Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zvýšená hodnota TSH v těhotenství

Endokrinologie Alena 12.12.2014

Dobrý den paní doktorko,
ráda bych se Vás zeptala na možnosti ovlivnění plodu pří zvýšené hladině hormonu TSH. Protože jsem před tři čtvrtě rokem potratila a měla jsem hladinu TSH 6,8, byla mi nasazena léčba hormonami. Před otěhotněním jsem měla hladinu TSH 2,6, brala jsem ½ 75 euthyroxu. V těhotenství mi v 7 tt vyšly hodnoty TSH 2,5. Doktor mi dávku ponechal, s tím že mám i nadále brát k tomu těhotenské vitamíny. Protože jsem se na mnoho místech dočetla, že pro první trimestr je hodnota 2,5 TSH hraniční, tak jsem to nechtěla podcenit a brala jsem ještě ½ tablety jodidu. Začala jsem mít poruchy spánku, kdy jsem se po 4 hodinách budila a nemohla usnout a cítila se více neklidná. Říkala jsem si, jestli nejsem přejodovaná a když jsem byla u gynekologa na kontrole, tak jsem ho poprosila, jestli by mi udělal testy. Bohužel jsem zjistila, že sestřička zapomněla udělat test i na TSH, tak jsem po dvou týdnech zase brala jen předepsané množství euthyroxu a těhotenské vitamíny. Po té se mi i zlepšil spánek. V 13tt jsem si nechala udělat testy a zjistila jsem, že mám hodnotu TSH 3,5. Chtěla jsem se zeptat, jestli mohlo dojít k ovlivnění plodu, když jsem v třetím a na začátku čtvrtého měsíce (který se považuje za nejdůležitější při vývoji nervové soustavy) měla zvýšené hodnoty. Dočetla jsem se, že v prvním trimestru by hranice TSH neměla stoupnout nad 2,5, jinak může dojít ke snížení intelektu a psychomotorickým problémům dítěte.
Děkuji za odpověď

MUDr. Martina Přichystalová
Odpovídá lékař:

MUDr. Martina Přichystalová


Dobrý den, referenční hodnoty TSH se liší u jednotlivých laboratoří podle použité metody vyšetření. Hodnota 3,5 ale může být považována za normální i v těhotenství a nemělo by dojít k poškození plodu. Pokračujte i nadále v substituční léčbě.

Související dotazy

Hodnota TSH
Dobrý den, před 3 roky jsem byla vyšetřena na MR mozku,...
Zvýšená hodnota TSH v těhotenství
Vážená paní doktorko, v únoru 2011 jsem podstoupila...
TSH
Dobrý den po operaci tte 14.11.2016 TSH 24.2. 15,79...
TSH
Dobrý den byla jsem na vyšetření krve měla sem TSH...
Zvýšené TSH v těhotenství
Dobrý den, jsem v 11. tt. Otěhotněla jsem bez jakýchkoliv...
Hodnoty štítné žlázy v těhotenství
Dobrý den, jsem ve 29 tt a mám tyto hodnoty hormonů...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšená hodnota kreatininu

Dobrý den, mám vysoké hodnoty kreatininu v krvi. Má běhání před odběry krve...

Zvýšená hodnota kyselniny hydroxyindoloctové

Dobrý den, paní doktorka z endokrinologie mě poslala do specializované laboratoře,...

Zvýšená hodnota leukocytů a krve v moči

Dobrý den, v moči mě byly zjištěny zvýšené hodnoty leukocytů a krve v moči,...

Zvýšená hodnota serum protilátky anti peroxidaza

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Vzhledem ke dvou raným...

Zvýšená hodnota T3

Príjemný dobrý deň, pri odbere krvi na hormóny štítnej žľazy som mala zistené...

Zvýšená hodnota T3

Príjemný dobrý deň, pri odbere krvi na hormóny štítnej žľazy som mala zistené...

Zvýšená hodnota THS na počátku těhotenství

Dobrý den, jsem po totálním odstranění štítné žlázy pro Graves-Basedovowovu...

Zvýšená hodnota TSH

Dobry den, prosim Vas o radu. Mam 40 rokov a vsimla som si, ze trochu priberam,...

