Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Zapomenutí pilulky

Kateřina . 28.4.2014

Dobrý den, beru pátým rokem antikoncepci Mirelle, ted jsem bohuzel zapomnela uzit 3 pilulku z blistru a užila ji až s následující, tedy po 24 hodinách. Ve stejný den, jako jsem zapomněla užít tabletu jsem měla nechráněný styk. V příbalovém letáku je napsáno, že by se měl člověk okamžitě poradit s lékařem. Jak velká je pravděpodobnost nefunkčnosti pilulky? Opravdu jedna opožděná tableta o 24 hodin může tak snížit účinnost, když během pauzy se antikoncepce nebere celé 4 dny a účinnost je zachována? Velmi děkuji za odpověď. Zajimalo by mně, proč je tady možnost, že dojde k oplodnění, když přece v předchozích 4 dnech došlo k menstruaci, odloučení děložní sliznice a vajíčko by se tedy nemělo mít kam uhnízdit, ne? Děkuji za vysvětlení, velmi mi pomůže, když mi odepíšete princip, jak to funguje a ne jen, že můžu být těhotná. S pozdravem a přáním pěkného dne.

Odpovídá:

prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví Pracoviště: Sanatorium Helios

Dobrý den, Kateřino, princip kombinované hormonální antikoncepce, zástupcem je Vámi uváděný přípravek Mirelle, využívá tzv. negativní zpětné vazby při uvolňování pohlavních hormonů. Tvorba pohlavních hormonů je řízena centrálně z hypothalamu (část mozku) pomocí krevních působků hormonální povahy (gonadoliberinů) a následně uvolněním jiných krevních působků hormonální povahy, tzv. gonadotropinů - folikulostimulačního hormonu (FSH) a luteinizačního hormonu (LH) z hypofýzy (podvěsek mozkový). To vede k růstu folikulu, který ve vaječníku obsahuje vajíčko, které se cca 14.-16. den uvolní (ovulace). Tyto gonadotropiny ale zároveň vyvolají zvýšenou tvorbu pohlavních hormonů - estrogenů a gestagenů ve vaječnících. Stoupající hladina pohlavních hormonů poté potlačí uvolňování FSH a LH a proto nedochází k opakovanému ovulaci v jednom cyklu. Tento mechanismus nazýváme zpětná vazba. Při umělém přívodu pohlavních hormonů zvenčí od začátku cyklu klesají oba gonadotropiny a nedochází tudíž ke zrání a uvolnění vajíčka z vaječníku ani růstu a přípravě děložní sliznice pro přijetí zárodku. Stejně dojde k potlačení růstu sliznice pochvy a tkáně mléčné žlázy (ne však k úplnému zastavení!). Potlačení výdeje gonadotropinů pomocí zpětné vazby je závislé trvalé hladině hormonů v krvi. Proto je nutná pravidelnost v užívání. Efekt antikoncepce je ještě násoben zahuštěním hlenu v čípku děložním, zpomalením pohybu řasinek ve vejcovodech apod. Pokud nedojde pravidelnému užívaní antikoncepce, může se rozběhnout uvolňování FSH a LH s následnou ovulací. Výrobce toleruje chybu v užívání do 12 hodin. Doba 12-24 hodin je řešena podáním dvojnásobné dávky a následnou týdenní sexuální abstinencí. Pokud je neužití tablety delší jak 24 hodin, doporučuje se tablety dobrat k udržení pravidelnosti cyklu ale s nutností jiného antikoncepčního přístupu při pohlavním styku. Pauzu mezi jednotlivými blistry můžete zkrátit, pak se posune a zeslabí menstruace, ale nesmíte tuto pauzu prodloužit. Nemusíte dělat pauzu vůbec, pak menstruace chybí. Další podrobnosti, které by Vás zajímaly a které mě v tuto chvíli nenapadají, můžete najít např. na www.antikoncepce.cz S pozdravem

Související dotazy

Zapomenutí
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat - stalo se mi to snad...
Zapomenutí
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat - stalo se mi to snad...
Zapomenutí 3.pilulky a ATB
Dobrý den,nyní užívám ATB Ofloxin 200,zaroven v půlce...
Zapomenutí pilulka
Dobrý den, téměř rok a půl beru antikocepci Belara....
Zapomenutí pilulky
Dobrý den, zapomněla jsem si vzít pilulku ve třetím...
Zapomenutí pilulky
Dobrý den, včera večer jsem si zapomněla pilulku vzít....

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zapomenutí dvou tablet placeba

Dobrý den, používám antikoncepci Velmari a zapomněla jsem si vzít dvě tablety...

Zapomenutí HA

Dobrý den. Mám takový problém. Řeším teď poměrně závažný problém v rodině a...

