Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Infekce Ivana 13.4.2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné se nechat očkovat proti Covid-19. Prodělala jsem nemoc v říjnu 2020. V lednu jsem měla protilátky IgG 50, koncem února 47 a v dubnu 54. Moje praktická lékařka mi řekla, že nedoporučuje dokud mám protilátky ( teď v dubnu se o něco zvýšily?? ). Tak nevím. Pracuji jako učitelka a velmi se bojím nákazy. Ale četla jsem, že se neví, jak bude reagovat imunitní systém po očkování u lidí, kteří covid prodělali. Prosím, ráda bych znala Váš názor. Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, Ivano!
Neřekla bych, že hladina protilátek nějak významně vzrostla, je nutné vědět, že vyšetření protilátek metódou ELISA není úplně přesné a odchylka může být od 1-10 jednotek. Jako validní pokles nebo nárůst se bere aspoň násobek hodnoty (odchylka aspoň 50 % od původního čísla). Očkování Vám naopak vřele doporučuji. Máte rizikové povolání a přírodní imunita po prodělání Vás ochrání nanejvýš 6 měsíců, s tím že od 3 měsíců po prodělání klesá a již můžete být náchylná např. k jiným mutacím. U osob, kteří onemocnění prodělali se po očkování doporučuje jistý odstup, nelze očkovat bezprostředně po prodělání choroby, jelikož právě existují obavy, jak na to bude reagovat imunitní systém, s tím že může dojít k rozvoji bouřlivější reakce po očkování. Ovšem to není stálá kontraindikace, doporučuje se odstup 4-6 měsíců od prodělání nákazy, pak už očkování není rizikem, protilátky klidně můžete mít i déle, již nedojde k bouřlivější reakcí imunitního systému, ale pouze k nauzení přírodně získané imunity, tak aby Vám vydžela déle (dle posledních údajů 1-2 roky, stále se to ale zkoumá). V den očkování Vám musí být úplně dobře, musíte se cítit výborně, nemít teplotu, nebýt jinak nemocná a nesmíte si být vědomá kontaktu s pozitivní osobou v průběhu posledních 10-14 dní před očkováním. Dále nesmíte mít kontraindikační stavy k očkování: četné alergické reakce na různé léky, potraviny atd., závažné, charakteru až anafylaxe. Nesmíte mít výrazné oslabení imunity (HIV pozitivita, onkologické diagnózy, stavy po transplantaci orgánů, kostní dřeně, užívání systémových kortikoidů). Vakcína je neživá, nemůžete se z ni nakazit. Stav imunity je kontraindikací očkování pouze proto, že člověk s takovou diagnózou není schopen reagovat na vakcínu tvorbou protilátek, tudíž nezíská ochranu a očkování je pak k ničemu. Ve všech ostatních případech, očkování velmi doporučuji, zejména u Vás, při velkém riziku nákazy. Zdravím a přeji hodně zdaru.

Související dotazy

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19
Zvážení doporučení očkování proti COVID-19 Dobrý den, ráda...
Očkování proti Covid - 19
dobrý den měl bych dotaz já mám přítelkyni 19 let s...
Očkování covid 19
Dobrý den, jsem měsíc po očkování proti Covid 19. Chtěla...
Očkování covid 19
Dobrý den Pracují v Anglie a dostala jsem nabídku...
Očkování proti COVID-19
Dobrý den, moje babička ( 79 let ) je nyní cca 10...
Očkování proti COVID-19
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat. Mé mamince...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zväčšenie ľavého prsa(prsníka)

Dobrý deň prajem,mal by som otázku cca 2 týždne pozorujem nejaké zväčšenie ľavého...

Zvačšený děložný čípek

Dobrý deň, už vyše pol roka sa liečim na ureaplazmu pre pretrvávajúce urologické...

Zväčšený semenník

Odkedy si pamätám možno tak 3-4roky mám pravý semmeník vačší nie je to veľký...

Zvadlý penis

Dobrý večer, mám problém se svým penisem. Když doma masturbuji ob den někdy...

Zvaláštní záblesky-DODATEK

omlouvám se ale je ntak na doplnění- nepředstavujte si ty záblesky jako oslnující...

