Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vyoperování nádoru z tlustého střeva

Onkologie Andrea 30.10.2015

Dobrý den, v dubnu lékař oznámil mé babičce (70let), že má ve střevě nádor na hranici zhoubný/nezhoubný. Z důvodu nádoru byl babičce proveden vývod. Ihned babičku poslal na ozářky, kam docházela do konce srpna. Celkem 27 ozářek.

Šest týdnů po ozářkách měla podstoupit operaci, kde ji lékaři měli vyoperovat nádor. Bohužel operace neproběhla vzhledem k tomu, že nádor se během ozářek nezmenšil natolik, aby bylo možné ho vyoperovat. Pan doktor nám tedy řekl, že počkáme ještě měsíc (kvůli nepohyblivosti nádoru – prý se nádor může zmenšit dokonce až 4 měsíce po ozářkách), jestli se nádor zmenší a bude možné jej vyoperovat, nebo ne. A ted bych se Vás prosím potřebovala zeptat. Pokud se nádor nezmenší, existuje jakékoliv jiné řešení tohoto problému než nádor ve střevě nechat (prý by časem metastázoval)? Slyšela jsem o protonové léčbě. Není nějaká možnost, jak zvýšit šanci na to, že se nádor zmenší? Děkuji Vám moc za odpověď a přeji hezký zbytek dne. Andrea K

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie Pracoviště: Onkologická ambulance AntiCa Kladno

Milá Andreo, pokud babička podstoupila ozáření nádoru, pak byl jistě zhoubný, nezhoubné nádory se neozařují. Pokud již byla ozářena, protonová terapie pro ni není, je to také ozařování , akorát jiného původu. Ano může dojít ke změnšení nádoru s odstupem, toto by šlo pravděpodobně podpořit podáním chemoterapie ( u nádorů zažívacího traktu je to většinou léčba na bázi fluorouracilu, lze i tabletová forma - capecitabine), kterou by babička jistě byla schopna podstoupit, zvládla.li radioterapii. Záleží ale na složení nádoru, zda indikace tam je či není. Ale za zkušku by to podle mého názoru stálo. Držím place.KK

Související dotazy

Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana...
Divertikulóza tlustého střeva
Můj tatínek trpí divertikulózou. Nemůže chodit samovolně...
Rakovina tlustého střeva
Dobrý de,můj syn,kterému je 41 let je 2 roky po ozařování...
Polyp tlustého střeva
Manžel byl na odstranění polypů v tlustém střevě a...
Strava po operaci nádoru tlustého střeva
Dobrý den, moje maminka je 5 týdnů po operaci nádoru...
Prevence rakoviny tlustého střeva
Je mi 50 ,bratr zemřel na rakovinu tl ustého stře měl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vynechávání menstruace z důvodu chudokrevnosti

Dobrý den, je mi 19 let. Menstruaci mám nepravidelnou. Během školního roku mi...

Vynechávání nemstruace

Dobrý den, chtěla jsem se Vás optat na problémy s vynecháváním menstruace. Je...

Vynechávání paměti, slov

Dobrý den, mám problém s vynecháváním paměti. Děje se to posledního asi půl...

Vynechávání srdce

dobrý den, po porodu mi zjistili tachykardie, měla jsem je asi 6x,dceři je rok...

Vynechávání srdce

Dobrý den,asi před 4 lety jsem byla u lékaře,kvůli zrychlené srdeční činnosti.Začala...

Vynechavani srdce

dobry den,prosím o radu,už od detství jsem trpela na opčasné vynechaní srdce...

Vynechávání srdečního rytmu

Dobrý den, mám na Vás prosím dotaz. Občas mívám problémy s vynecháním srdečního...

Vynechávání tepu, přeskakování srdce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na mé problémy ohl vynechávání tepu, přeskakování...

Vynechází tabletky

Dobrý den, užívám antikoncepci Yosefinne a včera jsem si zapomněla vzít 7 růžovou...

Vynucená poloha

Dobrý den, mám dotaz - co to je vynucená poloha? Jak je definována?

