Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zánět horních dýchacích cest

Jiný problém Lenka 13.10.2019

: Dobrý den,
prvně by jsem se chtěla předem omluvit, za rozsáhlost dotazu, ale snažila jsem se uvést vše, co mi přišlo důležité, pro co nejobjektivnější zhodnocení a dále jsem chtěla poprosit, pokud by to bylo možné, o odpověď pouze na můj mail, bez veřejného uvedení dotazu na webových stránkách (Pokud to možné není, tak minimálně poprosím o vynechání zveřejnění fotek a veškerých příloh v podobě lékařských zpráv.)
Ráda by jsem znala odborný názor nějakého pediatra, dětského kardiologa nebo jiného erudovaného lékaře na dotaz, týkající se toho času čerstvě 17. měsíčního syna, který si v nedávné době (přelom srpen/září) prodělal velice těžké onemocnění dýchacích cest s nutností týdenní intubace a hospitalizace na ARO - uzavřeno jako pablánová laryngotracheobronchitis nejasné etiologie. Nyní jsem narazila totiž na článek o Kawasakiho nemoci a jde mi o to, zda syn nemohl toto onemocnění prodělat společně s nějakým jiným základním onemocněním, jelikož pablánový nález v krku by pro toto onemocnění asi nebyl typický, ale na druhou stranu se u něj objevilo i několik příznaků, které mě k tomuto onemocnění navádí, tak zda se mu sekundárně nepřidružilo ještě k něčemu. Ještě zdůrazním, že lékaři v souvislosti se synem během hospitalizace o tomto onemocnění nikdy nemluvili, že by na něj měli podezření a mám k nim plnou důvěru (tedy k těm z Prahy, kam jsme byli poté v akutním stavu převezeni, při prvotní hospitalizaci v okresní nemocnici, si myslím, že se zbytečně čekalo a mělo se jednat asi dříve) nechci aby to vyznělo,že by něco zanedbali, jedná se čistě jen o mou domněnku , ale po tom, čím jsme si prošli mám nyní o syna veliký strach, zvláště když se nepřišlo na příčinu nemoci a protože se asi nejedná o moc časté onemocnění, raději se ptám, aby se nic nepodcenilo. Níže popíši průběh onemocnění a přikládám i lékařské zprávy, kde je vše, včetně výsledků popsáno detailněji.
Onemocnění se prvně projevilo v neděli 25.8 navečer horečkou, horečky (38-39) přetrvávaly i dále a byly obtížně srazitelné (ale jinak byl syn veselý, jedl, pil, hrál si, bez jiných potíží), pro jistotu v úterý 27.8 navštíven pediatr, kde krk čistý, dýchání také, CRP nízké, jen lehce hmatné uzlinky na zadní straně krku - podezření na šestou dětskou nemoc. Další den ve středu syn stále horečky a již unavený, poplakával, nejedl, v noci pak zvracel a nadavoval. Další den - ve čtvrtek 29.8 již hodně spavý a osypaný na zádech a hrudi, mírně i za ušima (přikládám foto), navštíven pediatr, kde již nález v krku (streptest ale negativní), podezření i na spalničky (ty poté charakterem vyrážky v nemocnici vyloučeny) a následně poslán k hospitalizaci do okresní nemocnice. V nemocnici pak provedeny stěry krku - negativní, přidal se vodnatý, zapáchající průjem, proto udělána virologie i bakteriologie stolice - negativní, vyšetření moči - v pořádku, vyšetření krve - nízké zánětlivé parametry, pouze v krevním obraze zvýšené tyče a zvýšené nějaké hodnoty jaterní, plus malému otekly oči - což uzavřeli jako podezření na mononukleózu, kdy se bohužel čekalo na výsledky až do pondělí a následně byly negativní. Vysoké horečky trvaly cca do pátku 29.9, byly obtížně srazitelné, exantém skoro již vymizel (trval asi jeden den), postupně se ale horšil nález v krku, v pusince měl i afty, syn stále spal, nejedl, naříkal (proto v pátek provedeno RTG srdce a plic - v pořádku). Přes víkend již pouze teplota zvýšená, ale syn stále spavý a podstatně zhoršeno dýchání (v podstatě mohl dýchat pouze v poloze v leže na břiše ), byl mu nasazen píchaný penicilin i přes opakovaně nízké zánětlivé markery jako krytí a i kortikoidy. V pondělí 2.9 byl poslán k vyšetření na ORL (výsledek ve zprávě) a poté akutně převezen do