Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkostné stavy

Psychiatrie Kristýna 24.1.2020

Dobrý den,
minulý týden ve středu jsme byli s přítelem na pivu. Každý jsme si dali maximálně čtyři piva. Oba kuřáci. Ten večer jsme se trochu nepohodli, ale nic vážného. Vedle nás sedělo pár zvláštních lidí, a bohužel, jelikož jsme se nepohodli, občas ani jeden z nás nebyl chvílemi u stolu (proto nevíme, zda nám někdo nehodil něco do pití). Poté jsme šli domů a spát. Ráno jsem normálně vstala a jela do školy (je mi 21 let, letos maturuji). Cestu v autobuse jsem prospala, jelikož cesta trvá hodinu a půl. Ve škole se mi udělalo natolik nevolno, že jsem ještě před vyučovací hodinou odešla na autobus zpět. V autobuse nastoupila dušnost a silné bušení srdce, vygradovalo to až do panické ataky, kdy mě brněl jazyk i dlaně. Přítel musel také odejít z práce, ale pouze zvracel (nikdy běžně z tohoto množství alkoholu nezvrací). Zprvu jsme si mysleli, že se z toho oba musíme pouze vyspat, a tak jsme oba jeli rovnou spát. Avšak když jsem vstala, špatné stavy na mě přicházely dále (příteli už bylo dobře). Jeli jsme na pohotovost do Thom. nemocnice v Krči, kde byl pan doktor velmi nekomunikativní a předepsal mi léky na teplotu (měla jsem z toho stresu 37,0). Koukal na mě jako na feťáka a řekl mi, že na toxikologii mi stejně už nic nemyslí a že kdyby šlo o drogy či otravu alkoholem, projevilo by se to ještě než jsme šli večer spát. I přesto, že jsem mu několikrát zopakovala, že mě nebolí v krku, předepsal mi léky na kloktání.
Přítel mě tedy zkusil vzít ještě na Motol. Ze strachu jsem už raději nezmínila strach, že by mi někdo hodil něco do pití. Pan doktor mi řekl, že si nemyslí, že bych s tímto měla jezdit na pohotovost, ale napsal mi diagnózu panické ataky a doporučil mi při potížích se srdcem EKG, při opakování se pocitů horka test na štítnou žlázu (má s tím problémy matka). Píchl mi Apaurin a byla jsem upozorněna, abych jela rovnou spát.
Celý pátek i víkend probíhal v klidu. V pondělí ráno ještě před nástupem do autobusu se mi udělalo špatně znovu. Bohužel jsem opět propadla panice. Jeli jsme do Vinohradské nemocnice na pohotovost, kde nám bylo oznámeno, že mají spoustu pacientů a pokud šlo minule o panickou ataku, ať si zajedeme do Riapsu. V Riapsu paní psychiatrička zhodnotila, že antidepresiva nebudou potřeba a předepsala mi Neurol 2x denně na pět dní. Přiznala jsem, že mám před maturitou a byla jsem nervózní, zda mě kvůli přetrhání vazů na kotníku a následné absenci připustí k maturitě, ale nakonec vše dobře dopadlo. A že dlouhodobě není dobrá situace mezi mými rodiči, kteří jsou sice rozvedení, ale stále mezi sebou "bojují". A že mám babičku v nemocnici. Podle paní psychiatričky jsem tedy už pouze psychicky vyčerpaná.
Neurol mi zabral vždy na zhruba první tři hodiny a poté se stav akorát zhoršil. Cítila jsem se totálně otupělá, začala neskutečná celodenní bolest na srdci, občasná bolest levé ruky, návaly horka, velmi časté pocení, z důvodu špatného dýchání mě brněly jazyk, chodidla a dlaně, po Neurolu jsem spala 1 - 3 hodiny, poté jsem se budila s třesem, který byl i několikahodinový. Bolela mě hlava a cítila jsem tlak na spáncích, pravděpodobně z únavy. Také od té doby mám lehčí svalovou slabost. Zkusila jsem zavolat na Toxikologické centrum, kde mi paní řekla, že je pozdě na to, aby zjišťovali, zda něco v sobě mám + by našli především ty anxiolytika + drogy by nejspíš nenastoupili po takové době. Od té doby uvažuji, zda nešlo o nějaký jed, pokud tedy vážně toto může být příčina.
V úterý večer mě tedy přítel odvezl znovu na pohotovost do Vinohradské nemocnici, kde mi udělali EKG, které bylo v pořádku a pan doktor se ptal, zda nemám momentálně stresové období. Řekla jsem mu to samé, co v Riapsu, proto mi řekl, ať zhodnotím návštěvu psychiatrie. A samozřejmě ať vysadím Neurol a zkusil mi píchnout na spánek Rivotril, který je prý na jiné bázi než Neurol. Také mi udělali iontogram, jelikož jsem přiznala, že moje momentální životospráva nebyla moc v pořádku, ale výsledky byly v pořádku.
Byla jsem na psychiatrii v Bohnicích v CKI, kde byli potěšeni, že problém řeším takto brzy, ale že si nemyslí, že by to momentálně bylo na antidepresiva. Napsali mi doporučení na psychoterapie a dali pár kontaktů. Bohužel někteří z nich nebrali telefon, či měli obsazeno až do půlky března. Kvůli maturitě bych ráda situaci řešila co nejdříve. Také mi řekli, že to, jak jsem zbavená emocí, je způsobeno tím, že ve mě ještě ten Neurol doznívá. Dostala jsem i kontakt, kam volat, kdyby opět přišla panická ataka.
