Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Yersenie

Vnitřní lékařství Andrea 4.12.2012

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nutnost vyšetření či možnost nákazy. Před zhruba 2 měsíci jsme s manželem prodělali několikadenní průjmy. Mysleli jsme si, že jsme snědli něco špatného. U mne lehčí průjmy pokračovaly ještě několik týdnů. Vzhledem k tomu, že jsem byla těhotná, tak jsem to přikládala na vrub právě těhotenství. Pak se přidal ucpaný nos, bolesti hlavy a studený pot. Teploty jsem neměla a nemám. Nyní jsem 4 týdny po císařské řezu (ve 30 tt, preeklampsie). Nyní mne už netrápí průjem, ani ucpaný nos. Před dvěma týdny mne škrábalo v krku a léčila jsem to jako vyrozu stoptussinem. Nicméně opět se objevila bolest hlavy, studený pot a teplota nebyla. Manžel měl podobné symptomy, ale mnohem výraznější s únavou a zánětem kloubů. Teď mu diagnostikovali Yerseniozu a na ORL mu ve stěrech našli zlatého stafylokoka (ale nos měl čistý, tak nenasadili antibiotika). Mne v současné chvíli až na bolest hlavy nic netrápí (minulý týden mne ale bolela hlava 6 dní v kuse). Myslíte, že je možné, že jsem také nakažená? Má cenu se nechat preventivně vyšetřit, když nemám nyní takové příznaky jako manžel nebo je to nyní zbytečné?
Navíc mne od císařského řezu trápí ostré píchání/bodání v břiše. Nevím jestli to s tím může souviset. Je to pocit, jako by se mi tam pod kůží něco trhalo. Je to stále na jednom místě těsně pod pupíkem. Objevuje se to, když se různě otáčím či zatnu břišní svaly. Myslela jsem, že je to po té operaci, ale gynekolog mi dělal ultrazvuk a říkal, že děloha se pěkně "smrskla" a v té oblasti jsou pouze střeva. A že by to nechal - ale bolest se za 4 týdny nezměnila ani nezmírnila. Nevím s kým bych to dále měla řešit.

MUDr. Vendula Bartáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

Dobrý den,
je možné, že jste yersinií nakažena také a dítě může infekci také mít. Příznaky by tomu mohly odpovídat.
Bylo by vhodné také navštívit infekční kliniku a pokud bude yersinia zjištěna, tak se nechat přeléčit antibiotiky - bolesti břicha by s tím souviset mohly, ale je možné, že máte také srůsty po císařském řezu.
Studený pot a bolest hlavy může souviset ale také s jinou infekcí, případně se zánětem vedlejších dutin nosních.
Bolest hlavy sama o sobě může být také na vrub proběhlé preeklampsii a doznívajícím příznakům této nemoci. Bylo by vhodné nechat si přeměřit tlak a vyšetřit moč (na přítomnost proteinů) - někdy se tato nemoc táhne až do šestinedělí a může se ještě stupňovat.
Takže doporučení - návštěva praktického lékaře nebo gynekologa na proměření tlaku a vyšetření moči a dále návštěva infekčního na vyšetření přítomnosti yersinie. Pokud ta se potvrdí, tak případně konzultovat pediatra ohledně možností vyšetření případně přeléčení dítěte (pokud má nějaké příznaky přítomnosti yersinie - průjmy, teploty...)

Související dotazy

Yersinie
Dobrý den , měla bych dotaz na bakterie yersenie, o...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

YAZ a Penbene

Dobrý den, od 9.10. do 18.10. jsem brala atb Penbene. Užívám atnikoncepci...

Yaz a Penicilin

Dobrý den, od včerejška užívám V-Penicilin 750. Tento týden bych také měla...

Yaz a průjem

Dobrý den ,chtěla bych se zeptat jak dále pokračovat v užívání Yazu.Užila jsem...

Yaz a průjem

Dobrý den ,14tabletu jsem užila 21,00 a ráno dostala silné průjmy které trvali...

Yaz antikoncepce

ahoj motřebovala bych poradit nebo se ujistit ...začala mi menstruace kolem...

Yaz antikoncepce a sex

Dobrý den mám dotaz beru natikoncepci yay 6-tý den a chtěla bych se zeptat za...

