Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zhoršení příznaků po léčbě leiomyosarkomu čelisti

Onkologie Oldřich 23.9.2019

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Jsem čtyři a půl roku po leyosarkomu horní čelisti.Operace a 33 ozarovani,mám od té doby bolesti hlavně nohou a rukou,horší paměť,soustředění, koncentraci,těžce dýchám a špatně polikam. Právě chci poprosit jestli je možný že po čtyřech letech se problémy zhorsi o 100 procent.Je mi blbě, už půl roku mám rýmu a hleny nejsem schopný polknout, hlavně při pohybu nebo když něco sním.Dychani se taky zhoršilo.Byl jsem na orl,plycnim ,endokrinologii a všude mi řekli že to je po ozarovani. Děkuju moc
Doplňující informace: dělali mi rengen plic, ultrazvuk břicha a ultrazvuk stitny žlázy. Jenom na krku pri tom ultrazvuku větší uzlina která má divný tvar. Na onkologie mi řekli že dobrý že je to benigni. Chtěl jsem se ještě zeptat jak casto by mi měli dělat pet ct.Na začátku mi říkali že mi ho budou dělat každý půl rok a dělali mi ho jednou před 4 rokama po léčbě. Já si na ně vůbec nemůžu stěžovat ale je pravda že mi hlídají jenom tu čelist.Ty ultrazvuky a rengen mi dělali jinde.Jeste bych se chtěl zeptat jestli by jste mi neporadili kde by mi ty kontroly dělali, nebo mě nikam neobjednali

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Oldřichu, následky ozařování se opravdu mohou objevit až roky po prodělané radioterapii. Pokud jste byl podrobně vyšetřen a nebyla shledána žádná patologie, pak to pravděpodobně tak skutečně bude. Váš dotaz ještě přeposílám specialistům v oboru onkologie, kteří Vás budou kontaktovat s odpovědí.
S pozdravem

MUDr. Karolina Kašparová
Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová


Milý Oldřichu, mrzí mne, jaké máte problémy ! Důležité je, že pokud Vás přešetřili a vyloučili návrat onemocnění ! Po ozařování bohužel často vznikou změny, které poškodí trvale okolní tkáně, což je možné , že u Vás ještě v čase doběhlo, i když je zvláštní , že až po takové době a v takové intenzitě ... Možností je, že jak došlo k poškození sliznic, máte omezenou tvorbu slin, pravděpodobně máte i zhoršenou lokální imunitní obranu a tím i sklon ke vstupu infekce do této oblasti. Zkuste hodně dbát na hygienu dutiny ústní , hodně zvlhčovat, dostatek tekutin, žvýkačky zkusit využivat, rozhodně nekouřit. Pokud režimová opatření nepomohou, pak bych bylo možná vhodné zopakovat ORL vyšetření v době zhoršení, zvážit provedení stěrů... víc mne bohužel nenapadá. Držím palce, aby se situace zase zlepšila !KK

Související dotazy

Bolest v čelisti
Před dvěma lety jsem prodělala operaci spodní čelisti...
BOlest levé části krku a čelisti
Mám bolesti v krku jen v leve části, která přechází...
Boulička pod čelistí
Dobrý den, přibližně před dvěma měsíci mě začalo...
Bolest čelisti
Dobrý den, před 10 dny jsem byla na pohotovosti ORL,...
Boulička u spodní čelisti u dítěte
Dobrý den,prosím o radu. Dnes se můj 10letý syn vrátil...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zhoršení paměti,koncentrace,soustředění.

Dobrý den, v poslední době pociťuji potíže s pamětí a výše uvedené. Je pro...

Zhoršení pleti - hormony / strava

Vážená paní doktorko, v poslední době se mi výrazně zhoršila pleť a dost...

Zhoršení pleti po HAK

Dobry den, chci se zeptat beru prvni mesic antikoncepci ebelya a nikdy jsem...

Zhoršení pleti po užívání zinku

Dobrý den, Po užívání zinku v tabletach při doporučené denní dávce 15 mg....

Zhoršení pleti po vysazení antikoncepce

Dobrý den, je mi 27 let, v listopadu jsem přestala brát antikoncepci Jeannin...

Zhoršení po dimisi z hospitalizace pro operaci vnějších rodidel

Dobrý den. 26.9.2019 jsem byla na plastice malých stydkých pysků. Bylo to na...