Zvápenatěna uzlinka

Dobrý den po rentgen u krku mi byla zjištěna zvápenatěna uzlinka. Mám mit nějaké...

Zvápenatění svalů

Dobrý den,zhruba před 5-6 týdny jsem obdržel tvrdý úder při fotbale do oblasti...

Zvápenění

Dobrý den, zajímá mě, jestli existuje nějaká diagnostická metoda, jak se dá...

Zvášené pocení

Dobrý den, již rok se potýkám s nadměrným pocením v oblasti podpaží, zad a mezi...

Zváštní flek

Dobrý den, mám intimní problém, jedná se o místo, kde končí stehno a začíná...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Dobrý deň,chcela by som dať zaočkovať svoju imobilnu mamu, má 85 rokov, užíva...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať na vhodnosť očkovania na covid,pre môjho 20...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Dobrý deb, bratr by potřeboval poradit, co znamenají hodnoty odběrů ohledně...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na očkování proti covid-19. Celý život jsem...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Prosím o Váš odborný názor, zda je pro mě vhodné očkování proti Covid 19, které...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na Váš názor, zda je pro mne vhodné očkování...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Zvážení doporučení očkování proti COVID-19 Dobrý den, ráda bych se zeptala...

Zvážení korekce

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Dnes jsem byla na ocnim. A doktor mě dál do...

Zvažovaná operace bederní páteře

Dobry den, po vysetreni LS patere mam kolaps plotenky L5/S1 bez ultaku,nicmene...

Zvažovaný Gordonův syndrom a zvýšený bilirubin

Dobrý den, můj bratr se léčí v Brně na zvažovaný (dosud ne diagnostikovaný)...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pohyby plodu a bolesti v podbřišku

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na pár otázek,které mě trápí.jsem v 26tt,,za1:před...

Hormonální tělísko a výkyvy nálad

Dobrý den, můj dotaz se týká antikoncepce ve formě antikoncepčního tělíska-...

Nosní sliznice

Dobry den, asi 2 měsíce mne trapi vysychani nosni sliznice. Je zdurela a nemohu...

Alergie

Dobrý den, Obracím se na vás s dotazem na zdraví svého partnera (36 let). Od...

Náhrada léku Cinarizin 75

Dobrý den, byla mi pred asi 15 lety diagnostikována Malá kognitivní porucha,...

Bolest v krku


Bublání v uchu

Asi 2 měsíce mám takový zvláštní pocit bublání nebo přelévání v levém uchu -...

Extrakce zubu kvůli zánětu

Dobrý den, už delší dobu (přes 2 měsíce) mi paní zubařka léčí zánět v zubu...

Epitelie v moči

DOBRÝ DEN,DNE 18.3.2017 JSEM MĚLA AUTONEHODU,KDY DO ME DRUHE AUTO VRAZILO...

Náhrada léku Controlog

Dobrý den, léčím se již přes 4 roky s refluxem jícnu a brániční kýlou. Užívám...

Skokanské koleno

Dobrý den, na začátku zimy mě začalo strašně bolet přesně pod čéškou koleno...

Náhrada léků potravinovými doplňky

Dobrý den, vážená poradno, přestala jsem užívat Aescin -Teva, a Neuromultivit...

Operace bypassu

Dobrý den, dědovi (77let) byl před týdnem proveden trojitý bypass, od té doby...

Bolesti v krku, bolesti žaludku

Dobrý den, koncem února mě začalo bolet v krku a měla jsem zvětšené mandle....

Hořčík v těhotenství

Dobrý den,prosím vás,má braní hořčíku během těhotenství vliv na velikost plodu?Jsem...

Bolest kolen u dítěte

Skokanské koleno + displazie patell Dobrý den pane doktore, můj syn (v dubnu...

Náhrada léku Pradaxa

Prosím Vás, jakým jiným lékem lze 100% nahradit- Pradaxa 110mg. Děkuji

Bolest na levé straně pod žebry


Bulka v ústech

Dobrý den, ráda bych se poradila. Na vnitřní straně spodního rtu mám maličkou...

Nafouklé břicho, tlak v oblasti žaludku, plynatost.

Dobrý den, byl jsem na sonografickém vyšetření ohledně zažívacích problémů (nafouklé...

Reklama