Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Užívání oxazepamu

Eva P. 17.5.2016 redakce uLékaře

Dobrý den, dovolte, abych se na Vás obrátila se svým dotazem, se svojí starostí.
Jedná se o naši babičku, které je 83 let. Babička žije s dědou (87 let) v Teplicích v Čechách, my bydlíme v Mělníku, co nejvíce je navštěvujeme, ale není to každodenní kontakt, takže se některé informace dozvídáme až dodatečně. Babička s dědou jsou soběstační, máme s nimi dobrý vztah.
Babička před lety začala užívat lék Lexaurin, který jí předepisoval obvodní lékař. Jak jsme později zjistili, brala ho dlouhodobě několik roků. Nový obvodní lékař ho již nechtěl předepisovat a poslal babičku k odborníkovi, na psychiatrii. Lékařka naordinovala babičce léky: Amisulprid, Frontin, Setaloft. Při užívání těchto léků byl před 2 lety stav babičky takový (podle toho, co nám říkala): ráno se bála vstát, že se jí bude točit hlava, měla vnitřní třes a úzkost, neradovala se z věcí, na které se dříve těšila, např. nákupy, co kde kolik stojí, až půjde na zahrádku, kterou dříve milovala. Psychiatrička ordinovala 1x týdně, měla plnou čekárnu, pořádně prý s babičkou nepromluvila, jak se cítí, co má dělat, když jí nebude dobře. Rodina začala hledat nového psychiatra, mezitím to babička a děda vyřešili sami, našli jiného, ke kterému cca 2 roky chodí. Aktuálně bere babička tyto léky:
a) předepsané obvodním lékařem: Enelbin (1-0-1), Ascorutin (1-0-0), Detralex (2-0-0), Stacyl (1-0-0), Suprelip (0-0-1), b) předepsané psychiatrem Oxazepam (během dne bere 4x po půlce), Mirzaten (0-0-1/2). Lék Oxazepam brala koncem roku 2015 ve výši 5 tablet denně, od ledna 2016 začala dávky snižovat, jak jsme zjistili, bez dohledu lékaře. Stav babičky je takový: je jí často "šoufl", nemá chuť k jídlu, hubne (nyní váží 53,5 kg), stále se strachuje, 2/3 dne leží, má málo radosti, dříve hrávala s dědou dokonce scrabble, nyní nechce, "nebaví jí přemýšlet". Luští křížovky, ale má obavu, že ji nedoluští. Vaří, ale má obavu, aby to nezkazila a zda to bude chutnat. Je však výborná kuchařka a stále jí to říkáme. Z aktivit je to ještě příprava jídla, někdy s dědou, televize, čtení časopisů. Celkově však máme pocit, že je babička více a více apatická, nemá jiskru a vnitřní sílu. Když se snažíme jí vysvětlit, aby zabojovala, aby chodila více ven, aby si zacvičila, říká, že je jí často špatně. Když jí ale špatně není, tak stejně nechce.
Strašně nás to trápí, protože bychom babičce rádi pomohli. Když s ní situaci probíráme, zbledne a musí si jít lehnout. Víme, že bez pomoci odborníka se neobejdeme. Před 2 lety babička v souvislosti s nechutenstvím absolvovala vyšetření žaludku a sono břicha, vše bylo v pořádku.
V těchto dnech jsme s babičkou navštívili jejího psychiatra. Řekl nám, že Oxazepam snižovat nemůže, předepsal ho k užívání 4x denně 1 tabletu. Na jednu stranu si říkáme, že musíme lékaři důvěřovat, na druhou stranu po přečtení některých článků o závislostech na těchto lécích si nejsme jisti, zda je taková léčba pro babičku správná. Bojíme se, že se bude zvyšovat její apatie a zhoršovat myšlení. My bychom raději, aby babička oxazepam snižovala správným postupem, ale nevíme, jak.
Děkuji Vám za Váš názor.
Eva

Odpovídá:

MUDr. Vladislav Borovanský


V první fasi jedte podekovat praktickému lékaři. NEVÍME, co za obtíže babička měla, takže nemůžeme přísně soudit, ale většina duševních poruch, psychických potíží se dá řešit něčím jiným - Lexaurin i Oxazepam jsou tatáž třída, benzodiazepiny, Rychle uleví, ale kdo ví.
Polypragmasie, tedy zbytečně mnoho účinných prostředků, jako kobinace Frontin, Amisulprid a Setaloft, je u starého člověka, jímž Vaše babička je (83), otázkou, jistě je třeba více zvažovat, jak zhurta půjdete farmakologicky na problém u takhle věkovité paní, než jak byste přemýšlela u třicetileté.
Navíc Frontin patří k té třídě léků, jako Lexaurin a Oxazepam.
NEŽ budete přemýšlet o změnách psychiatrů a změnách léků, je zapotřebí si uvědomit, jaký máte k lékům postoj Vy: neznáme žádnou diagnosu!!!! A zlo se začíná promítat do léku. Domněka, že vysazení léku je to pravé, jen ka, je nebezpečná.
Podle příznaků popisovaných se jedná o depresi u starého člověka, ale skutečně: léky nejsou zlo a babička asi nějaké potíže má - jinak by zřejmě k lékaři nešla, ZARÁŽEJÍCÍ je, že žádný diagnostický závěr neuvádíte.
Takže prakticky: psychiatr, psycholog k tomu jako doplněk (skoro nutný doplněk!!!, dokočí diagnostický proces), a pak racionální řešení - léky podle diagnosy.

