Výkyvy cukru v krvi
Dobrý deň,
cca pred 1.5 mesiacom som sa rozhodla zmeniť svoj životný štýl, nakoľko mám 20-25 kg nadváhu. Chodím 3x do týždňa na tréningy (Crossfit, funkcionálny tréning, TRX) a mám vypracovaný jedálníček špecialistami, ktorí mi zaobstarávajú stravu 5x denne, 7 dní v týždni.
Nikdy som nemala s cukrom problémy, ale úprimne mi ho nikdy ani nemerali, nakoľko nikdy sa nepreukázala vyššia hladina v moči alebo krvi.
Včera som si zo srandy v práci odmerala v práci cukor, no bol nižší, tak som si ho merala celý deň.
Merala som si ho 1 hodinu po desiatej a výsledok bol 4.00, 1 hodinu po obede, bolo mi zle vtedy, výsledok bol 3.6, pol hodinu po smoothie (ovocie + proteín) s výsledkom 5 a po tréningu a proteíne 4.6 - tento výsledok som mala aj nalačno.
Dočítala som sa, že výsledky okolo 4 sú ešte v poriadku, no často mi býva zle, točí sa mi hlava, mám vždy hlad (počas celého dňa, počas noci aj po jedle) a som veľmi unavená (dokážem prespať aj 16-18hod.). Toto sa mi stáva často a taktiež často na mna prídu pocity opísané nižšie. Hlava ma bolí VEĽMI často. Nikdy som to nebrala vážne, nakoľko som to pripisovala k lenivosti.
Nikdy som nebola vyšetrená na štítnu žľazu a bez hormonálnej antikoncepcie mám menštruáciu nepravidelnú.
Chcela by som sa spýtať, či by som mala vyhľadať lekára, alebo ma pošle s týmito výsledkami domov, nakoľko mám cukor v poriadku? Je toto kolísanie normálne?
Ďakujem za odpoveď.
MUDr. Veronika Horáková
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ambulance praktického lékaře Benátky nad Jizerou
Dobrý den, výkyvy glykémie v souvislosti s jídlem jsou zcela normální. Sacharidy se dostávají do krve rozdílnou rychlostí podle typu potraviny a typu přítomného sacharidu. Díky tomu může glykemie (hladina cukru v krvi) po jídle dosáhnout vysokých hodnot, které jsou jednoznačně škodlivé nebo naopak málo významné. Stoupá-li cukr v krvi pomalu, stačí být postupně přenášen do buněk a nepřispívá tedy k rozvoji diabetických komplikací (aterosklerotické změny, poškození očí a ledvin). Této vlastnosti se u potravin říká glykemický index – GI. Každá potravina obsahující cukry má svůj GI. Glykémie po jídle, kterou y měříte, tzv. postprandiální glykemie, závisí na dvou hlavních faktorech: individualitě nemocného (inzulinová senzitivita, funkce beta-buněk, gastrointestinální motilita, fyzická aktivita, trávení, vstřebávání, utilizace, oxidace přijaté potravy a denní variace uvedených faktorů); přijaté potravě (množství, skupenství, biologickém zdroji a rychlosti trávení polysacharidů, na množství cukrů, tuků, proteinů, vlákniny, na aciditě potravy a způsobu přípravy potravy). Hypoglykemie je nízká hladina cukru v krvi (< 3,2 mmol/l).
Pokud by jsme se měli zabývat patologickýma hodnotamy glykémie, směrodatný je odběr glykémie nalačno, ideálně po 12ti hodinách lačnění v noci či po testu s přesně definým monožství glukózy, tzv. oGTT. Nepravidelnost cyklu, nadváha, výkyvy glykémie, sklon k postprandiální hypoglykémii by mohli být známkou syndromu polycystických ovárií, informujte se když tak u svého gynekologa zdali tuto dg. zvažoval, s pozdravem, Dr. Horáková