Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšená amyláza

Trávení Kristýna 24.4.2020

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat. Mám problémy s břichem. Byla jsem za znackovanych leukocytech viz příloha, po té mě poslali na kolonoskopii , ta byla v pořádku. Na gastroentelogii mi dělali dvakrát gastroskopii , viz příloha. Jednou jsem tam měla zánět drobnější tak mi dali nolpazu . Po druhé na kontrole taky v příloze mi řekl doktor že je to lepší ale je tam pořád nějaká šťáva, žluč. Nevím přesně. Tak mi dal kinito a nolpazu naďale. Postoupila jsem i pet c5 vyšetření kde byli i břicho také posílám v příloze. S břichem mám stále problémy bolí mě, je mi na zvracení. Obvodní lekar mi dělal kontrolní odběr kde mi amylaza vyšla nad normu. 1,87 s má být 1,67. Tak jsem se chtěla zeptat co to může znamenat. Jestli to svědčí o tom že s4 na slinivce něco tvoří třeba nádor nebo podobné. Můj obvodní lekar mo řekl že to nic nemusí známe že je to jen mírně výši a že se odběr zopakuje za mesic. Já mám ale i tak strach a nevím co za zvýšená hodnota může znamenat když mě to břicho pořád poboliva a je mi na zvracení. Na koho se obrátit s tímto výsledek amylazy, jestli na gastro nebo zajet akutně na chirurgii pro jistotu a jak moc je to akutní. Všechno zasílám v příloze.dekuji za odpoved hlavně co se týká te amylazy a na koho se obrátit jestli akutně to řešit na chirurgii aby se z toho neudělal zánět akutní popřípadě nádor

Doplňující informace: Dobrý den,
Zasílám ještě nějaké zprávy z kolonoskopie at je to komplet. jinak problémy přetrvávají jiz déle proto mě poslali na pet ct.
Ale zvýšená amylaza byla až nyní v odberech. Ještě 6.3 byla amylaza v normě, posílám to i v dokumentaci. Nyní mi obvodak dělal testy a amylaza byla zvýšená. Pan doktor říkal že byla stanovena celkové amylaza. Jak myslí pán doktor kontrolu v čase? Nález z kolonoskopie přikládám , aby se pan doktor podíval zda prohlédli i terminálni ileum. Na celiakii mi brali test z krve,také v příloze. Jde mi o to hlavně co zvýšená amylaza může znamenat a na koho se obrátit. Přece jen sem v lednu 28.1 měla pet ct a nic tam nebylo. A teď mě ta zvýšená amylaza znepokojuje.
Začalo to tím že mě v nemocnici poslali na značkové leukocyty, nález v příloze. Po té mě poslali na pět ct, do toho sem byla i dvakrát na ultrazvuku. Nikde se nic nepotvrdilo. Jen na gastroskopii ale zasílám vám v příloze zprávy. Má se jednat o dráždivy tračník plus tam byl nějaký zanet a žluč . Znepokojuje mě ta zvýšená amylaza a nevím na koho se obrátit. Protože jsem měla pet ct v lednu a bylo v pořádku. Amylaza brána 6.3. V nemocnici byla také v pořádku až nyní byla zvýšená, zda se obratit na chirurgii nebo kam. Děkuji za zhodnocení celkového stavu od odborníka.

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den,

neuvádíte, jak dlouho obtíže trvají. Pokud bylo PET CT již během obtíží, pak to vyšetření přítomnost nádoru vyloučilo. Není z dokumentace patrné, kdy jste měla odběr, kde se prokázala zvýšená hladina amylázy. Není jasné, jestli jste ji měla vyšetřenou již např. před PET CT vyšetřením. Takže z dostupných informací nemůžu vyloučit, jestli jste třeba amylázu neměla zvýšenou již delší dobu, pouze se o tom nevědělo.
Lehce zvýšená amyláza může mít řadu příčin. Ne všechny nutně musejí souviset se slinivkou. Může jít také o postižení duodena nebo o přechodné, nespecifické zvýšení, může to být u zánětů, onemocnění ledvin, poruchy příjmu potravy, poruchy vstřebávání, žlučníkové koliky a pod. Dále je důležité, jestli byla stanovena celková amyláza, nebo pankreatický isoenzym - to je docela zásadní rozdíl z výsledků to neumím odlišit. Amylázu totiž produkují i slinné žlázy. Podle dostupných informací se u Vás floridní zánět neprokázal a dle opakovaných gastroskopiií se nenašel vřed nebo postižení duodena. Na místě je spíše kontrola v čase.
Nenašel jsem nález z kolonoskopie, ale tvrdíte, že byl normální. Důležité je, jestli prohlédli i terminální ileum.
V diferenciální diagnostice bych ve Vašem případě pomýšlel i na celiakii. Nevím, jesli jste nález amylázy a a PET CT také konzultovala se svým gastroenterologem, pokud ne, řešil bych to jeho cestou.
Můžete zkusit bezlepkovou dietu na 14 dní, jestli nebudete cítit zlepšení. Další možností je, pokud máte obtěžující bolesti, zkusit k jídlu užívat volně prodejný Pancreolan, jestli to nebude mít efekt. Ale nezkoušejte obě varianty najednou, jinak nepoznáte, co pomohlo.

