Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Více problémů

Jiný problém Petr 31.1.2019

Dobrý den pane doktore už jsem vám psal má vyšší jaterní testy atlas 1.80 AST 1.40 Alp 1.40
bilirubin 37 Ggt 2.40 a mám teď problém s krevním tlakem bylo mi naměřeno 190/120 dostal jsem léky byl jsem i na kardiologii srdce v pořádku byli mi navišeny léky beru je už čtrnáct dní a furt jsou vysoký ne už tolik myslíte že by mohl být problém někde jinde.Už dlouhou dobu mě pálí jazyk a bolí v krku i pálí a pocit knedlíku.Byl jsem na ORL a prý to mám od hlasivek dolu zarudli beru na pálení žáhy ortanol.A příští týden jdu na kontrolu gastroentrologovi myslíte že to může dělat třeba nedostatečné léčeny reflex jícnu nebo ty játra děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, pokud by zvýšení jaterních testů bylo v důsledku pití alkoholu, pak by mohla být i stejná příčina zvýšeného krevního tlaku. Stejně tak bolest v krku a pálení žáhy. Měl by jste nyní držet dietu, nepít alkohol, vhodný by byl jaterní čaj, kloktání slanou vodu nebo vincentkou a je třeba užívat vitamín C a B-koplex aspoň 3 až 4 týdny. Je také potřeba počítat s tím, že játra se dávají do pořádku min. 2 měsíce. Ortanol by jste měl užívat ale dlouhodobě. Další příčinou Vašich potíží může být viróza nebo problém s imunitou, popř. špatná životospráva.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Petře, pokud 14 dní Váš tlak při nové léčbě neklesá, bude třeba upravit dávku nebo přidat nový preparát, určitě zajděte za svým lékařem či kardiologem. Jistě by bylo třeba udělat vyšetření srdce ultrazvukem (ECHO) a provést další brzkou kontrolu po úpravě léčby. Na gastroenterologii doporučuji novou kontrolu na ultrazvuku břicha kvůli vyšším jaterním testům, kontrolní jaterní testy a gastroskopii. Je možné, že máte zhoršený jícnový reflux a bude třeba, abyste užíval Ortanol 2xdenně nalačno, je možné také přidat další léky. U zvýšených jaterních testů záleží na tom, co je příčina. Na to se přijde popovídáním (často to bývá dietou a vyšším přísunem alkoholu), dále testy a ultrazvukem, kde se odhlaí, zda u Vás nedochází k městnání žluči například při ucpaných žlučových cestách. Podle příčiny a výsledků budete potom léčený. Na podporu jater se užívají léky z Ostropestřece jako Lagosa, u ucpaných žlučovodů zálěží na příčině (zánět, kamínek apod.), řešení může být od diety přes léky po odstranění žlučníku. Na všem se domluvíte s Vaším gastroenterologem. Než půjdete na kontrolu, můžete užívat Ortanol 2x denně nalačno, pít ostropestřecový čaj, hlídat si tlak, málo solit a nepít kávu, úzkostlivě dodržovat dietní a režimová opatření při páení žáhy a nemocech jater. Nepijte vůbec žádný alkohol (ani pivo, víno či střik, ani míchané nápoje typu limonád s obsahem alkoholu apod.), kávu, bublinkové nápoje. Nejezte příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhněte se tučnému, mastnému, smaženému. Vynechejte pochutiny (brambůrky, křupky a pod.), fast food. Pokud kouříte, omezte to, nebo ještě lépe přestaňte. Jezte malé porce častěji. Nepracujte v předklonu a nezvedejte těžká břemena. Na noc si hodně podkládejte záda, nebo si ještě lépe podložte celé čelo postele, a nejezte dvě hodiny před ulehnutím. Na tom jak dlouho budete držet dietu, jak přísně a jak dlouho musíte abstinovat a jaká bude léčba se domluvíte s gastroenterologem a také s vaším kardiologem je třeba vyladit léky podle nálezů z gastroenterologie, protože někdy spolu srdeční a jaterní onemocnění mohou souviset. Přeji Vám brzké zlepšení vašich potíží. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Více problémů
Dobrý den, ráda bych Vás touto cestou požádala o radu...
Více problémů
Dobrý den, mám pár problémů a jestli by bylo možné...
Více problémů
Dobrý den. Prosím Vás o konzultaci výsledků krevních...
Více problémů
Dobrý den, prosím o radu, za poslední rok jsem začala...
Více problémů
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je v pořádku...
Více problémů
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Abych...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Více partnerů

Dobrý den, Můj dotaz je směřován na situaci kdy má známost má dlouhodobého...

Více plat antikoncepce zasebou

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat na dva dotazy. Už několik let...

