Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Infekce Věra 18.4.2021

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na Váš názor, zda je pro mne vhodné očkování proti koronaviru.
Je mi 66 let, mám DM 1. typu,
Leidenskou mutaci a mutaci MTHFR, hypertenzi, hypothyreózu, hypercholesterolemii, neuropatii, retinopatii, cystu na mozku, hypertrofii levé komory srdeční. Léky na ředění krve nemám.
Děkuji za odpověď.
Věra

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, paní Věro!
Právě kvůli všem výše uvedeným diagnózám a věku bych u Vás očkování doporučila. Máte hodně rizikových faktorů pro potenciálně těžký a komplikovaný průběh nákazy COVID-19, ovšem žádná z výše uvedených chorob není kontraindikací očkování samotného. Vakcína sice má možné nežádoucí účinky, ale nejsou zdaleka tak nebezpečné jako potenciální nákaza samotná u pacienta jako Vy. Nežádoucí účinky jsou následující zarudnutí, bolestivost, otok v místě vpíchu, bolest ruky, celkové příznaky jako teplota, bolesti svalů a kloubů, únava a schvácenost (tzv. chřipkovité potíže, vše trvá maximálně 3-4 dny). Kontraindikací očkování jsou hlavně četné žávažné alergické reakce charakteru anafylaxe po jiných lécích nebo vakcínách. Dále v okamžík očkování musíte být absolutně zdravá, musíte se cítit velmi dobře, nemít teplotu nebo jiné projevy akutní infekce a nemít v anamnéze rizikový kontakt s potvrzenou COVID-19 pozitivitou 10-14 dní před očkováním. Vakcína je neživá a nemůže způsobit nákazu samotnou. Očkování se též nedoporučuje u osob se závažným defektem imunity (onkologické choroby, stav po transplantaci orgánů, užívání léků na potlačení imunity - kortikoidy, cytostatika, HIV pozitivita tad.), a to nikoliv z obav o nežádoucí účinky či nákazu ale z toho důvodu, že není známo, jestli taková osoba vůbec umí vytvořit protilátky po očkování, tak aby to nebylo zbytečné. Vím, že v poslední době se hodně diskutuje o vakcíně Astra-Zeneca a krevních sraženinách. Ale výskyt toho to nežádoucícho účinku je pouze několik případů na milion očkovaných, takže potenciální benefit očkování mnohonásobně převažuje riziko. Protože v případě nákazy zejména u rizikových pacientů hrozí mnohem víc komplikací. Navíc výskyt tohoto nežádoucího účinku je rizikový pro jistou skupinu pacientů. Jedná se převážně o mladší ženy do 55 let. Vzhledem ke všemu výše uvedenému očkování Vám vřele doporučuji. Zdravím a přeji hodně zdaru.

Související dotazy

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19
Zvážení doporučení očkování proti COVID-19 Dobrý den, ráda...
Očkování proti Covid - 19
dobrý den měl bych dotaz já mám přítelkyni 19 let s...
Očkování covid 19
Dobrý den, jsem měsíc po očkování proti Covid 19. Chtěla...
Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné se...
Očkování covid 19
Dobrý den Pracují v Anglie a dostala jsem nabídku...
Očkování proti COVID-19
Dobrý den, moje babička ( 79 let ) je nyní cca 10...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvápenatění svalů

Dobrý den,zhruba před 5-6 týdny jsem obdržel tvrdý úder při fotbale do oblasti...

Zvápenění

Dobrý den, zajímá mě, jestli existuje nějaká diagnostická metoda, jak se dá...

Zvášené pocení

Dobrý den, již rok se potýkám s nadměrným pocením v oblasti podpaží, zad a mezi...

Zváštní flek

Dobrý den, mám intimní problém, jedná se o místo, kde končí stehno a začíná...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné se nechat očkovat proti Covid-19....

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Dobrý deň,chcela by som dať zaočkovať svoju imobilnu mamu, má 85 rokov, užíva...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať na vhodnosť očkovania na covid,pre môjho 20...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Dobrý deb, bratr by potřeboval poradit, co znamenají hodnoty odběrů ohledně...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na očkování proti covid-19. Celý život jsem...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Prosím o Váš odborný názor, zda je pro mě vhodné očkování proti Covid 19, které...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Zvážení doporučení očkování proti COVID-19 Dobrý den, ráda bych se zeptala...