Již včera jsem se po vysazení Neurolu cítila fyzicky lépe a spala jsem alespoň 4 hodiny po Rivotrilu. Dnes jsem cítila konečně emoce, byla i veselá, dostala jsem konečně hlad a alespoň lehce jedla (dny na Neurolu jsem nemohla jíst, po dvou soustech mi bylo na zvracení nebo jsem jídlo v ústech musela vyplivnout, byla jsem totálně bez emocí, pouze strach a občas podrážděnost, nemohla jsem absolutně snést sebemenší fyzický kontakt). Na dnešek jsem (ač přerušovaně) spala téměř osm hodin, byla jsem schopná se dívat na film, soustředit se na něj a i se trochu pobavit. Jediné, co mi je stále nepříjemné, je tlak na srdci. Přítel mi nechává občas změřit puls, jelikož mám při tom bušení srdce problém usnout. Za prvé mi často skákaly hodnoty třeba z 65 na 100, za druhé největší tep mi naměřil hned dnes ráno po probuzení (neměla jsem žádné špatné sny) 120 tepů za minutu. V průběhu dne jsem měla hodnoty převážně kolem 90 až 110 PŘI KLIDU, kdy jsem naprosto vyrovnaná, je mi dobře a ničím se nestresuji. Chvílemi cítím i velkou a občas svíravou bolest na hrudi. Podrážděnost mě již celkem přešla a myslím, že byla způsobena i tím, že ode dne, co se začaly dít tyto problémy, nekouřím (nepravidelně jsem kouřila od 13 let, při stresu a s přáteli kolem 10 - 15 cigaret denně, o víkendech, které trávím sama s přítelem v klidu max 2 cigarety; více při oslavách spojených s alkoholem)
Dnes jsem jela ke své obvodní lékařce (kterou mám prozatím ještě na Vysočině) se všemi lékařskými zprávami. Bohužel jsem se jí zapomněla zmínit o podezření, že nám v tu minulou středu někdo hodil něco do pití. Paní doktorka mi odebrala krev na testy štítné žlázy (v pondělí si mám zavolat na výsledky), předepsala krizové Bachovy esence a homeopatika (na papíru název FIALOVÁ 30) a řekla, že Holter je prozatím zbytečný. Paní doktorka ví, že pocházím z problémové rodiny, podle ní způsobuje nějaké úzkostné stavy moje dětství a měla bych zkusit někde v Praze seznat psychosomatologa. Podle mého názoru již pod takovým vlivem rodičů nejsem, k psycholožce se ráda ale i přesto objednám. Avšak i tak jsem se na pondělí na Holter objednala na kardiologii, jelikož pulsu paní doktorka nevěnovala moc pozornosti. Samozřejmě doufám, že homeopatika s Bachovými esencemi mi budou prospěšné, avšak ráda bych pro jistotu zkontrolovala vše.
Také od doby, co jsem brala Neurol, mívám lehký pocit na zvracení, především cítím občas zvláštní pachuť v ústech a někdy mě i zabolí břicho. (Je možné, že mám nějakou alergii či nesnášenlivost?)
Nyní večer mi opět hodnoty kolísají, tentokrát mezi 70 až 100 t/m. Chtěla bych se tedy zeptat, zda může být příčina přiotrávení se nějakým jedem v tomto případě, či je to vyloučené a zda může jít o nějakou arytmii nebo něco jiného. Mrzí mě, že doteď nejsem schopna většího fyzického kontaktu (je mi lehce -a čím dál méně prozatím- nepříjemné už jenom objetí), že nemohu spát kvůli nepravidelné a často vysoké tepové frekvenci a mám stále obavy, zda to mohlo rozjet něco už v tu středu večer minulý týden.
Prosím moc o radu a také odpověď, zda jsem mohla být přiotrávena (nemohu nic takového dohledat na internetu a ráda bych se zbavila té nepříjemné obavy) a zda bych měla případně podstoupit ještě nějaká vyšetření... Děkuji předem a omlouvám se za takto zdlouhavý dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Kristýno, nemyslím si, že jste byli s přítelem přiotráveni, protože byste měli příznaky mnohem dříve a ne až druhý den ráno. Přikláněla bych se k tomu, že se bude jednat o psychický problém, který může být zakořeněný i dlouhodobě. Je časté, že se psychické problémy objeví až např. i po několika letech od nějaké psychicky traumatizující události, viz. poměry v rodině. To může způsobovat i Vaše obtíže s bušením srdce a zrychleným pulzem, zhoršeným dýcháním, pocení, třes apod., na tom není nic neobvyklého. Kromě toho se na potížích může podílet i blokády v hrudní páteři. Doporučuji tedy absolvovat Holtera, pokud bude v pořádku, pak navrhuji vyšetření rehabilitačním lékařem, který Vás příp.blokád zbaví a doporučí další postup. Kromě toho jsou s ohledem na všechny stresové faktory vhodné psychoterapie, objednejte se někam, ať neztrácíte čas přestože jsou čekací doby dlouhé. Kromě předepsaných léků užívejte pravidelně denně hořčík, který zakoupíte volně v lékárně. Především nepátrejte už po ničem na internetu, protože to akorát Vaši úzkost zhoršuje a stejně se ničeho nedopátráte. Snažte se pravidelně po menších dávkách jíst, pít 2,5l tekutin denně a v případě jakéhokoliv zhoršení psychického stavu znovu kontaktujte psychiatra.
S pozdravem

