Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysoký cholesterol a strach z infarktu

Srdce a cévy David 27.9.2021

Dobrý den, je mi 27 let a dnes mi byl zjištěn po 2 letech cholesterol 6,3. Pan doktor mě vystrašil, že se mi ucpou cévy a dostanu infarkt. Předepsal mi Atoris. Mám obavy o své zdraví, trpím úzkostí z obavy o své zdraví. V roce 2019 jsem měl cholesterol 5,9 a teď po 2 letech 6,3. Mám strach z infarktu. Trvá nějakou dobu, než se ucpou cévy a vyvolají infarkt nebo to má člověk hned?
Je v mém věku infarkt běžný nebo vzácný?
Než léky bych chtěl užívat raději něco přírodního.

Děkuji moc.

1. Doplňující dotaz (27.9.21, 13:40):
Děkuji, za Vaší odpověď. Takže to není tak, že člověk s nově určeným zvýšeným cholesterolem dostane infarkt v blízké době? Ucpání trvá léta? Mně jde o to, jestli už je nemám tak zanešené, že se už můžou ucpat. To tedy ne? Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Fabiánová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Prostějov

Dobrý den, pane Davide, děkujeme za Vaši důvěru. Chápu, že se o své zdraví bojíte. Ale nebuďte z toho zbytečně ve stresu. Čím si můžete prospět a co je potřeba důsledně dodržovat, je určitě užívání toho Atorisu. Užívejte ho pravidelně, každý den. Je vidět, že Vám cholesterol po dvou letech stoupl, tedy jsou už léky skutečně na místě. Co je stejně důležité jako léky, je strava. Zamyslete se nad svým jídelníčkem. Je vhodné vynechat tučná, smažená jídla, dávat pozor třeba i na tučné sýry. Konzumovat více zeleniny a ovoce. Nevím, jaké je Vaše BMI. Ale ta strava je pro Vaše zdraví velice zásadní. Takže spíš než se stresovat z infarktu pojměte tady to varování od Vašeho lékaře pozitivní formou. Mělo by Vás to namotivovat k tomu zdravě jíst. Dál pokusit se zařadit do Vašeho běžného života pohybovou aktivitu, alespoň chůzi v tempu několikrát týdně. Cévy se hned neucpou. Ve Vašem věku infarkt běžný není, vyloučit ale taky nejde. Píšete, že byste radši užíval něco přírodního - ono spíš než hledat přírodní léky, je lepší zamyslet se nad tou zdravou stravou. Zdravá strava je v podstatě takový "lék". Každopádně ten Atoris určitě jezte. Pokud se Vám podaří ten cholesterol dostat do normálních hodnot a upravit k tomu ten jídelníček, pak můžete se svým lékařem řešit, zda ho s opatrností nezkusit vysadit. Myslím, že to ale je výhledově otázka následujících spíše let než měsíců. Teď ho poctivě užívejte, máte ten cholesterol opravdu vyšší. Hlavu vzhůru, zvládnete to. Držím palce. Přeji pěkný začátek týdne.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Davide, vystrašit Vás infarktem jsme samozřejmě nechtěli. Ale správně Váš lékař upozornil na to, proč vadí vysoký cholesterol a proč se snažíme cholesterol dostat do normálních mezí, cílem našeho snažení by mělo být Vás motivovat především k úpravě životního stylu. Infarkt mít v následujících 10 letech velmi pravděpodobně nebudete, opravdu jste mladý. Ale víme, že aterosklerotický proces trvá léta a je důležité si uvědomit, že právě časně zahájená korekce rizikových faktorů rozvoje aterosklerózy oddálí ucpávání cév a posléze infarkt a další ischemická onemocnění (mrtvici, ischemickou chorobu dolních končetin), začít řešit cholesterol u člověka 40 let starého, u kterého byl dokumentován vyšší cholesterol už ve 27 letech je samozřejmě