Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Změna medikace

Vnitřní lékařství Josef 25.8.2015

Dobrý den,prodělal jsem 2 krát trombozu dolní končetiny byl mi nasazen warfarin 3mg který jsem užíval asi 5 let a to půl tablety denně a jeden den jsem vynechával hodnota INR se pohybovala v rozmezí 2,5-3 což bylo v pořádku jenže poslední rok se tato hodnota začla pohybovat od 2,8-4,5 a nemohla se ustálit.Nyní mi pan doktor předepsal trobex chci se zeptat zda jsem dostatečně chráněn proti tromboze,infarktu,mozkové mrtvici a zda tento lék je lepší než warfarin který má spoustu vedlejších učinků.
Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,
odpověd na Vaši otázku není snadná.
Po dvou trombozách je většinou warfarin již na doživotí. Ale záleží na okolnostech, které k trombozám vedli, a zda byly v obě v jedné dolní končetině nebo každá v jiné končetině. Dále na riziku krvácení, na celkovém zdravotním stavu apodobně (velmi komplikované tedy odpovědět...)
Trombex vás chrání před infarktem a před mrtvicí velmi dobře. Ale nechrání před mrtvicí u rizikových pacientů s fibrilací síní (arytmie srdce). A nyní se několik let říkalo, že léky typu Anopyrin a Trombex nechrání před trombozou. Nyní se podle několika velkých mezinárodních studiích ukazuje, že je lepší užívat něco (Anopyrin, Trombex) než nic. Tyto léky mají sice nižší účinnost než warfarin, ale také méně krvácivých rizik.

Pokud jste pacient, který by měl mít warfarin nastálo, pak bych u vás spíše hledala příčinu toho, proč máte nevyrovnané INR (kolísavé množství zeleniny, více a nepravidelně alkoholu - alkohol zvyšuje INR). Ale asi by mě úplně nevykolejilo kolísání INR 2,0-4,0. Takže bych u vás spíše volila warfarfin s častější monitorací INR (á 2-3 týdny do ustálení - INR do 3,5 je zcela v pořádku).

Pokud byste měl ale 2 trombozy vyvolané např. operací a delší dobu od sebe, tak bych vás ponechala na Anopyrinu nebo Trombexu.

Také záleží na Vašich dalších chorobách (angina pectoris, cukrovka....)

Přeji hodně zdraví
S pozdravem
MUDr. Veronika Kaššovicová

Související dotazy

Změna HAC
Dobrý den, brala jsem půl roku antiko. Minervu a...
Změna HAC
Dobrý den, přecházím z antikoncepce Sidretella na antikoncepci...
Medikace
Dobrý den, moje maminka (83 let) má následující dg:...
Změna antikoncepce a zpoždění menstruace
Dobrý den, minulý měsíc jsem měla menstruaci skoro...
Změna medikace
Zdravím,mám artrozu,ostereoporozu,špatná játra-celková...
Změna HA pro bolesti při styku, ztrátu libida
Dobry den, od 16let do cca 24 jsem brala Mercilon,pote...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Změna léku

Prosím Vás o pomoc, mívám migrény s bolestí hlavy - jakoby chtěla prasknout...

Změna léků


ZMĚNA LÉKU A DALŠÍ OPERACE.

Dobrý den. V minulých dotazech jsem se ptal , bylo mi odpovězeno , ale při...

Změna léků na tlak

Dobrý den.Lékař mi předepsal Triplixam 10mg/2,5mg/5mg.Po užíváni se mi tlak...

Změna léku prestarium neo na telmisartan apotex

mívám ve stresu vysoký krevní tlak (někdy až 200/130) jindy normální tlak kolem...

Změna lyrica 150mg naPregabalin 150Milan Phaema

lekaeník ně změnil z lyrica na Pregabalin a necítím se po něm dobře,potím se...

Zmena materskeho znamenka v puchyrek

Dobry den, mam dotaz ohledne meho znamenka ktere mam uz od narozeni na malicku....

Změna mateřského znaménka

Prosim je tohle znaminko rizikove,pritel rika, ze mu nic neni ale ta bila kulicka...

Změna mateřského znaménka

Dobrý den, všimla jsem si mateřského znaménka, které se změnilo, barva a vyvýšenina....