Prahy na vyšší pracoviště, kde udělána bronchoskopie a pro velký nález byl syn od 2.9 do 9.9 na UPV na ARO. Po celou dobu byl kardiopulmonárně stabilní, dostával spousty léků - vím že ATB a kortikoidy, Morfin....dále nevím. Největší podezření bylo na záškrt, ten nepotvrzen (pan doktor se při propuštění zmínil, že si osobně myslí, že šlo o pseudozáškrt) a nepodařilo se nalézt ani jinou příčinu (vykultivován snad zlatý stafylokok a možná něco dalšího, což prý ale bylo bezpředmětné), na ARO snad jednou špatné výsledky koagulace, opakovaně pak v pořádku, 14 dní po propuštění z nemocnice (1.10) nabráno u pediatra plus krevní obraz a výsledky také v pořádku - uzavřeno, že to tehdy bylo pro špatný stav), jinak zánětlivé parametry stále nízké, nepodařilo se nic najít ani v biopsiii, virologii, mykologii.... Dne 9.9 pro příznivý nález extubován a následující den byl převezen na ORL JIP. Poté syn ještě týden (do 17.9) hospitalizován na ORL oddělení, během té doby byl už jen motoricky zpomalený (prováděna dechová a pohybová rehabilitace a pro jistotu provedeno neurologické konsilium), potýkal se s abstinenčními příznaky po podaných lécích, ale stav se rychle lepšil, proto poté již propuštěn domů. V den propuštění se mu pak jen začaly trochu olupovat prsty na rukou (a to u nehtů,dlaně myslím, že ne) a trochu i chodidla, což jsem ukazovala lékaři, ale že prý to mohlo být ze všech těch léků, měl i celkově hodně suchou pokožku. Při propouštění domů byl už pak syn bez jakékoliv medikace. V domácím prostředí se syn rychle vrátil do normálu, je veselý, hravý, motoricky vše v pořádku, chodí, jí, jediné co ho trápí je noční nespavost, často se budí a poplakává - ale roste mu 6 zubů naráz,tak to asi lze přikládat i k tomu. Týden po propuštění nález v krku normální, zcela zhojeno a kontrola v nemocnici již není nutná. Pouze nás čeká ještě alergo - imuno vyšetření (alergo z důvodu opakovaného zánětu spojivek během léta, kam jsme byli objednáni ještě již před tímto onemocněním a imuno z důvodu těžkého stavu a nenalezení příčiny). Jen se mu ještě pak po propuštění domů v pátek 27.9 (tedy měsíc a pár dní od začátku nemoci) objevily na dlaních červené tečky (na jedné více, asi nebolestivé), které tam měl asi 3 dny, pak vymizely a týden na to cca 4.-6.10 se mu sloupala kůže na chodidlech (prsty ne, spíše jen paty), ale bez jakýchkoli jiných obtíží. Proto ani nekonzultováno s lékařem.
Ještě bych doplnila, že starší dcerka (4 roky) měla 4.9 - 5.9 také teploty (do 38,5 ) a asi 4 afty v ústech - vzhledem ke stavu syna byla hospitalizována na pozorování, nasazen Herpesin pro jistotu, stav velice rychle zpělšen. V krvi jí pak vyšla zvýšená hodnota, myslím herpes viru 6.
Toť asi vše, jen mě zajímá, zda příznaky jako: dlouhotrvající horečka, následný exantém na bříšku, hrudi a zádech, oteklé oči (v tu dobu nikoli zánět spojivek, na který v minulosti trpěl, ale spíše jen otok), zvětšené krční uzlinky a pak následné loupání kůže na rukách a nohách mohli znamenat již zmíněný Kawasakiho syndrom a bylo by potřeba, abych si vyžádala ECHO srdce malého, které nebylo provedeno, jelikož tento syndrom nikdy nebyl lékaři vzpomínaný, jelikož by byl neléčený a mohlo by se tak něco podcenit - a v tom případě bych poprosila, na které pracoviště se lze obrátit, klidně i soukromé za přímou úhradu bez nutnosti doporučení lékaře na ECHO a kardio konzultaci (Praha a středočeský kraj) a nebo zda uklidnění, že je v tomto případě tento syndrom vyloučený, když měl syn po celou dobu nízké zánětlivé parametry (nevím, zda je u této nemoci pravidlem, že musí být zvýšeny) a neměl další příznaky jako třeba suché, rozpraskané rty, malinový jazyk, otoky rukou a nohou (oteklé měl pouze oči a pak při těžkém nálezu v krku i krk)... a popsané příznaky v celé své souvislosti sedí spíše na jiné onemocnění.
Moc děkuji

