Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Záver: kostná denzita v pásme osteoporózy.

Vnitřní lékařství Mária 22.1.2018

Príjemný dobrý deň,

chcela by som sa poradiť s osteológom:

Absolvovala som denzitometrické vyšetrenie s nasledovným záverom:
LSC: total BK: 1,66%, CH (L1-L4): 2,49%, T- skóre chrbtica: -2,7 (72 %), bedr. kĺb: - 1,6 (79%), neck: -1,9 (75%)
Záver: kostná denzita v pásme osteoporózy.
Mala som vyšetrenú krv, moč, - všetky hodnoty v norme.
Lekár mi vypísal CALTRATE 2x1 tbl. denne a kyselinu ibandrónovú 1 tbl. za mesiac. Chcela by som sa opýtať, či je nutné užívať kys. ibandrónovú, nakoľko má viacero nežiadúcich účinkov a nie každý ju znáša, má nežiadúci vplyv pri chirurgických zásahoch v ústnej dutine /zatiaľ mám zuby v poriadku, nepotrebujem ich/, či nedôjde k nejakým zmenám v organizme. Zatiaľ sa cítím zdravá,.
Mám 61 rokov, nadváhu nemám, pravidelne cvičím a chodím všade peši. Neliečim sa na žiadnu chorobu, lieky neberiem.

Prosím o odpoveď

Ďakujem pekne

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, vzhledem k tomu, že na kostní denzitometrii byla prokázána již osteoporosa skeletu, je určitě vhodné, aby jste lék Bonviva (kyselina Ibandronová) užívala tak, jak Vám lékař doporučil. Ibandronová kyselina (Ibandronát) je přípravek pro léčbu kostních onemocnění, vysoce účinný bisfosfonát III. generace (patří do skupiny aminobisfosfonátů), působí na kostní tkáň a specificky snižuje aktivitu osteoklastů bez přímého ovlivnění kostní novotvorby. Dochází k zpomalení kostní resorpce a potlačení zvýšeného kostního obratu s následným snížením výskytu patologických fraktur a dalších komplikací, k postupnému přibývání kostní hmoty a snížení výskytu zlomenin u žen po menopauze. Bylo prokázáno snížení rizika zlomenin obratlů, účinnost na zlomeniny krčku proximálního femuru nebyla stanovena. Osteoporosa je nemoc, kterou nepocítíte (uvádíte, že se cítíte zdravá) do chvíle výskytu patologických zlomenin, které vznikají vzhledem k osteoporose již při minimálním úrazu (často stačí prudší dosednutí na židli, které vede ke zlomenině obratů) a jejích následky jsou pak z dlouhodobého hlediska závažné, operace, dlouhodobá imobilizace, všechno by se negativně podepsalo na celkové Vaší kondici. Takže z mého pohledu praktického lékaře Vám doporučuji, aby jste lék Bonvivu užívala a v případě, že se během léčby objeví nějaké závažnější nežádoucí účinky, pak s osteologem proberete jeho případné vysazení a další možnosti léčby. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Mária, chápu, že máte z užívání kyseliny ibandronové obavy, zřejmě jste se dobře infomovala o léčbě a ráda byste znala i jiné názory. To je velmi správný přístup. Můžete se také poradit s jiným pracovištěm a praktickým lékařem.
Základem léčení osteoporózy, tedy řídnutí kostí, které postihuje zejména ženy po přechodu, je podávání vápníku a vitamínu D, pak pohyb, zdravá strava a také občas pobyt na slunci. Přidávají se další léky ze skupiny bisfosfonátů. Podle Vašeho vyšetření kosti vykazují známky osteoporózy a Váš lékař se rozhodl, že pro Vás je takto kombinovaná léčba nejlepší. Kyselina ibandronová je nový lék, velice účinný, pomáhá tomu, aby se kost dál neporušovala, nevstřebávala. Tím u Vás klesne riziko toho, že si kosti nějak polámete, což bývá nějčastějším problémem osteoporózy. Zlomeniny se při osteoporóze špatně hojí, dlouho léčí a může se stát, že byste byla dlouhodobě vyřazená z normálního života, hospitalizovaná a podobně.
To, co bývá popisováno jako nejproblematičtější nebezpečné riziko užívání kyseliny ibandronové je prasknutí stehenní kosti a poškození čelisti nekrózou. Musíte o těchto rizicích vědět a kdyby se u Vás vyskytly bolesti v noze, v čelisti či jiné nezvyklé příznaky, hned jít k lékaři. Kyslina ibandronová má také běžné nežádoucí účinky jako jiné léky, problémy s trávicím traktem, bolesti hlavy, alergie... (viz příbalový léták).
Váš lékař je si dobře vědom rizik a nežádoucích účinků, přesto považuje tuto léčbu pro Vás za více prospěšnou, než nebezpečnou, protože budete chráněná před možnými vážnými komplikacemi osteoporózy. I z mého pohledu výhody léčení osteoporózy převažují nad riziky. Konečné rozhodnutí je ale na Vás. Samozřejmě je dobře, že jste informovaná a chcete si udělat vlastní názor. Pokud se pro léčbu rozhodnete, budete pak díky tomu vědět, čeho si všímat a na co si dát pozor. Budete vědět, že máte o užívání léku informovat svého zubaře a nechat si před zahájením léčby důkladně spravit chrup. Přeji Vám, abyste učinila pro sebe to správné rozhodnutí a aby se Vám v budoucnu vedlo dobře.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Osteoporóza
Príjemný dobrý deň, absolvovala som denzitometrické...
Osteoporóza
dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnosti vyšetření...
Intersticiální plicní onemocnění
Dobrý den, chci se zeptat, zda by se dala použít biologická...
Skladba potravy při léčbě osteoporózy
skladba potravy při léčbě osteoporozy, užívám 1 x denně...
Léčba vážné osteoporozy
Dobrý den, z důvodu léčby vážné osteoporozy budu muset...
Závěr MR
Dobrý den, Dnes jsem si vyzvedla zprávu z MR kam...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Závěr magnetické rezonance

Dobrý den, závěr MR mé dcery ( 17 let ) zní: drobná ( do 4 mm ) vícečetná ložiska...

