Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vysoká hladina aldosteronu

Endokrinologie Katerina 17.11.2018

Dobrý den, mám. Dlouhodobě potíže typu, padání vlasů, silné menstruace s psm syndromem, k tomu se přidal vysoký tlak a vše stím spojene čili bolesti hlavy, tlak na hrudi, bušení srdce atd. Byla jsem. Hospitalizována, kde mi byl. Proveden ultrazvuk ledvin, srdce, vs ev pořádku, ještě čekám na ultrazvuk nadledvinky,, různé krevní odběry, vše bylo v pořádku až na aldosteron zvýšený, byl mi diagnostikovan Conn syndrom, nasadili mi. Léčbu Spironolakton 50 mg, který jsem ale. Ještě nezačala brát, protože od té doby co mě. Pustili z nemocnice mám trvale nízký tlak 80 /60 každý den, jako celý můj život. ptám se tedy zda li užívat s takto nízkým tlakem spironolakton 50 mg, když tento lék. Působí i jako lék na snížení tlaku což v mém případě teď určitě není vhodné když mám 80/60,nevim co dělat, protože samozřejmě connuv syndrom nemůže zůstat nelecen.pri dotazů Mojehi lékaře zda užívat lék při takto nízkém tlaku byla odpověď ano, ale mě opravdu nepomáhá na tlak nic ani dostatečný pitný režim cvičení, káva. Jak to tedy řešit?, jsem maminka 2 děti, čili samozřejmě ccvci být zdravá. DÁLE můj dotaz zní jaké vedlejší účinky mají tyto léky. A zda li se musí léčit tento syndrom celý život. DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ S POZDRAVEM

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
tak to je nepříjemné, co Vás potkalo. Co se ale týká Vaší diagnózy, tak je to trochu nejasné, protože jako Connův syndrom se označuje adenom nadledviny, který produkuje zvýšené množství aldosteronu. Léčba se provádí chirurgicky odstraněním postižené nadledvinky. To potom vede k trvalému vyléčení hypertenze.
V případě že se jedná o oboustranné zbytnění kůry nadledvin, tak se musí přistoupit k farmakologické léčbě, která je potom trvalá. Kromě spironolactonu se používá lék eplerenon. Léčí se ale především hypertenze.
Myslím, že ve Vašem případě bude potřeba vyčkat na konečnou diagnózu, zvlášť pokud chybí vyšetření nadledvin, které je u zvýšené hladiny aldosteronu zásadní.
Lék tedy v případě, že máte tlak nízký zatím neužívejte.
Doufám, že se brzy podaří upřesnit diagnózu a nastavit správně léčbu.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.


Dobrý den, opravdu informace jsou bohužel dost nejasné. Každopádně léčba spironolaktonem je zapotřebí pouze v případě vysokého krevního tlaku. Je ale zvláštní,že máte takto nízký z ničeho nic. Myslím, že by jste se měla poradit s ošetřujícím lékařem, který vedl diagnostiku v nemocnici, zda neprovézt kontrolu odběrů a jak dále postupovat. Spironolakton nyní není zapotřebí.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Vysoká hladina prolaktinu
Dobrý den. Je mi 57 let, užívám Estrofem ( byla odoperována...
Vysoká hladina cholesterolu
Dobrý den! Manžel byl na předoperačních vyšetřeních...
Vysoká sedimentace
Dobrý den, prosím o radu mám vysokou sedimentaci 120...
Vysoká hladina inzulinu a glukozy v krvi
Dobrý den, vyčetla jsem, že vysoká hladina inzulinu...
Vysoká děložní sliznice
Dobrý den,včera mi byla naměřena vysoká děložní sliznice...
Vysoká hladina Anti TG
Dobrý den, delší dobu jsem se potýkala s problémy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoká citlivost bradavek

Dobrý den, už delší dobu mě trápí velká citlivost bradavek, jsou skoro pořád...

Vysoká citlivost na vůně a různé parfémy

Dobrý den, chtěl by jsem se zeptat na vysokou citlivost u mého dědy. Po operaci...

Vysoká dávka paralenů

Dobrý den, včera jsem snědl 26 paralonů a 6 ibalginů. Poté jsem celou noc zvracel....

Vysoká děložní sliznice

Včera na ultrazvuku u gynekologa zjištěna výše děložní sliznice 7 mm (opakovaně...

Vysoká děložní sliznice

Dobrý den,skoro před dvěma lety jsem podstoupila onkologickou léčbu (rakovina...

Vysoká děložní sliznice

Dobrý den, 6.10.17 jsem byla na běžné gynekologické prohlídce. Paní doktorka...

