Dobrý den, přecházím z antikoncepce Belara na antikoncepci Lindynette 20. V...

Přechod na jinou antikoncepci

Dobrý den, minulý měsíc jsem mi gynekolog předepsal jinou antikoncepci, brala...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.