Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Ztráta libida, zhoršení erekce

Sex Martin 14.12.2018

Dobrý den, pravidelně cvičím a běhám. Jím zdravě. Nekouřím a alkohol piju jenom málo. Letos mi bude 35. Mám ale problémy se ztrátou libida a tím i problémy s erekcí. Byl jsem na sexuologii. Testosteron mám prý v normě. Chodím také na psychoterapii. Tedy mohlo by se zdát, že je problém v hlavě. Ale pořád mi to nedá a říkám si jestli to nemůže být jiného původu. Chápu, že bych se mohl vyhýbat sexu, ale pořád bych čekal, že bych mohl mít chuť třeba na masturbaci. To ale také nemám. Mohly by pomoci nějaké komplexnější krevní testy? Mimojiné by mě i zajímalo jestli nemám nedostatek hořčíku nebo dalších látek. I kvůli tomu, že hodně sportuji. A třeba by to mohlo mít vliv i na to libido?

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den Martine, vyšetřit v krvi lze leccos, ale asociovat to jednoznačně s Vašimi obtížemi nemůžete. Bylo-li základní sexuologické vyšetření v pořádku, včetně vyšetření mužských pohlavních hormonů jako je testosteron v dalším rozšířeném vyšetření krve již význam nevidím. To je spíše potřeba připomenout vyšetření základní - například glykémie, případně funkci štítné žlázy, určitě změřit krevní tlak. Myslím si, že opravdu nejčastější příčinou popisovaných problémů ve Vašem věku je nějaký chronický stres - může být malé intenzity, ale chronický a tak si ho kolikrát ani neuvědomujeme. Pravidelný pohyb, životospráva, pestré stravování a klidně i nějaký multivitamín, tím určitě nic nezkazíte. No a určitě je potřeba také nevynechávat pravidelnou dovolenou, odpočinek! Dotaz ještě předávám na sexuologii, vyčkejte ještě prosím další odpovědi. S pozdravem MUDr. Tomandl

Odpovídá lékař:

MUDr. Pavel Turčan

Specializace: Sexuologie Pracoviště: Centrum MEDIOL, ordinace sexuologie, andrologie a partnerská poradna, Olomouc

Dobrý den, problém může být složitější. Uspokojivý sex nám přináší vyplavení tzv. vnitřních opiátů, endorfinů a enkefalinů. Náš mozek a tedy i naše tělo ale stejně reagují i na dobře vykonanou práci, tedy i na cvičení či jiné fyzické aktivity. Lidé, kteří jsou zaměřeni na výkon a hodně sportují, mohou mít tuto potřebu částečně uspokojenou sportovními výkony či výkony v práci, a tím se může chuť na sex snížit. Aby tělo mělo potřebu sexu, potřebuje k tomu i dostatek energie. Proto je důležitá vyvážená životospráva s dostatkem odpočinku, aby se energie stihla doplnit. Jestliže podáváte v práci i ve sportu slušné výkony, ale odpočinku moc nemáte, tělo pak začne šetřit. Pokud je nedostatek energie, tělo upřednostňuje orgány, které jsou pro zachování jeho integrity důležitější. Navíc nevím, jak vypadá váš partnerský život. Pokud máte vztah a jsou v něm některé dlouhodobě neřešené situace či oblasti, o kterých se nemluví, může to být rovněž jedním z faktorů. Nevím, kde jste byl na sexuologii, ale vím, že sexuologové jsou lékaři s atestací v tzv. nástavbovém oboru, tedy musí mít nejdříve hotovou atestaci buď z urologie, gynekologie nebo psychiatrie. Každý z nich má proto i trochu jiný přístup k pacientovi. Bohužel ne každý umí správně vyhodnotit hormonální hladiny, zvláště hladinu testosteronu. V laboratoři máme totiž širokou škálu pro normu. Tato norma platí ale pro muže od 15 let až do hodně vysokého věku. Jestliže Vám vyšlo například 9 nmol/l, test bude laboratoří vyhodnocen jako by byl v normě. Jelikož se ale více zabývám andrologií, vím, že v tomto případě nebude vyhodnocení testu správné, protože muž ve Vašem věku by měl mít hladinu minimálně nad 20 nmol/l. Příčinou ztráty chuti k sexu může být navíc i chronické infekční onemocnění, například chlamydiová či boreliová infekce. Ne vždy se nám ale příčinu podaří zjistit. Naše možnosti jsou v některých případech omezené. V naprosté většině případů si ale dokážeme i přesto poradit. Sexuální apetence je ovlivněna hladinami neuromediátorů, ´tedy chemických látek, prostřednictvím kterých si nervové buňky vyměňují informace. A tyto dokážeme ovlivnit i bez známé příčiny. Proto v některých podobných případech je vhodné i užívání některých antidepresiv. Ne proto, že by jste měl depresi, ale kvůli ovlivnění těchto hladin. Možná by to chtělo zkusit sexuologii znova, a zkusit se obrátit na někoho jiného. Přeji hodně zdaru. MUDr. Pavel Turčan

Související dotazy

Náhlá ztráta erekce
Dobrý den,před šesti dny jsem se rozešel s přitelkyní...
Náhlá ztráta libida
Dobrý den. Poslední cca týden jsem v podstatě ztratil...
Pokles libida
Dobrý den, Poslední dobou na sobě pozoruji pokles...
Změna HA pro bolesti při styku, ztrátu libida
Dobry den, od 16let do cca 24 jsem brala Mercilon,pote...
Erekce
Chtěl bych se na něco zeptat co mě trápí několik měsíců....
Kašel a zhoršení erekce
Dobry den.Mam poruchy erekce a pred sexem pouzivam...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ztráta koordinace

Dobrý den, v 11 letech jsem začala vtáčet levou nohu dovnitř. Dostávala jsem...