zbytečně pozdě. Nasazení statinu nyní je k uvážení, zohlednit by se měly další rizikové faktory, rodinná anamnéza a hladiny lipidogramu - tedy LDL, triglyceridů, HDL. Měl byste vědět, že naprosto zásadní je nyní otázka kouření - pokud jste kuřák, tak kouřit přestaňte. Pokud jste obézní nebo máte nadváhu, tak zhubněte. Hladiny lipidů v krvi samozřejmě ovlivňuje strava a velmi významně i pohybová aktivita. Přírodní preparáty ke snížení cholesterolu Vám samozřejmě v lékárně poradí (konkrétně fytosteroly, červenou rýži), ale je třeba si uvědomit, že zdravý životní styl rozhodně nevykompenzují, a na hladinu lipidů mají poměrně malý vliv - proto jimi nelze plnohodnotně nahradit statin, pokud ten je indikován. U Vás je indikace sporná, neznám Váš LDL cholesterol, ale je pravděpodobné, že zatím statin mít nutně nemusíte, pokud tomu nejste nakloněn (dát Vám ho ale chyba určitě nebyla). Ve stravě se zdůrazňuje kromě známého snížení příjmů živočišných tuků naopak zvýšení konzumace zeleniny a vlániny. Proto např. nešetřete, když si objednáváte jídlo, dát si i zeleninovou polévku či salát, pokud si vaříte, naučte se vařit luštěninová jídla a ryby. Naučte se jíst zelozrnné pečivo namísto bílého, taktéž těstoviny (pokud to zkusíte, nepochybně zjistíte, stejně jako já, že Vás zasytí menší množství těstovin, já vařím pro rodinu 240g celozrnných nebo 330g normálních). Pokud jste schopen přelouskat odborný článek, mohu Vás odkázat třeba na tento: https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2020/03/01.pdf, který by mohl pomoci Vás zorientovat v problematice dyslipidemie, zahájení léčby a výpočtu rizik pro pacienta. Pro Vaši věkovou kategorii výpočet rizika kardiovaskulární příhody nemáme, protože je to riziko nízké. Výpočty jsou až od 30 resp. 40 let. Ale, jak se píše i v článku, nemělo by to mladé lidi ukolíbat, protože jak se o své cévy začnete starat nyní, tak se Vám péče vrátí později. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Vysoký cholesterol
Dobrý den, mám vysoký cholesterol (zlý), teď mám držet...
Vysoký cholesterol, neužívání léků
Dobrý den,článek jsem četla,moc hezky napsaný a dost...
Vysoký cholesterol
Dobrý den, byla jsem u preventivní prohlídku . Paní...
Strach z infarktu
Dobrý den, je mi 25 let a mám strach, že budu mít infarkt....
Strach z infarktu
Dobrý den, je mi 25 let a jsem muž. Měřím si denně...
Cholesterol, jablečný ocet
Dobrý večer, jsem léčena na osteoporózu přípravkem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoký cholesterol

Dobrý den, příteli v září naměřili celkový cholesterol 7.63, LDL měl 5.53,...

Vysoký cholesterol

Dobry den je me 65let odber krve vysledek 7.44 cholesteror tlak 120/75po lecich...

Vysoký cholesterol

Dobrý večer,mám celkový cholesterol 7,7,HDL 2,7,LDL 5,1. Bylo mi řečeno, že...

Vysoký cholesterol

Dobrý den. Praktický lékař mi sdělil, že mám vysoký cholesterol. Chci se zeptat,...

Vysoky cholesterol

Dobry den byl mi naměřen cholesterol 11,před tim jsem brala Atorvestin a mněla...

Vysoký cholesterol

Dobrý den, již měsíc beru na cholesterol Rosucard 20 mg 1x denně. Nyní jsem...

Vysoký cholesterol

Dobrý den, mám vyšší cholesterol 6,81 (HDL 1,87, LDL 4,43, triacylglyceroly...

Vysoký cholesterol

Dobrý den,manželovi byl při preventivní kontrole zjištěn cholesterol 9,2 a obvodní...

