Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Znovu se objevující nádor

Eva . 22.6.2015 redakce uLékaře

Dobrý den, moc ráda bych Vás požádala o odpově'd na můj dotaz.
Můj taťka, ročník 1947 byl v 04/2012 operován na nádor prostaty. Jeho prostata byla prý 3x zvětšená a bohužel nádorové buňky se zřejmě nepodařily odstranit operací a ani následným ozářením v 07-08/2012 všechny, pan doktor říká, že buňky zřejmě přerostly lůžko prostaty.
Nicméně stav PSA po operaci byl v neměřitelných hodnotách.
bohužel PSA se ale začalo zvyšovat -
05/2013-0,10
11/2013-0,11
02/2014-0,24
05/2014-0,20
28.7.2014 bylo taťkovi uděláno v Praze v Protonovém centru vyšetření "Cholinovým Petem" PET CT s negativním výsledkem

30.7.2014-0,33
17.9.2014-0,25
změna měřícího přístoje
20.10.2014-0,20
26.11.2014-0,20
19.1.2015-0,30
opět došlo ke změně měřícího přístoje
9.3.2015-0,436
9.4.2015-0,447
konec května 2015-0,617

Onkolog nám v tuto chvíli radí, vydržet a tvrdí, že znovu ozařovat nelze a doba, kdy nasadí hormální léčbu je v podstatě jedno. Prý po nasezení hormonální léčby rakovinové buňky přestanou vykazovat činnost ať je PSA v hodnotách např. 1,0 nebo 10. Je skutečně pravdou, že počkáme-li s nasazením hormonální léčby do vyšších hodnot PSA nic neriskujeme?
Domníváme se, že čím vyšší hodnota PSA, tím více rakovinových buněk a tudíž po době, kdy přestanou působit hormony a rakovinové buňky opět obnoví svoji činnost, budeme bojovat s daleko větším počtem nádorových buňěk než kdybychom hormonální léčbu zahájili nyní....
Jaký je prosím Váš názor na tuto problematiku?
Můžete mi prosím shrnout jednoznačně a otevřeně pro a proti nasazení léčby nyní a pro a proti při nasazení léčby po čase?



S tím úzce souvisí další otázka, zda se rozhodnout pro chirurgické odstanění varlat či pro léčbu hormony? Taktéž bych Vás moc prosila a shrnutí pro i proti pro tu či onu metodu....
Je možné, pokud se rozhodneme pro léčbu hormony, udělat po čase (pokud už tato léčba nebude dostačující) i odstranění varlat chirurgicky?


Chtěla bych podotknout, že nechceme něco zanedbat (bojíme se prorůstání nádorových buněk do kostí, případně do jiných orgánů), ale zároveň se bojíme nasadit hormonální léčbu předčasně (z důvodu nežádoucích účinků a hlavně doby, kdy působí).



Prosím moc také o vysvětlení, jak a kdy vznikají metastázy.....



Ještě podotýkám, že v době operace měl taťka hodnotu PSA 16, a 24.



Máme možnost ještě jednou podstoupit vyšetření PET CT (cholinový pet) v protonovém centru v Praze.
Má toto vyšetření nějaké výrazné negativní účinky a je pravděpodobné, že v této fázi, PSA-0,617, se na PET CT nádorové buňky objeví?
Pak-li že se objeví, co nám to skýtá za možnosti, budeme-li vědět, kde se nádorové buňky nacházejí?



Také zvažujeme konzultaci v institutu celostní medicíny v Praze - jaký je Váš názor- dá se změnou způsobu života a stravy zbavit nebo alespoň zastavit rozmnožování nádorových buňěk.....?



Moc a moc Vám děkuji za odpověď.



