Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Uzlík štítné žlázy

Endokrinologie Veronika 27.2.2018

Dobry den mam dotaz ohledne uzliku na stitne zlaze ktery byl zjisteny po tehotenstvi v r. 2012 spolecne s diagnozou chronicka autoimunitni tyreoditida. Byl mi nasazen letrox 50 jednou denne. Posl.pulrok upraveno na jednou denne jen v sobotu a nedeli cela tableta z duvodu pocitovani vetsi miry unavy... punkce pred 2 roky se nepodarila neslo vysetrit pani doktorka nenabrala bunky ci co. posled. Vysetreni zni takhle: chronicka autoim. Tyreoditida, eufunkce, hypoechogeni uzel v levem laloku stitnice bez progrese. Zlaza symetricka ohranicena PL 17x 14x 46 (6ml), LL 20x18x50 (9ml) istmus 3mm. echogenita lehce snizena, struktura mirne nehomogenni. Vlevo kaudualne hopoechogenni nedozita 14x12x15mm bez zvysene vaskularizace. Patolog.LU nedetekuji.
Mujbdotaz zni jestli je treba udelat punkci znovu, odoperovat uzlik,ktery se roky nemeni,neroste, a proc pripadne i s pulkou stitne zlazy a ne jen on samotny? Je mozne ho tam nechat dale a jen ho po ctvrt roce jako dosud sledovat na ultrazvuku? Pripadne udelat nejake jine vysetreni?
Nerada bych sla na operaci i kdyz lekar na ni zatim netrva ale nechci neco zanedbat. Dekuji za nazor.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, než by jsem se pouštěla do operačního řešení problému, určitě by jsem na prvním místě doporučila zopakovat tenko-jehlovou biopsii z uzlíku k histologickému vyšetření. Uzlík je v čase stabilní, nezvětšuje se, nejsou tam známky vyššího prokrvení, patologické LU v okolí, funkce štítné žlázy je v normě. Nemyslím si, že se máte čeho obávat, ale pro klid a jistotu, že se jedná o benigní útvar biopsii lze určitě zopakovat, pod ultrazvukovou kontrolou. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, uzlík stabilní velikosti a struktury je dobré jednou za půl roku zkontrolovat sonograficky. Jelikož punkce byla nevýtěžná, měla by se zopakovat. Spíše ale "pro klid duše", podle popisu se velmi pravděpodobně jedná jen o benigní uzlík. A ten se opravdu jen sleduje. V některých případech lze opravdu odstranit "jen uzlík", ale to by musel růst zcela na okraji a musel mít ostré hranice a další velmi přísně parametry, je to vzácné. Operace by u Vás byla na místě pouze v případě, že by byl pozitivní výsledek punkce, či by nějak závratně náhle rostl (při nízkém prokrvení uzlíku je to nepravděpodobné). Velmi pravděpodobně s ním "dožijete".
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Uzlík št.žlázy
Dobry den, pri prev. Sonu prsou a uzlin mi byl nalezen...
Nemoc štítné žlázy
Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy...
Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Sono štítné žlázy
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu štítné žlázy a ve...
Onemocnění štítné žlázy
Dobry den, chci vědet jakou mam formu štítné žlázy,...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, byli mi naměřeny tyto hodnoty S_TSH 5,860...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Uzlík

Dobrý den, paní doktorka prosím Vás o Váš názor, liecila som sa na hyperth....

Uzlik a těžši polykáni

Dobrý den,obracim se n Vás o informaci.Tři měsice se lečim u endokrinologa se...

Uzlík na genitáliích

Dobrý den, je mi 15 let a neměla jsem zatím pohlavní styk. Už dlouho (nevím...

Uzlík na hlasivkách

Dobrý den, mám tento problém: nEDÁVNO MI DIAGNOSTIKOVALI UZLY NA ŠTÍTNÉ ŽLÁZE,...

Uzlík na hlasivkách

Dobrý den,mám uzlík na hlasivkách..a chtěla bych se zeptat jestli je operace...