Zvážení korekce

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Dnes jsem byla na ocnim. A doktor mě dál do...

Zvažovaná operace bederní páteře

Dobry den, po vysetreni LS patere mam kolaps plotenky L5/S1 bez ultaku,nicmene...

Zvažovaný Gordonův syndrom a zvýšený bilirubin

Dobrý den, můj bratr se léčí v Brně na zvažovaný (dosud ne diagnostikovaný)...

Zvažuji implantát

Dobrý den, dovolte mi prosím se na Vás s důvěrou obrátit. Pravděpodobně přijdu...

Zvedani a bolest zaludku

Dobry den. Ma pritelkyne, poslednich par dni , trpi bolesti bricha vetsinu casu...

Zvedání břemen po operaci kýly

dobrý den,jsem po operaci tříselné kýly na pravé straně klasickým řezem a sítkou.6...

Zvedání břemen v těhotenství

Dobrý den, můj dotaz se týká nošení těžších břemen v těhotenství. Jsem ve 32....

Zvedání činky

Dobrý den, můj přítel hodně cvičí a cvičil "mrtvý tah" tudíž zvedal těžkou činku....

Zvedání hlavičky u nedonošeného miminka

Dobrý den mám nedonošenou holčičku narozenou ve 33. týdnu těhotenství. Nyní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pohyby plodu a bolesti v podbřišku

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na pár otázek,které mě trápí.jsem v 26tt,,za1:před...

Hormonální tělísko a výkyvy nálad

Dobrý den, můj dotaz se týká antikoncepce ve formě antikoncepčního tělíska-...

Nosní sliznice

Dobry den, asi 2 měsíce mne trapi vysychani nosni sliznice. Je zdurela a nemohu...

Alergie

Dobrý den, Obracím se na vás s dotazem na zdraví svého partnera (36 let). Od...

Náhrada léku Cinarizin 75

Dobrý den, byla mi pred asi 15 lety diagnostikována Malá kognitivní porucha,...

Bolest v krku


Bublání v uchu

Asi 2 měsíce mám takový zvláštní pocit bublání nebo přelévání v levém uchu -...

Extrakce zubu kvůli zánětu

Dobrý den, už delší dobu (přes 2 měsíce) mi paní zubařka léčí zánět v zubu...

Epitelie v moči

DOBRÝ DEN,DNE 18.3.2017 JSEM MĚLA AUTONEHODU,KDY DO ME DRUHE AUTO VRAZILO...

Náhrada léku Controlog

Dobrý den, léčím se již přes 4 roky s refluxem jícnu a brániční kýlou. Užívám...

Skokanské koleno

Dobrý den, na začátku zimy mě začalo strašně bolet přesně pod čéškou koleno...

Náhrada léků potravinovými doplňky

Dobrý den, vážená poradno, přestala jsem užívat Aescin -Teva, a Neuromultivit...

Operace bypassu

Dobrý den, dědovi (77let) byl před týdnem proveden trojitý bypass, od té doby...

Bolesti v krku, bolesti žaludku

Dobrý den, koncem února mě začalo bolet v krku a měla jsem zvětšené mandle....

Hořčík v těhotenství

Dobrý den,prosím vás,má braní hořčíku během těhotenství vliv na velikost plodu?Jsem...

Bolest kolen u dítěte

Skokanské koleno + displazie patell Dobrý den pane doktore, můj syn (v dubnu...

Náhrada léku Pradaxa

Prosím Vás, jakým jiným lékem lze 100% nahradit- Pradaxa 110mg. Děkuji

Bolest na levé straně pod žebry


Bulka v ústech

Dobrý den, ráda bych se poradila. Na vnitřní straně spodního rtu mám maličkou...

Nafouklé břicho, tlak v oblasti žaludku, plynatost.

Dobrý den, byl jsem na sonografickém vyšetření ohledně zažívacích problémů (nafouklé...

Reklama