Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zánět kloubu po poranění

Ortopedie Milan 5.2.2018

Dobrý den, na nový rok jsem se řízl do prostředního prstu na levé ruce (PIP kloub)

Bohužel jsem se rozhodl léčit poranění doma, jelikož rána nebyla nijak velká, druhý den jsem si koupil jod, který bohužel už nijak nezabral a 4.1. 2018 jsem tedy navštívil mistní
chirurgickou ambulanci.

Opíši vám sem zprávy z kontrol před operací.

Objektivní nález:
Otok a bolestivost v oblasti III prstu ruky vlevo s intevetrovaným primárně neošetřeným
Poraněním v oblasti dorsa basálního IP skloubení III prstu zarudnutí a flegmona v okolí.

Diagnostický závěr:
Inveterovaná inflamovaná rána dorsa III prstu ruky vlevo s počínající flegmonou

Terapie:
Kontrola aplikace anatoxinu u praktika a eventualné přeočkovat, dále jodizace prstu
Višněvskij celou ruku k immobilizaci na Kramerovou dlahu, celkově augmentin 1g tbl. po 8
hodinách a k tomu biopron a kontrola stavu zde zítra dopoledne a dle nálezu další postup.

05.01.2018

Objektivní nález:
obj. bolesti trvají, snad i teplota, neměřil se, zimnice, třesavka není

Diagnostický závěr:
abscessus reg. art. PIP dig. III manus l. sin.

Terapie:
des, divulze rány, evakuace pus, H202, chlum. dren, krytí, dlaha zpět

Doporočení:
dop. elevace končetiny, lok. chladit, analgetika dlp, ATB doužívat, zítra po 8hod.převaz

06.01.2018

Objektivní nález:
převaz: otok menší, bez flutukace, sekrece minimální, dren ex, je jen do hloubky asi 3mm,
VE v nadbytku, krytí, dlaha

Diagnostický závěr:
phlegmona dig. III man. l. sin.

Terapie:
viz výše

doporučení:
zavedený režim, ko zítra. dlaha, led.

07.01.2018 ( tento den mi bylo doporučeno čtyř denní ATB (které jsem dostal 04.01.) pouze dobrat, ikdyž jsem poukazoval na to že mi paní v lékárně říkala že 4dny nebudou stačit.)

Objektivní nález:
Lehký otok v okolí, hojí se per sec,

Diagnostický závěr:
Phlegmona

Terapie:
betadine mast, krytí, dlaha.

doporučení:
Dobrat ATB. kontrola a převaz za 2dny.

09.01.2018

Nýnější onemocnění:
převaz inveterované rány v oblasti PIP kloubu III. prstu LHK. Subj. dnes zhoršení bolesti a
sekrece z rány, ATB dobral včera.

Objektivní nález:
abscessus reg. art. PIP dig. III manus l. sin.

Terapie:
toiletta, ve svodné anestezii sondáž, evakuace hnisu, proplach opakované H202, ruk. dren,
krytí. stěr ad bacter.

Doporučení:
Krytí nesnímat, udržovat v suchu a čistotě, převaz zítra zde, při zhoršení stavu ev. nová ATB (ev. vyčkat výsledku stěru).

10.01.2018

Nýnější onemocnění:
plán. ko, převaz
subj. bolesti mírnější, teplota včera 37,6 dnes ráno bez teploty

Objektivní nález:
obj. III. prst 1 ruky s otokem, rána bez retence pus, palp. bolestivost, okolí PIP kl. bez flegmony

Diagnostický závěr:
abscessus reg. art. PIP dig. III manus l. sin.

Terapie:
des, exko, H202, betadine ung, krytí

Doporučení:
dop. elevace končetiny, lok. chladit, v pátek dopol. převaz.

12.01.2018

Nýnější onemocnění:
viz. minulé nálezy.

Objektivní nález:
Otok III. prstu l. ruky, defekt na dorsu prox.čl,široce zeje. při stlačení jde ze strany ulnární kapka hnisu.

Komplementární vyšetření:
Bakteriologie z 9. ledna negativní ??!

Diagnostický závěr:
Abscessus art. PIP dig. III. manus l.sin.

Terapie:
betadin, převaz v pondělí po polední-měla by být hotová dnes odebraná bakteriologie.
Cave, hrozí infekt kloubu.


15.01.2018

Zprávu z tohoto dne bohužel nemám, nechali si ji v nemocnici.

Kontrola proběhla tak že jsem přišel s horšeným prstem a velkým otokem.
Pan doktor mi chtěl dát ATB a poslat domů a pokud se to nezlepší tak operativně další den vyčistit, ale pak změnil názor a byl sem raději hned hospitalizován a ATB jsem dostal kapačkou, aby rychleji zabraly.

Druhý den 16.01. 2018 nebylo žádné zlepšení, takže jsem musel na operaci.