Související dotazy

Úzkostné stavy
dobrá den Irena beru delší dobu lék elicea na úzkostné...
Úzkostné stavy
Dobrý den, beru itakem 10 mg na uzkostné a panické...
Aurorix- úzkostné stavy
dobrý den, beru 6 dní 1/2 tabl. Aurorix na úzkostné...
Úzkostné stavy
Dobrý den, již delší dobu mě trápí úzkostné stavy,...
Úzkostné stavy
Dobrý den chtěl bych se s vámi poradit ohledně mých...
Deprese, uzkostne stavy
Dobry den! Nekolik let trpim na deprese a uzkostne...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkostné poruchy

Poradit se s lékařem Objednat k lékaři Naši lékaři Aktuální témata Nemoci Odpovědi...

Úzkostné poruchy

Dobrý den, Trpím sociální fobií a celkovou úzkostnou poruchou, což se především...

Úzkostné stavy

Dobrý den, mám 13 let neuropatii dolních končetin. Zjistili mi to lékaři, když...

Úzkostné stavy


Úzkostné stavy

Dobrý den, již delší dobu mě trápí úzkostné stavy, kdy se mi z ničeho nic začne...

Úzkostné stavy

Mám stále neodůvodněný strach a nevím z čeho.Nemohu spát a nemám ani chuť k...

Úzkostné stavy

Dobrý den chtěl bych se s vámi poradit ohledně mých problémů a užívání léků....

Úzkostné stavy

Dobrý Den Mám takový problém..tedy je jich více Tak doufám že mi pomůžete...