Ztráta kořene zubu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda a jak je možné, že se dceři rovnatkami...

Ztrata krve

Dobry vecer.Mela bych otazku ohledne zdravi sveho tatky.Uz asi 4rokem ma problemy...

Ztráta krve při menstruaci

Dostalo se mi nedávno odpovědi, že krev při měsíčkách, je ta krev, kterou máme...

Ztráta libida

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala jestli je možné po dlouhodobém užívání léku...

Ztráta libida

Dobrý den, mám problém se ztrátou libida. Je mi 28 let a několik měsíců mám...

Ztráta libida a problémy s erekcí

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problémy, které mě již delší dobou trápí....

Ztrata libida partnerky

Měli jsme s přítelkyní naprosto harmonický vztah nicmene partnerku po celou...

Ztráta libida po užívání antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc, je mi 26 let a užívám antikoncepci...

Ztráta libida, antikoncepce Yadine

Přeji hezký den. Je mi 31 let jsem po 1 přirozeném porodu a 1 císařském řezu...

Ztráta líbidla

Dobrý den, chci se zeptat asi před 3 týdny jsem byl na odběrech krve, aby...

Ztráta menses

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před rokem jsem držela dietu, kde jsem zhubla...

Ztráta menses po vysazení HA

Dobrý den, v srpnu tohoto roku jsem přestala brát HA, kterou jsem užívala od...

Ztráta menstruace

Dobrý den, je mi 17 let a dnes je již 59. den od mé minulé menstruace. Menstruace...

Ztráta menstruace

Dobrý den, před 2 měsíci jsem změnila antikoncepci, z Minervy jsem přešla na...

Ztráta menstruace

Dobrý den, již od mých 15 let, kdy jsem poprvé menstruaci dostala, jsem ji...

Ztráta menstruace

Dobrý den pane Sládečku, již přes rok mě trápí ztráta menstruace. Je mi 26...

Ztráta menstruace

Dobrý den, dne 31.6. jsem byla u svého gynekologa s tím, že jsem 55 dní nedostala...

Ztráta menstruace

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně mého zdravotního...

Ztráta menstruace

Dobrý den, už dvakrát po sobě jsem nedostala měsíčky, jsem si skoro jistá, že...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšená uzlina

Dobry den,asi pul roku možná déle mam na právem třisle zvětšenou uzlinu asi...

Bílkoviny v moči

Dobrý den, omylem jsem na odpověď vybrala kožního lékaře. Prosím o radu: Manžel...

Bolest uprostře hýždí vystřelující do celé nohy

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o pomoc. Již delší dobu (cca 3/4 roku)...

Bolest pod kolenem

Dobrý den, už týden mě trápí bolest pod kolenem, která se zhoršuje. Nejvíce...

Natažené vazy v koleni

Před dvěma dny se mi vykloubilo koleno. No spíše čéška. Jednoduše mi čéška vybočila...

Akutní zánět mandlí

Dobrý den, v sobotu tedy předevčírem,jsem se na Vás obracela s dotazem, odpovídala...

Zpoždění menstruace při zavedeném tělísku Multiload

dobrý den,v polovině února mi bylo zavedeno nitroděložní tělísko Multiload,v...

Citlivé oči na světlo


Problém s mou erekcí


Muzu otehotnet, kdyz jsem si dala sperma do pochvy?

Dobrý den, chci se zeptat, zdali muzu otehotnet, kdyz jsem si dala sperma do...

Bolest pod kolenem

Dobrý den, je to dva měsíce co mě začalo bolet pod koleny v tom ohybu, jakoby...

Prosulpin a řízení auta, pití alkoholu

Dobrý den, mám problémy se zažíváním, ale žádné onemocnění ani záněty se nepotvrdili,...

Výhřez ploténky

Od 9.10.09 mám výhřez ploténky .Byla jsem u 4 lékařů,ale ani jeden mi nevystavil...

Bolest varlat po ejakulaci

Dobrý den, mám problém, že mě vždy po ejakulaci začnou bolet obě varlata a...

Podezdření na androgenní alopecii

Dobrý den, paní doktorko. Mám dlouhodobý problém s vypadáváním vlasů. Už asi...

Zimnice, nadýmání, bolest žaludku

Dobrý den, v 2010 jsem měl autonehodu nesliším na levé ucho v 16 úraz pravého...

Bolest na levé straně žeber


Cvičení po hysterektomii

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké cviky jsou vhodné po hysterektomii a...

Bolesti paty, jde o ostruhu?

Dobrý večer pane doktore, mám již delší dobu nesnesitelné bolesti pat a vnější...

Bolesti a jiné potíže

Dobrý den, píšu do této poradny, protože už nevím kam jinam se obrátit a nikdo...