Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vyšší cholesterol a jeho léčba

Vnitřní lékařství Radek 25.6.2018

Dobrý den,
je mi 40 let a mám zvýšený cholesterol. První měření jsem si vyžádal tak ve 30ti letech na preventivní prohlídce. Myslím, že tehdy hodnota byla kolem 6,2-6,3. Lékař mi doporučil zlepšit stravu - omezil jsem tvrdé salámy, tučná jídla, sýry … hodnota se další roky moc neměnila, ale držela. Po čase jsem spíš zkusil omezit cukry. Tak před 4 lety jsem měl hodnotu jednou 5,9. Před dvěma roky ale zase 6,09 a letos 6,58. Podrobně: HDL : 1,42 / LDL: 4,6 / Trigl.: 1,1. (Tyto hodnoty se za těch 10 let pohybují v rozmezí HDL :1,1-1,42, LDL : 4,1-4,6, Trigl. 0,9-1,1). Můj lékař má tendenci nasadit mi léčbu. Já bych ale upřednostnil zlepšení životosprávy. Vím, že poslední dva roky na sebe nejsem tak přísný jako před tím. Jedním nešvarem jsou 3 kávy za den se lžičkou cukru. Druhým nešvarem pivo k obědu a poměrně často ještě 1-2 piva večer. Jinak si držím podle mě rozumnou životosprávu - snídaně, svačina, oběd v restauraci (v pracovní dny), někdy ještě svačina a večeře. Vše v poměrně pravidelný čas. Minimálně 1x týdně sportuji (jsem trenér SG, při 3hodinovém tréninku děti se s nimi rozehřívám, protahuji, posiluji a trochu cvičím). Měřím 175cm a držím si váhu 76kg. Silově jsem na tom řekl bych nadprůměrně.

Domnívám se, že když si omezím kávu, případně její sladkost, vynechám část pití piva a třeba se pokusím cvičit o něco více (i když to záleží - někdy cvičení dobře nahradí hodina chůze se sekačkou, nebo pravidelné rytí / okopávání záhonu), tak že si dokážu zase o něco zlepšit hodnotu cholesterolu a že bych zbytečně neměl brát nějaké léky s bůh ví jakým jiným dopadem.