Operace: incize, kontraincize, lavage PIP kloubu III. prstu LHK

Průběh hospitalizace:
Pacient přijat s přiznaky flegmony III. prstu LHK v oblasti PIP kloubu a jeho okolí.
Dne 16.01.2018 v CA provedena operace- viz. výše. Záléčen ATB, probiotika, analgetika,
Pravidelné převazy, postupně s příznaky zánětu odeznívají. V den propuštění 22.01.2018
Afebrilní, KP komp, otok a zarudnutí III. prstu LHK v regresi, bez patologické sekrece,
labo zánětlivá aktivita nízká. Pacient schopen dimise. Poučen, rozumí.







Jako pacient jsem s tímto postupem velmi zklamán, když si to zhrnu tak 04.01.2018. jsem dostal ATB pouze na 4dny které jsem dobral 07.01.2018 někdy večer nebo v noci druhý den.
Šlo vidět že ATB opravdu zabírají, bolest se zmírnila, otok se snížil a i přes to že jsem kladl důraz na napsání dalších ATB, jelikož mi paní v lékárně zdělila že 4dny nebudou stačit že si pak musím nechat napsat nové jsem žádné nové nedostal a otok i velká bolest se vrátila a dne 09.01.2018 jsem byl s velkým zhoršením na kontrole a žádné nové ATB jsem už nedostal. ani při dalších skoro každodenních kontrolách při viditelném zhořšení.
Dokonce ani při kontrole v pátek 12.01.2018 kdy mi doktor napsal do zprávy hrozí infekt kloubu a řekl mi že mám přijít na kontrolu až v pondělí kdy už zhoršení bylo opravdu špatné a byla nutná hospitalizace.

Moc vás prosím o váš nazor na tenhle průběh léčení, zda se dalo postupovat jinak a kloub zachránit.

Byl jsem propuštěn s tím že kloub mám v pořádku a následně na kontrole 30.01.2018
Mi bylo zděleno že je patrná destrukce kloubu.

Ještě mi je hodně divné že po operaci byl kloub vyplachován pouze jeden nebo dva dny a pak byla laváž odstraněna. Našel jsem si na internetu postup kde vyplachování má trvat několik dní a až po zjištění že je odběr negativní a bakterie zde není se může přestat proplachovat, ale ani žádný odběr sem během hospitalizace neměl, pouze při operaci.

Momentálně se furt léčím antibiotiky, prst nehybný bohužel i do budoucna.


Opsal jsem zprávy před hospitalizací, pokud budete chtít mohu naskenovat a poslat vám přímo originál + můžu přidat zprávy i z nýnějších kontrol.

Moc děkuji za váš názor na tenhle postup léčby.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, k tomu, zdali byl či nebyl postup lékařů správný, zdali se dalo udělat něco jinak či lépe, aby byla funkce kloubu zachována se Vám bude muset vyjádřit specialista. K délce užívání ATB, lékař je ten, který indikuje ATB, na druhou stranu, pokud jste skutečně dostal Augmentin v množství 1 g á 8 hodin jsou 4 dny skutečně málo a já by jsem léčbu doporučila minimálně na 7-10 dní. Jsou jiná ATB než amoxicilin, které užíváte 3-4 dny, ale účinná hladina se drží déle, to ale u Augmentinu není. Je ale otázka, vzhledem k tomu, že bakteriologie byla opakovaně negativní, zdali jejích delší užívání bylo pro Vás prospěšné a změnilo průběh léčby či nikoli. Váš dotaz bude dále zpracovávat zdravotní sestra, která zajistí doplňující názor specialisty, případně Vám pomůže se objednat. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil


Rozhodující je vždy včasné ošetření a bránění infekci. Když už je léčba opožděna potom terapie podle nálezu.
Pokud se vyskytne infekce je na prvním místě místní ošetření rány s jejím otevřením, místně užitými antibiotiky, ošetřením neživých tkání, případně ATB i celkově podle citlivosti při vyšetření na mikrobiologii.
Něktará antibiotika se užívají opravdu krátce.
Postup nebo dokonce správnost léčby v této rubrice nemůžeme hodnotit.
Obraťte se na svého praktického lékaře a ošetřujícího chirurga s vaší otázkou.

Související dotazy

Zánět kloubu
Už asi měsíc mě bolí prostředníček levé ruky, když...
Zánět kloubu
Dobrý den chtěla bych se zeptat měla jsem zlomený vnější...
Výška postele po náhradě kyčelního kloubu
Dobrý den - chtěla bych se zeptat - jak vysokou postel...
Bolest kýčelního kloubu
Mám problém s pravým kyčelním kloubem. Před týdnem...
Zánět kloubu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se nějak...
Bolest v čelistním kloubu
Bolí mě čelist v kloubu. Při otvírání úst mě "křupe"...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět jícnu, žaludku a dvanácterníku

Dobrý den, V létě mě začala bolet lopatka a od ní i hrudník, na pohotovosti...