Vysoký cholesterol - co s tím?

Dobrý den, byl jsem již u dvou lékařů ve věci hodnot mého cholesterolu. Obvodní...

Vysoky cholesterol a leky

Dobry den, rada bych se s Vami poradila ohledne sve babicky s kterou si nevime...

Vysoký cholesterol a triglyceridy

Dobrý den, byly mi zjištěny vysoké hodnoty trigliceridů-/11/ a celkového cholesterolu...

Vysoký cholesterol a trygliceridy

Dobrý den,mám vysoký cholesterol a triglyceridy, momentálně jsem po operaci...

Vysoký cholesterol v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 26. týdnu těhotenství a při vyšetření krve mi vyšla hladina...

Vysoký cholesterol, neužívání léků

Dobrý den,článek jsem četla,moc hezky napsaný a dost mě vyděsil.Jsem jedna z...

Vysoký cholesterol, TTG a jaterní testy

Dobry den, posledni rok sleduji hodnoty cholesterolu a jaternich enzymu. Prosim...

Vysoký kaz zubů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem cizinka a doteď jsem neměla všeobecnou...

Vysoký klidový tep

Dobrý den, mám dotaz ohledně tepu. Pravidelně chodím darovat krevní plasmu a...

Vysoký kortizol

Paní doktorko, moje dcera začala mít problémy s vysokým krev.tlakem. Začalo...

Vysoký kreatinin a dialýza

ZDRAVÍM, babičce naměřili hodnoty S_KREA 814,3 od té doby chodí na dialyzu,...

Vysoký krev. tlak

Dobrý den, je mi 59 a léčím se něco přes 10 let na vys.krev.tlak, který je momentálně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otoky nohou

Dobry den, pred tydnem jsem vysla ven a pripadla jsem si jako pod silnou drogou,...

Hypertenze a dvojité vidění

Dobrý večer chtěla sem se zeptat.Je mi 36 let a tak 3měsíce mám rozdvojene...

Motání hlavy vleže

Dobrý den, již několik měsíců se mi intenzívně motá hlava, závratě mám především...

Nepříjemná vyrážka pod prsy

dobrý večer paní doktorko,mám již asi 7 dní nepříjemnou mokvající vyrážku pod...

Zákalky

Dobrý den - trpím cca 4 týdny problémem ve sklivci - rychlý vznik velkých prstencových...

Žlutý jazyk


Výtok z pochvy


Hořkost v ústech při jídle

Dobrý den, už 6. den mě trápí hořkost v ústech, která se objevuje jen při jídle...

Lék Xarelto a alkohol

Dobrý den, dozvěděla jsem se, že pokud užívá člověk warfarin, může zároveň...

Nachlazení

Dobrý deň chcem sa opýtať už 3tyzdne mám suchý kašeľ a som unavený s počiatku...

Kašel v těhotenství


Zvíšené jaterní testy a vysoký cholesterol

Dobrý den, mám takový problém asi před měsícem a půl mi byli zjištěny zvíšené...

Bezvědomí nejasné příčiny

Dobrý den, skoro před měsícem mě odvezla rychlá z důvodu bezvědomí, koma NS....

Menstruace trvá dlouho (6-9 dní)

Dobrý den, již třetím měsícem, mě trápí velmi dlouhá menstruace. Přijde přesně...

Černé tečky ve stolici


Bolest zad


Červené fleky po požití umělého mléka

Dobrý den, máme následující problém: synovi (nyní 6,5měsíce) po požití umělého...

Špinění místo menstruace, těhotenský test negativní

Dobrý den, 8.8. jsem měla dostat menstruaci. Normálně se mi pár dní před ní...

Kožní znaménko

Dobrý den, pozoruji zvětšené znaménko na kůži. Objevilo se asi 10 let zpět,...

Otoky nohou

Dobrý den, často se mi stává, že po delším sezení např. v autě mám pocit mravenčení...

Reklama