Prosím doporučení, co by byl vhodný přístup v mé situaci.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pro zcela přesný odhad kardiovaskulárního rizika, podle kterého se obvykle rozhodujeme zda léčit či ne využíváme tabulky SCORE, tyto lze uplatnit pokud kromě hladiny celkového cholesterolu a Vašeho věku znám hodnoty vašeho tlaku krve a taky zdali jste kuřák či nekuřák. Vzhledem k tomu, že neuvádíte, že by jste se s tlakem léčil či měl problémy a neuvádíte kouření, budu k těmto rizikovým faktorům přistupovat tak, že je nemáte. Hyperlipidemie (HLP) je buď primární, geneticky podmíněná, nebo sekundární: důsledek jiného onemocnění. U většiny nemocných s HLP však prokážeme kombinaci vlivů genetických a vlivů zevního prostředí, resp. životního stylu, proto často i přes úpravu životního stylu se nadále uplatňuje genetika a k cílové hodnotě celkového a LDL cholesterolu se nedostaneme. Za hlavní parametr a cíl léčby je považován LDL-C.
Jeho hodnoty by podle stupně rizika u Vás měly být pod 3. Základem terapie HLP je vždy nefarmakologická léčba. Ta zahrnuje dietu, zvýšení fyzické aktivity a v rámci snahy o snížení KV rizika také opatření k zanechání kouření. Základním pilířem farmakoterapie HLP jsou statiny, které Vám nejspíše chce Váš lékař nasadit. Jako nekuřák a normotonik se proto s ohledem na Váš věk v kardiovaskulárním riziku dle tabulky SCORE nedostanete přes 1%, indikací pro nasazení statinů (a taky podmínka jejích úhrady ze zdravotního pojištění), je SCORE >než 5%. Proto u Vás tyto léky skutečně nejsou indikována a pokud nemáte závažnou anamnézu osobní či rodinnou stran výskytu kardiovaskulárních nemocí, pak by jsem volila nefarmakologické postupy léčby.
Z dietních opatření je důležité, že nasycené a  transmastné kyseliny zvyšují hladinu LDL-cholesterolu, zatímco mononenasycené a  polynenasycené kyseliny ji snižují. Polynenasycené mastné kyseliny jsou v  tomto směru účinnější. Nahrazením nasycených mastných kyselin nenasycenými má posilující účinek. Skutečnost, že vyšší příjem cukrů má tendenci zvyšovat hladinu triacylglycerolů v krvi a snižovat hladinu HDLcholesterolu, je dlouhodobě známa. V rámci stravy je potřeba omezovat jak konzumaci jednoduchých cukrů, tak i nasycených mastných kyselin a ve stravě je nahrazovat komplexními sacharidy s vyšším podílem vlákniny a polynenasycenými mastnými kyselinami. Vyšší příjem cholesterolu prokazatelně zvyšuje hladinu celkového a LDL-cholesterolu v krvi. Omezení či zcela vynechání alkoholu bude mít taky pozitivní vliv na snížení celkového a LDL cholesterolu. Nekouřit.
Strava by měla být pestrá a rozmanitá, energetický příjem by měl být upraven tak, aby se zabránilo nadváze, podporujte konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnných obilnin a chléb, ryb, libového masa, nízkotučných mléčných výrobků, 40–45 g vlákniny (celozrnné produkty, ovoce, zelenina), 200 g ovoce denně ve 2–3 porcích, 200 g zeleniny denně ve 2–3 porcích, ryby 2× týdně, přičemž jednou týdně mohou být konzumovány ryby olejnaté (např. sardinky, losos, pstruh, makrela, tuňák), nahraďte nasycené tuky živočišného původu výše zmíněnými potravinami a mononenasycenými a polynenasycenými mastnými kyselinami z rostlinných zdrojů a mořských živočichů. Celkový denní příjem tuků by neměl tvořit více než 30 % přijaté energie a příjem nasycených tuků by měl být snížen pod 1/3 všech tuků, příjem cholesterolu by měl být nižší než 300 mg za den.
Přiměřeně intenzivní cvičení 30–60 min. po většinu dní v týdnu (2,5–5 hodin za týden) sníží riziko a zvýší tělesnou zdatnost. Za vhodné se považují chůze, plavání, jízda na kole apod., za nevhodné silová isometrická cvičení. Zdravým jedincům se doporučuje fyzická aktivita do výše 60–70 % maximální tabulkové srdeční frekvence (orientační výpočet u zdravých osob je 220 minus věk a 60–70 % z vypočítané hodnoty nebo 180 – věk).
S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Radku, hodnota cholesterolu, kterou uvádíte a výsledky laboratorních testů nejsou významně zvýšené. Pokud nemáte cukrovku, vysoký krevní tlak, máte normální hladinu kyseliny močové, máte normální váhu jakou uvádíte a nikdo ve Vaší rodině neměl infarkt či mrtvičku v mladém věku či netrpí poruchou metabolismu tuků, není u Vás pro tuto chvíli jednoznačný důvod k léčbě statiny. Z toho, co uvádíte, jsou pro vznik srdcečně cévních přího rizikové faktory pouze Váš věk a mužské pohlaví.
Samozřejmě je chvályhodné, že se pokusíte přidat na cvičení a dietě, přeji Vám úspěch. Je ale možné, že i přes zvýšenou snahu hodnoty krevních tuků významně neklesnou. Není vyloučené, že se časem objeví nějaké přidružené riziko, pro které bude třeba zahájit léčení. Na to se domluvíte s praktickým lékařem.
Ohledně dietních a režimových opatření, které doporučujeme při snahách o snížení krevních tuků si dovolím odkázat Vás na výstižnou a obsáhlou dopověď paní doktorky, která odpovídla přede mnou. V kostce jde o to snížit příjem živočišných tuků, doporučujeme tuky rostlinné nerfinované, zejména olivový a řepokový olej. Dále vynechejte sladkosti, čokoládu, výrobky z bílé mouky. Zvyšte příjem zeleniny a vlákniny. Vynechejte uzeniny, tučné mléčné výrobky, vepřové, drůběží a rybí kůže, výrobky z vajec. Cvičte nejméně 4x týdně kolem 45 minut zejména aerobní cvičení. Samozřejmě snížte příjem alkoholu na minumim, denní pití není dobré nikdy pro nikoho.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Vyšší cholesterol
Dobry den, je mi 35 let a byla mi naměřena hodnota...
Vyšší cholesterol
Dobrý den, je mi 20 let a gynekolog mi zjistil, že...
Vyšší cholesterol
Dobrý den,chci se zeptat mám vyšší cholesterol 6.7,budu...
Léky na cholesterol a glykémie
Beru prášky na cholesterol. Když je na týden vysadím...
Vyšší hodnota cholesterolu po porodu
Dobrý den paní doktorko, jsem 5 měsíců po porodu,...
Zvýšený cholesterol
Léčím se mimo jiné se srdeční arytmií, kard. mi odebral léky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyšší hodnoty jaterních testů

Dobrý den, prosím Vás, psal jsem zde včera, že jsem měl zvýšené hodnoty jaterních...