Odpovídá:

MUDr. Karolina Kašparová


Milá Evo,léčba karcinomu prostaty je velmi složitá, respektive existuje velmi mnoho možností kdy a jakou léčbu nasadit. Volba časného či odloženého zahájení záleží spíše na zvyklostech a zkušenostech každého pracoviště, na stavu, obtížích pacienta a na jeho preferencích. Každá hormonální léčba nakonec dospěje do stadia, kdy přestane fungovat. Zastánci odložení zahájení hormonální léčby argumentují lepší kvalitou života, nepřítomností nežádoucích účinků. Já vždy přihlížímk názoru pacienta (někdo se chce léčit a hned jiný raději vyčká), k jeho celkovému stavu, obtížím. U člověka, kde je delší očekávaná doba života (nemá závažné jiné choroby), tam kde došlo k rychlému vzestupu PSA se doporučuje časné nasazení hormonální terapie. Chirurgické odstranění varlat je jednorázovým rychlým řešením, na injekce se pravidelně dochází, efekt je zcela stejný. Odstranění varlat je doporučováno jako pro pacienta praktičtější a pro systém úspornější řešení. Je možné po počáteční aplikaci hormonů následně se rozhodnout pro odstraněnní varlat.
Vznik metastas - z nádoru se do těla uvolnují jednotlivé buňky, buď si s nimi dokáže organismus poradit a zničí je, nebo se někde usadí a začnou se dělit, narůstat a vytvoří metastazu. Otázka kdy je individuální, u někoho hned časně se vznikem nádoru u jiného nikdy...
S cholinovým PET/CT se teprve hromadí zkušenosti, uvádí se, že zachycení ložisek je pravděpodobnější až při hodnotách PSA nad 1 nebo při rychlém nárustu hodnot, cožani jedno Váš tatínek nesplnuje, takže si myslím že vyšetření by bylo v tuto chvíli zbytečné.
Co se týče celostní mediciny, já věřím, že víra v uzdravení, víra v úspěch a pozitivní mysl, podpora rodiny, to vše dokáže nemocného člověka vnitřně velmi posílit a tím i velmi zlepšit efekt jakékoliv terapie. takže proč to nezkusit. jen pozor na kupu volně prodejných doplnků, tam už v úspěch a podporu lze věřit málokdy...
Moc Vám držím palce, at vše funguje dlouho a dobře! KK

Související dotazy

Nádor dutin
Dobrý den byl jsem na rtg dutin a mám zastrenou levou...
Nádor
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdraví mé matky. Byl jí...
Nádor v oblasti močového měchýře
Dobrý den, dnes mi byl diagnostikovan nádor v močovém...
Nádor děložního čípku a očkování
Dobrý den. Před dvěma měsíci jsem podstoupila hysterektomii...
Nádor slinivky
Manželovi určili diagnózu nádor uprostřed slinivky...
Nádor ledviny
dobý den, Babičce pred 3 měsíci zjistily nador na ledvine.Ledvinu...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Znížené lymfocyty

Dobry den. Reagujem na moj dotaz zo vcera- ohladom znizenej imunity a 50percentnom...

Znížené lymfocyty

Dobrý deň. Mám 25 rokov a od malička problémy s imunitou. Posledný rok je to...

Znížené lymfocyty

Dobrý deň. Mám 25 rokov a od malička problémy s imunitou. Posledný rok je to...

Znížené neutrofily, atopický ekzém, neurologické problémy a povinné očkovanie

Dobrý deň pani doktorka, máme 8 týždňového syna, ktorého čaká povinné očkovanie....

Znova užívání antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat jak dlouho mám počkat se sexem když začnu...

Znovu brání HA Lindynette 20 po vysazení

Dobrý den, po měsíci vysazení HA Lindynette 20 (důvod: můj starý gynekolog zkončil,nestihl...

Znovu dotaz

Dobrý den,reagují na vaší odpověď,jelikož jste to zřejmě špatně pochopil. Ano,mám...

Znovu kondylomata

Dobrý den, dříve jsem se léčila na kondylomata, měla jsem je na sliznicicích...