Doplňující informace: list z propouštěcí zprávy, je to třetí list z překladové zprávy z oblastní nemocnice. Tak dopřikládám.
Doplňující informace: na ARO měl snad jednou špatné výsledky koagulace, opakovaně pak v pořádku (ale tam nevím přesně kdy a jaký byl průběh, byla pak za námi jen hematoložka a říkala že tam synovi něco vyšlo hůře, zda v rodině nemáme někdo poruchu krevní srážlivosti,ale že pak snad už to mel dobré a že to asi bylo tím kritickým stavem) v propouštěcí zpávě,kterou jsem zasílala a přikládám list s výsledky do přílohy znovu, máme výsledky z 10.9, tedy ze dne překladu z ARO na ORL (16 den onemocnění), kde pokud to dobře umím vyčíst měl syn zvýšené hodnoty koagulace i trombocytů (PLT 634x10g/l a PCT 0,600%) a nevím zda to byl již opakovaný odběr či pouze tento byl špatný a pak už kontrolně v nemocnici nic nabráno nebylo až po propuštění), 14 dní po propuštění z nemocnice (1.10) měl syn koagulaci nabranou u pediatra plus krevní obraz a výsledky byly v pořádku.
Tak snad se ale tedy nemusím strachovat, když syn měl CRP nízké. Pro jistotu mu ale ECHO udělat nechám.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, jako praktická lékařka pro dospělé Vám nemohu adekvátně odpovědět na Váš dotaz, proto jej předávám ke zodpovězení specialistovi. Kawasakiho syndrom může vzniknout následkem infekce. Projevy, které popisujete by mohly odpovídat tomuto syndromu, ale také projevům zmiňovaného zánětu horních dýchacích cest. K nutnosti či vhodnosti kardiologického vyšetření se vyjádří odborný lékař.
Dotaz, bohužel, bude uveden na webu, ale bez příloh.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den. Kawasakiho syndrom je onemocnění, které se diagnostikuje na základě klinických příznaků. Nicméně pro něj svědčí také sice nespecifické, avšak typické laboratorní nálezy, které ale u Vašeho syna prokázány nebyly. A to jsou zejména zvýšené zánětlivé parametry (CRP, které bývá i stovkových hodnot), a sedimentace, který bývá taktéž vysoká. Nízké CRP spíše diagnózu Kawasakiho vylučuje. Dále ve 2. týdnu onemocnění stoupají hladiny krevních destiček, a to k hodnotám až 1000. Toto také nezmiňujete, proto předpokládám, že nálezy krevních destiček byly u syna v normě. Chápu, že některé z potíží Vašeho syna by mohly na syndrom ukazovat, ale je známo, že Kawasakiho syndrom velice připomíná některé virové nebo bakteriální onemocnění. Myslím si tedy, že ve Vašem případě je soubor příznaků opravdu součástí infekčního onemocnění, které syn prodělal, a nikoli součástí Kawasakiho syndromu. Pokud chcete mít jistotu a nechat srdce syna vyšetřit, neměl by to být problém. Praktický lékař Vašeho syna může vystavit žádanku a nechat ECHO provést ve spádové ambulanci dětského kardiologa. Hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, ani po shlédnutí doplňujích informací se na mém doporučení nic nemění. Hezký den, Černá

Související dotazy

Katar horních cest dýchacích
Dobry den, cca v pondeli me zacalo skrabat v krku,...
Výtok z močové trubice
Dobrý den, cca před půl rokem jsem měl problémy s bílým...
Zánět horních cest dýchacích a zánět dásní
Dobrý den, jsem v 28 týdnu těhotenství a již 4x jsem...
Zánět v oblasti horních dýchacích cest
Dobrý den, před dvěmi týdny jsem marodil s virovým...
Časté infekce dýchacích cest
Dobrý den, mám autoimunní thyreoiditis a celiakii....
Mandle - trhat či ne?
dobrý den mam dotaz ohledne dcery 3r. Nedavno ji zjistili...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět hltanu nebo nádor?

Přeji Dobrý den. Jak jsem Vám psal minule potiže s pocitem ciziho tělesa v krku...

Zánět hltanu?

Dobrý den již čtvrtý den mě bolí v krku při polykání (nejhorší je to večer),...

Zánět Hofova tělesa

Dobrý den,v únoru 2006 jsem měla úraz kolene, s rozvinutím zánětu Hofova tělasa.Pro...

Zánět horního rtu

Dobrý den,na hornim rtu se mi udělalo akne,tak jsem ho vymáčkla a do rana my...

Zánět horních cest dýchacích

dobrý den, předem se omlouvám za pravopis. před 14 dnama jsem začal mít kašel,...

