Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zlomenina lebky

Chirurgie Jiří 12.6.2019

V ůmrtní zprávě je uvedena příčina smrti "Fractura basis cranii". Neznám jednoznačný překlad do českého jazyka. Je ale možné, aby člověk před danou příčinou smrti, po úraze, ještě dva dny žil, s okolím běžně komunikoval a 12 hodin před smrtí byl v nemocnici ošetřujícím lékařem označen za schopného následné domácí péče. Chci jen znát odborný postoj k popsané situaci, která se odehrála již před 70 lety.
Doplnění informací: děkuji za rychlou odpověď. Chápu, že vzhledem ke stáří události a nedostatku bližších informací se dnes nedá nic víc sdělit. Jednalo se o úmrtí mého prastrýce. Viz přiložený zápis z knihy úmrtí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Moji odpověď berte jen jako možnost, ne jako jednoznačný závěr. V medicíně jsou možné různé věci a vždy záleží ne jen na vlastním zranění, ale i na následných komplikacích. Je možné, že lebka (chápáno jako kost), byla zlomena a byla zde na pitvě patrna lomná linie, ale v prvopočátku nedošlo k posunu těchto kostí a nedošlo ani k poškození mozkové a míšní tkáně. V takovémto případě, pokud se neudělá cílený Rtg snímek, je možné i zlomeninu přehlédnout a pacient může normálně žít. Po určité době, kdy není lebka správně fixována může dojít k posunu kostní, může dojít k poškození nervů, může dojít k zánětu a následnému septickému stavu, může dojít k čemukoliv jinému a v této době se zdravotní stav rapidně zhorší a pacient zemře. Pokud by došlo k zlomenině base lebky, jejímu posunu, poškození cév nervů atd., tak pacient obvykle umírá hned. Pravděpodobně pitvající lékař do protokolu uvedl základní příčinu smrti a dále již nerozváděl následné komplikace. Před 70 lety nebylo k dispozici ani CT, ani magnetická rezonance a proto předpokládám, že když měl být pacient propuštěn domů, tak personál o dané zlomenině vůbec nevěděl. Bohužel komplikace, ať již jakékoliv zavinily rychlé a nečekané úmrtí. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Zlomenina spodiny lebeční je záludné a i dnes velmi nebezpečné poranění, které je spojeno s řadou komplikací, které se jako závažné mohou objevit ihned, ale také s časovým odstupem.
Zlomenina base lební se diagnostikuje někdy snadně, jindy s námahou a někdy se projeví právě jen těmito komplikacemi.
Komplikací je mnoho a z množství lze vyzvdnout krvácení do mozku a jeho okolí, poranění hlavových nervů, která mohou být neslučitelná s životem.
Zlomena spodiny lebeční často otevírá vstup do prostorů mozkových plen, které jsou potom infikovány se závažným koncem.
Dnes je diagnoza jistější, přesnější, ale závažnost této diagnozy zůstala.

Související dotazy

Zlomenina ruky
zdravim mam třištivou zlomeninu , zlomenina hlavičky...
Zlomenina
Dobry den mam tridtivou zlomeninu lokte operscr srouby...
Zlomenina V.MC
Dobrý den, Chtěl bych se prosím zeptat. Utrpěl jsem...
Vmacknuta zlomenina lebky
Dobrý den. Před par měsíci jsem byl napaden, vše v...
Zlomenina bederního obratle
Dobrý den, chtěla bych se informovat. 18.4.2017 jsem...
Zlomenina III. nártní kosti
Dobrý den, Lékař (chirurg) mi diagnostikoval únavovou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zlomenina krčního obratle

Dobrý den, mamka si zlomila 6. obratel krční páteře a určili jí konzervativní...

Zlomenina krčního obratle 6

Dobrý den chtěla jsem se zeptat syn má zlomený 6krční obratel je v nemocnici...

Zlomenina krčních obratlů

Dobrý den, můj syn 36 let utrpěl těžký úraz loni v červenci. Zlomené 4,5 obratle...

Zlomenina kůstek zápěstí

Dobry den utrpěl jsem při pádu vymknuti kustky v zápěsti a přetrahni vazu v...