Vysoká děložní sliznice

Dobrý den pane doktore, od prosince se potýkám s problémy gynekologického rázu....

Vysoká děložní sliznice

Dobrý den,včera mi byla naměřena vysoká děložní sliznice 20 mm ,je to hodně...

Vysoká děložní sliznice, je to DOBŘE nebo ŠPATNĚ?

Prosím, pokud má žena vysokou děložní sliznici, je to DOBŘE nebo ŠPATNĚ, a má...

Vysoka fw a zvysene crp

Od roku 2001 s 57kg vahy jsem z neznameho duvodu zacala mit zvysenou fw a to...

Vysoká hladina Anti TG

Dobrý den, delší dobu jsem se potýkala s problémy ohledně imunity. Následně...

Vysoká hladina ASLO

Dobrý den, od října 2015 jsem trpěla velmi častými virózami (vždy bolest...

Vysoká hladina AST v krvi

Dobrý den, již 4 měsíce mívám vyrážky po celém těle, které se zhoršují k...

VYSOKÁ HLADINA CUKRU

Nejdříve maminka brala Siofor,pak se jí zvedl cukr na13 tak začla píchat Inzulin...

Vysoká hladina cukru

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem na následky vysokého cukru v krvi. Cukrovku...

Vysoká hladina draslíku v krvi

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vysokou hladinu drasliku v krvi. Byla jsem...

Vysoká hladina estrogenu

Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás dotaz, předem děkuji za Vaši odpověď....

Vysoká hladina HCG a vývoj gestačního váčku

Dobrý den, podle MS jsem v 9tt a už jsem byla 4x u lékaře na UTZ, kde nejprve...

Vysoká hladina cholesterolu

Dobrý den! Manžel byl na předoperačních vyšetřeních a byla mu zjištěna vysoká...

Vysoká hladina cholesterolu

Dobrý den, ráda bych se zeptala, o čem vypovýdají následující výsledky: CHOL...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění dolních končetin

Dobrý den, Pár týdnů me trápí svědění nohou. Stává se to jen večer kdy lehnu...

Bílá tečka na straně dásni

Dobrý den, O prázdninách odjíždím na tábor a tak bych potřebovala nutně poradit....

Vysazení antikocepce

Dobrý den, jeden rok užívam HA Lyndinette 20. Nyní jsem se rozhodla ji vysadit....

Antibiotika a antikoncepce

Dobrý den, zajímalo by mě, zda antibiotika Roxithromycin-ratiopharm ovlivňují...

Sex při zánětu močového měchýře


Včera jsem si udělal výron kotníku.

Dobrý den, Včera jsem si udělal výron kotníku, lékař mi dal ortezu. Rad bych...

Bolest zad ustoupila, ale udělala se mi po injekci malá bulka a z té mi střílí silní bolest do jedné nohy

Dobrý den, před časem jsem dostal injekci na bolest zad. Bolest zad ustoupila,...

Hypofunkce štítné žlázy a rozhozená psychika

Dobrý den paní doktorko, ještě bych ráda doplnila můj včerejší dotaz. V dotazu,...

Zarudnutí v oblasti třísel

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co může být příčinou zarudnutí pokožky v...

Rozbití rtuťového teploměru

Dobrý den, ráda bych se na vás obrátila ohledně rozbití rtuťového teploměru....

Vředy v obličeji

Dobrý den,zhruba před rokem jsem se léčil se zánětem dutin.Behem léčby se mi...

Vysazení antiko

Dobrý den. Prosím vás potřebuji poradit. Brala jsem antiko Artiziu. vysadila...

Dráždění na průduškách

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - již asi 3 týdny mívám takový dráždivý pocit...

Problémy po revizi dělohy


Pálení na hrudi a zad

Dobrý den pane doktore, asi před měsícem jsem začala pocitovat pálení na hrudi...

Kombinace léků

Dobrý den, prosím o radu ohledně kombinace léků. Onemocněla jsem anginou - beru...

Otok po zlomenine palce

Dobry d'en. Na treninku bojoveho umeni jsem si pri vyskoku a kopnuti do vysky...

Chronický zánět dutin

Dobrý den, mám již více než rok problémy s bolestmi v oblasti nad horními zuby....

Vysazení antiepileptik a úzkost

Dobrý den, již 4 roky se léčím na neurologii kvůli migrénám. Po 4 roky zkoušíme...

Vysazení antidepresiva Elicea10mg

Dobrý den, je to týden co jsme po 11 měsících vysadila antidepresivum Elicea...