Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vyšší PSA

Urologie Jindřich 13.2.2017

Při posledním vyšetření urologem mám PSA O,652,testosteron 35,91 m+s negat.ze dne 2.12.2016
Při dalším trvalém vzestupu PSA zvážení OE bil.
Prosím o vysvětlení.Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, hodnota PSA může napovědět, zda daný muž má vyšší riziko vzniku či nosičství rakoviny prostaty. Hladina PSA narůstá v průběhu života, ale samotná hodnota PSA nemusí nutně souviset s rakovinou – příčinou zvýšení PSA může být tzv. benigní hyperplazie prostaty, tj. s věkem související zvětšení objemu prostaty, zánět prostaty, stav po masáži prostaty, provedení cystoskopie či jiné vyšetření přes močovou trubici a řada dalších. Potvrzení nebo vyloučení nádoru prostaty lze provést tzv. biopsií prostaty, tj. provedením odběr vzorků z prostaty tenkou jehlou, zpravidla přes konečník, toto lékař doporučuje pokud dojde k dalšímu vzestupu PSA. Hodnota PSA je také závislá na věku a velikosti prostaty, proto pro každého individuálního muže existuje mírně odlišná „normální“ hladina PSA. U pacientů mezi 60-69 lety je hladina PSA 4,0 ng/ml ještě „normální“, u pacientů o dvacet let mladších je to již jasná indikace pro další vyšetřování. Váš lékař vždy musí vzít do úvahy Váš věk, velikost prostaty, celkový zdravotní stav a případný výskyt karcinomu prostaty ve Vaší rodině, aby mohl správně indikovat biopsii prostaty. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

PSA
Dobrý den, chci se zeptat jak by jste vyhodnotili...
PSA
PSA mám 100 jinak jsem celkem v pohodě
PSA
Dobrý den. Mému tatínkovi je 72 let a při vyšetření...
PSA a PSA frakce
Dobrý den, prosím o zhodnocení hodnot PSA 2,33 ng/ml,...
PSA
Mám zvýšený S-PSA na 4,71, volný PSA 0,61. Ťažkosti...
PSA
Mám - li PSA větší tj v mém případě 7,6 je to problém...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyšší lačná hladina cukru


Vyšší LDL a TAG

Dobrý den, v pondělí jsem byla na preventivním vyšetření krve. Vše je v normě,...

Vyšší leukocyty

Dobrý den. Byla jsem na vyšetření srdce a díky tomu si dr. vyžádal i vyšetření...

Vyšší leukocyty

Dobry den, dnes jsem chtela jit darovat krev, ale namerili mi vyssi hodnoty...

Vyšší lymfocyty

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamenají zvýšené lymfocyty při odběru...

Vyšší nemocnost a očkování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výsledky testů mého staršího syna - 4...

Vyšší Nt

Dobrý den,prosím o radu,je mi 27 let a čekáme druhé miminko..První miminko naprosto...

Vyšší počet bílých krvinek

Dobrý den pane doktore. Chci se zeptat. Dělí mi krevní obraz a z toho vyšlo...

Vyšší počet erytrocytů

Dobry den, memu priteli zjistili zvyseny pocet cervenych krvinek - erytrocytu....

Vyšší počet trombocytů

Dobrý den, již přes dva roky čtvrtletně docházím na kontrolní odběry krve z...

Vyšší PSA, biopsie prostaty

Dobrý den, asi pět let chodím na kontroly k lékaři se zvýšenou hledinou PSA....

Vyšší puls

Dobrý den, vždy jsem měla vyšší pulz, ale nevěnovala jsem tomu pozornost. Poslední...

Vyšší puls

Dobrý den, dne jsem byla u lékaře a naměřil mě puls 110/min. Při vyšších hodnotách...

Vyšší puls a vnitřní napětí

Dobrý den, beru Euthyrox 5. týden,TSH 6,9 - diagnóza subklinická hypotyreoza...

Vyšší puls, slabost

Dobrý den, mám stále vyšší puls(cca 100/min) a od srdíčka cítím slabost, nic...

Vyšší S-bilirubin celkový

Při hematol.vyšetření mi byl zjištěn S-bilirubin cel-34,5 umol/l (jinak všechny...

Vyšší S-CK

Dobrý den,měl bych dotaz ohledně laboratorních výsledků.Jsem diasbetik a léčím...

Vyšší sedimentace

Dobrý den, byla jsem na preventivní prohlídce u svého obvodního lékaře, všechny...

Vyšší spodní tlak a vysoký tep

Dobrý den, je mi 17 let. Mám angínu a paní doktorka mi předepsala antibiotika...

Vyšší systolický tlak

Dobrý den, můj 15-ti letý syn(185cm/90kg) má ve večerních hodinách tlak 139-159/62-75....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Močový měchýř

Dobrý den, o prázdninách jsem prodělala zánět močového měchýře (opakují se jedenkrát...

Flek po klíštěti

Dobrý den, necelé tři týdny zpět jsem mela klíště. Na kůži mi zůstal flicek...

Obstřik u diabetika

za jakých podmínek je možné provést obstřik kolen u diabetika

Léčba konopím

Dobrý den, potřeboala bych prokonzultovat situaci mého známého a budu ráda za...

Odstranění vejcovodů a otěhotnění

Dobry den mam dotaz jsem po druhém mimodeloznim těhotenství nejdřív odebrán...

Syndrom vertebro bazilární arterie

Dobrý den, Nevím, zda svůj dotaz dávám správně, snad ano. Dnes jsem byla na...

Extrakce zubu a délka ponechání stehů

Dobrý den, tento pátek jsem byla na extrakci zubu (horní sedmičky v levo). Jelikož...

Chlamydie


Může mít darování krve vliv na průběh menstruace?


Lehká distorze kolene

Dobrý den, při zavodech v běhu na 60 m jsem spadla a v nemocnici mi byla zjištěna...

Přecitlivělost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co způsobuje přecitlivělost všeobecně vzatou...

Bolest v hrdle, knedlík v krku

Dobrý den, jsem dlouhodobě v cizině a před 14 dny se mi vyskytla nepřiemná...

Pálení chodidel

Dobrý den, mám práci kde celou 12 hodinovou směnu stojím. Nestojím na jednom...

Odběr krve po antibioticích

Dobrý den, zajímalo by mne, za jak dlouho po dobrání antibiotik je vhodné odebrat...

Svědivý ušní boltec

Dobrý den, paní doktorko, prosila bych Vás ještě o radu, zda by nemohla být...

Nárůst váhy po operaci žlučníku

Dobry den chci se zeptat ja sem šla osobne dobrovlne na operaci žlučniku hrozilo...

Lék na oddálení menstruace a jeho preskripce


Zvýšené TSH, protilátky proti štítné žláze

Dobrý den Martin mám THS 7.25 a TPO 223, beru letrox 5o.jiz týden mohu s touto...

Bezkrevní léčba

Dobrý den, rád bych se poptal na tento druh léčby. Jak často se setkáváte...

Helicid 20

Dobrý den. Na alergologii mi před pár měsíci předepsali Helicid 20 kvůli pálení...

Reklama
Zavřít