Více potíží


Více potíží zároveň...

Dobrý den, obracím se na Vás po té, co už rok běhám po vyšetřeních, ale řešení...

Více prášků HA za den

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dnes jsem si vzala omylem tři prášky. Jeden...

Více problémů

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je v pořádku více věcí, které u sebe...

Vice problemu

Dobry den, mam stale vice problemu a tak bych poprosila o radu na jaka vysetreni...

Více problémů

Dobrý den, prosím o radu, za poslední rok jsem začala na sobě pozorovat změny...

Více problémů

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Abych popsala celou svou situaci....

Více problémů

Dobrý den, mám pár problémů a jestli by bylo možné mi je nějak vyjasnit žiji...

Více problémů

Dobrý den, ráda bych Vás touto cestou požádala o radu či názor. Je mi 35 let...

Více problémů (22 let)

Dobrý den ! Měl bych dotaz... Nedávno jsem měl podezření na mykotickou infekci...

Více problémů současně, pálení hrudníku, říhání

Dobrý den, moc bych Vás chtěla poprosit o radu. Jsem už docela zoufalá. Mamce...

Více tbl.

Dobrý den paní doktorko, prosím o radu, zda-li užití více (3-4?) tbl. ATK...

Vícečetná diskopatie

Dobrý den, výsledek z magnetické rezonance mi vykazuje v etáži L5-S1 levostrannou...

Vícečetná diskopatie

Dobry den, dnes jsem se dozvedela,ze mam vyhrez disku. Nize zasilam vysledky...

Vícečetná ložiska v jaterním parenchymu charakteru hemangiomů

Dobrý den, chci se zeptat na Váš názor. Byla jsem na CT jater s výsledkem:...

Vícečetné gliosy na MR mozku

vazena pani doktorko asi 2 mesice problem s obcasnym brnenim leve tvare a poklesu...

Vícečetné postižení meziobratlových plotének bederní páteře

Dobrý den, prosím o vysvětlení lékařské zprávy z MR Mírná hyperlordoza,...

Vícečetné potíže

Dobrý den. Ráda bych dostala radu. Trápí mě čtyři problémy. První, která začala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Oranžové dlaně a plosky nohou

Dobrý den, můj vnuk, kterému je devět let, má asi půl roku oranžové dlaně a...

Světlá stolice, kručení v břiše


Bolest mezi lopatkami a na hrudi

Dobrý den, můj přítel už několik měsíců trpí na bolest mezi lopatkami a na...

Vyrážka v ochlupení

Na posve v ochlpeni sa mi urobila vyrazka vid.foto možte mi povedat je to niečo...

Pěna a hlen ve stolici

Dobrý den, mám skoro čtyřletého syna a zhruba od července mívá někdy hlen, či...

Výtok z pochvy

Dobrý den, již delší dobu mám bílý výtok z pochvy. Výtok není hrudkovitý ani...

Nechutenství a pocit na zvracení

Dobrý den. Chtěla bych se vám svěřit s problémem, který mě trápí asi tři měsíce...

Pocit tepla na chodidle

Dobrý den chtěla jsem se zeptat už několik dní cejtim chvilkama na chodidle...

Oteklé spodní víčko

Dobrý den, oteklo mi dolní víčko v rohu u spojivky. Začalo to bolestí, která...

Kožní vyrážka v ochlupení

Dobrý den, přibližně před dvěma týdny se mi udělaly jakési bradavičky v ochlupení...

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Střevní infekce a krvácení při užívání HAK

Dobrý den je mi 22 let antikoncepci beru již 5let.Měla jsme střevní chřipku...

Potíže s vyprazdňováním po operaci

Dobrý den, před týdnem, 23.8.2019 mně opeeovali klasickým řezem triselnou kýlu....

Bolest na hrudi po jídle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Po každém jídle nebo pití mě tlačí na hrudi....

Zvýšené hodnoty PSA, resp. poměru PSA a fPSA

Dobrý den, po dvou týdnech antibiotického léčení zánětu močových cest mi byly...

Pískání v uchu

Dobrý den, mám 18 let a trpím pískáním v pravém uchu. To pískání už trvá non-stop...

Necitlive prsty u nohou/rukou

Dobry den, posledni dobou me dost trapi necitlivost prstu u nohou. Nevim jak...

Bolest v krku a dásní

Dobrý den, ve středu mi zničehonic natekly dásně na celém horním i spodním patře,...

Bolest nad kolenem

Dobrý den, již týden mě bolí nad kolenem (čéškou), taková bodavá bolest,...

Epilepsie a řízení motorového vozidla

Dobrý den chci se zeptat jsem epileptik od 6 let do 14 let jsem měl občas záchvaty...

Reklama