Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zjistili mu steatozu ve stadiu cirhozy jater.

Trávení Natasa 14.5.2018

Dobrý den ,přítel bere léky na maniodeprese lithium 1-0-1,egolanza 5mg 0-0-1.V pátek byl na elastografii a zjistili mu steatozu ve stadiu cirhozy jater ,jaterní testy má alt 2,05,ast 1,56.ggt 2,57.fosfataza alkalicka 1,1.zvýšený cholesterol a stitna žláza .kyselina močové 446,krevní obraz v normě .jaká léčba by pomohla na maniodepree aby to neublizovalo jatrum a co s jatry .jinak k lékařům chodí semnou je hodně unavený a spí 12 hodin denně .děkuju moc A odpověď. Doplnění informací: děkuji moc za odpověď ,přítel byl na elastografii a tam mu napsali že má Nafld s cirhozou jater tak nevím z čeho myslíme si že právě z léků které bere ale teď nevím ale alkohol přítel nepije vůbec ani pivo protože jeho máma byla alkoholicka a on to nesnášel

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, nemyslím si, že za stavem jater je pouze aktuální léčba přítele. Bylo by taky vhodné doložit výsledek provedených vyšetření, steatosa a jaterní cirhosa jsou 2 odlišné stavy. Steatosa je nahromadění tuku v jaterních buňkách, časté je při obezitě, alkoholismu, vysoké hladině tuků v krvi, cukrovce. Jaterní cirhóza je chronické jaterní onemocnění, při kterém postupně dochází k přestavbě jaterní tkáně a cévního řečiště jater. Jaterní cirhóza je chronický proces, při kterém dochází k nekróze jater a následně ke zvýšené tvorbě vaziva a k uzlovité přestavbě jaterních buněk. V naší populaci jsou vedoucími příčinami nadměrná konzumace alkoholu a chronické virové hepatitidy typu B a C.
Lithium obecně ovlivňuje spíše funkce ledvin, i se touto cestou vylučuje, závažné jaterní poruchy nepatří mezi nežádoucí účinky této léčby. Není nutno ani upravovat dávku Lithia na den. Co se Egolanzy týče, u pacientů se středně závažnou nedostatečnosti jater (cirhóza, Child-Pugh třída A nebo B) by počáteční dávka měla být 5 mg a zvyšována by měla být jen opatrně. Samotný lék může působit přechodné asymptomatické zvýšení hladiny jaterních aminotransferáz (ALT, AST), je zde pak potřeba zvýšené opatrnosti a dalšího sledování, ale není nutné ihned lék vysazovat. Při aktuální léčbě je nutné určitě přítele pravidelně sledovat, dělat kontrolní odběry jaterních funkcí, v léčbě pokud je s efektem bych klidně pokračovala. A určitě by jsem pátrala i po jiné příčině steatosy/cirhosy jater, která byla zachycena při vyšetření. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, Vašemu příteli byla diagnostikována NAFLD - non-alcoholic fatty liver disease (nealkoholické ztukovatění jater) ve stadiu cirhózy. Na vzniku tohoto problému se nepodílí alkohol, jak název napovídá. Spoluúčast mohou mít genetické vlivy, také některé léky, mezi nimiž ale nejsou obvyklé ty, které Váš přítel užívá.
Mezi hlavní původce této jaterní nemoci patří hlavně nevhodná strava bohatá na tuky a cukry, nadváha či obezita a metabolický syndrom (právě jako u Vašeho přítele bývá vyšší hladina kyseliny močové a cholesterolu, také bývá porucha v oblasti vstřebávání cukru). Domnívám se, podle toho, co jste napsala, že právě metabolický syndrom vedl u Vašeho přítele k jaterní poruše. Na vzniku metabolického syndromu se mohla spolupodílet i porucha štítné žlázy.
Bude nezbytné, aby Vašeho přítele důkladně vyšetřil lékař hepatolog (odborník na játra) a aby se dovyšetřily všechny možné příčiny vzniku cirhózy (žloutenky, autoimunitní a dědičná onemocnění a další). Kromě vyšetření jater by Váš přítel měl podstoupit celkové interní vyšetření, zejména na stav srdce, testy na cukrovku a další. Podle výsledků se bude řídit léčba.
Podle toho, co jste napsala, Váš přítel bude nejspíše užívat léky na štítnou žlázu a cholesterol, také léky na podporu jaterních funkcí. Nezbytná bude dieta s omezením tuků, cukrů a některých druhů bílkovin kvůli vysoké hladině kyseliny močové. Také bude třeba zařadit fyzickou aktivitu a pokud je to případ Vašeho přítele, shodit přebytečná kila.
Bohužel NAFLD je častou příčinou vzniku jaterní cirhózy a někdy se na poruchu jater přijde až když je jaterní tkáň přestavěná, zjizevnatělá. Tomu se říká cirhóza. Je to vážné poškození a bude třeba, aby lékaři i Váš přítel udělali maximum pro to, aby se stav jater dále nehoršil. Budou nutné pravidelné kontroly jaterních testů a ultrazvuku.
Ohledně léčby maniodeprese Vašeho přítele je třeba, aby ošetřující psychiatr vědel o jaterním nálezu, případně upravil léčbu Egolanzou či jinak nastavil medikaci. Rovněž ošetřující hepatolog či gastroenterolog musí vědět o chronické psychiatrické léčbě a vyjádřit se ke stupni cirhózy, aby se psychiatr podle toho mohl zařídit. Bude nutná součinnost obou lékařů. Rozhodně léky bez porady s lékaři sami neměňte ani nevysazujte.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Steatoza jater
Dobrý den, byl jsem na vyšetření u hepatoložky se...
Steatóza jater
Můj otec byl začátkem roku na vyšetření, a zjistili...
Poškození jater
Dobrý den, jsem po LCHCE 2010, v roce 2013 mi byla...
Hemangiomy v játrech a steatoza jater
Dobrý den, před deseti lety mě před operací žlučníku...
Steatoza jater
Dobrý den, mam dotaz, mé švagrové je 35 let a zjistili...
Vliv cirhozy na psychiku
Dobrý den, můj manžel má 30let nemocná játra, nyní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zjem jedlo, bolesť v pravom boku, následne hnačka

Dobrý deň. Už 2-3 roky ma trápi jeden problém. Keď zjem niečoho viac, je jedno...

