Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zánět jícnu a střev, alergie

Alergie Lukáš 2.10.2018

byl jsme na alergologickém vyšetření kvůli eozinofilní ezofagitidě, se kterou se dlouhodobě léčím.

Výsledky všetření přikládám do přílohy.

Chci se zeptat zda vidíte výsledky podobně jako lékařka? Zda je kolonoskopie v tomto případě správný následný krok? Je možní ji i provést v narkóze?

Dále se chci zeptat k výsledkům alergologických testů a ke stravě. Nevyšla mi alergie na mléko, ale empirickými pokusy s vynechámím mléka ze stravy pozoruji zlepšení a cítím se lépe (menší plynatost). Můžu tedy býti alergický, ale není to na testech vidět?

Příapdně vydíte ještě něco důležitého z těch čísel?


Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, často se stává, že alergologické vyšetření je pozitivní, ale dotyčný alergie nepozoruje. A naopak, někdy se setkáváme s alergickou reakcí, i když vyšetření je negativní. Proto Vám doporučuji, pokud víte, že Vám některá potravina působí potíže, vynechte ji ze stravy. Úvaha alergoložky je správná. Pokud požadujete kolonoskopické vyšetření v narkóze, je to možné. Zkonzultujte to, prosím, na gastroenterologii. V testech jsou zvýšené hodnoty některých alergenů, je mírný posun v humorální imunitě, což souvisí nejspíše se zánětem jícnu a mírné zvýšení kyseliny močové. To může souviset kromě častější konzumace uzenin také s větším přísunem bílkovin. Celkově nejde o závažný problém. Doporučuji zaměřit se na zdravé potraviny a vyloučení alergenů a těch potravin, na které máte intoleranci.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MMUNIA spol. s r.o.

Dobrý den, souhlasím s paní doktorkou, vhledem k pozitivitě ASCA a klinickým zažívacím obtížím by koloskopické vyšetření bylo vhodné.
Diagnostika potravinové alergie je založena hlavně na anamnestických údajích od pacienta, laboratorní nález diagnosu může potvrdit. Pokud tedy máte pocit, že po vynechání bílkoviny kravského mléka ze stravy se cítíte lépe, v dietě můžete pokračovat. Ne vždy pozitivita v testech je ve shodě s klinickými obtížemi, nemusí se také jednat o časnou alergii, která je laboratorně průkazná , ale o oddálený typ přecitlivělosti, který se při běžném laboratorním vyšetření neprokáže.
Dietu bych tedy dodržovala v případě, pokud budete mít po požití potraviny obtíže.
Jinak v imunologických odběrech není kromě pozitivity ASCA vážnější imunopatologie.

S pozdravem MUDr.M.Vorlíčková

Související dotazy

Zánět jícnu
DOBRX DEN CHCI SWE ZEPTAT ASI MAM ZANET JICNU MAM STRACH...
Zánět jícnu
Dobrý den ráda bych se zeptala na zánět jícnu u své...
Zánět jícnu
Dobrý den,prosím jak dlouho trva vyleceni zanetu jicnu?beru...
Zánět jícnu
Dobrý den chci se zeptat jestli může být zánět jícnu...
Vyšetření jícnu,problém s polykáním
Dobrý den špatně se mi polyká občas to trochu bolí...
Zánět jícnu
Dobrý den chci se zeptat může mít zánět jícnu tyto...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět jícnu

Dobrý den. Má přítelkyně trpí zánětem jícnu a neměla by užívat léčiva jako jsou...

Zánět jícnu

Dobrý den. Již jsem se ptal jaké může používat léky při angině má přítelkyně,...

Zánět jícnu

DOBRX DEN CHCI SWE ZEPTAT ASI MAM ZANET JICNU MAM STRACH JIT NA VYSTRENI JICNU...

Zánět jícnu

Dobrý den,prosím jak dlouho trva vyleceni zanetu jicnu?beru lanzul,uzivam rakytnik...

Zánět jícnu

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, asi v 18 letech (před 5 lety) jsem prodělala...

Zanět jícnu

Trpím zanětem jícnu a vykašlávám slaný hlen

Zánět jícnu

Dobrý den chci se zeptat jestli může být zánět jícnu špatně polykání uviznuti...