Znovu obniveni srustu po operaci

Dobry vecer Pane Doktore chtela jsem se zeptat jestli se da neco udelat po znovu...

Znovu panika nebo krcni pater

Dobry den , i ja mam na Vas takovy maly dotazek:je mi skoro 25let,ve 13letech...

Znovu se objevující vyrážka

Dobrý den, mám přetrvávající vyrážku asi půl roku. Zasahuje více pravou stranu...

ZNOVU TĚHOTNÁ?

Chtěla bych se zeptat. S přítelem jsme měli nechráněný pohlavní styk po kterém...

Znovu zvětšená nosní mandle

Dobrý den, mám 5letou dceru,která před rokem podstoupila odstranění nosní mandle...

Znovunasazení antikoncepce

Dobrý den, v září jsem vysadila antikoncepci cleonita a nyní bych ji chtěla...

Znovunasazení antikoncepce

Dobrý den,asi před půl rokem,jsem přestala brát antikoncepci a teď bych jí chtěla...

Znovunasazení antikoncepce

Dobrý den, před 2 měsíci jsem po roce přestala brát antikoncepci. Chtěla bych...

Znovuvytvoření mozkového nádoru

Dobrý den v roce 94 mi byl částečné odeperován nezhoubný mozkový nádor. V současné...

Znovuzahájení sex. života

Dobrý den mám takový problém, dlouho mi to otravuje hlavu ale nikdy jsem to...

Zo dna na den s mi to urobilo,a bolelo to

Zo dna na den sa mi toto urobilo a namacanie do repiku nepomaha,je to na dotik...

Zobrazení vnitřního ucha

Dobrý den, zajímá mě, zda se magnetickou rezonancí zadní jámy lební zobrazí...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hypochondrie, syndrom dráždivého tračníku, riziko plicní embolie

Dobrý den, předem mého dotazu bych ráda upozornila, že jsem velký hypochondr....

Natržení uzdičky penisu

Dobry den Pri sexu s partnerkou se mi natrhla uzdicka na penisu, ale zjistil...

Bolest prsou

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, bolí mě obě prsa v dolní části a bradavky....

Svědění a zarudly žalud

Dobry den mám cca rok nechráněny styk se svou partnerkou ( je moje první a...

Interupce po 35.roce ženy

Dobrý den, všude se píše o tom, jak je těhotenství po 35.roce věku ženy rizikové,...

Bolest v nártu


Svědění konečníku


Nepravidelná menstruace po vysazení HA

Dobrý den. Před 8 měsíci jsem vysadila antikoncepci. 4 měsíce menstruace nikde,...

Strava po kolonoskopii

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně kolonoskopie. Po kolonoskopickém vyšetření...

Nádor jater

Dobrý večer, je mi 74-let a objevily my nádor na játrech o velikosti 20cm (...

Příznaky roztroušené sklerózy

Dobrý den, trápí mě bolesti svalů a svalové záškuby. Léčím se s depresemi, beru...

Píchání pod levým prsem

Dobrý den. Jsem muž 52/179/103, nekouřím, nepiju, občas i sportuji a pracuji...

Vynechání menstruace


Chlamydie

Dobry den Vadi kdyz lecim chlamydie a koupu se ve vane (jen ja)?a pokud ja...

Lupáni v hlavě jen při chůzi

Dobrý den, chci se zeptat, již asi 5 rokem mě jen při chůzi lupe na levé straně...

Bolest stehenního svalu

Dobry den už 2 měsíce nemůžu spát trpím bolesti steheniho svalů byl jsem u lékaře...

Plicní fibrosa a ekg

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o popis ekg,ohledně vysvětlení ekg, mám...

Bolest břicha a průjem

Dobrý den, 3 den mám bolest břicha po jídle.. stolici mám polovičně průjmovou,...

Pupínek na stydkém pysku


Mirena a oddálení menstruace


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×