Vyoperovať štitnu žľazu?

Pani Doktoka, v prilohe Vam posielam spravu od lekarky, pri ktorej bola na vysetreni...

Vypadá to jako beďar

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,na penisu se mi asi třikrát za život objevily...

Vypadá to na těhotenstvý?

Dobrý den, Chtěl bych se vás zeptat na místo mé přítelkyně, Jelikož nemá přístup...

Vypadá to na to že by mi vytrahy zuby

Dobrý den má u moudraku díru v zubu a bojím se že přijdu o všechny zuby můžete...

Vypadádání vlasů a únava mohou doprovázet hormonální změny a/nebo odrážet psychiku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda málo vitamínu D může způsobit vypadání...

Vypadané kolečko ve vlasech

Dobrý den, rád bych se informoval ohledně vypadaného kolečka ve vlasech. Skoro...

Vypadané obočí a řasy

Dobrý den. Vnučce v 10 letech začalo řídnout, pak vypadávat obočí a řasy,...

Vypadane ochlipeni castecne

Dobry den . mam problem najednou mi prostě zmizela část chlupů co s tim? Prosím...

Vypadání vlasů

Dobrý den, je mi 16 let, za poslední dva měsíce mi vypadalo asi polovina vlasu...

Vypadání vlasů a přibírání na váze

Dobrý den, už dlouho mě trápí otázka, s jakou nemocí se potýká kamarádka, na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nepravidelná menstruace

dobrý den synovi je 7 měsíců a stane se že to mám 2 za měsíc menstruaci je to...

Zvětšené uzliny na krku a výskyt modřin

Dobry den, od porodu ( zari 2016 ) me trapi zvetsene uzliny na krku, bolestive,...

Bolest, otok a modřiny na koleni

Dobrý den, už asi druhý den mám lehký otok na koleni a udělalo se mi na něm...

Skvrna po klíštěti u dítěte

Dobrý den, dotaz se týká mé devítileté dcery. V polovině dubna jsem jí vytáhl...

Brnění pravé poloviny těla

Dobry den, mam problém s brnenim v pravé polovine tela. Tvar, krk, ruka, bok...

Vřídek na dásni

Dobrý den, na vnější straně dásně u dolní 6 se mi udělal vodnatý vřídek velikosti...

Generalizovaná úkostná porucha

Dobry vecer, potrebovala bych poradit prosim, uz pul roku se lecim s GAD s...

Neschopnost polykat ve spojení s vědomím budoucí činnosti

Dobrý den, můj problém spočívá primárně v přijímání potravy v dostatečném množství,...

Gonartróza IV.stupně

Dobrý den pane doktore,chci se zeptat,jestli má smysl užívat chondroprotektiva...

VVV srdce

prosim o odpoved negrologa, ne praktika. Dobry den. Prenatalne (22 tt)u...

Bolesti krční páteře

Dobrý večer, mám akutní prosbu. Mám na pravé straně krční pateře bouli. Všichni...

Mám na penisu pupínky a kolem žaludu bílé tečky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak léčit nebo ke komu zajít, když mám na penisu...

Pupínky kůže varlat a penisu


Bulky na obličeji

Reaguji na: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bulka-na-obliceji-244111 Ateromy...

Poškození očního nervu

Dobrý den,včera jsem navštívila oční lékařku,která zjistila poškození zrakového...

Solumedrol a diabetes

Dobry den, od 14.2.2014 do 11.4.2014 som brala infúzie solumedrolu (kvôli...

Bolest kotníku po operaci

Dobrý den, mám 8 měsíců po operaci kotníku, po přijmumi diagnostikovali: Zlomeninu...

Zvýšená hladina leukocytů v krvi


Masturbace při léčbě chlamydii

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda mohou MUŽI při léčbě chlamýdií masturbovat....

Kombinace léků

Prosím lze kombinovat L-tryptofan a Guajacuran?Jeden beru proti smutku a druhý...

Reklama
Zavřít