Zhoršení po léčbě karcinomu štítné žlázy

Dobrý den. Již dva roky mám bolesti a silnou únavu celeho těla. Vzniklo to po...

Zhoršení pokožky

Dobrý den, Má přítelkyně je po operaci štítné žlázy. A netušíme čím, jestli...

Zhoršení pozornosti, bolesti hlavy, únava, točení hlavy, černo před očima, ospalost

Dobrý den. Je mi 17 let, už pár měsíců mám zhoršenou pozornost (jak ve škole,...

Zhoršení prokrvení mozku ??

Dobrý večer. Jsem po infarktu, chtěla jsem se zeptat, když mě zmrtvá zničeho...

Zhoršení rovnováhy po aplikaci Apaurinu

Byl jsem včera večer ošetřen na pohotovosti a dostal jsem do infuze 1ml APAURINu....

Zhoršení sluchu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám chronickou rýmu a poslední dobou špatně...

Zhoršení sluchu

Dobrý den, procházím nyní stacionárními vazodilatačními infuzemi (s Cavintonem)...

Zhoršení sluchu po léku

Dobrý den, mám problém, na který bych ráda znala odpověď. Na radu jsem se ptala...

Zhoršení sluchu, tlak v uchu

Dobrý den, potřebovala bych se poradit ohledně toho na kterého se odborníka...

Zhoršení sluchu.

Dobrý den. Vzhledem k věku /68/ nečekám kdovíjak skvělý sluch. Vadí mi ale špatná...

Zhoršení stavu

Dobrý Den, mám dotaz dlouho dobu trpím bolestí na hrudi.Zhoršeným dýcháním....

Zhoršení stavu a co dělat

Dobry den,mam na vas takovy asi divny dotaz. Lecim se s Ulcerozni kolitidou...

Zhoršení stavu po obstřiku zápěstí

dobrý den, již více jak půl roku mám problémy s bolestí levého zápěstí. Zápěstí...

Zhoršení stavu u staršího člověka

Dobrý den, mému otci je 75 let a cca 15 let se léčí s cukrovkou (1.typu), píchá...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pocit knedlíku v krku

Dobrý den, prosím o Váš názor. Před půl rokem jsem začal cítit jakoby knedlík...

Clostilbegyt

Dobrý den,mam par takovych zvlastni dotazu.Mam uzivat Clostilbegyt od 5.do9.dne...

Brnění těla

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mé 14ti leté dcery. Již třikrát...

Boule na vnější straně kolene

Dobrý den, již od začátku června se mi na vnější straně udělala malá boule,...

Bolest v krku

Dobrý večer, dnes mě začalo bolet v krku, bolest je i při polykání, při otevírání...

Bolest hlavy


Palčivá bolest od levého podpaží podél prsu

Dobrý den, je to asi půl rok zpětně, co mě začalo bolet jakoby od levého podpaží...

Pád na rozevřenou dlaň

Dobrý den pane doktore, bude to měsíc, kdy jsem si chtěl sednout na podlahu,...

Bolest krční páteře

Dobrý den už 3 měsíce trpím bolesti krční hrudní pateře rhb byla ,ale nepomaha...

Zánět pochvy

Dobry den, od vcerejsiho vecera pozoruji rybi zapach z pochvy. Vytok ani svedeni...

Petechie, krvavé fleky

Dobrý den, vždy, když dlouho chodím, objeví se mi na dolních končetinách krvavé...

Nazelenalá moč

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Na gynekologii mi objevili zánět močových...

Spolehlivost testu na syfilis

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o názor odborníka. Mohu krevní test na syfilis...

EEG, stavy nevnímání

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení výsledku z vyšetření EEG, hlavně, zda výsledek...

Boule v tříslech

Dobrý den,Chtěla bych se zeptat.Na tříslech se mi dělají už delší dobu boule.Bolí...

Narušená panenská blána


Zoloft

Dobrý den, 5.měsíc užívám Zoloft (50mg denně) na neurologický problém. Nyní...

Předkožka

Dobrý den, Chci se zeptat, zda je možné mít sex s nestaženou předkožkou. Když...

Vysoký puls

Dobrý den, čas od času trpím vysokým tepem, v klidu mi vystřelí až na 170. Před...

Dlouhodobá bolest v krku

Dobrý den, již přes měsíc se trápím s problémy bolesti v krku. Začalo to...

Reklama