Akutní ambulanci vyhledejte v případě akutního zhoršení potíží. Jinak konzultujte svého gastroenterologa.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den slečno Kristýno, dokážu si těžko představit, že byste mohla být víc vyšetrena stran trávení, než jste. Značené leukocyty, PET CT, ultrazvuk opakovaně a kolonoskopie včetně terminálního ilea (konce tenkého střeva, kde se často nacházejí změny svědčící pro Crohnovu nemoc a proto to pan doktor zmínil) jsou bez nálezů. Celiakii nemáte. Je možné, že byste ještě mohla trpět nesnášenlivostí mléčného cukru laktózy nebo nějakou alergií na potraviny, což Vám mohou na Vašem gastru nebo ne alergologii dovysetřit. Jediné, co se našlo, bylo lehké jednorazové zvýšení celkové amylázy, což bez dalších projevů jako velké bolesti břicha, horečky, vysoké CRP a bílé krvinky prakticky vylučuje akutní zánět slinivky. Pokud PET v lednu a pak ultrazvuky byly bez nálezů a krevní obraz je nyní v normě, pak se nebojte ani nádorů. Není třeba běžet na chirurgii nebo pohotovost. Prostě jděte k Vašemu praktickému lékaři v době, kdy jste se domluvili na kontrole. Udělá se kontrolní vyšetření slinivkového isoenzymu amylázy a pak lipázy, dalšího z enzymů slinivky. K lékaři bežte tehdy, kdyby byly velké bolesti bricha a horečky, výrazné zhoršení stavu, nechutenství apod. Ke gastroskopii mohu říct tolik, že zánět v žaludku se ztišil, ale máte malé jezírko s příměsí žluči v žaludku, což může být dané mírným návratem žluči do žaludku. Pomůže Vám Kinnito. Na tom, jak dlouho budete brát Nolpazu, se domluvíte dle vývoje s Vaším gastroenterologem. Zkuste se optat, zda Vaše potíže nemohou být dané histaminovou intolerací, což by mohlo být vysvětlení Vašich problémů. Dále doporučuji nyní jíst dietně, bez mastného, tučného, smaženého, nejezte uzeniny, konzery, fast food, zcela vynechat alkohol a nezdravé potravin. Zkuste si najít jídelníček při histaminové intoleranci, možná by Vám vyhovoval. Pangrol také můžete zkusit. Souběžně Vám doporučím vyhledat psychoterapii, protože je zjevné, že současnými potížemi dost strádáte a podepisuje se to na Vaší psychice. Dlouhodobé potíže vedou k úzkostem a zhoršení stavu a bylo by dobré zkusit tento začarovaný kruh přerušit. Přeji Vám, ať je Vám lépe. Na závěr doporučuji udělat si těhotenský test. S pozdravem MUDr Soňa Boušková

Související dotazy

Zvýšená amyláza v plazmě
Dobrý den, při vyšetření byla opakovaně zvýšená amyláza...
Amyláza
dobrý den, chtěla jsem se zeptat, 12 února jsem byla...
Zvýšená amyláza v séru
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Je mi 26 let,...
Amyláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat...
Amylaza
Dobrý den mám dotaz ohledně zvysene amylazy v krvi...
Psoriatická artritida a zvýšená teplota
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,jestli u Psoriaticke...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvysený TSH

paní doktorko,mam dele nez dva roky tyto problemy-vypadavani vlasu,zvyseny cholesterol,zvyseny...

Zvyseny vyskyt bilkovin v moci

Dobry den. Na zaklade preventivni prohlidky 6.1.2016 mi byly zjisteny bilkoviny...

Zvyseny vyskyt bilych krvinek v krvi

Dobry den mam problem s mym mladsim synem neustale je posledni rok nemocny a...

Zvysovani davky

Dobry den, pred mesicem jsem zacala uzivat Sertralin na PP s Agorafobii. Zatimnenastala...