Závěr MR

Dobrý den, Dnes jsem si vyzvedla zprávu z MR kam mne poslal neurolog. Léčím...

Závěr sonografického vyšetření

Dobrý den, začaly mě bolet nohy v kolenou, občas otečou a nemůžu je ohýbat....

Závěr vyšetření - glaukom

Dobrý den byl mi, zjištěn tlak, v, očichOD20, 8 aOS21, 9 v zari2018 teď v březnu...

Závěr vyšetření kolonoskopie

Dobrý den, dnes jsem podstoupila kolonoskopii. Bohužel jsem se lékaře po zákroku...

Závěr vyšetření MR

Dobrý den, prosím o alespoň částečné vysvětlení závěru z mé MR: - bederní lordoza...

Závěr z cytologie ACS-H

Dobrý den, Dnes mi přišel výsledek z cytologie, který měl závěr ACS-H. Mudr.mi...

Závěr z vyšetření

Dobrý den,mám HLA B 27 pozitvní,před třemi měsíci jsem prodělala boreliosu.Nyní...

Závěr ze sono vyšetření štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o vysvětlení (přeložení do "lidštiny" :))...

Záver- bakterialna angína

Dobrý deň, včera ma začalo bolieť v krku. Mám zväčšenú ľavú uzlinu a raz za...

Závěrečné stádium nádorového onemocnění

Dobrý den, mám dotaz ohledně možnosti výživy. Jedná se o maminku, která prochází...

Závěs na rameni

Dobry den, chtela bych se zeptat jak dlouho je treba mit zaves pri narazenem...

Zavinovačka nebo spací pytel

Dobrý den, pane doktore, prosím o odpověď, zda pro miminko je vhodnější zavinovačka...

Zavinování dělohy

Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho trvá po porodu zavinování dělohy. Jsem...

Zavirani oci u ditete

Dobry den, 2lety syn se často zastavi a zavira oci......nevim,co si o tom myslet.Dekuji.

Zavírání očí

Obracím se na Vás a prosím o radu. Můj muž 73 má problém a nevíme co s ním....

Zavírání pouze jednoho oko

Dobrý den, mám takouvou netypickou indipozity a tudíž-nemohu zavřít pouze jedno...

Závislá na Olynth

Zdravím, moje přítelkyně (18) je asi závislá na Olynthu a nechce si to přiznat....

Závislá porucha osobnosti

Dobrý den, patrně mám závislou poruchu osobnosti. Dokud jsem byla v klidu ve...

Závislost

dobrý den mám přítele a on kouří trávu, nikdy jsem se blíž takhle se člověkem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Je mi 11, skoro 12 a už masturbuji

je normalni že je mi 11 skoro 12 a už masturbuji je to normalni a taky už chcu...

Prognóza nádoru žaludku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vážnost a prognózu rakoviny žaludku. Mojí...

Otok ruky,brnění,zbarvení do fialova,necitlivost konečků prstů,bolest,nižší teplota ruky

Dobrý den , mám takový dotaz . Moje kamarádka má od včerejška 7.12. problém...

Bolest v L lumbální krajině

Dobrý den, už asi 3 dny mě bolí v okolí pasu(levá část těla), je to spíše pichlavá...

Vhodná kloubní výživa pro C páteř ?? ano či ne...

Dobrý den, cca před rokem jsem začal trpět v relativně mladém věku po prochlazení...

Infekční mononukleosa

Dobrý den, letos v létě jsem prodělala mononukleózu. Nyní jsem již po jaterních...

Pomerančový džus

Mám takový problém,pokaždé, když si dám pomerančový džus bývá mi špatně. Jakoby...

Zlomenina bederního obratle

Dobrý den, chtěla bych se informovat. 18.4.2017 jsem měla autonehodu, kde jsem...

Samovolně vzniklý flek na kůži

Dobrý den, na noze se mi udělal flek 7cm je to již tři dny. Mám navštívit lékaře?...

Bulka na hlavě ve vlasech

Dobry den prosila bych o pomoc.Uz mam na hlave ve vlasech pres rok dve kozni...

Jsem panna?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat dnes mi můj přítel masturboval dvěma prsty,...

Pocit knedlíku v krku


PSA a PSA frakce

Dobrý den, prosím o zhodnocení hodnot PSA 2,33 ng/ml, frakce 10%. Děkuji.

Klion D 100 a antibiotika

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, moje lékařka mi předepsala klion D jenže...

Pálení na plicích už několik měsíců

Dobrý den, už asi od května mě pálí na plicích uprostřed na hrudní kosti...

Porucha růstu


Sezení u počítače a bolesti zad

dobrý den prosím o radu,když sedím u počítače snažím se sedět rovně i nohy mam...

Brnění prstů na noze

Dobrý den. Asi 14 dní mně jakoby bolí nebo brní prsty na levé noze, ale vždy...

Boule na hlavě

Boule na hlavě. Dobrý den, již před nějakým dnem jsem si nahmatal bouli...

Výtok z penisu po pohlavním styku


Reklama