Zánět jícnu 2.st

Dobrý den, chtěl bych se prosím Vás zeptat jestli se dá nějak poznat, že se...

Zanet jicnu a dvanacterniku

Dobrý den, při endoskopickém vyšetření byl diagnostikován zánět jícnu a dvanácterníku....

Zánět jícnu a ORL problémy

byl mi diagnostikován zánět jícnu 3.kat., beru 2x denně helicid a vůbec mi to...

Zánět jícnu a zhoršené vidění

Dobrý den pane doktore, v nedávné době mne zcela náhle (bez předchozích příznaků)...

Zánět jicnu po ATB

Dobrý den pane doktore. Je to moje již druhá otázka na toto téma. Takže to zkusím...

Zánět jícnu vyvolaný ibuprofenem

Dobrý den s počínající angínou jsem užíval poměrně vysoké dávky ibuprofenu,...

Zánět jícnu, žaludku a dvanácterníku

Dobrý den, V létě mě začala bolet lopatka a od ní i hrudník, na pohotovosti...

Zánět jícnu, žaludku, dvanáctníku

Dobrý den,před 14 dny sem byla na gastroskopii a byl mi zjistěn zánět žaludku,...

Zánět jícnu.

Dobrý den,zřejmě po léčbě kortikoidy mám zánět jícnu.Fibroskopie refluxní chorobu...

Zánět kloubních štěrbin

Dobrý den.Prosím o radu.Po déle trvajících a stále neustupujících bolestech...

Zánět kloubu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se nějak zánět kloubu projeví na CRP...

Zánět kloubu

Dobrý den chtěla bych se zeptat měla jsem zlomený vnější kotník a sádru po 4...

Zánět kloubů

Dobrý den, již delší dobu mě trápí otoky kotníků a rukou. Byla jsem na skiagramu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Motání hlavy

Dobrý den, první obtíže začaly bolesti ucha a pak následně zalehnutí, tlak a...

Špatné dýchání, bolest zad

Dobrý den, je mi 21 let, kuřačka, ne však silná. Již podruhé v krátké době...

Bolest po vytržení zubu


Nízká váha u ročního dítěte

Dobrý den, mám jedenácti měsíční dceru, která od pěti měsíců zvyšuje velmi pomalu...

Vřídek na velkém stydkém pysku

Dobrý den, ráda bych se zeptala na problém s vřídkem na velkém stydkém pysku,...

Xarelto

Běžně mívám krev v rýmě, z dásní, beru Ascorutin1-1-1. 25let vysoký tlak. Na...

Petechie

Dobrý den, už pár měsíců mam na rukou malé červené tečky. Byla jsem u kožní,...

Po zlomenině otok kotníku

Dobrý den. spatne jsem spadl na ledovce a zlomil si kotnik na prave noze, zpretrhal...

Gynekologické potíže

Dobrý den... Nedávno jsem zjistila že na vagíně mám nějaké pupínky...Strašně...

Píchání v břiše

Dobry den,v posledni dobe mam obcasne pichan v pravem vajecniku.Vcera po pohlavnim...

Posunutí menstruace

Dobrý den kvůli sportovnímu závodu bych potřebovala oddálit/ vyvolat menstruaci...

Bolest podbřišku při námaze

Dobrý den pane doktore. Obrátil jsem se na Vás ohledně bolesti v podbřišku...

Jak dlouho se léčí dutiny?

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat . Mám bolesti hlavy v oblasti (hlavně čela...

Zhoršení CHOPN

Dobrý den,mamka je ročník 43,léčí se s chronickou obstrukci plic,je diabetička,alergička.Má...

Vysoký krevní tlak

Dobrý deň. Mám 21 rokov 190 cm a 98kg. Pri merani tlaku mam hodnoty 140/70-80......

Pálení a svědění pochvy po sexu


Červený flek na levém varleti

Dobrý den,na levém varleti se mi udělal červený flek viz foto,zkoušel jsem to...

Ovulace a preejakulát

Dobrý den, v době asi ovulace (soudě podle hlenu a BT) jsem měla s přítelem...

Bulka v podpaží.

Dobrý den, dneska jsem si v podpaží nahmatala bulku velkou asi 1cm? Co by to...

Podliatina a male biele bodky na penise

Dobry den, uz dlhsie mam problem s akoby podliatinou pri koreni penisu. Mam...

Reklama