Zapomenutí HA 3dny po sobě

Dobrý den , beru ze začátku druhého týdnu nově antikoncepci LAMYA zapoměla jsem...

Zapomenutí HA a možnost otěhotnění

Dobrý den, před několika dny jsem si zapomněla vzít prášek (2. prášek v platíčku)...

Zapomenutí jedné tablety antikoncepce

Dobrý den, obracím se na Vás ohledně antikoncepce jeanine. Minulý měsíc se mi...

Zapomenutí jednoho prášku

Dobrý den, včera večer jsem si zapomněla vzít jeden prášek antikoncepce Lindynette...

Zapomenutí neaktivní tabletky

dobrý den, beru antikoncepci minesse vzdy v 19:00 ale předevčírem jsem si altivní...

Zapomenutí pilulek

Dobry den, Ani ve snu by me nenapadlo ze jsem tak hloupá,ms jsem mela 16.10.Beru...

Zapomenuti pilulek antikoncepce

Dobrý den chtela jsem se zeptat ve druhé radce platicka antikoncepce jsem si...

Zapomenutí pilulka

Dobrý den, téměř rok a půl beru antikocepci Belara. Ve čtvrtek, kdy jsem si...

Zapomenutí pilulky

Dobrý den, zapomněla jsem si 2 pilulku z balíčka. Beru je ve 20:00, ale vzala...

Zapomenutí pilulky

Dobrý večer, potřebuji poradit. Předminulý týden v pátek jsem si zapomněla vzít...

Zapomenutí pilulky

Dobrý den, zapomněla jsem si vzít antikoncepční pilulku nakonci druhého týdne...

Zapomenutí pilulky

Dobrý den, včera večer jsem si zapomněla pilulku vzít. V příbalovém letáčku...

Zapomenutí pilulky

Dobrý den, stalo se mi, že jsem si dvakrát po sobě zapomenula antikoncepci (Lindynette)....

Zapomenutí pilulky

Dobrý den, užívám antikoncepci tri regol. Stalo se to, že jsem si zapomněla...

Zapomenutí pilulky

Dobrý den, minulé pondělí (29.3) jsem začla užívat nový blistr pramino 21 (menstruaci...

Zapomenutí pilulky

Dobrý den, zapomněla jsem si vzít pilulku ve třetím týdnu užívání. Zjistila...

Zapomenutí pilulky

Dobrý den, mohu se zeptat. Beru antikoncepci Lindynette 20. Zapomněla jsem si...

Zapomenutí pilulky

Dobrý den, beru antikoncepci (Lunafem) každý večer ve 22:00, v sobotu jsem začla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jak jste na tom s hořčíkem?

Trápí vás problémy se zády nebo trpíte častými bolestmi krční páteře? Možná...

Pritomnost protilatek v tehotenstvi u matky A+

Dobry den, jsem v 20. tydnu tehotenstvi druheho tehotenstvi, krevni skupina...

Bolest v podžebří

Dobrý den, chtěla by jsem se Vás zeptat. Již třetí den mám bolesti v levém podžebří,...

Odstranění dělohy

Dobrý den, 9.5. jsem podstoupila laparoskopické odstranění dělohy spodem- 5...

Streptokok a stafylokok

Dobrý den, děti měli streptokokovou angýnu, po vyléčení se u jednoho výtěrem...

Hormonální antikoncepce jako 100% ochrana před početím? NIKDY!

Hormonální antikoncepce je v dnešní době velmi oblíbenou metodou využívanou...

Učte děti říci kouření NE

Jako rodiče máte velký vliv na své potomky. Studie dokazují, že mluvíte-li s...

Jak správně ošetřit puchýř


Cena artroskopie ramene

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na poplatky u lékařů. Čeká mě artroskopie ramene...

MUDr. Jan Síla

Odborný lékař neurochirurgie

Klíště a infekce

Dobrý den. Paní doktorko. ám závažný problém. rRda bych se zeptala na důsledky,při...

Nárok na částečný inv.důchod?

Dobrý den, v roce 2000 jsem měla autonehodu, při které jsem utrpěla krvácení...

Krevní obraz

Dobrý den, dostala jsem dnes výsledky krve, vše mám v normě až na následující...

Prasklá žíla na ruce po infuzní léčbě


Dotaz

Dobrý den, syn(5 let) byl u lékaře se silným suchým(dunivým), dráždivým kašlem...

Doplňková léčba při rakovině prsu? Jen po poradě s lékařem!

Ženy s nádorem prsu zkoušejí cokoliv, jen aby získaly zpět své zdraví. Nemalá...

Inkontinence

Dobrý den, už delší dobu mám podezření na únik moči (mám mokré spodní prádlo...

Zvětšené uzliny na krku


Vřed na penisu


Boule na nártu

Prosím, na nártu se mi udělala měkká, do výšky asi 4cm boule, bolí a když ji...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×