Uzlík na štítné žláze

Dobrý den paní doktorko. Již 12 let se léčím s prim hypothyroeou,etiol hahimoto,...

Uzlík na ŠŽ a hraniční TSH - terapie Euthyroxem?

Dobrý den, Můj problém se týká štítné žlázy, ale také srdce. Při Holterově...

Uzlík na vnitřní straně tváře

Z vnitřní strany tváře se mi udělal "uzlík" jako u křečové žíly. Je možné, aby...

Uzlík pod varlaty

Dobrý den , udělal sami takový uzlík pod varlatami směrem k ritnimu otvoru,...

Uzlík št.žlázy

Dobry den, pri prev. Sonu prsou a uzlin mi byl nalezen uzlik na stitne žláze,...

Uzlík u konečníku

Dobrý den, ráda bych se zeptala na výrustek viz. foto. Všimla jsem si toho náhodou,...

Uzlik v stitnej zlaze

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o vyjadrenie nazoru..bola som na sone...

Uzlik v stitnej zlaze

Dakujem Vam za odpoved ohladne uzliku v stitnej zlaze.Tych mikrokalcifikatov...

Uzlík ve štítné žláze

Dobrý deň, paní dktorko, prosím o vysvetlení nálezu ze sonografického vyšetření....

Uzlík ve štítné žláze

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem na sonu štítné žlázy...

Uzlík ve štítnici

Dobrý den, prosím Vás o laskavé vysvětlení zvýrazněných termínů zlék.zprávy...

Uzlík,fibrozní

Dobrý den,chtěla jsem zeptat na svou roční dcerku,při přebalování jsem si všimla...

Uzlíky na koruně žaludu

Dobrý den, Chtěl bych se jen ujistit zda-li jde o neškodné uzlíky. Mám je...

Uzlíky na krku

Dobrý den, na boční straně krku (kousek nad klíční kostí) se mi udělaly dvě...

Uzlíky na krku

Dobrý den Chtěl bych Vás poprosit o radu. Asi před půl rokem jsem si krku nahmatal...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Špinění

Dobrý den momentálně mě trápí špinění mimo menstruaci. Jedná se jen o slabý...

Červené fleky na žaludu


Antikoncepce a možné těhotenství

Dobrý den, beru antikoncepci Femoden. Prvni tabletku jsem si vzala přesně v...

Bulka u nehtového lůžka

Dobrý den, taťkovi se udělala pod nehtovým lůžkem bulka, která mu vytvořila...

Mohu mít angínu pokud nemám křční mandle?


Vynechání menstruace


Pití okeny

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,co se děje s člověkem /i v něm-vnitřnosti/,když...

Metastáze na játrech

Dobrý den paní doktorko, obracím se na vás, jelikož jsem zoufalá z toho, že...

Puchyrky pod zaludem

Dobry den, prosim o radu, na jedne strane penisu se mi zacaly objevovat jakesi...

Obava z těhotenství


Bolest a otok dásní a jazyka


Bolesti břicha


Bolest a brnění srdce

Dobrý den měl bych na vás dotaz. Chtěl bych se zeptat jestli nemám nějaké problémy...

Divertikulitida

dobrý den prosím o radu od listopadu trpím střevními problemy , dostala jsem...

Arytmie v mladém věku

Dobrý den, Prosím o radu, jsem už opravdu zoufalá. Byla jsem na vyšetření se...

Zlomenina obratle- léčba

Dobrý den chtěla bych se zeptat proč chirurg starším osobám přibližně po 90...

Ovulace po Pregnylu

Dobrý den, ráda bych se informovala na ovulaci po Pregnylu. V pondělí ve 13...

Spálová angína

Dobrý den,náš pětiletý syn má spálovou angínu.Neměl žádné výrazné obtíže,jen...

Přibrat na váze

Dobrý den.. Je mi 19let, výška je 166 a vážím 50kg. Velice těžce přibírám,ale...

Uzliny a bolest po požití alkoholu

Přeji příjemný den, před dvěma roky se mi objevila uzlina před uchem, se kterou...

Reklama
Zavřít