Vyšší hodnoty vápníku od příštítných tělísek

Dobrý večer paní doktorko, nejdříve děkuji za odpověď, ale ráda bych se ještě...

Vyšší hodnoty vápníku, jak se léčí

dobrý večer paní doktorko, byly mi zjištěny vyšší hodnoty vápníku, okolo 2,92,...

Vyšší hormonální profil

Dobrý den. Nedávno jsem vám psala, že jsem se se chystala se na ivf, 5.den...

Vyšší hranice hormonů

Dobrý den, chtěla bych otěhotnět, a proto jsem si nechala udělat kompletní...

Vyšší cholesterol

Dobrý den, je mi 20 let a gynekolog mi zjistil, že mám vyšší cholesterol 5,7,...

Vyšší cholesterol

Dobrý den, mám při dietním režimu tyto hodnoty lipid. tuků: Cholesterol 7.2,...

Vyšší cholesterol

Dobrý den,chci se zeptat mám vyšší cholesterol 6.7,budu brát nějaké léky,jím...

Vyšší cholesterol

Dobry den, je mi 35 let a byla mi naměřena hodnota celkového cholesterolu 6,51,...

Vyšší cholesterol

Dobrý den,mám takový dotaz,před dvěma měsíci mi byl zjištěnej vyšší cholesterol,od...

Vyšší jaterní hodnoty u 3letého dítěte

Dobrý den, mám dotaz na syna 3 roky. Před rokem mu byly krevním obrazem zjištěny...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl sem na odběrech krve a můj...

Vyšší jaterní testy

Zdravím , mám Vyšší jaterní testy , ALT S 1.51 , AST S 0.90, GMT S 0.89 , chtěl...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... Mám zvýšené jaterní testy... ALT 1,19 AST0,61...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den, V min. týdnu jsem prodělal nějakou střevní virózu. Když se situace...

Vyšší jaterní testy po fyzické zátěži

Dobrý den, při posledním kr. odběru jsem měl zvýšené hodnoty ALT (0,98) a AST...

Vyšší jaterní testy po virovém onemocnění

Dobrý den, mám 20měsíčního syna a při předoperačních vyšetření mu bylo zjištěno...

Vyšší JT

Dobrý den, již delší dobu mám zvýšené jaterní testy. ALT 0,98, AST 1.00,...

Vyšší JT

Dobry den, v posledni dobe cca posledniho pul roku diky stresu v rodine a praci...

Vyšší krevní tlak


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení chodidel


Pupínky na tříslech


Pálení svalu

Dobrý den, před 3-mi dny mě začal bolet (pálit) malý sval na zadní straně levého...

Genitální opar

Dobrý den, je mi 18 let a dnes jsem zjistila, že mám genitální opar. Mám už...

Nejspíše kvasinky

Dobrý den, už rok mam problemy s žaludem.Bile až červene skvrny občas mistama...

PIASCLEDINE 300


Vysoké GGT

Dobrý den, táta ma vysoké jaterní testy. Tvrdí, že je to z nějakých léků co...

Kouření a zahlenění


Hmatná rezistence na hlavy

Dobrý den, dnes jsem si na zadní straně lebky nahmatala výrůstek. Na dotek bolí...

Bioléčba a lokální anestetikum

Mám dotaz aplikují si každý týden biolecbu benepalli ulomil se mi zub pri posledni...

Již pár týdnů mám bolesti v horní části zad

Dobrý den, již pár týdnů mám bolesti v horní části zad (hlavně mezi lopatkami...

Bolest břicha na počátku těhotenství

Dobrý den, před 3 dny jsem měla pozitivní těhotenský test. Prakticky 10ty den...

Pravidelné ranní bolesti břicha


Vyšší hodnota hormonu příštítných tělísek

Dobrý den, paní doktorko, chodím do osteocentra, zjistili mi uvolňování vápníku...

Naražená holeň + boule


Infekce úst

Dobrý den, žádám Vás o radu. Před 4 týdny jsem začal mít rýmu, která se po cca...

Syfilis

Dobrý den, v partnerském vztahu jsem měl po dobu několika měsíců styk s osobou...

Může na slunce při užívání Amoksiklavu?


Vysazení antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat v lednu jsem vysadila HA kterou jsem brala...

Střevní infekce

Dobrý den, před týdny jsem měla týden střevní potíže (nebyl to klasický průjem,...

Reklama
Zavřít