Zjistena ureaplasma parvum

Dobry den, byla mi zjistena ureaplasma parvum, a hodnoty pus cells 5-8 hpf a...

Zjisteni nakazeni nestovicemi pred vysevem

Dobry den,mam dotaz.Lze z krve zjistit,zda se syn nakazil nestovicemi? Jsme...

Zjisteni pdruheho pohlavniho styku

mampritela ktery si mysli ze sem mela druhy pohl. styk s muzem a ja mu chci...

Zjistí mi marihuanu v těle?

Dobrý den,včera jsem zkusila marihuanu asi po druhé za život a v pondělí mám...

Zjistí mi z krve na gynekologii , že jsem měla marihuanu?

Dobrý den, chci se zeptat, nehulím marihuanu často, ale během minulých tří měsíců...

Zjistí se maryhuana na preventivní prohlídce

Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda se na preventivní zdravotní prohlídce ve...

Zjistí se THC z krve?

Dobrý den, občasně se mi dělají v oblasti krku nezhoubné tumory, ale na onkologii...

Zjistil sem, že mám ve stolici roupy

Dobrý dne, je mi 25 a zjistil sem že mám ve stolici roupy, a tím to se chci...

Zjistili mi nezhoubný nádor na koleni

Dobrý den. Je mi 15 let a už před dvěma lety mi zjistili nezhoubný nádor na...

Zjistily mě reflux jicnu a drazdivy trakcnik

Dobry den mam takovy problem zjistily mě reflux jicnu mam nolpazu a drazdivy...

Zjistit nález

Dobrý den, prosím můžete mi vysvětlit nález: Mediální protruze disku L4/5...

Zjištěn kalcifikát v kyčli

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení mého vyšetření. RTG: Gonarthrosis I-II st,pravá...

Zjištěna hypofunkce štítné žlázy v 17.tt

Dobrý den, na základě vyšetření krve mi byla v 17.tt zjištěna snížená funkce...

Zjištěná hypofunkce v těhotenství

Dobrý den. Jsem v 16. týdnu těhotenství a až nyní mi byla zjištěna snížená funkce...

Zjištěná snížená funkce štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, vážená paní doktorko, asi ve 14. týdnu těhotenství mi byla v rámci...

Zjištění alergie na lepek

Dobrý den, mám následující příznaky a chtěla bych vědět, zda se může jednat...

Zjištění Candidy Albicans

Dobrý den, prosím Vás může mi obvodní lékařka z bakteriálních výtěrů zjistit...

Zjištění defektu IGA u dítěte (nejsou obranné látky na sliznici)

Dobrý den, mé 19měsíční dcerce byl zjištěn defekt IGA. Doktorka mi jen řekla,...

Zjištění diagnózy

Dobrý den, před dvěma týdny jsem upadla na kolečkových bruslích na levé zápěstí....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Těhotenství, hCG

Dobry den, ted mi prisla odpoved od doktorky a moc ji nechapu hladina hcg pod...

Brnění horních končetin

Dobrý den, chtela bych poprosit o radu. Už delší dobu mě trápí brnění obou...

Otoky nohou a jejich příčiny

Dobrý den, chci se zeptat na příčinu oteklých nohou, lýtka a kotníky. Vždy...

Pocit knedlíku v krku


Ruptura menisci

Dobrý den, prosím, co znamená: Ruptura menisci med.genus I. dx. degenerativa Gonarthrisis...

Hodnoty železa v krvi

dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat?jestli je možné mít jeden týden v krevních...

Pálivé červené skvrny

Dobrý den, na obličeji se mi občas tvoří červené skvrny, které nejprve začnou...

POcit kyselosti v ústech

Dobrý den Poslední dobou mně trápí bílé skvrny,které mám na jazyku,především...

Campylobacter

Dobrý den, 4. srpna mi začaly zdravotní problémy - horečky, později průjem...

Penis

Dobry den je mi 15 a pri stoupnuti udu mi nejde vydet zalud a jestli to neni...

Bolesti a píchání v prsou

Dobrý den, občas se mi stane, že mě pobolívá u srdce nebo na pravé staně v prsu.....

Osteoporóza

dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnosti vyšetření osteoporozy pomocí...

Bolest mezi lopatkami a dušnost

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Od út mě trápí slušná bolest zad (mezi lopatkami...

Bolest ramene


Vodnaté puchýřky na noze

Vodnaté puchýřky na plosce nohy Na plosce nohy se mě pravidelně jedno za...

Podkožní bulka v obličeji

Dobrý den, občas se mi na různě na brade, či jinde na obličeji z ničeho nic...

Opakované anginy

Dobry den..mam takovy dotaz..30let..Od Ledna jsem začala trpět na hnisavé anginy..Za...

Vysoké patro

Dobrý den prosím o odpověď na dotaz vysokého patra u kojence. Je to nějaký vážný...

Nateklý krční čípek

Dobrý den, paní doktorko. Na téma krční čípek tu už bylo hovořeno několikrát....

Kalcifikace

Dobrý den, naváži na předchozí dotaz - na výsledku rentgenu mám nález kalcifikace...

Reklama
Zavřít