Dr. Borovanský

Související dotazy

Hubnutí při užívání léků
Dobry den, chci se zeptat jestli je mozne zhubnout...
Trhání zubu při užívání Bonvivy
Prosím o odpověď na následující dotaz. Jednou ročně...
Krvácení při užívání antikoncepce.
Dobrý den, už několik let užívám antikoncepci Jangee...
Krvácení mimo menstruaci při užívání antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální,...
Kolapsy při užívání antikoncepce a krvácení mimo pauzu
Dobrý den, Už třetím rokem užívám antikoncepci Foxinette...
Pervitin, důsledky užívání
Dobrý den, je mi 20 let a necelé dva roky užívám pervitin....

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Užívání Nitroflurantoin - ratiopharm a mléčné výrobky

Dobrý den paní doktorko, dle rozboru moči mi lékař napsal antibiotika Nitroflurantion,...

Užívání Nitrofurantoin-ratiopherm 100mg a Aescin-Teva


Užívání Nootropilu

Dobrý den.Mám dceru,která chodí do 6 třídy,rok měla odklad.ve škole špatně navazuje...

Užívání Norethisteronu

Pět dní užívám Norethisteron 2 x denně. Mám užívat 15 dní. Šestý den se mi...

Užívání norethisteronu

Dobrý den, chci si odsunout menstruaci pomocí norethisteronu, beru pravidelně...

Užívání Norethisteronu

Dobrý den, je mi 16 let. V období menses mám naplánovaný lipofilling levého...

Užívání nové antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat, co se stane, pokud mám dostat menstruaci a začnu...

Užívání omeprazolu

Dobrý den, je mi 54 let, před lety mi byl diagnostikován reflux jícnu po stížnostech...

Užívání orgametrilu

Dobrý den, potřebuji poradit.. brala jsem v červenci (zhruba od 14.7. do...

Užívání oxandrolonu

Zdravím, chystám se do diety zařadit látku zvanou Oxandrolone (Anavar) -...

Užívání Penbene

Dobrý den, už od 9.sprna mě v kuse bolí v krku i po vytržení mandlí, tedka jsem...

Užívání Penicilinu.

Dobrý den, včera jsem byla u své lékařky s bolestí v krku, v krku mě bolí asi...

Užívaní pervitinu

Dobry den brala sem nejakou dobu nitrozilne pervitin kazdy den Nespala jsem...

Užívání pervitinu


Užívání pervitinu


Užívání Piracetamu

Dobrý den. Před týdnem jsem začal brát prášky Piracetam AL 800. Chci se zeptat,...

Užívání Piracetamu

Dobrý den, chtěla bych vědět, zda není na škodu jednou za půl roku vybrat balení...

Užívání PNC a HAK

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak velký mají vliv antibiotika Penbene 1 000...

Užívání postinoru

Dobrý den, zajímalo by mě zda mohu užít postinor 2x do měsíce. První jsem měla...

Užívání potravinových doplňků

Dobry den,potrebovala bych Vasi radu,muj 4 lety vnuk uziva v Anglii vitamin...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mám problem s palenim chodidel

Dobry den,mam problem s palenim chodidel vždycky mě začnou palet večer pomaha...

Karcinom pankreatu

Dobrý den pane doktore chci se zeptát na bratra má rakovinu slinivky břišní...

Tinnitus,bolest krční páteře a nespavost

Dobrý den,chtěl bych požádat o radu k mému již dlouholetému problému.Asi od...

Dlhodobo zvysene CRP,FW,RF

Bohuzial oskenovane vysledky nemozem poslat, lebo nemam zdravotnu dokumentaciu...

Svědění kolem konečníku

Dobry den chtel bych se zeptat....svedi mne to v konecniku a mam tam jakoby...

Praskla kuze mezi pulkami

Dobrý den pred tydnem jsem zpozoroval paleni na zadku mezi pulkami pak jsem...

Zánět pochvy

Dobry den, od vcerejsiho vecera pozoruji rybi zapach z pochvy. Vytok ani svedeni...

Roupy

Dobrý den, je mi to opravdu trapné, ale chtěla bych se zeptat, co mohou být...

Vertebrodenní etiologie


Dlouhodobé nepříjemné pocity a stavy

Hezký den, pane doktore. Ačkoliv ví, že takto na dálku lze jen těžko najít...

Trombofilie a rakovina a tamoxifen

Dobrý den, jsem pro prodělané chemoterapii pro rakovinu prsu. Mám ER/PR pozitivní,...

Krvácení mimo menstruační cyklus


Bolest v krku


Snížená citlivost penisu, jak se jí zbavit?

Dobrý den Potřeboval bych poradit v záležitosti snížené citlivosti penisu....

Brnění rukou v noci


Proviron

Dobrý den, je mi 46 let,četl jsem o léku Proviron. Jak jsem viděl je asi často...

Pálení očí při surfování.

Dobrý den, prosím o radu ohledně pálení očí při surfování. Nikdy dříve jsem...

Zázvor a prevence rakoviny

Dobrý den, dočetla jsem se o pozitivních účincích zázvoru jako prevenci rakoviny....

Bolest hrudní páteře a nafouklé břicho

Dobry vecer prosim o radu uz to trva asi 3 roky jednou za mesic nebo za dva...

Nadměrné pocení v intimních místech

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli existuje nějaký prostředek na nadměrné...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×