Zvýšená hodnota TSH a zvýšené leukocyty v moči

Dobrý den, již několik let mám problém se stolicí (2-3x za měsíc), bylo mi doporučené...

Zvýšená hodnota TSH u dítěte

Dobrý den paní doktorko, při neurologickém vyšetření mé vnučky -kvůli ADHD...

Zvýšená hodnota TSH v těhotenství

Vážená paní doktorko, v únoru 2011 jsem podstoupila odstranění štítné žlázy...

Zvýšená hodnota tsh v těhotenství

Dobry den, V 7tt+5 hned jak mi bylo potvrzené těhotenství mi byla odebrána krev...

Zvýšená hodnota tuků v krvi

Dobrý den paní doktorko,prosím Vás laskavě o radu. Dceři /11 let/ byla zjištěna...

Zvýšena hodnota tum.mark. S_CA 72-4

Dobrý den,mám zvýšenou hladinu S_CA 72-4 na 10,4 před půlrokem jsem měl 8,3.Prošel...

Zvýšená hodnota železa u dítěte

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Mám 11-ti letou dceru,která má víc železa v...

Zvýšená hodnoty lipázy při vyšetření slinivky břišní


Zvýšená hotnota parathormonu a snížená hodnota vit. D

Dobrý den, dnes mi vyšlo vysoké PTH. Dočetla jsem, že to vůbec není dobré. A...

Zvýšená chuť na sex


Zvýšená krvácivost?

Dobrý den, paní doktorko, nevím, jestli píšu do správné sekce, ale už si doopravdy...

Zvýšená kyselina močová


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opakovaně oteklé mandle

Dobrý den, už tak půl roku se mi objevily tak 5x nateklé mandle. Z toho jsem...

Bílé svědivé pupínky na penisu

Dobrý den, asi před týdnem mě začala lehce svědit až pálit předkožka a pak i...

Ospen a škrábání v krku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat už 6 dní beru antibiotika Ospen 1500 ale škrábání...

Hemoroidy

Dobry den , chcela by som sa spytat mam bolest v konecniku a mam to akoby napuvhnute...

Výsledek CT vyšetření na ORL

Dobrý den, za poslední měsíc jsem byl 4x na ORL a CT vyšetření nyní čekám...

Smegma za předkožkou, údajně kvasinky ne

Dobrý den pane doktore/ paní doktorko, již více než rok se mi za předkožkou...

Borelioza - léčba.

Dobrý den Dostal jsem výsledky rozboru krve: WBBOM=OspC; WBBOG=negativni;...

Špunt v uchu a tříprocentní peroxid vodíku


Trnutí jazyka, prstů.

Dobrý den Paní,Pane doktore-doktorko,chtěla bych se zeptat nebo poradit.Mám...

Zvracení krve, černá průjmovitá stolice

Dobry den vcera jen ze sazky jsem vypila da se rict na raz dva pulitry vody...

Citalec 20mg

Dobrý den na psychické problémy mi byl psychiatičkou doporučen Citalec, beru...

Fobie z lékařů

Dobrý den, před 8 lety jsem v prvním těhotenství měnila gynekologa v posledním...

Poloha koncem pánevním

Dobrý den, mám na vás prosbu. Jsem v 32. týdnu těhotenství a na posledním ultrazvuku...

Režim po odstranění krčních mandlí

Dotaz: Dobrý den dnes je to přesně týden, co jsem po tonsilektomii. Včera (25.5.)...

Topické kortikosteroidy do nosu i na kůži zároveň?

Dobrý den, užívám dlouhodobě topické kortikosteroidy (nosní sprej Nasofan, Fluticasoni...

Protilátky HSV v krvi

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda jde z protilátek v krvi u...

Nádor na mozku

Dobrý den, můj dotaz se týká mé švagrové ( 29 let ). Krátce po druhém porodu...

Extrémně suchá pokožka hlavy


Výrůstky na penisu

Dobrý den, už od 12 let (je mi 20) mě trápí výrůstky na penisu. Co jsem tak...

Bolest v krku, zduřelé uzliny

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám oteklé uzliny pod bradou a bolí mě....