Změna medikace

Zdravím,mám artrozu,ostereoporozu,špatná játra-celková přestavba,cistu na ledvině...

Změna medikace

Dobrý den,prodělal jsem 2 krát trombozu dolní končetiny byl mi nasazen warfarin...

Změna mého stylu

Dobrý den, po dlouhé době jsem se rozhodl hubnout racionálním způsobem a tím...

Změna mensesu

Dobrý den.Mám takový problém.Je mi 14 let,pohlavní styk jsem ještě neměla.Menstruaci...

Změna menstruace

Dobrý den, momentálně nemám možnost kontaktovat svého gynekologa, tak bych Vás...

Zmena menstruacie

Dobry den,asi pred pol rokom sa mi zmenila menstruacia.Vzdy som ju mavala prvy...

Změna menstruačního krvácení

Dobrý den chtěla jsem se zeptat měla jsem minulý měsíc hodně slabou menstruaci,která...

Změna místa pobytu při marodění

Dobrý den,měla bych dotaz.Jsem těhotná,na začátku pátého měsíce.Téměř od začátku...

Zmena mleka

Dobry den,chtela sem, se zeptat ma necelych sesti tydeni holcicku,kojila sem...

Změna na čípku

Dobrý den. Dnes jsem byla u sveho gynekologa na opakovaném cytologickém vyšetření....

Změna na děložním čípku

Dobrý den, při posledním stěru děložního čípku mi byla nalezena atypie LSIL....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Citlivé oči na světlo


Pálení zad

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, čím by mohlo být způsobené pálení zad přibližně...

Bolest v oblasti lícní kosti

Dobrý den. Již 3 den me při doteku, nebo jiném mechanickém tlaku bolí v oblasti...

Průjmovitá stolice a antikoncepce

Dobrý den, od včerejška mám prujem, dneska už i vodnaty i horečky, takže mám...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Vysřelující a píchavé bolesti ruzně po těle

Dobrý den vážená paní primářko, chtěl bych Vás požádat o radu ohledně mých...

Paleni zad

Dobry den, o vikendu se u me projevilo jakesi paleni kuze zad. Je to v oblasti...

Zalehnuté ucho + praskání při nádechu

Dobrý den, už třetím dnem mě trápí pocit zalehlého ucha a při každém nádechu...

Pocit špatného dýchání po porodu

Dobrý den, jsem zhruba 11 měsíců po porodu, od porodu mě trápí pocit špatného...

Štípnutí hmyzem

Dobrý den, včera mě štípl nějaký hmyz, bohužel jsem nevěděla jaký, protože...

Ložiska na MR mozku

Dobrý den, partnerku už delší dobu trápí intenzivní a časté migrény, a proto...

Hluboké říznutí do prstu

dobrý den před 2 dny jsem si nožem dost nešikovně vyřízla kus bříška na prstu....

Palpitace

Dobrý den, můj problém je v tom,že občas se v noci vzbudím a začne mi silně...

Modré světlo na akné - ano či ne?

Dobrý den, je mi 22 let a po vysazení hormonální antikoncepce se mi začalo...

Při erekci nelze přetáhnout předkožku přes žalud

Dobrý den, mám problém s penisem. Při erekci nelze přetáhnout předkožku přes...

Nafouklé břicho, nevolnost, únava, bolest svalů

Dobrý den, přibližně 4 dny mi je špaťně. Začalo to nejříve pocitem nafouklého...

Zkrácená uzdička na penisu

Dobrý den, je mi 20 a chtěl bych se zeptat jestli mám zkrácenou uzdičku na...

Bolesti břicha, nevolnost, asi zánět divertiklů

Hezky den,jiz pres tyden mam pocit nevolnosti,bolesti bricha.Zacalo to ostrym...

Je mi 14 let a pálí mě vagína

Už týden mě strašně pálí, řeže a svědí vagína a někdy i při močení. Nevím co...

Mám na spodní části žaludu v místě kde se spojuje se zbytkem penisu pupínky podobné akné

Mám na spodní části žaludu v místě kde se spojuje se zbytkem penisu pupínky...

Reklama
Zavřít