Zvysovani vahy

Je mi 26 let a za rok jsem pribrala vuce jak 10 kilo,chodim 4x tydne do fitka...

Zvysujici se sedimentace po angine

Dobry den, dcera (7 let) ma za sebou uz 3. anginu v rade. Po te posledni ji...

Zvýšen PAPP-A

Dobrý den, dnes jsem byla na screeningu ve 13 týdnu těhotenství. Dle měření...

Zvýšená aktivita srdce a potíže s dýcháním

Dobrý den, je mi 17. let a aktivně se věnuji sportu (tanec, posilovna) v poslední...

Zvýšená AMS a bolesti břicha v těhotenství

Dobrý den, jsem v 25.týdnu těhotenství a přibližně od konce 2.měsíce mě bolí...

Zvýšená amylasa

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Před třemi lety mi bylo...

Zvýšená amyláza

Dobrý den, chtěla jsem se vás zeptat co mohu udělat, abych prospívala svému...

Zvýšená amyláza v plazmě

Dobrý den, při vyšetření byla opakovaně zvýšená amyláza v plazmě (AMS 1,79,...

Zvýšená amyláza v séru

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Je mi 26 let, a přibližně dva roky mám...

Zvýšená bazální teplota

Dobrý den pane doktore chci poprosit o radu. Ms dorazila v termínu a trvala...

Zvýšená bazální teplota

Dobrý den, mám cyklus 29 dní, ovulace dle testů i teplot proběhla 15.DC a luteální...

Zvýšená bolest při menstruaci

Krásný den, je mi 28 let a poslední rok se mi měsíc od měsíce zvyšuje bolest...

Zvýšená celková bielkovina v krvi

Dobrý deň, vo výsledkoch krvných testov mám zvýšenú celkovú hladinu bielkoviny...

Zvýšená citlivost bradavek po menstruaci

Dobrý den, beru antikoncepci Lindynette 20 již 4 roky. Po poslední mestruaci,...

Zvýšená citlivost bradavek.

Citlivé bradavky 2 dny po skončení menstruace. Zdravím, ;) Je mi 29 let a mám...

Zvýšená citlivost na levé straně hrudníku

Dobrý den, potřeboval bych vědět jednu věc, pocituji zvýšenou citlivost, něco...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Třes rukou, mravenčení po těle, únava, permanentní stres

Dobry den je mi 26 let od lonskeho rikna jsem byl v pernamentnim stresu pote...

Dyspeptické potíže

Dobrý den, už asi 6 týdnů mám střevní potíže. Jedná se o plynatost, bublání...

Polycytemie

Dobrý den, můj bratr má podezření na onemocnění "Polycytemie". Po...

Bolest na levé straně břicha


Červené tečky kůže

Dobry den,chtela bych se zeptat prosim co to je?zacali se mi na kuzi delat cervene...

Lizani konecniku

Dobry den, zajimalo by me, jestli lizani konecniku patri mezi rizikove sexualni...

Záblesky před očima

Dobrý den už posledních deset dní mě trápí blikání před očima a trochu rozmazané...

Zvýšené RDW-CV v krvi


Oralni sex s prostitutkou

Dobry den, dnes jsem poprve zkusil navstivit prostitutku na privatu. Prisel...

Hnědá skvrna na obličeji

Dobry den, uz delší dobu mam na obličeji hnědou skvrnku, ktera se nijak neprojevuje,...

Alergie na lokální anestetika

Dobry den pan doktor, mam dotaz, ktery se tyka alergii na lokalni anestetika....

Popraskaná Kůže na žaludu Penisu

Dobrý den. Už delší dobu přemýšlím nad tím, co můžu mít s penisem,přesněji s...

Závislost na ibalginu

Vzniká při užívání léka Ibalgin 400 po 2-4 týdnech užívání závislost na tomto...

Pocit cizího tělesa v krku

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat na mé potíže s polykáním. Již rok mě...

Uro-vaxom jako náhrada antibiotik?


Bolest páteře a časté říhání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Byla jsem u rehab.lekařky,mám zablokovanou...

Svědění kůže na krku a nateklý krk

dobrý den poprosila bych vás o pomoc mám už asi celý týden šílená svědění kůže...

Psychické problémy,velké výkyvy nálad,suicidální myšlenky

Dobrý den paní doktorko.Již delší dobu,asi 2 roky u mě probíhá nepříjemné střídání...

Ekzém na rtech

Dobrý den pane doktore, již dlouhou dobu mě trápí nějaký ekzém na rtech a...

Opich pod CT

Dobrý den. Po několika letech bolesti hlavy a pravé ruky jsem objednána na ,,opich...

Reklama