Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšené CRP

Praktické lékařství Pavla 20.5.2021

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně CRP. Je mi 36 let, mám dvě děti, astma, sníženou funkci štítné žlázy. Astma i štítná žláza zaléčeno a bez problémů. Beru cca rok antikoncepci. Nejsem diabetik, nemám žádné fyzické problémy, možná lehce únavu, nejsem těhotná.

V květnu 2020 jsem šla na operaci pupeční kýly a při předoperačních vyšetřeních mi bylo zjištěno zvýšené CRP přes 14. Nijak se to neřešilo. V prosinci 2020 jsem dostala antibiotika na zánět průdušek. Při kontrole po dobrání ATB jsem měla CRP 20,3.

Od dubna 2021 mě trápila bolest třetího prstu pravé ruky, především tedy jeho kloubu. Šla jsem na chirurgii, kde mi bylo řečeno, že mám prst zřejmě naštípnutý. Měsíc jsem měla sádrovou dlahu a ortézu. Po sundání, tedy po měsíci, byla bolest prstu stále stejná. RTG však byl v pořádku. Bylo mi tedy doporučeno řešit u svého praktického lékaře revmatoidní choroby. Po nabrání krve bylo zjištěno, že revmatoidní faktory jsou všechny v pořádku, biochemie, krevní obraz, boreliózy, jaterní testy v pořádku, ale kyselina močová byla na hodnotě 371 a CRP na hodnotě 21. (Od května 2020 do května 2021 jde tedy o nárůst ze 14 na 21).

Bohužel jsem se snažila googlit a jediné, co jsem našla, byla skrytá infekce, gastrointestinální choroby a hlavně maligní tumory. Je možné, že by CRP bylo přes rok okolo hodnoty 20 kvůli dně? Nebo spíše by mohl hrozit tumor?? Jakým způsobem by bylo možné zjistit, proč je CRP zvýšené? Za předchozí rok je jasné jen to, že jeho hodnota nereaguje na podání ATB.

Ještě dodám, že 1.3. jsem byla na sono břicha a břišních orgánů (kvůli možnosti recidivy pupeční kýly).
Zpráva:
Játra nezvětšená, hladkých kontur, stac. zvýšené echogenity, přiměřené echotextury. V levém laloku ostře ohraničené hyperecho velikosti 15mm. Žlučovody jsou štíhlé, d. hepatocholedochus šíře do 4mm. Žlučník je přiměřeně objemný, jemné stěny, anechogenního obsahu. Pankreas je nezvětšený, hladkých kontur, vyšší echogenity, přiměřené echotextury, bez ložisek. Pankreatický vývod bez dilatace. Slezina nezvětšená a bez ložisek. Obě ledviny jsou normální velikosti (pravá ledvina měří 99mm, levá 102mm), tvaru a uložení, hladkých kontur. parenchym je bilaterálně přiměřené echogenity a šíře. Duté systémy bez dilatace a bez usg detekovatelné lithiasy. Bilat. ledviny bez ložiskových změn.
Retroperitoneum je volné, bez patrných zvětšených LU. Volná tekutina v dutině břišní není přítomna. Děloha nezvětšená a bez ložisek. Rozestup přímých břišních svalů - v epigastriu 15mm, nad pupkem do 50 mm šíře. V pravé polovině pupku nelze vyloučit velmi drobnou recidivu kýly, branka do 4mm.
Závěr: stac. drobný hemangiom v játrech; rozestup přímých břišních svalů, velmi diskrétní recidiva pupeční kýly.

První týden v květnu jsem byla ještě na preventivním sono prsou a i podpažní uzliny nezvětšené a v pořádku.

Můj dotaz tedy zní:
1) dá se zjistit, co zvyšuje hodnotu CRP?
2) hrozí nějaké maligní onemocnění, měla bych trvat na nějakém vyšetření k jeho vyloučení? Například všude uváděný Hodgikův lymfom?
3) je možným závěrem dna?

Děkuji!

Odpovídá lékař:

Dobrý den Pavlo. Odpovím na jednotlivé otázky. 1) Ano, je to možné. Zvýšené CRP může způsobovat obezita a kouření. Pokud by se pátralo po onemocnění, zjevná infekce je nepravděpodobná. Vhodné je kultivační vyšetření moči, výtěr z rekta, gynekologické vyšetření včetně stěrů z pochvy. Dále vyšetření zaměřená na autoimunitní onemocnění nebo nádorové onemocnění, takže například / vybírám s ohledem na to, co již bylo u Vás vyšetřeno, s ohledem na text, který píšete/ sedimentace erytrocytů, screening autoprotilátek, elektroforéza bílkovin séra, RTG hrudníku, gastroskopie, kolonoskopie, gynekologické vyšetření,
2) Riziko nádorového onemocnění Vám nejsem schopen říci, taková možnost tady také je. Měla jste provedný ultrazvuk břicha a usg prsů. Vyšetření by se mělo doplnit tak,jak jsem zmiňoval v bodě 1.
3) Podle mého názoru ne. Zvýšená hladina kyseliny močové nedělá automaticky diagnozu DNY. Pro tuto diagnozu byste musela mít potvrzené typické dnavé tofy, kámen v močových cestách z urátů nebo alespoň jeden dnavý záchvat artritidy v anamnéze. Pokud nic z toho nemáte a neměla jste, tak se jedná jen o zvýšenou hladinu kyseliny močové, která navíc u Vás není moc zvýšena. Zvýšené CRP bych s touto hladinou nespojoval.