Úzkostné stavy

Dobrý den. V poslední době mám psychické problémy. Mám pocit, že dýchání řídím...

Úzkostné stavy

Dobrý den, již několik let se léčím s úzkostmi a beru antidepresiva Zoloft...

Úzkostné stavy

Již od října trpím silnými úzkostnými stavy svírá mě to na hrudi, bolesti na...

Úzkostné stavy

Dobry den, obracim se na vas s zadosti o radu. Mam doma dve miminka 13 a 2 mesice....

Úzkostné stavy

Dobrý den, občas mam stavy kdy dostanu slabost v rukou, klepou se mi a nejsem...

Úzkostné stavy

Vážený již přes rok trpím úzkostí ( porucha přizpůsobení ), bolesti na hrudi,...

Úzkostné stavy

dobrá den Irena beru delší dobu lék elicea na úzkostné stavy jak dlohou dobu...

Úzkostné stavy

Dobrý den. Měla bych na Vás otázku. Mám velice citlivou povahu po mámě, vztek,...

Úzkostné stavy

Dobrý den,již 10 let trpím úzkostí (GAD), vždy to přešlo, pak zas přišlo. Řeším...

Úzkostné stavy a dávkování psychofarmak

Dobry den. Opět se mi vrátily po 2letech úzkostné stavy po domácím stresu. Beru...

Úzkostné stavy a depresepo rozchodu, vyčerpání

Dobrý den. Obracím se na vás s prosbou o pomoc při životní situaci, díky které...

Úzkostné stavy a hodně temná nálada

Dobrý den, Asi cca poslední měsíc (možná dva), mě trápí úzkostné stavy a hodně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Marjánkový čaj,

Dobrý den, vážená poradno, Od rodinného přítele jsem před mnoha lety získala...

Čeho se vyvarovat po zlomenině th8

Dobrý den, letos nám po sedmi letech ,kdy měl syn uraz páteře , řekli že nelze...

Bolestivý nos

Dobrý den Už poněkolikáté se mi stalo, že mi sliznice, v jedné nosní dírce,...

Zápach spermatu

Dobrý den, sperma mého přítele má zápach podobný jako zkažené vejce. Myje se...

Říznutí

Dobry vecer,pritelkyne se rizla pri holeni pred dvema dny.Dnes jsme zjistili,ze...

Bolest v levém podbřišku.

Dobrý den. Mám takový problém. Už týden mě pobolívá v levém podbřišku ( jen...

Bolest v krku při polykání a zíváni´

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Cca 15 dní trpím silnou bolestí...

Zánět šlach

Dobrý den chtěla jsem se zeptat v pátek mne začala bolet pravá ruka, brnet a...

Podlamování v koleni

Dobrý den, delší čas mám problém s pravým kolenem : stává se, že při sedání...

Bílá bulka na penisu (u dítěte)

syn 2,5 let má na penisu ( žaludu) už delší dobu pod kůži viditelnou bílou bulku....

Bolest dolních končetin


Řezné poranění šlachy

Dobrý den, 5.zari se mi stal úraz a poranila jsem se o sklo, kdy jsem si následně...

Antibiotika a alkohol

Dobrý den, po plastice nehtového lůžka na palci u nohy mi vznikl menší zánět...

Dlhotrvajúce pálenie v penise

Dobry den, rad by som sa poradil s mojim problemom, ktory zacal este minuleho...

Natažené postranní kolenní vazy

Dobrý den, při fotbale jsem si natáhl vnitřní postranní vaz v koleni. Vyšetření...

Fleky na kůži u dítěte

Hezký den, před pár dny se u dcery objevily ze dne na den následující hnědé...

Bolesti krční páteře, mravenčení rukou

Dobrý den, již několik dní mě trápí nepříjemné pálení obou rukou a občas...

Pohlavní styk po laparoskopii

dobrý den,dne 29.6.jsem byla na laparoskopii cysty na vaječníku(7cm),vše v pořádku,cysta...

Rezidua po revizi dělohy

Do jaké míry je operující lékař efektivně schopen předejít reziduím po revizi...

Pálivá bolest břicha, žaludku

Vážený pane doktore, asi před třemi týdny, max. před měsícem, mě začala trápit...

Reklama