Zánět jícnu, žaludku, dvanáctníku

Dobrý den,před 14 dny sem byla na gastroskopii a byl mi zjistěn zánět žaludku,...

Zánět jícnu.

Dobrý den,zřejmě po léčbě kortikoidy mám zánět jícnu.Fibroskopie refluxní chorobu...

Zánět kloubních štěrbin

Dobrý den.Prosím o radu.Po déle trvajících a stále neustupujících bolestech...

Zánět kloubu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se nějak zánět kloubu projeví na CRP...

Zánět kloubu

Dobrý den chtěla bych se zeptat měla jsem zlomený vnější kotník a sádru po 4...

Zánět kloubů

Dobrý den, již delší dobu mě trápí otoky kotníků a rukou. Byla jsem na skiagramu...

Zánět kloubu

Dobry den, babička (r. 1939) prodělala v roce 2012 operaci kyčelního kloubu....

Zánět kloubů

Ráda bych se optala doktorka mi napsala do nalezu zanětlivýproces kloubní podle...

Zánět kloubu

Už asi měsíc mě bolí prostředníček levé ruky, když ho chci ohnout směrem do...

Zánět kloubů při užívání železa

Dobrý den, poslední 3 týdny trpím na nateklé prsty u pravé ruky. Také mi otekly...

Zánět kolem pihy

Dobrý den, našla jsem okolo pihy tohle, co by to mohlo být. Děkuji za odpověď

Zanet kolem znamenka

Dobrý den. Kolem znaménka se mi vytvořil lehce nacervenaly lem a znaménko při...

Zánět kolena

Dobrý den,pane doktore.Mám měsíc zánět kolena,bez předchozího úrazu.Poprvé punkce...

Zánět kolene

Dobrý den, Minulou sobotu jsem upadla na schodech na koleno koleno bylo velmi...

Zanět kolene

dobry den ja jeste k memu dotazu ohledne zanetu kolene jetse kdyz s kolenem...

Zánět kolene

Dobrý den můj otec kterému je 60 let měl cca asi před 3 rokami zánět v koleni....

Zánět kolene

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak dlouho se léčí zánět v koleni?

Zánět kolene

Dobrý den, udělala se mi boule těsně pod kolenem na holeni.Zpočátku mě noha...

Zanet kolene

Dobry den. mam napuchlou cast pod kolenem a zanet. Je to horke a z vnejsi strany...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Když si dám jakékoli jídlo, tak vždy v ústech mám kyselo


Bolestivá bulka zezadu na krku

Dobry den,před 5 ti dny sem si našla zezadu na krku bolestivou bulku a druhy...

Vykašlala asi 3x trochu hlenu s krví


Brnění do prstů u nohou

Dobrý den, už delší dobu mě brní prsty u nohou, pozoruji to v poslední době...

Bolesti ucha - krční páteř

Dobrý den chtěl bych vás poprosit o překlad RTG a zda-li to může souviset s...

Silná dlouhotrvající menstruace

Dobrý den,je mi 34let,již druhý měsíc mám tak silnou menstruacni,ze za 24h spotřebují...

Pálení chodidel


Bulka na stehnu

Dobrý den, asi před týdnem se mi objevila mezi stehnem a rozkrokem pod kůží...

Vyhřezlá plotynka

dobrý den, Mohl by jste mi trošku více vysvětlit tento pojem, byla jsem hospitalizována,...

Svědí pálí a nateklá pochva

Dobrý den, prosím nevím co mám dělat a doma to říct nechci:/ před 2 týdny jsem...

Poranění svalu stehna

Dobrý den, manžel si předevčírem při sportu (nohejbal) nejspíš natáhl nebo...

Bolest zubu po ošetření plombou

Dobrý den, před 3 týdny mi paní zubařka opravila kaz, který byl pod bílou...

Příznaky rakoviny jazyka

Dobrý den Mám strach , že mám příznaky rakoviny jazyka. Občas si dám cigaretu,...

Je mi 19 let a nejde mi přetáhnout předkožka přes žalud

Dobrý den, je mi 19 let a nejde mi přetáhnout předkožka přes žalud. Předkožku...

Petechie

Dobrý den, už pár měsíců mam na rukou malé červené tečky. Byla jsem u kožní,...

Lokální anestezie

Dobrý den ráda bych se zeptala jak moc "normální" je možnost lokální anestezie...

Oddálení menstruace

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na podrobnosti ohledně oddálení menstruace z...

Ospen 1500

Dobrý den, doktorka mi dala ospen 1500 na 10 dni ale chci chodit normálně na...

Šimrání v podbříšku

Dobrý den, mám takový problém. Asi 3 dny mě trápí nesnesitelné šimrání v podbříšku....

Oteklý penis po masturbaci

Dobrý den, včera po agresivní masturbaci mi natelk penis. Celý den byl tlustý...

Reklama