Zánět horních cest dýchacích a zánět dásní

Dobrý den, jsem v 28 týdnu těhotenství a již 4x jsem prodělala zánět horních...

Zánět horních cest dýchacích v těhotenství

Dobrý den, jsem v 34. t.těhotenství. Již 3. týden trpím virózou, nejprve pouze...

Zánět horních cest dýchacích, s bolestí v krku, rýmou a bolestí hlavy.

Dobry den mam dotaz pred tydnem me bolelo v krku zalecila jsem Tant verde .Pote...

Zánět horních dých. cest

Dobry den, mam problem se zady uz 4-ty tyden ..boli me mezi lopatkami pri chuzi...

Zánět horních dýchacích cest

Dobrý den, Prosím o radu od uterý marodím měla jsem do pátku horečky 38 i přez...

Zánět horních dýchacích cest

Dobrý den, můj praktický lékař bohužel dnes neordinuje. Rozhodl jsem se proto...

Zánět hrtanové příklopky

Prosí o odpověď na můj dotaz. Dne 18.3.2009 byla moje téměř tříletá dcera hospitalizována...

Zánět hrtanu

Dobry den, Pred mesicem mi lekar diagnostikoval alergickou astmu. To nejak...

Zánět hrtanu

Dobrý den, již několik let trpím při delším nachlazení dočasnou ztrátou hlasu...

Zánět hrtanu

Dobrý den mám od středy zánět hrtanu ztratila jsem hlas a beru antibiotika augmentin...

Zánět hrtanu po přechozené chřipce

ahoj.přechodila jsem chřipku.po navštěvě orl mi lekař sdělil, že mam zánět hrtanu...

Zánět chámovodu a návštěva Urologa

Dobrý den, mám podezření, že mám zánět chámovodu/nadvarlete. Cítím nepohodlí...

Zánět jater

Dobrý den, před 12lety jsem prodělala hepatitidu typu B (bylo mi 18let) a ráda...

Zánět jater a slinivky břišní

Dobrý večer, rád bych Vás poprosil o v rámci Vašich možností co nejzevrubnější...

Zánět jazyka

Dobrý den. Psala jsem teď na doraz ohledně rostoucích osmicek ze mám takovou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšená žíla na penisu

Dobrý den asi před týdnem se mi na penisu objevila obrovská žíla,vedoucí od...

Nespavost


Pálení chodidel


Čepy v krku

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mé mandli v krku. Od Června se...

Boles v krku

Dobrý den, od minulého týdne mě bolí hodně v krku hlavně mandle, je to taková...

Problém je ten, že při delší chůzi (cca 50 - 100 m) mne chytají křeče u levé nohy (nejdříve lýtko a pak stehno).

Dobrý den, asi před 3 týdny mne z ničeho nic začalo bolet levé tříslo (v horní...

Priznaky nemocných nadledvinek


Bolest kyčle

Dobrý den, už delší dobu mám v oblasti kyčle dost zvětšené uzliny, které...

Přípravek Heart tonic


Mžitky před očima, motání hlavy, lehká dezorientace a ztráta rovnováhy

Dobrý den, dnes ráno jsem vstala a hned jsem šla do koupelny. Zatočila se mi...

Růst zoubků a rýma

Dobrý den, mému osmiměsíčnímu synovi rostou zoubky (přední nahoře) a má...

Krční páteř, vysvětlení MR

Prosím o vysvětlení zprávy z Magnetické rezonance. C-protruze disku C3-6, dorzální...

Krvácení

: : Dobrý deň, prosím vás sestra už asi 2 týždne silno krváca mimo menstruacie,...

Trhlina konečníku

: Dobrý den, je mi 30let a mám tříměsíční dcerku. porod byl akutním císařem.nyni...

Pupínky na penisu při užívání atb

Dobrý den, už 3 dny mě trápí bílé pupínky na žaludu. Začalo to zarudnutím vnitřní...

Mílé pupínky na žaludu

Dobrý den, chci se zeptat jestli nevíte co by to mohlo být? Jsou to takové bíle...

Pupínky po těle

Dobrý den, udělali se mi na těle tyto pupínky. Nesvědí to ani nic podobně. Nejdříve...

Kručení v břiše

Dobrý den. Již delší dobu mi kručí a "škroundá" v břiše. Nejsilnější je to po...

Nález na Rtg

: Dobrý den, potřebuji poradit. Byla jsem na rentgenu jicnu a pisou toto: v...

Pupínky ve vlasech

Vážení,před rokem mne začali obtěžovat svědivé pupínky ve vlasech,hlavně v zadní...

Reklama
Zavřít