Zlomenina kůstky malíčku

Mám zlomenou kůstku s venkovní strany malíčku. Dostal sem dlahu a měl si jít,...

Zlomenina l. hlezna

Dobrý den, chtěl bych se informovat o délce léčby zlomeniny L. hlezna dvojitá...

Zlomenina L1

Dobrý den, pane doktore, Dne 8.12. jsem si při pádu z koně zlomila L1 obratel....

Zlomenina L1

Dobrý den pane doktore, reaguji poněkud opožděně, nepřišla mi hláška do mailu...

Zlomenina L1

Dobrý den pane doktore, děkuji za předchozí odpověď, konkretizuji přesně podle...

Zlomenina L3, L4, L5

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je to asi 3 roky jsem utrpěla úraz po pádu...

Zlomenina levé ruky.

Dobrý den,16.4.2012 jsem utrpěla zlomeninu levé ruky Dg:Fractura partis distalůis...

Zlomenina licnej kosti

Dobrý deň. Pred dvoma dňami som dostal úder pod oko kde mi ostalo opuchlé miesto.Líce...

Zlomenina lokte

Dobry den, dcera (7 let) si 30.6. zlomila ruku tesne nad loktem, lecba byla...

Zlomenina lokte

Dobrý den,1.Února jsem upadla na schodech přímo na loket.Loket stále bolí.RTG:bez...

Zlomenina lopatky

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli je možné aby si člověk zlomil lopatku...

Zlomenina lopaty kýčelní kosti

Dobry den, ve stredu 18.7. jsem si padem zpusobil zlomeninu leve lopaty kycelni...

Zlomenina luxační

dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho se budu léčit a kdy bych mohla dostat...

Zlomenina lytkove kosti

Dobry den, chtel bych ze zeptat jesli je spravne urcena lecba.Mam zlomeninu...

Zlomenina lýtkové kosti

Dobrý den, můj dotaz se týká následné procedury po sundání sádry, zda mě čeká...

Zlomenina lýtkové kosti

Dobrý den, mám 4 měsíce po operaci roztříštěné zlomeniny lýtkové kosti a za...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bílé pupínky na varlatech

Dobrý den, Na Varlatech se mi něco jako akné - bílé pupínky - mohl bych se...

Systémový lupus

Dobrý den, kvůli silným bolestem rukou v rámci podezření na SLE a zhoršení bolesti...

Zinnat 500 a slunce


Antibiotika a alkohol

Dobrý den, paní doktorko od pondělí 8.9. beru DOXYHEXAL 200 mg 1 tabletu denně...

CT žlučníku

Dobrý den,podle vyšetření CT žlučníku mi bylo zjištěno:žlučník menších rozměrů,ostře...

Pálení při ejakulaci

Dobrý den, přibližne od 11 let kdy jsem začal masturbovat mě po ejakulaci pálí...

Lipomy

Dobrý den je mi 14 a už od dětství mám na penisu takové tečky a nwm co to je...

Možnost otěhotnění po čtyřicítce

Dobrý den, ptám se pouze hypoteticky (no, tedy za svoji kamarádku), ale pokud...

Neustálé zahlenění dýchacích cest

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, jak postupovat v případě níže...

Četné bradavice na rukou a nohou

Dobrý den, obracím se s problémem, který mne už přes rok velmi trápí a není...

Bulky v oblasti ohryzku

Dobry den dnes rano jsem si vsimla ze ohryzek neni takovy jako driv ze moc pohyblyvy...

Rána na penise


Křupání v zápěstí

Dobrý den, Při každém pohybu (už asi tak měsíc), mi křupe pravé zápěstí....

Zvětšená žíla na penisu

Dobrý den asi před týdnem se mi na penisu objevila obrovská žíla,vedoucí od...

Leukocyty v moči


Suspektní angína


Rychlá ejakulace, špatná erekce

Dobrý den, oslovuji Vás z jednoho prostého důvodu, je mi 21.let, a můj problém...

Antidepresiva


Existuje nějaká alternativa Bioparoxu?


Mám na toaletním papíru jasně červenou krev

Krev ve stolici. Dobrý den, mám dotaz. Dnes jsem byla již asi po druhé -...

Reklama
Zavřít