Související dotazy

Zvýšené CRP
Dobrý den, moje dcera trpí vleklým stěhovavým zánětem....
Chronicky zvýšené CRP
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám asi tak 2 roky...
Laboratorně zvýšené CRP
Dobrý večer, posielam doplnenie informácii a diagnostických...
Zvýšené CRP
Dobry den . Mam lehce zvysene CRP do 30, beru HA ,...
Zvýšené CRP
Váš dotaz do poradny: Dobrý den,minulý týden mi byla...
Zvýšené CRP
Dbrý den,je to asi 14 dní co jsem dojedla antibiotika,měla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšené bílé krvinky

Dobrý den, asi před měsícem jsem byla hospitalizována v nemocnici s bolestí...

Zvýšené bílé krvinky

Dobrý den chtěla bych se zeptat na váš názor už půl roku chodím ke svému lěkaři...

Zvýšené bílé krvinky před otěhotněním a co dělat když jsou zároven i v začátku těhotenství

Dobrý den, chodím na hematologii kvůli nedostatku železa,každé tři měsíce tam...

Zvýšené bílé krvinky v 32. týdnu těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená zvýšené mn. bílých krvinek, mám14000...

Zvýšené bílé krvinky v moči

Dobrý den, mé dceři (5 let) je opakovaně při vyšetření moči uváděn zvýšený počet...

Zvýšené bílé krvinky v těhotenství

Dobry den pane Doktore prosím vás o radu neviem na koho sa mám obrátit som...

Zvýšené celk. bilir. a zvýšená glukoza v krvi

Dobrý den, nedávno mi by byla udělana lekařska prohlídka a zjistili mi, že mam...

Zvýšené CPR

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda hodnoty CPR 22, ASLO 1114 jsou způsobeny...

Zvýšené CRP

Váš dotaz do poradny: Dobrý den,minulý týden mi byla odebrána krev na tradiční...

Zvýšené CRP

Dbrý den,je to asi 14 dní co jsem dojedla antibiotika,měla jsem chřipku a hodně...

Zvýšené CRP

naše babička má zvýšené CRP na 55,s tím spojené dosti velké bolesti kloubů a...

Zvýšené CRP

Dobrý den, už několik let mám stále zvýšené CRP (kolem 20). Mám prý někde v...

Zvýšené CRP

Dobrý den,po přeléčení ATB mám CRP 22,4 Před léčbou bylo 11.Jak je to možné?Nemám...

Zvýšené CRP

Dobrý den, moje dcera trpí vleklým stěhovavým zánětem. Vyšetřením na gynekologii,...

Zvýšené CRP

Dobrý den. Je mi 22 let, minulý týden jsem byla na vyšetření u své doktorky....

Zvýšené CRP

Dobry den . Mam lehce zvysene CRP do 30, beru HA , a mam caste blokady zad....

Zvýšené CRP

Dobrý den, již několik let mám vys. hodnoty CRP, nyní se k tomu přidala kys.močová...

Zvýšené CRP

Dobry den,minuly patek mi byl diagnostikovan akutni zanet hltanu.priciny-bolest...

Zvýšené CRP (20,2)

Dobrý den, dne 1.3. (CRP 15) mi byl praktickou lékařkou přepsán Xanax (10 dnů). 10.3....

Zvýšené CRP a nižší tepová frekvence


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Artróza

Dobrý den. Ortoped mi diagnostikoval artrózu v kolenou. Zatím nemám problémy....

Zvýšené trombocyty u těhotné


Kolonoskopie a menstruace

Dobrý den, má mi být provedeno kolonoskopické vyšetření, ale nejspíše budu mít...

Krvácení z předkožky po sexu

Dobry den, Včera sem po sexu krvacel nikdy se mi to nestalo a sem ztoho nervozni...

Zvětšená uzlina v třísle

Dobrý den, už tak cca 4 měsíce mě trápí bulka v levém třísle. Bulka není hodně...

Alkohol a Ibalgin


Nehet

Dobrý den, v současné době se lecim s plísní nehtu a to tabletamy a roztokem...

Revma?

Dobrý den, může se dle přílohy jednat o revma? Viz.příloha. Děkuji.:-)

Záchvaty kašle v noci


Ischias, vyhřezlá ploténka


Pozitivní protilátky ANA

Dobrý den, ráda bych se informovala, dceři byly zjištěny před více než rokem...

Nehet

Dobrý den, cca před čtyřmi měsíci mi byl chirurgicky odstraněn nehet na palci...

Bipolární afektivní porucha

Dobrý den chtěla bych poradit co dělat nebo jakého odborníka navštívit. Zhruba...

Nemožnost ohnout koleno, bolest kolenního kloubu

Dobrý den. Před půlrokem jsem špatně došlápla na pravou nohu , a při došlapu...

Tlak v místě, kde byl žlučník (jsem po operaci)

Dobrý deň, mám 25r. a som cca rok po operácii žlčníka. Najprv bolo všetko ok,...

Nehet

Dobrý den, před nějakou dobou mi zežloutla většina nehtu a oddělila se od lůžka....

Bolest v krku


Nehet

Dobrý den. Na nehtech se mi objevili takové prohlubne, mám to jenom na palcích....

Rivocor a další léky na tlak

Dobrý den, ráda bych se zeptala na lék RIVOCOR 5.Moje maminka se léčí na hypertenzi...

Menstruace po operaci

Dobrý den, na jaře budu již 3 roky brát antikoncepci yaz. Na jaře jsem si zlomila...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.