Yaz beru při průjdmů více tabletek najednou - je to dobře?

Dobrý den, ráda bych se ujistila, že nedělám chybu a účinnost antikoncepce...

YAZ, průjem, jiné než předepsané braní tablet - snížení účinosti?

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně antikoncepce YAZ a průjmu. Při užívání...

Yaz, zvracení

Dobrý den paní doktorko, pravidelně užívím ATK Yaz....Mám tento problém -po...

Yersenia enterocolica

Dobrý den, ráda bych se zeptala, plánujeme s manželem miminko/v srpnu jsme...

Yersinia

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem týkající se yersinií....

Yersinia

Dobrý den, své první yersinie jsem měla před 26ti lety, a to 1:5600 a následně1:6200...

Yersinia

Dobrý den, zjistili mi bakterie yersinia. Dostala jsem léky entizol a klacid,...

Yersinia enterocol v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 26tt. těhotenství a minulý týden mi vyšly pozitivní výsledky...

Yersinie

Dobrý den , měla bych dotaz na bakterie yersenie, o jakou infekci jde ?A když...

Yersinie

Dobrý den.Mám dotaz ohledně přenosu na partnerku která je v jiném stavu.Je to...

Yersinie

Dobrý den,p.doktorko,chtěla jsem se zeptat,zda atb Ciplox 500 mi zabere na yersinie?A...

Yersinie

Dobry den. Mel bych dotaz ohledne toho ze mi pri imunologickych testech byla...

Yersinie

Dobrý den,má dcera byla hospitalizována kvůli bolestem břicha, které popisuje...

Yersinie

Pan doktor zistili mi yersinie v krvy ale ja naštivila lekára kvôli bolestiam...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Moje matka koncem srpna prodělala během tří dnů 3 operace tenkého střeva

Dobrý večer.Moje matka koncem srpna prodělala během tří dnů 3 operace tenkého...

Bolest břicha v dolní častí vystřelující pod žebra

Dobrý den chci se zeptat docela hodně mě bolí od středu podrisku k levé straně...

Pocit vody v uchu...

Dobrý den,už asi měsíc mám pocit vody v uchu.Poslední dobou mi zalehává ucho...

Nespavost a úzkosti před menstruací

Dobrý den, je mi 42 let, cca poslední 2 roky mě trápí, zhruba týden před menstruací...

Ortopedické potíže

Dobry den, muj dotaz se tyka moznosti rozcviceni starych zraneni. Obe nize...

Nahle nezvykle objemna stolice skoro denne

Dobry den, diky za moznost dotazu. V poslednim mesici mam pro mne necekane...

Točení hlavy po alkoholu

Dobrý den, Už 5 dní se mi točí hlava. Před cca 8mi dny jsme byli na akci v...

Noční pomočování

Dobrý den, již po třetí cca za pul roku jsme se pomocil v noci.pokazde jsem...

Ztráta velkého množství krve při stolici

Dobrý den, již několik týdnů mám problém s únikem velkého množství krve při...

Zlomenina nártu

Dobrý den. 9.3.2012 jsem si zlomila zánartní kost. Od té doby mám sádru, nesmím...

Codein

Dobrý večer, už dva týdny mě trápí kašel, šla jsem za svojí lékařkou a ta mi...

Pocit vody v uchu

Už druhý den mám pocit vody v levém uchu. Začalo to v neděli, když jsem se vzbudila,...

Nadmerna plactivost

Dobry den, obracim se na Vas s prosbou o radu. Posledni dobou me trapi nadmerna...

Nemožnost se plně nadechnout až dušení


Noční pomočování

Dobrý den,ráda bych se zeptala na noční pomočování u svého syna,kterému je čtyři...

Jak hluboko je panenská blána?


Potíže se zuby

Dobrý den, chtěla bych si nechat poradit co se zuby jsem mladá 25 let a mám...

Zažívací obtíže a strach z rakoviny


Pociťuji úzkost, plačtivost, lítost

Dobrý den, již delší dobu pociťuji úzkost, plačtivost, lítost - odmítám chodit...

Aulin a alkohol

Dobrý den, prosím vzala jsem jednorázovė rozpustný Aulin na bolest zubů, asi...

Reklama